Slovenija

Slovenija v diplomatski noti pozvala Hrvaško k uresničitvi arbitražne razsodbe

Ljubljana, 03. 07. 2017 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Hrvaško zunanje ministrstvo je napovedalo, da bo zaradi incidentov v Piranskem zalivu poslalo protestno noto v Ljubljano. Slovenija pa je v Zagreb poslala diplomatsko noto, v kateri jo poziva k implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča. Cerar je medtem obiskal zaselke Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Marta Kos Marko o arbitražni razsodbi in odnosih s Hrvaško
    04:24
    Iz 24UR ZVEČER: Marta Kos Marko o arbitražni razsodbi in odnosih s Hrvaško
  • Iz SVETA: Miro Cerar o vsebini protestne note, ki so jo poslali Hrvaški
    00:36
    Iz SVETA: Miro Cerar o vsebini protestne note, ki so jo poslali Hrvaški
  • Iz SVETA: Potek meje v Brezovici pri Metliki nemogoč, obiskal jih je Cerar
    04:05
    Iz SVETA: Potek meje v Brezovici pri Metliki nemogoč, obiskal jih je Cerar
  • Iz SVETA: Cerar na obisku v zaselkih na levem bregu Dragonje
    02:51
    Iz SVETA: Cerar na obisku v zaselkih na levem bregu Dragonje
  • Iz SVETA: Slovenija bo na hrvaško noto odgovorila, ko jo prejme
    00:37
    Iz SVETA: Slovenija bo na hrvaško noto odgovorila, ko jo prejme
  • Iz 24UR: Cerar ponudil pomoč in podporo
    02:45
    Iz 24UR: Cerar ponudil pomoč in podporo
  • Iz 24UR: Diplomatski noti
    02:41
    Iz 24UR: Diplomatski noti
  • Iz 24UR: Do leta 2015 incidentov s Hrvaško skorajda ni bilo
    02:59
    Iz 24UR: Do leta 2015 incidentov s Hrvaško skorajda ni bilo
  • Iz 24UR: Cerar obiskal tudi Belo Krajino
    02:55
    Iz 24UR: Cerar obiskal tudi Belo Krajino
  • Iz 24UR: V pričakovanju odziva Evropske komisije
    01:16
    Iz 24UR: V pričakovanju odziva Evropske komisije

Slovenija je danes poslala diplomatsko noto Hrvaški, v kateri jo poziva k implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča, ki je minuli četrtek objavilo odločitev o poteku kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Slovenija v diplomatski noti potrdila zavezanost Slovenije, da v skladu z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom naredi vse potrebno za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Ob tem "v duhu dobrososedskih odnosov" pozivajo Hrvaško "k sodelovanju pri iskanju najboljšega načina za implementacijo razsodbe".

Arbitražno sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem. Sodišče je po drugi strani odločilo, da nekateri zaselki oz. slovenske hiše vzdolž kopenske meje pripadejo hrvaški strani.

Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, saj da je iz arbitraže izstopila na podlagi odločitve sabora, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča nepopravljivo kontaminirano zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskim arbitrom in agentko leta 2015.

Večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji.
Večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji. FOTO: 24ur.com

Policija potrdila dva incidenta v Piranskem zalivu

Hrvaško zunanje ministrstvo pa je danes napovedalo, da bo zaradi incidentov v Piranskem zalivu Ljubljani poslalo protestno noto. Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je "treba na območju Piranskega zaliva in pred njim spoštovati začasno sredinsko črto razmejitve med dvema državama, kot je to bilo v času nekdanje države".

Pred tem je hrvaško notranje ministrstvo sporočilo, da so slovenska policijska plovila minulo soboto trikrat kršila sredinsko črto v Piranskem zalivu. Kot so dodali, so hrvaški policisti opozorili slovenske kolege, da so v hrvaških teritorialnih vodah, slovenski policisti pa so se nato vrnili v slovensko morje.

Na slovenski policiji so potrdili dva incidenta. Hrvaški ribiči so po njihovih navedbah v soboto dvakrat (drugič v spremstvu hrvaške policije) zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili.

Hrvaški ribiči iz Savudrije so danes potrdili, da so lovili pred Piranskim zalivom blizu italijanskega teritorialnega morja in da med plovbo niso opazili slovenskih policijskih plovil. Povedali so tudi, da so pri vrnitvi v matično pristanišče opazili hrvaška policijska plovila, je poročal hrvaški radio. Dodal je, da danes ni bilo nobenih incidentov.

V soboto so hrvaški ribiči dvakrat zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili.
V soboto so hrvaški ribiči dvakrat zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili. FOTO: Damjan Žibert

Cerar obljubil pomoč prebivalcem vasi, ki so dodeljene Hrvaški

Premier Cerar se je danes mudil v Piranu in Metliki.
Premier Cerar se je danes mudil v Piranu in Metliki. FOTO: AP

Medtem pa se je predsednik vlade Miro Cerar danes mudil na obisku v Piranu, kjer se je v zvezi z odločbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško srečal s predstavniki lokalnih oblasti in prebivalci, ki jih je arbitražna razsodba dodelila Hrvaški. Zagotovil jim je pomoč vlade, v zvezi s sobotnimi incidenti v Piranskem zalivu pa je poudaril, da slovenska policija ostaja na naši polovici zaliva, v dosedanjih okvirih, da ravna korektno in ni ukrepala prekomerno.

Ni navodil, da bi delala kaj novega, je dodal Cerar in ponovil, da mora implementacija razsodbe arbitražnega sodišča potekati organizirano, v skladu s pravnimi pravili in v sodelovanju s Hrvaško. Zato je v Slovenijo tudi povabil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da se pogovorita o tem, kako izvršiti sporazum, je povedal Cerar.

Premier je sicer danes ponovil, da bo vlada ustrezno pristopila k spremembi pravnih aktov in drugih zadev, ki so pomembne za implementacijo nedavne razsodbe arbitražnega sodišča. Od tamkajšnjih državljanov, tudi od ribičev, pa pričakuje, da bodo za zdaj upoštevali dosedanje stanje in ne bo prihajalo do enostranskih ukrepov, saj se za zdaj ni še nič spremenilo.

Odločbo sodišča morajo po njegovih besedah izvršiti organizirano, po pravnih postopkih in v sodelovanju s Hrvaško.

Danes so govorili zlasti o uveljavljanju pravic do šolanja, zdravstvenega varstva in prodaje izdelkov v Sloveniji. Cerar je poudaril, da bodo po razsodbi arbitražnega sodišča najprej gledali na človeške usode. Trije zaselki Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje, ki so ostali na hrvaški strani, so po njegovih besedah žal za Slovenijo izgubljeni, ljudje pa ne smejo biti. "Prva skrb vlade morajo biti ljudje, pri tem bom vztrajal," je poudaril in napovedal, da bodo storili vse za to, da jim pomagajo sorazmerno njihovim potrebam in v skladu s pristojnostmi.

Danes so se načelno pogovarjali o zagotavljanju nekaterih pravic, za v prihodnje pa Cerar izpostavlja pomen individualnih pogovorov s prebivalci treh zaselkov. Če bodo to želeli, zagotavlja, da je še ta teden pripravljen ponovno priti v krajevno skupnost Sečovlje in se z njimi pogovoriti.

Tudi v primeru, da bodo izkazali interes za preselitev v Slovenijo, bo država po njegovih besedah maksimalno priskočila na pomoč. V prihodnjih dneh in tednih pa bo pomembno, da posamezniki želje, interese in pobude zelo jasno formulirajo, je še poudaril premier.

Vlada bo po njegovih navedbah preko svojih predstavnikov in tudi skupine za izvršitev odločbe arbitražnega sodišča, ki jo bodo imenovali ta teden, ostala v stiku s tem območjem in prebivalci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Verjamem, da se bosta slovenska in hrvaška vlada uspeli dogovoriti"

Cerar je danes odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali Slovenija razmišlja o tožbi in kakšen bo zahtevek, če se razsodba ne bo bo izvršila. Po njegovih besedah je za zdaj težko ugotavljati, kaj bo možno narediti v šestih mesecih, ko se je treba pripraviti na izvrševanje razsodbe. "Verjamem, da bomo dosegli neko vrsto dobrega dialoga s Hrvaško in upam, da bomo uspeli skupaj narediti prve korake implementacije že v prihodnjih mesecih," je dejal.

Premier je še ponovil, da je arbitražna odločba pravno zavezujoča za obe strani in jo je treba izvršiti. "Ne predstavljam si, da bi dve članici lahko tako ignorirali odločbo, da je ne bi izvršili. To bi pomenilo konec vladavine prava, konec civiliziranega urejanja medsebojnih odnosov," je prepričan.

Plenković: Želimo si razvijati dobre odnose s sosednjo in prijateljsko Slovenijo

Hrvaški premier Andrej Plenković je med današnji obiskom v Požegi na novinarsko prošnjo, naj se odzove na incidente v Piranskem zalivu, povedal, da je "njegovo osrednje sporočilo, da je treba vprašanje meje s Slovenijo še naprej reševati z dvostranskimi pogovori". Potrdil je, da se bosta s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem srečala 12. julija v Ljubljani.

"Če pride do določenih kršitev v Piranskem zalivu ali na kateri koli drug način, je to tradicionalna metodologija iz preteklih letih, ko Hrvaška pošlje protestno noto Sloveniji, občasno pa tudi Slovenija izroči protestno noto Hrvaški," je izjavil po današnjem srečanju s predstavniki skupnosti hrvaških županij, mest in občin.

Ponovil je, da si želijo razvijati "dobre kakovostne in iskrene odnose s sosednjo in prijateljsko Slovenijo" v skladu s soglasno odločitvijo hrvaških poslancev iz poletja 2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1546)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
04. 07. 2017 15.19
+1
A pocasi spoznavate da EU in njena zakonodaja ni enaka za vse
dipe
04. 07. 2017 13.10
+1
Še Joško Joras ne priznaje sodbe. A Joška je ta prav Slovenc.
Frane Šajn
04. 07. 2017 11.57
+3
ZAHVALITE SE POKOJNEMU ZWIGLIEVU AMERIŠKI SIVI EMINENCI IZ OZADJA VSEH AMERIŠKIH VLAD OD CARTERJA DO DANES , ČEPRAV PO RODU POLJAKU, TVORCU RAZKOLA JUGOSLAVIJE TU JE VZROK VAŠE BEDE VI MALI SLOVENČKI , HRVATI BOSANČKI SRBI , ČRNOGORČKI IN MAKEDONČKI S PRIVESKOM KOSOVA , KI SANJA VELIKO ALBANIJO. PRAVEČ JE BILA STARA YUGA LIBERALNA ZA AMERIŠKI OKUS, SESUVALA JE TEMELJE KAPITALIZMA KI MU JE DINI BOG DOBIČEK.
Frane Šajn
04. 07. 2017 11.59
+3
NO PA SMO KONČNO POSTALI DEMOKRATIČNI LOLEKI!
LLLEPI
04. 07. 2017 15.22
+1
To kar ste si vedno zeleli od leta 45 pa imate kaj sedaj jokate.Bo treba v demokraciji veliko vec delat kot pa v diktaturi kjer si je tudi cistilka lahko zgradila vilo
Frane Šajn
04. 07. 2017 11.49
+2
KAJ PRAVITE MOJI SLOVENCELJNI A IMAJO KAJ STRICI TAM ČEZ LUŽO PRSTKOV VMES PRI TEJ KLAVRNI VSAJ ZA NAS NESPREJEMLJIVI ARBITRAŽI.
dipe
04. 07. 2017 11.03
+1
Avstrijci pravio da je meja na Savi, Talijančki pa da je na Pivki, Mađari pa na Dravi. hm.kome verjet.
Frane Šajn
04. 07. 2017 11.50
+1
DIDI KAR VSEM VERJEMI KER VEDO KAJ DELAJO IN SI VEDNO VZAMEJO KAR MORAJO.
Frane Šajn
04. 07. 2017 11.58
+1
LLLEPI
04. 07. 2017 15.25
Kaze da bo Slovenija pocasi zginila z zemljevida se bo skrcila samo na nas parlament da ostanejeo nasi sposobni lopovski politiki do zadnje sekunde v pogonu in pocistijo vse kar je kaj vrednega v Sloveniji
sinhron
04. 07. 2017 10.55
-2
Hrvaška noče in ne more razumeti , da je sedaj članica civilizirane skupine držav , ki se imenuje Evropska skupnost , v kateri velja mednarodno pravo , ki ga je treba spoštovati v celoti in ne samo takrat , ko se njim zahoče in je njim v prid ! Upam , da bo uspelo članicam evropske skupnosti to dopovedati Hrvaški politiki , ki še vedno živi v Nedičevi Hrvaški !
Frane Šajn
04. 07. 2017 11.52
+3
KJE PA VIDIŠ TI LJUBO OPRANOGLAVČE KAJ CIVILIZIRANEGA , JAZ VIDIM LE NA POL DIVJE GRABEŽLJIVE HORDE , KI SE KITIJO S SAMO NJIM POZNANO DEMOKRACIJO IN SE KOLJEJO OB NAPOL PRAZNEM KORITU.
Frane Šajn
04. 07. 2017 12.01
+2
BO DRŽALO VSAK KMET VE, ČE NE MAŽEŠ KOLES NA CIZI VEDNO CVILIJO.
komir10
04. 07. 2017 15.55
Ja, nekateri pa res morate tle gor ovekovečiti vso svojo neumnost
zmago56
04. 07. 2017 10.04
+2
Če bi bili naši politiki ves čas tako aktivni, bi se danes pogovarjali o meji z Črno goro, če pa bi bili vsaj 10% tako aktivni pred 26 leti, bi bil problam meja z Hrvati že pred 25 leti rešen in meja ne bi sekala posameznih hiš in dvorišč.
minnaema@yahoo.com
04. 07. 2017 09.17
Moja prijateljica, ki je iz tujine z zanimanjem vpraša"kakšna so sporazumevanja nas Slovencev in sosedov" & modrujeva naprej,da pri OBEH partnerjih se "uzadejani "uspeh- z medsebojnimi dogovarjanji in sporazumevanji& represije tega ali onega NI dobra pot je pa res, da so sosedi na takšni zemljepisni legi da si prilaščajo veliko morja- ja vseh Ex.držav Jugoslavije (v šali povedano- bi sosedi lahko posamično potopili v "njihovem" morju" vsako državo ex.Jugoslavije)- zato iracionalnost še večja, ker je Jadransko morje je bilo včasih Jugoslovansko & PO SREČNEM NAKLJUČJU je podedovano sosedom -brez obveznosti - pa toliko prerivanja...... pa brez zamere a stvarnost je žal takšna in ta manjši so zopet podrejeni večjim od nas !
User300173
04. 07. 2017 08.50
+2
Nekaj me prav vražje zanima, pa ne da bi napihoval sedanje stanje v Piranskem zalivi. Kdo in kdaj je določil sredinsko črto v Piranskem zalivu? Noben pravni Akt nisem zasledil. Dejansko lahko hrvaška policija pripluje do Pirana, slovenska do Savudrije, ribiči od Vrsarja do Ankarana...samo en veljaven dokument, ki postavlja sredinsko črto v Piranskem zalivu pred Arbitražno odločitvijo...samo en dokument!
opazovalec_
04. 07. 2017 08.48
+1
Obstaja kak podatek, koliko Hrvatov je ostalo na slovenski strani?
LLLEPI
04. 07. 2017 16.01
enakostzavse
04. 07. 2017 08.25
+0
Kako vrtijo gobce teli sdsovci in njih hlapci iz nsi. Ja kaj pri bogu pa so oni naredili za časa njihove strahovlade ? Ustvarjali tajkune in spravili lastno državo na beraško palico, barabe zločinske !!!!!!!!!!!!
vstajnik1941
04. 07. 2017 08.34
-6
a to ti o tistih zločincih po 45 in njihovih potomcih?
User300173
04. 07. 2017 08.55
+1
Hrvaški politiki so nacionalisti in pričakujem "brce pod koleno", ma SDS z Janšo so hujši...on se je dogovarjal s Sanaderjem (prisluhi) za ribiške incidente v Piranskem zalivu. Bi sedaj želel biti pameten? Prepozno.
Entip?ek
04. 07. 2017 09.16
+0
moraš vedet, da tu gor prežijo honorarci sds, ki so plačani, da trosijo čim več, da delajo kao zmedo..taktika yanshata in njegove elite...
resslovenka
04. 07. 2017 08.13
+2
Govoriti o prijateljstvu med dvema sosedama? In to g.Plenkovic ? To ni prijateljstvo to je strategija, kako doseči kar so si zamislili oni. Jugoslovanska črta na morju??? Nisem vedela , da je kdaj obstajala. Še bo veselo. Hrvati imajo vse "svoje" meje s sosedi še nerešene. Očitno menijo, da bodo Slovence najlažje ofrnazili. Pozivanje k oboroženimi spopadu posameznikov na hrvaških blogih je jasno stanje njihovega duha. Do cilja...s silo. Tega dragi moji ne gre jemati samo kot provokacijo. Zapreti meje, dokler se zadeva dokončno ne uredi. To je edina pametna rešitev.
resslovenka
04. 07. 2017 08.01
+0
Žal ni je Jorasa in zaselkov, ki po razsodbi arbitraznega sodišča pripadajo Hrvaški. Naj ti ljudje sedaj porušijo vse, za kar so se celo življenje odpovedovali? Politiki se kregajo, dogovarjajo, popuščajo, ljudje nosijo posledice njihovih zgrešenih odločitev. Vedno in v vseh primerih. Obiskovati zaselke , ki pripadajo Sloveniji, nazdravljati in se veseliti je lepo, kaj in kako obrazložiti ljudem , ki jim bo usodo v nadaljevanju krojila Hrvaška je pa povsem druga zgodba. Povsem razumem njihovo razočaranje in žalost. V tem primeru si ne bi želela srečanja s slovenskimi politiki. Počutila bi se izdano. In verjamem, da se tudi ti ljudje. Toliko slovenskega duha, ki ga je pokazal Joras , ne bomo dolgo videli. Če sploh še kdaj. Hrvati bi se spet pogovarjali. Kaj se je sploh treba spet ponizevati in hinaviti. Arbitraža je končna odločitev in tako naj bo. V kolikor je Slovenska politika verodostojen član EU.
direstraits
03. 07. 2017 23.10
+6
Od leta 2008 ,gre z svetlobno hitrostjo Slovenija pri vseh področjih z veliko hitrostjo samo navzdol...... Slava in čast levaki..... pokradli milijarde, zdaj slačijo hlače pred Hrvatarji
enakostzavse
04. 07. 2017 08.13
+1
Entip?ek
03. 07. 2017 22.59
-5
sedaj se vidi kakšni bolniki ste v sds stranki, 1000 postov pa eno in isto
enakostzavse
04. 07. 2017 08.14
+2
vstajnik1941
04. 07. 2017 08.35
-3
število minusov ti je pokazalo stopnjo tvoje obolelosti za rdečim vritolazenjem
Entip?ek
04. 07. 2017 09.14
seveda, ko pa mete po par nickov posamezniki, da tu gor pišete pod različnimi imeni bedarije...drugač je pa tudi kr nekaj plusov..
Entip?ek
04. 07. 2017 09.15
vstajnik1941, star pa 30 let..ne me basat...
Uporabnik113189
03. 07. 2017 22.58
+43
Skratka, da napišem nekaj konstruktivnega. NAŠO DRŽAVO BODO POLITIKANTI ZAPRAVILI. Vsak kmet zna bolje voditi državo, ker kmetija je eno samo življenje in umiranje..Vzrediš ovco in pelješ v zakol, vzrediš repo, jo izpuliš..Samo kmet zna izračunati koliko življenj je vredno dati da se zgodba splača. Naši mestni škrici nimajo pojma. Država je kot kmetija, novi otroci se rojevajo, starčki umirajo. Otroke izobražuješ, dobre delavce rešuješ z zdravstvom, lenuhe pač ne itd.. Od vsega pa lepo živiš od davkov.. Da ti država ne propade, seveda "kmetijo" ogradiš, da jo ne izropajo medvedi, volkovi, škodljivci vseh vrst, lubadarji.. Dober kmet zemljo dokupuje, slab pa prodaja in mu jo "romi" kradejo.. Mestni škrici nič od tega ne razumejo, ker si ne upajo žrtvovati enega življenja za obrambo meja, medtem ko jih na cestah umre množica, od droge še več, da ne naštevam.. Strah jih je državp voditi, ker jih je strah umreti. Kmeta ni, ker ve da je smrt sestavni del življenja. Ta generacija ki jo imamo je zavozila prav vse, kar smo predniki ustvarili, izgubili bodo tudi državo, ker pojma nimajo o realnem življenju, boju z naravo. Sosednji kmet to vidi, slabiče in se širi, slabi gospodarji bodo itak propadli si misli in prav ima..
BildiTheEmperor
03. 07. 2017 22.59
+3
LLLEPI
04. 07. 2017 16.02
Ne da jo bodo zapravili;SO JO ZE ZAPRAVILI
mbtukaj
03. 07. 2017 22.57
+2
Doma nosi Miro hlače ali Mojca?
BildiTheEmperor
03. 07. 2017 22.53
+3
Pred in po arbitražni odločitvi je Nemčja uveljavitev arbitražne odločitve podpirala (kar je za nas dvorezen meč ampak ajde). Sedaj ko je Nemčija videla kako se je Cerar, skupaj z Erjavcem, Mesecem in Židanom .... v hlače, ..... so pa spoznali da SLOvenija ne more obstat in se distancirajo.
Entip?ek
03. 07. 2017 22.56
+0
tutli muti, bla bla bla..dobri ste, že 2 dni skoz gor...pa same bedarije...
mbtukaj
03. 07. 2017 22.49
+9
Borut se je že strezno ali še vedno proslavlja.?
BildiTheEmperor
03. 07. 2017 22.46
+4
Cerar ne samo da bo SLOvenijo spravil pod okupacijo hrvaške, ta nesposobnež bo še državo spravil v državljansko vojno s svojim blefiranjem in lažmi ter nesposobnostjo. Večino poštenega naroda je že spravil na kant in rob preživetja, da ne naštevam na stotine njegovih podobnih uspehov. Ko se država pogreza v kriminalni kaos.
trumpet2018
03. 07. 2017 22.54
+12
res je tale baby face zelo nepredvidljiv, takšni so najbolj nevarni. Pri Hillary sem imel podobne očutke, samo laže , blefira in se spreneveda. največji absurd je pa v tem da hoče iti v zagreb in se pogajati z okupatorjem, ko vsi vemo da ne bo nič dosegel
BildiTheEmperor
03. 07. 2017 22.55
-1
To je značilno za psihopate, ker tak ne pozna sočustvovanja in je hladno preračunljiv za lastni interes
enakostzavse
04. 07. 2017 08.16
+2
gaius, a ti to opisuješ tvojga firerja, zločinca janšo ?