Slovenija

Cerar glede imenovanja Bratuškove poziva k državotvornem ravnanju

Ljubljana, 17. 09. 2014 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Miro Cerar je na seji odbora DZ za evropske zadeve dejal, da vlada kandidature Alenke Bratušek za komisarko ne bo znova odpirala. Treba je zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno, je poudaril mandatar.

Vprašanje člana Evropske komisije iz Slovenije je zdaj v rokah Bruslja oziroma Jean-Clauda Junckerja in nova vlada tega vprašanja zaenkrat ne namerava znova odpirati, saj to ne bi bilo državotvorno, je na današnji nujni seji odbora DZ za zadeve EU (OEU) na temo kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko dejal mandatar Miro Cerar.

Cerar pravi, da vprašanja glede imenovanja Bratuškove ne namerava znova odpirati.
Cerar pravi, da vprašanja glede imenovanja Bratuškove ne namerava znova odpirati. FOTO: Miro Majcen

Je pa zatrdil, da bo njegova vlada, če se bodo pojavile kakšne nove, nepredvidene okoliščine - na primer pri zaslišanjih kandidatov v Evropskem parlamentu ali v Sloveniji - to "zanesljivo" in "nemudoma" obravnavala.

Odbor DZ za zadeve EU danes na zahtevo poslancev SDS na nujni seji razpravlja o sporni kandidaturi odhajajoče premierke Alenke Bratušek za novo evropsko komisarko iz Slovenije.

Na sejo je bil med drugim vabljen Cerar in se je je - za razliko od Bratuškove - tudi udeležil. Kot je pojasnil, je prišel zato, ker se v javnosti pojavljajo zavajajoče informacije in domneve glede te zadeve, in želi državljanom pojasniti, "za kaj v resnici gre".

Kot je večkrat poudaril, ni imel nobene pravne ali druge možnosti, da posega v odločitev glede komisarskih kandidatov, saj je bila ta v pristojnosti vlade Bratuškove, ki opravlja tekoče posle.

In čeprav sprejeta odločitev ni bila po volji njega ali SMC ter po njihovi oceni ni bila optimalna - oni so za kandidata predlagali sedanjega komisarja Janeza Potočnika - jo njegova vlada vsaj zaenkrat ne namerava znova odpirati. To po njegovem mnenju "ni smiselno in ni prav".

Kot je poudaril, je Juncker namreč Bratuškovi namenil izjemno visok in pomemben položaj v komisiji in v interesu Slovenije je, da ima komisarja s čim večjimi pooblastili in močnim resorjem. Zato je treba sedaj zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno, je poudaril Cerar, ki je takoj po svojem nastopu sejo odbora zapustil.

Zadeva ni več v domeni Slovenije

Zadeva sedaj ni več v domeni Slovenije, ampak evropskih institucij, je še dejal Cerar in dodal, da "je zdaj treba upoštevati dejansko stanje" - tudi če to ni po volji niti njega niti večine ostalih, "a vendar je v interesu slovenske države".

To je stališče, ki ga bo Cerar zavzel kot premier. Želi si, "da se ta zgodba tukaj zaključi". K tovrstni državotvorni drži je pozval tudi vse ostale v slovenski politiki in jih obenem okrcal, češ da je "v nasprotju z demokratično kulturo in slovenskimi interesi", da se v Sloveniji znova pojavlja "medsebojno tožarjenje" in "tožarjenje Slovenije pred institucijami EU".

Zaradi ravnanja, ki da škodi ugledu Slovenije v tujini, je Cerar še posebej pokritiziral evropske poslance iz Slovenije in jim sporočil, da imajo vso možnost, da s svojega položaja "na dostojen in legitimen način" vplivajo na imenovanje komisarjev, ne pa da se prerekajo in kritizirajo Slovenijo v tujini.

Cerar: z Junkerjem sem opravil dva razgovorja

Kot neprimerna je Cerar danes zavrnil nekatera namigovanja, da naj bi z Junckerjem glede komisarske kandidature sploh ne govoril, in ponovil, da je z njim opravil dva telefonska pogovora.

V obeh je zastopal enako stališče - da se mu seznam slovenskih kandidatov ne zdi optimalen, saj na njem ni Potočnika, a glede na vse pristaja na pravila igre in zato s seznama podpira dva kandidata, ki prihajata iz vrst strank nove koalicije, Tanjo Fajon in Karla Erjavca, Bratuškove pa ne.

Juncker je to po besedah Cerarja "vzel na znanje" in hkrati pojasnil, da ima svoje preference - Bratuškovo, ki ji je tudi pripravljen nameniti visoko mesto v komisiji.

Zaradi določenih nejasnosti na Junckerjevi strani sta nato v drugem pogovoru še razjasnila "pravni status" slovenskega predloga - dejstvo, da gre za seznam, ki ga je poslala vlada, in da ima Juncker res na izbiro tri kandidate.

Odbor za spremembo zakonodaje

Ob koncu seje je odbor soglasno sprejel sklep, v katerem poziva k spremembi zakonodaje na način, da bo v postopek imenovanja komisarskega kandidata iz Slovenije vključen tudi DZ. Odbor je poleg tega danes soglasno sprejel še sklep, da bo strokovnim službam DZ naročil pripravo mednarodne in primerjalne analize postopkov imenovanja evropskih komisarjev v drugih državah članicah EU.

Sklic nujne seje na omenjeno temo so zahtevali poslanci SDS. Ti so odboru v sprejem predlagali več sklepov, a so člani odbora vse njihove predloge danes zavrnili. Med s strani SDS predlaganimi sklepi je bila zahteva, da se omogoči javen dostop do magnetograma seje vlade 31. julija, na kateri se je vlada Bratuškove seznanila s predlogom treh kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije, ter vseh drugih sej vlade, na katerih je bilo govora o tem.

V SDS so poleg tega želeli mandatarja Mira Cerarja s sklepom OEU pozvati, naj umakne predlog komisarskih kandidatov, ki ga je v Bruselj poslala vlada Bratuškove, nato pa naj nova vlada čim prej oz. najkasneje na prvi seji potrdi novega komisarskega kandidata ali kandidate.

Pri tem bi morala nova vlada spoštovati to, kar določa 17. člen pogodbe o EU, in pa upoštevati tudi kandidate, ki jih predlagajo stranke, ki so prejele največ glasov na majskih evropskih volitvah v Sloveniji.

Med sklepi, ki jih je predlagala SDS, je bil še poziv Cerarju, naj v roku treh dni javnosti pojasni razloge, zakaj je spremenil svoje stališče glede podpore komisarskim kandidatom, ter razkrije vsebino telefonskega pogovora z Junckerjem.

Vse omenjene predloge sklepov so poslanci danes s prepričljivo večino zavrnili, so pa enega od njih vendarle uporabili in ga nato v nekoliko spremenjeni obliki tudi soglasno sprejeli. Gre za sklep, v katerem OEU predlaga, da se pripravi predlog sprememb in dopolnitev zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU na način, da bo v postopek imenovanja člana Evropske komisije iz Slovenije v prihodnje vključen tudi državni zbor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (779)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
21. 09. 2014 00.50
Cerar je v bistvu nemočen in je tiho ker je bil v prejšnji vladi A.B neki pravni svetovalec in sedaj si neupa odločno stopiti pred Bratoškovo ker sta prej bila več ali man istega mnenja zato si u bistvu neupa ukrepati in nezna v prejšnji vladi sta ja bila tesna sodelavca ki sta skupaj lupila Slovenski narot in pravi da noče sedaj notranjih zdrah češ da neznamo biti enotni a jaz mislim da bi se MORALO ODLOČNO UKREPATI PROTI BRATOŠKOVE IN POKAZATI JUNKERJU DA TAKŠNIH KANDIDATOV neželimo pošiljati v Brusel z odločnostjo resnostjo želimo poslati nekoga ki to oblada brez GULJOFANJA z samokanditaturo in še kaj in pokazati močno voljo in odločnostjo da nam ni vseeno koga pošljemo v Brusel in da to odloča Slovenski narot in močna vlada a ne Junker še zmeraj lahko odloča sedanja vlada z POJASNILOM da Bratoškova ni pravi kandidat za to mesto da z samopromocijo in z guljofanjem da z silo rine bol na skrivaj v Brusel in da to želi Slovenska vlada preprečiti in poslati zaslužnega in primernega človeka v Brusel a ne nekoga ki je bil vzrok raspada prejšnje vlade in da je komaj ,komaj prišla v Slovenski parlament in da ni pravi kandidat a z jasnim odločno obrazložitvijo a ne z cincanjem kod Cerar brez hrptenice in z raznih sedaj izgovorih češ samo sramoto si bomo nakopali pa to ni res z NE UKREPANJEM SI BOMO NAKOPALI SRAMOTO češ sedaj ima država Slovenija babjo osnovnošolsko vlado ki ni sposobno ukrepati in noče ali nezna ali neupa da bi zkrepal Cerar proti nekdajni sodelavki a to bi nam moralo biti JASNO IN GLASNO DA NEBO UKREPAL PROTI NJEJ Z MEHKIMI KOLENI in sedaj izgovor čakati na PROTIKORUPSKIJSKO komisijo in g.Cerar bo tudi tokrat klecnil z mehkimi izgovori in kje je tonski posnetek zakaj se ne objavi to je skrivanje mogoče resnice ki je mogoče vse koruptivno in goljufivo in si neupajo ukrepati in sem skoraj siguren da nebo ukrepai ta vlada je z mehkimi koleni brez odločnosti sramota da se NE UKREPA V TAKŠNEM PRIMERU LE MIRNO SE OPAZUJE A BI SE ZA SIGURNO LAHKO UKREPALO TO NAJ CERAR GOVORI PASTIRJEM A NE NAM ALI MENI na kratko SI NEUPA saj je bila neka sodelavka v prejšnji vladi in pika......
MICLA
18. 09. 2014 11.54
+1
bravo le brišite
MICLA
18. 09. 2014 11.53
+0
isti ali še slabši kot njegova mati ,popolnoma nesposobna
25letluzerjev
18. 09. 2014 11.18
+1
Ubogi Cerarček, kleca še preden je shodil. Polna usta pravne in poštene države so ga bile do včeraj, danes pa ko ima vse v svojih rokah pa je na pravo , moralo in poštenje pozabil. Kratek spomin, kot vedno in vsi politiki. Kaj sploh še hodimo na volitve, totalni nateg ljudstva vsak in vedno ko ima to možnost. Zagnal bi enkrat delat te pijavke- domače in eu politike. Politika je breme družbe, leglo korupcije in ne mehanizem razvoja in poštenja.
I G N O R A N T
18. 09. 2014 07.15
+2
Mene zanima kdaj in če sploh bomo imeli standard kot je v Avstriji.
flum
18. 09. 2014 07.27
+1
Tud gor imajo domovinsko službo (brambovci-domobranci), ampak jo je vseen manj slišat. Sevede je razlika de je gor furer preminiv, pr nas pa ...blalbla
Pincopalino
18. 09. 2014 02.28
+0
očitno gospod Juncker je že ocenil delo gospe Fajonove in ugled gospoda Erjavca, glede na to, da je izbral gospo Bratovškovo, je logično. Morda bi gospod premie drugače gledal, če bi prišel gospod Juncker v Slovenijo in mu zbiral kandidate za njegovo kooalicijo, kako je izgubil ogled ne samo pri ostalih strankah ampak tudi pri nas, kateri smo ga volili. Pada mu ugled in moč. to ne bi smel si več dovoliti, ampak naj dela v dobro naše države kot nam je obljubil. Naj se ne pusti pregovoriti, mlad je in očitno neizkušen v politiki.
wolfterier
18. 09. 2014 09.18
+0
Zloraba položaja,laž in goljufija so nova etična inmoralna načela Cmerarja so nacionalni interes.Nova varijanta Previranta!!!
lulabula
18. 09. 2014 01.24
+3
borat pohar na koki, alenka na kiti, morda bi morali našega dobrega etičnega mirota dati na viagro.potem bi slovenija bila rešena....milana pa na bilobil....
Iniesta
17. 09. 2014 23.41
+1
Slovenske zdrahe ... Koga to zanima v EU?
lulabula
17. 09. 2014 23.16
+5
cerar bi moral odstopit preden sploh nastopi....zanima me kako je z mehkim lahko naredil dva otroka...človek je medicinski čudež.živi brez jajc in brez hrbtenice.možgani pa na off....
LLLEPI
17. 09. 2014 23.59
+4
Cerar je dvignil roke od vsega.Tu se lepo vidi da drzave v EU ne potrebujejo svojih vlad ampak le izvajalce komand,ki prihajajo iz Bruslja
lulabula
18. 09. 2014 00.12
-3
a daj daj.komande za slovenijo prihajajo od leta 45 kar lepo iz leve opcije, bruselj se s tem ne ukvarja.komandirajo nas partizani, komunisti, levičarji, socialisti kakorkoli njih imenujemo.zato pa smo na nivoju severne koreje....
flum
18. 09. 2014 06.39
+1
največje zlo za našo državo so-ste še vedno naši desničarji. Ni vidt konca kolobocijam
Angelski
17. 09. 2014 22.18
+10
Cerar ti si ena velka PxIxČxKxA
komir10
17. 09. 2014 22.30
+1
LLLEPI
18. 09. 2014 00.01
+2
LLLEPI
18. 09. 2014 00.08
+2
EU rabi ravno taksnega da vedno prikima Pa tudi Alenko ki nic ne razume.Zdaj se pa vprasajte zakaj??
tony_abcde@yahoo.com
17. 09. 2014 21.10
+3
čez eno leto gre na 5% "from hero to zero"
janijankov
17. 09. 2014 20.25
+8
Alenka Bratušek je pred novinarko POP TV povedala, da z dvigom pošte ne bo zavlačevala....................... Danes v Delu beremo, da še ni prevzela pošte - osnutka ugotovitev KPK............................. Zdaj bodo ugotavljali tudi dejstva iz dopisne seje vlade............................ ******************************** To me spominja na tisti ljudski rek, ki pravi: "Poslušajte, kaj pravim in ne glejte, kaj delam "...................... nekaj podobnega je bilo pričakovano, kajne?
srebrnibreg
17. 09. 2014 20.59
+5
Andrej Merljak
18. 09. 2014 07.09
+0
Verjetno so postarji posto po pomoti vtaknili v Janezov postni nabiralnik.
lotmerzanec
17. 09. 2014 20.16
+9
Kaj so to visoka moralna načela Cerarja? Kaj res nima v svojih vrstah sposobnega človeka za to funkcijo?? Cerar dopušča,da se ljudje samokandidirajo na dobro plačana delovna mestas!? Nič ni boljši od teh levičarjev,ki so nas pripeljali pred vrata lakote in pomanjkanja!!
srebrnibreg
17. 09. 2014 21.35
+3
Kakšno funkcijo je Cerar opravljal v Alenkini vladi?
Fussy
18. 09. 2014 00.02
+0
wolfterier
18. 09. 2014 09.23
+1
Ravnal je pragmatično,z odhodom Alenke v Bruselj je pridobil še štiri zanesljive glasove v parlamentu.Ko šljivi moralo in etiko!
qwertzuio9
17. 09. 2014 20.13
+8
ima pojma, ne razume stanja in državotvorno unčuje Slovenijo. S hordo novih obrazov, ki plenijo davkoplačevalski denar in stolčke za svoje zadnjice. To je murgelski cmerar - rešitelj Slovenije???
qwertzuio9
17. 09. 2014 20.11
+3
saj nesme odločat ... pp vlade ne se je......
prašekk
17. 09. 2014 20.02
-1
Vsem tovarišem in tovarišicam želim eno prijetno, lahko noč !
johanca123
17. 09. 2014 20.49
-1
končno - pa sanjaj o luči na koncu tunela
Andrej Merljak
17. 09. 2014 22.20
+0
Repinclpatatis
17. 09. 2014 19.57
+2
Admi prašekk krši nocoj paleto pravil ti pa nič HALO . '''''??????Tematika o Cerarju, on o Ivanu itd '''''''''?????? Oprosti prašekk , čaka te ''''???? ************** Cerar in Bratuškova z dvojno plačo, na črno se ve !!!!
prašekk
17. 09. 2014 19.59
+1
Repinclpatatis
17. 09. 2014 20.01
-1
Kriva sem jas, ki na pravila sploh opozarjam kaj ??
prašekk
17. 09. 2014 20.03
+0
zuzumuzu
17. 09. 2014 19.57
+3
Ok DEJSTVO k ni zraslo na mojem zelniku... Cerar in Alenkica sta iz istega gnezda - ekipe, kljub temu da le ta igra na to žogo, da pred javnosto prikriva podporo in igra neka nasprotovanja. Po domače vam povem: denar bo padel v isti žep, naštimal so 2 kandidata, tko da če ni eden bo pa drugi in bojo molzel na vseh koncih. More bit pa tukej zadej poleg plače evroposlanke en dost bolj hud deal zadej. Prosim ne nasedat "pridnim" in "poštimanim" obrazom kot je Cerar ker je samo lutka k kaže pošten obraz pred očmi javnosti med tem ko se lastnini polovica državne lasti. Lep pozdrav zuzumuzu:)
prašekk
17. 09. 2014 20.02
+3
Kaj vse zmore mali mož (pa velik človek) kajne ?!
zuzumuzu
17. 09. 2014 20.05
+0
ne bom ti solil pamet, sam tole z levimi in desnimi je totalna bedarija. šli bi se nek patriotizem in pripadnost s strani, med tem, ko se krade na veliko z leve, desne pa matr srednje strani!
Yuriyuri
17. 09. 2014 19.54
+3
KOGA SE BOJI G.CERAR
prašekk
17. 09. 2014 19.56
-1
Yuriyuri
17. 09. 2014 19.52
+0
koga se boji g.Cerar ?
srebrnibreg
17. 09. 2014 19.54
+0