Slovenija

Cerar: Pogovori so bili konstruktivni, pri večini je čutiti optimizem

Ljubljana, 07. 08. 2014 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Cerar je pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji označil za konstruktivne. Kot je pojasnil, so pripravili dobro podlago za prihodnjo, odločilno fazo pogajanj. Priznava, da je bilo med SMC in NSi opaziti nekaj vsebinskih razhajanj, vendar verjame, da bi jih bilo z dovolj volje mogoče premostiti.

Po današnjih pogajanjih s predstavniki Stranke Mira Cerarja (SMC) je podpredsednik DeSUS Saša Ivan Geržina dejal, da je DeSUS glede vsebine koalicijske pogodbe usklajen s SMC. Ali je stranka že dokončno v koaliciji, Geržina ni želel potrditi, je pa pogovore ocenil kot zelo dobre, mirne in konstruktivne. O kadrovskih rešitvah danes še niso govorili.

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec se pogovorov ni udeležil, pač pa je nanje poslal pogajalsko ekipo na čelu s podpredsednikom stranke Geržino. Ta je bil po koncu pogajanj zadovoljen. "Mislim, da smo obdelali vse glavne točke, da smo v interesu stabilne vlade našli skupne rešitve," je povedal.

Miro Cerar nadaljuje koalicijska usklajevanja.
Miro Cerar nadaljuje koalicijska usklajevanja. FOTO: Miro Majcen

Cerar mesta predsednika DZ ne da

Cerar je pred današnjim krogom koalicijskih pogovorov sicer dejal, da s stranko DeSUS ni še nič dokončno dogovorjenega, priznava pa, da sta se z Erjavcem na sredinih pogovorih dobro ujela, kar so dobri obeti za dogovor.

V SMC v naslednjih dneh pričakujejo pripombe, ki jih bodo predvidoma do torka pretvorili v besedilo, ki bo že "bolj resna osnova za dokončno besedilo koalicijskega sporazuma" in za odločitev potencialnih partnerjev o vstopu v koalicijo. Cerar zato pričakuje, da bodo prihodnji teden obrisi koalicije že toliko znani, da bo predsednik republike Borut Pahor lahko o tem obveščen, saj bo takrat predvidoma že začel tudi pogovore s predstavniki poslanskih skupin o kandidatu za mandatarja.

Med drugim je poudaril še, da je mesto predsednika DZ zasedeno. "Erjavec bo, če bo njegova stranka vstopila v koalicijo, imel na voljo, da sprejme kakšno drugo zelo pomembno funkcijo, takšno, za kakršno je kompetenten. Mesto predsednika DZ je zdaj zasedeno," je dejal.

Zaradi imenovanja predsednika DZ je bilo namreč v minulih dneh nekaj zapletov med DeSUS in SMC. Sprva je bilo dogovorjeno, da bo za to mesto kandidiral Erjavec, ki pa si je premislil in predsednik DZ je postal podpredsednik SMC Milan Brglez. Erjavec je pozneje dejal, da vendarle vztrajajo pri tem, da to mesto zasede DeSUS.

Cerar je danes poudaril, da so Brgleza kandidirali z resnim namenom, da bo to funkcijo opravljal za cel mandat. Je pa spomnil na Brglezovo izjavo, da bi bil v primeru, da bi interes države zahteval kaj drugega, pripravljen na spremembo. "A s tem ni izrazil tega, da bi se želel umikati s tega mesta. V procesu, ki je politično lahko zelo turbulenten, se v prihodnjih mesecih ali letih lahko zgodi marsikaj," je dejal Cerar. Vsekakor pa po njegovih besedah računajo, da bo Brglez uspešno in odgovorno opravljal to funkcijo.

Tudi Židan optimističen

Dejan Židan
Dejan Židan FOTO: POP TV

Predsedujoči SD Dejan Židan je po pogajanjih s SMC dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, a pogovori potekajo dobro in je optimističen glede uspešnega zaključka. Veseli ga, da je pomemben del pripomb SD k osnutku koalicijskega sporazuma za SMC sprejemljiv, čeprav je treba po njegovih besedah še marsikaj dogovoriti, zlasti na operativni ravni. Pogovori bodo potekali še prihodnje tedne, drugi osnutek koalicijskega sporazuma pa bo pripravljen prihodnji teden.

Pripomb SD je bilo veliko, Židan pa ugotavlja, da je končno prišlo do širšega razumevanja glede socialne kapice. Po njegovih besedah to ni socialna, pač pa bogataška kapica, ki ji v SD nasprotujejo. Povedal je, da v tem primeru govorijo o socialnih prispevkih. Obenem pa je izpostavil dohodninsko obremenitev. O vprašanju, kako razbremeniti srednji razred, ki je v Sloveniji najbolj obremenjen, so se namreč v SD pripravljeni pogovarjati. A je o tem najlažje govoriti, ko je prisotna gospodarska rast in ko se povprečna plača v državi viša, je opozoril Židan.

Židan je potrdil, da pogovori med potencialnimi koalicijskimi partnerji tudi na neformalni ravni potekajo ves čas. V zadnjih dneh se je tako sešel tudi s predsednico NSi Ljudmilo Novak, saj je po njegovih besedah prav, da se pogovarjata tudi neposredno in ne le prek medijev. A je dodal, da ne zna oceniti, ali bi stališča lahko zbližali. V SD se sicer zavzemajo za čim širšo koalicijo in nimajo ideoloških zadržkov pri sodelovanju z NSi.

Zavedajo se, kot je poudaril, da je skupna obremenitev – obremenitev premoženja, kapitala in dobička, obremenitev potrošnje in obremenitev dela – po podatkih Eurostata v Sloveniji nekaj nižja kot je povprečno v EU. A je kot anomalijo Židan izpostavil, da je dobiček v Sloveniji nižje obdavčen kot v tujini, delo pa je obdavčeno bolj. Ob tem je poudaril, da "potrebujemo investicije v nova delovna mesta in gospodarski razvoj ter tako za prehodno obdobje ne moremo javljati investitorjem, da načrtujemo obremenitev". Zato je predlog, da se v srednjeročnem obdobju ne pogovarjajo o novih davkih ali njihovem zvišanju, po Židanovih besedah na načelni ravni sprejet.

NSi sicer še ne zapira vrat v koalicijo, a se od nje oddaljuje

Predsednica stranke NSi Ljudmila Novak je pojasnila, da so bili pogovori nekoliko bolj vsebinski, vendar pa v NSi ugotavljajo, da njihovih konkretnih predlogov v SMC "niso najbolj upoštevali". Bolj natančno se bodo do tega, v kolikšni meri SMC upošteva reformne predloge NSi, lahko opredelili prihodnji teden, ko bodo prejeli drugi osnutek koalicijske pogodbe, je povedala. "Zato za zdaj ne moremo reči, da smo ravno na poti v koalicijo, še vedno pa nismo zaprli vrat. Še vedno je možen dogovor," je poudarila.

Je pa opozorila, da gredo v NSi v eno, večina ostalih potencialnih koalicijskih partnerjev pa v drugo smer. Razhajajo se zlasti na področju davkov in reforme zdravstva, različne poglede imajo tudi glede socialne kapice in sestave ministrstev. Je pa Novakova poudarila, da bo končno odločitev sprejel svet stranke.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je dodal, da je bila na današnjih pogajanjih vidna konceptualna razlika. Pogajalci SMC so si namreč prizadevali za čim bolj splošne opise v koalicijski pogodbi, medtem ko si je NSi želela konkretnih ukrepov.

Izpostavil je pet reform, ki so njihov pogoj za vstop v katero koli vladno koalicijo – davčno, sodno, zdravstveno in pokojninsko reformo ter reformo trga dela. Veliko razhajanj je bilo po njegovih besedah zlasti pri davčni reformi, saj v SMC niso navdušeni niti nad znižanjem DDV niti nad znižanjem trošarin, prav tako ne nad socialno kapico. Edina stvar, kjer so jim šli naproti, je po Toninovih besedah sprememba dohodninskih razredov. "Glede na vse slišano ocenjujem, da se NSi od te koalicije oddaljuje in gredo stvari vsaka v svojo smer," je povedal. Če v čistopisu koalicijske pogodbe, ki ga bodo v SMC pripravili do torka, predlogi NSi ne bodo upoštevani, bo to po njegovih besedah pomenilo, da so zaprli vrata NSi. To bi v njihovi stranki obžalovali, saj bi ravno NSi v tej koaliciji predstavljala bistveni element za gospodarsko in reformno naravnanost prihodnje vlade, je še dejal.

ZaAB po pogajanjih zelo zadovoljna

V stranki ZaAB so s pogajanji s SMC za vstop v vlado zelo zadovoljni in imajo "jasen obet, da prihodnji torek po srečanju predsednikov obeh strank ugotovijo, kako naprej".

Zavezništvo Alenke Bratušek - 2
Zavezništvo Alenke Bratušek - 2 FOTO: Miro Majcen

Po besedah predsednika sveta Stojana Pelka ugotavljajo, da so programski temelji za prihodnje pogovore zelo dobri. "Kljub temu, da smo se zelo trudili najti razlike, jih nismo našli," je dejal. Skupaj so ugotovili visoko stopnjo programske sorodnosti. SMC je po njegovih besedah sprejela večino pripomb ZaAB pri poglavju o gospodarstvu, ki je temu primerno višje uvrščeno v koalicijski sporazum.

V ZaAB so poudarili, da je treba nekatera področja ali projekte še razdelati, med drugim vprašanje mladih in vprašanje umeščenosti turizma v gospodarstvo. Bolj podrobneje so po Pelkovih besedah razpravljali tudi pri poglavju o obrambno varnostnem sistemu in kulturi. "Drobci, na katerih smo morali pokazati razlike, so dejansko ostali drobci," je dejal in navedel vprašanje skupnega paketa centralne banke in drugih institucij, kjer pa so jim predstavniki SMC pojasnili, da je šlo za napako.

Na vprašanje, ali imajo občutek, da jih stranka SMC želi v koaliciji, pa je Pelko odgovoril prav s poudarkom, da je bil danes programski in vsebinski del pogajanj. "Tako atmosfera kot končni rezultat je bil zelo spodbuden," je dejal in še pojasnil, da pa o kadrih niso govorili.

Cerar: Čutiti je optimizem

Cerar je današnje pogovore označil za konstruktivne, pri večini razpravljavcev je bilo po njegovih besedah čutiti optimizem. S potencialnimi koalicijskimi partnerji so opravili razpravo o številnih pripombah, usklajevali razlike in, tako Cerar, pripravili dobro podlago za prihodnjo, odločilno fazo pogajanj.

Pri nobeni stranki odločitev sicer še ni dokončna, se pa pri nekaterih ta že nakazuje, je povedal Cerar. Omenil je DeSUS, ki je po njegovi oceni pokazal veliko dobre volje v smeri povezovanja. "Mislim, da so tukaj velike možnosti, da se bomo povezali v koalicijo," je dejal.

Na vprašanje, kako močno si želi v koaliciji imeti ZaAB, je Cerar odvrnil, da si želijo povezati "vse tiste politične skupine oz. stranke, ki so programsko dovolj sorodne, da bi lahko pomagale Slovenijo popeljati iz krize in stabilizirati našo politično situacijo". Sicer pa imata ZaAB in SMC po Cerarjevi oceni zelo soroden program.

Priznal je, da je bilo z NSi nekaj vsebinskih razhajanj, vendar pa so po temeljiti razpravi kljub vsemu ugotovili, da ta razhajanja niso tako zelo velika. "Dejstvo je, da mora NSi očitno pri svojem članstvu še nekoliko bolj temeljito preveriti, koliko je sploh resnične volje za povezovanje v koalicijo," je povedal. Če bo resnična volja za to, se bo po Cerarjevem prepričanju našla tudi pot.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
08. 08. 2014 16.01
+1
A se že ve v katero institucijo paše Janez!?
M_teorija
08. 08. 2014 15.53
+1
Lds bo kar vredu, samo da ni neoliberale kot ga želi vsiliti NSi!?
papez46
08. 08. 2014 12.59
Miro, najprej pošlihti parlament, potem povej na glas in javno kaj boš naredil in do kdaj boš kaj naredil. Kdor je za - gre v vlado, kdor ne - pač ne. Ampak jasno in glasno. Kaj, zakaj in DO kdaj.
sinhron
08. 08. 2014 11.36
-1
Mislim , da NSI živi še vedno nekje v preteklosti , ki s sedanjostjo nima kaj dosti skupnega in zato ne sodi v to nastajajočo vlado , ki bi jo zaradi svoje prepotentnosti prej ali slej skušala zrušiti , že zaradi premočnega vpliva SDS katere satelit je NSI !
MARK AUREL
09. 08. 2014 12.42
Zakaj Nsi ni takega dobrega programa predlagala že v Janševi vladi.?
JE-BI-GA
08. 08. 2014 11.25
+2
V Sloveniji je vse konstruktivno, le država je v totalnem K.......u
kapljač1
08. 08. 2014 10.45
+2
Dokler se politika iz svojih napak končno ne bo začela učiti, je bolje da imamo diktaturo.. Nas bo pa nekaj vsaj prisililo. Diktaturo proletarjata smo že imeli, pa smo bili čisto zadovoljni..
kapljač1
08. 08. 2014 10.09
+1
NSI ni zrela stranka.. Izmišljuje si pogoje kot da je zmagala na volitvah.. Od nekod so prepisali program, in če zanj nimaš kadrov , je tud vstran vržen popisan papir. Je kot bi nam besedno zgolj pojasnili kako se leti z letalom.. Leteti bi morali pa sami.. Sami nočejo v vlado.. in je prav tako.. sam naj rečejo naj se ne sprenevedajo , da oni bi.. sam da je cerarjeva stran "nehotna" voditi vlado v pravo smer.. Ker to ni res. Dessuss je pokazal preko Erjavca pokazal kaj politik zmore, če mu ne gre na bruhanje.. In če ima usta velika kot kit.. zobe pa kot morski pes.. , kaj vse lahko uniči in požre. Bratuškova , ki sam ko se enkrat okol svoje osi obrne , z ritjo poruši vse to, kar je prej naredila. Preračunjlivka , da ji ni para-. SD Židan..pa sam neki miri , za duhovnika ga postavit.. bo še kaj iz njega. Pomeni, da vlada v tej sestavi nikakor ne bo produktivna. Če se že mora popuščat naj se naprej poskuša z veliko koalicijo.. SMC plus SDS . Oziroma nove predčasne volitve, do absolutne večine.. Ker drugače bo vsaka vlada zgolj na silo skup sestavljena.. in ne bo produktivna. Mi pa končno potrebujemo trezno in korektno in vlado z obrazom.. Skup nametane valde smo imeli do sedaj.. pa vidimo kako so se obnesle. Nula , nič, nikakor..
kapljač1
08. 08. 2014 11.01
+1
NSI je zdraharska kot vse stranke desnice in levice skupaj..
korintos2
08. 08. 2014 09.59
+0
Škoda da ni SLS v parlamentu, Kangler je tudi fraj in bi imeli dva enaka.
prašekk
08. 08. 2014 09.05
-2
Cerarju lepo počasi uspeva vse, kar si je zastavil !!!! DeSUS je že v koaliciji (46 glasov) SD in ZaAB sta tudi pripravljena vstopiti (56glasov) pa še dva zamejca (58 glasov). Pri vseh normalnih odločitvah lahko pričakuje tudi glasove ZL in delno tudi NSi ....... Ta koalicija bo orala !!!!!!!
prašekk
08. 08. 2014 09.07
-1
Sploh ne bo problema pri sprejemanju zakonov. SDS se pa lahko slika !
vstajnik1941
08. 08. 2014 09.17
+2
Še najlepš pa je to, da ima v ekipi dva koruptivca (AB in DŽ) in enega povzpetnika (EK). Trio fantasticus). S tem bo pokazal Sloveniji kakšen je v resnici!
korintos2
08. 08. 2014 09.44
+0
vstajnik, če je to korupcija bila, kaj je potem posel jj?
korintos2
08. 08. 2014 09.46
-3
Tako je prašek, tulili bodo še in jokcali, volivcev pa vedno manj.
prašekk
08. 08. 2014 09.58
-2
Vem za nekoga, ki se bo močno smejal ! Tega običajno tudi brijem !
ROMELS
08. 08. 2014 10.03
+2
dule100
08. 08. 2014 12.22
Tvoja Alenka je zorala, celotno Slovenijo !
slo.i
08. 08. 2014 08.43
-1
Katastrofa......počasi gre ta drzava v k.....
vstajnik1941
08. 08. 2014 09.19
+3
Čim prej - tem bolš, ker tole počasno cuzanje od teh instant strank ki so krinka LDS nikamor ne pelje.
VSEZNALECno1
08. 08. 2014 08.28
+2
bravo volilci izvolili ste nazaj 75% isto vlado za katero ste govorili da je najslabsa vlada v zgodovini,...SD+ DESEUS+ ZaAB.......NC JASN A NE......
pesnitev
08. 08. 2014 08.36
-2
VSEZNALECno1
08. 08. 2014 08.41
+0
a ti si matematik....... 3 od 4 Strank , ki so bile v vladi, bodo v novi, kajti NSI ne bo to so samo manipulacije
mufic
08. 08. 2014 08.57
-1
srebrnibreg
08. 08. 2014 09.13
+2
To so janšisti govorili, da je najslabša. Še lepše pa je, če je to res bivši LDS. Samo, da ni SDS.
Blaška
08. 08. 2014 08.25
+4
Cerarja se ostale stranke res bojijo : ) koliko truda je potreboval finančni minister ob pomoči premierke, da je preprečil brskati za nazaj, da se prekrijejo bančne stranpoti ko so vladali LDS, SDS IN SD : ))) Cerar, upam, da se ne bo pustil izsiljevati, da vidi pravi problem, ki je v državi : )))
vstajnik1941
08. 08. 2014 08.43
+2
Se ga nimajo kaj bat - propadel bo kot vse instant stranke do sedaj. Čim prej tem bolje za Slovenijo.
janijankov
08. 08. 2014 08.09
+0
Ej, ali tale ženščina ki zdele sili, kar skoz zid v Bruselj pa je zrela. Zdej je še Štefaneca naštimala. Ta ji bo izdal PA ŠE "doktorat", DA BI LAHKO "NEOMADEŽEVANA " POLETELA V BRUSELJ, ZDEJ KO JE TLE VSE ZAJE BALA. Lagat pa zna - to pa ji treba priznat.Ej, Mirko, kok boš tole še obžolval, da s jo k seb uzel!!!
pesnitev
08. 08. 2014 08.38
-1
Edino ona zna krmariti med zahtevami EU in med zahtevami Slovenije, verjemi !
slo.i
08. 08. 2014 08.47
-2
windmaster
08. 08. 2014 08.07
+2
Cerar. Pogovori so bili koruptivni, pri večini je čutiti optimizem.
Mejduš
08. 08. 2014 08.06
+4
Sedaj pa MILKA ALENKA ARJAVEC ŽIDAN pravijo da morajo tisto obdržati kar so vlivcem obljubili,imajo pa različne mnjenja, pa prebližno po 50,000 glasov nas je pa preko 2miljona kaj bodo pa ostali,ki niso tem njihovem programom zadovolni,pravijo da Cerar nima dovol izskušen,saj več let jih je spremljal in jih opozarjal njihove napake,takšne prakse ki imajo toti ki so sedaj vodili vlado je tisočkrat bolš da nimata Cerar in Berglez,to pa tako vemo če so20let krali da nemoreš v enem letu rešiti.
gizdalinka
08. 08. 2014 07.26
+8
kaj bo tale cerar naredil s svojo ekipo, samih lažnivcev, presmuknjencev in lopovov. tale erjavc se vsem laže kot bi imel same dementne okrog sebe, bratoška, se bo menda odpovedala svoji kandidaturi za predsednico vlade, če bo postala eu komisarka, za katero se je spet sama predlagala, sam je tudi svetoval prejšnji vladi na način, da se je ta najbolj zadolžila. Kam bo pelajala taka ekipa slovenija, zagotovo v še večji potop. Prej ko slej bodo drugi zavladali tu, ampak pred tem si vsi zatiskajo oči in slepo vejramejo sleparskim voditeljem, ki nas vodijo v prepad. Sramota, kam bomo gremo, potem pa res ostanejo samo pravljice za lahko noč, kot jih govorijo od cerarja od erjavca do bratoške. smešni so.
Smeile
08. 08. 2014 07.20
+2
KAJ BOŠ S PROGRAMOM?? Poglejte kaj so SDS -ovci napisali na predhodnih volitvah- celo knigo, kaj od tega pa so naredili - aja vizjak bi zgradil še eno nedonosno letališče nekje v Cerkljah, ker ga baje potrebujemo:)))))))). Alenkica pa je dokazala svojo sposobnost že pri izbiri finančnega ministra, ki po mojem mnenju vecinoma deluje, kot da bi bil mal trknjen (zdaj namenoma al ne se dela norca iz nas)...
komar marko
08. 08. 2014 07.44
+0
Pa ti si res siromak. In stranka SDS je bila zadnje dve leti na vladi! Kot drugo sedanji minister nas je v 14 mesecih zapufal samo za 10.8 milijarde! Ti je mogoče sploh kaj jasno? Kapiš!
Mejduš
08. 08. 2014 12.20
+1
lukeeeeeeeeeeeecJanšetova vlada je isto se pufala samo ni še bilo v javnosti ko je Alenka prevzela vlado so vzeli kredit da so Janšetov puf poravnali in to 3 milijarde,moraš bol spremljati.
bakiras
08. 08. 2014 07.13
+11
Je pa AB prava lisica. Kresalka ji ne sega niti do kolen. Še nekaj take ženske kvote v slo vladah, pa ne bomo samo na dnu ampak v črni luknji ( od koder ni izhoda, kot je znano).
tapunkljast
08. 08. 2014 07.29
-6
bakiras
08. 08. 2014 07.33
+0
kdo je bolj butast:? Tisti ki butaste piše ali tisti ki butastim sledi in komentira njihove članke?
komar marko
08. 08. 2014 07.45
+1
tapunkljast Prav imaš. ni čudno če jo bo obligacijski zakonik glede USPEHOV uvrstil med naravne katastrofe! Kapiš!
pesnitev
08. 08. 2014 08.41
-3
Alenka skuša voz potegniti naprej, Ludomila pa nazaj...
slo.i
08. 08. 2014 08.50
+0
Tale Alenka je kot megla rahel dež in noč......
bakiras
08. 08. 2014 07.07
+11
SMC in ZAAB imata sorodna programa - nobena od omenjenih ga sploh nima, v tem pa je res popolna sorodnost.
bakiras
08. 08. 2014 07.34
+2
kdo je bolj butast:? Tisti ki butaste piše ali tisti ki butastim sledi in komentira njihove članke?
veliki svizec
08. 08. 2014 07.03
+3
men se zdi da gre ta naša,vaša še ne ostanovljena vlada po poti A.B.vaša sem napisal zato,ker se mi je zdelo škoda iti na volitve ob tako lepem vremenu.Tisti ki boste pisali da nimam kaj komentirati če nisem šel na volitve se pa mal zamislite kok vas okoli prenašajo celo tako da vam dajo človka brez programa,ta zmaga vi pa pričakujete spremembe.