Slovenija

Cerar o kandidatu za gospodarskega ministra: Izbral sem po najboljši možni presoji

Ljubljana, 10. 11. 2014 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cerar bo za gospodarskega ministra predlagal Gojka Koprivca. Koprivec je večini opozicijskih strank neznan, zato ga bodo ocenile po zaslišanju v DZ. V GZS in OZS pozdravljajo, da je premier sporočil ime, a kandidata bodo ocenili, ko bo znan njegov program.

Predsednik vlade Miro Cerar bo za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagal Gojka Koprivca, je Cerar sporočil na Twitterju. Koprivec ima 40 let izkušenj z bančništvom, zavarovalništvom in naftno industrijo, je še zapisal Cerar.

Gojko Koprivec
Gojko Koprivec FOTO: POP TV

Cerar bo predlog kandidature Gojka Koprivca in tudi Alenke Smerkolj za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijsko politiko v DZ vložil v torek. "Za zdaj nimam prav nobenih razlogov, da bi podvomil o njuni kompetentnosti in verodostojnosti," je poudaril in izrazil prepričanje, da bosta to oba dokazala tudi na zaslišanjih pred pristojnimi odbori DZ in pred poslanci, ko bodo ti odločali o njunih kandidaturah.

"Imeli smo na voljo kar nekaj možnih kandidatov, ta postopek pa ni enostaven, če želiš izbrati tako, da nikomur ne narediš krivice oz. da izbereš najprimernejšo osebo. Izbral sem pač po najboljši možni presoji, za to sem potreboval nekoliko več časa in do te odločitve je dejansko prišlo danes," je Cerar odgovoril na vprašanje, zakaj je o imenu kandidata za gospodarskega ministra molčal.

Vlada je sicer trenutno brez dveh ministrov, saj je bila donedavna ministrica brez listnice, pristojna za razvoj in kohezijsko politiko, Violeta Bulc imenovana za evropsko komisarko za promet, Jožef Petrovič pa je s funkcije ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo odstopil zaradi ugotovitev agencije za varstvo konkurence. Do imenovanja novega ministra sicer gospodarsko ministrstvo vodi finančni minister Dušan Mramor.

Kdo je Koprivec?

63-letni Koprivec je po izobrazbi ekonomist, magister ekonomskih znanosti. Je upokojen, njegovo podjetje Koprico, ki se ukvarja s finančnim svetovanjem, precej stagnira. Še pred petimi leti je imelo več kot 80.000 evrov prihodkov, lani le še 5000, so poročali v oddaji 24UR.

Med drugim je bil direktor področja nabave in logistike v avstrijski družbi OMV Refining in Marketing, predsednik uprave OMV Istrabenz Holding ter predsednik uprave Zavarovalnice Adriatic. Bil je tudi direktor predstavništva NLB v Londonu in izvršilni direktor za mednarodno poslovanje NLB ter namestnik predsednika uprave SKB banke.

V času, ko je bil Koprivec predsednik uprave OMV Istrabenz, so Istrabenz povezovali z domnevnim tihotapljenjem nafte z mostarsko družbo Crohers. To podjetje naj bi uvozilo več tisoč cistern nafte, za katero pa naj ne bi plačalo carinskih dajatev. S tem naj bi Crohers državno blagajno BiH, skupaj z zapadlimi obrestmi, oškodoval za skoraj 30 milijonov konvertibilnih mark. Dobavitelj nafte naj bi bila avstrijsko-slovenska naftna družba OMV Istrabenz. Takrat smo o tem poročali tudi na naši spleti strani. Koprivec je takrat poudaril, da je šlo pri sodelovanju s podjetjem Crohers za popolnoma normalne kupoprodajne posle.

Petrovič je odstopil po mesecu dni.
Petrovič je odstopil po mesecu dni. FOTO: Miro Majcen

Opozicijske stranke ga ne poznajo

Gojko Koprivec je večini opozicijskih strank neznan, zato ga bodo ocenile po zaslišanju v DZ. V ZL menijo, da se kaže kadrovska podhranjenost Cerarjeve ekipe. V NSi svarijo, da gospodarstvo potrebuje človeka, ki pozna težave podjetništva, v ZaAB pa poudarjajo stabilnost gospodarstva.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec Koprivca ne pozna in ga zato, kot pravi, težko ocenjuje. Napoveduje pa, da ga bodo na zaslišanju v DZ temeljito izprašali. "Če bomo ugotovili, da bo le še eden, ki bo slepo sledil direktivam Cerarjeve ekipe, ga ne moremo podpreti," je pojasnil Mesec.

To, da imamo že tretjega kandidata za gospodarskega ministra, pa je po njegovem mnenju znak, da vlada nima koncepta, kaj bi rada naredila z gospodarstvom države. To se, kot je dodal, kaže tudi v vladnih politikah. "Očitno je, da bodo program te vlade še naprej pisali v Bruslju, vlada pa nastavlja ljudi, ki bodo temu več ali manj sledili," ugotavlja vodja poslancev ZL.

Tudi v NSi Cerarjevega kandidata za gospodarskega ministra ne poznajo. Kot je navedla predsednica NSi Ljudmila Novak, je treba najprej počakati na zaslišanje kandidata na pristojnem odboru DZ. Zagotovo si po njenem mnenju vsak zasluži priložnost. "A dejstvo je, da gospodarstvo potrebuje človeka, ki pozna temeljne težave podjetništva, ki ima za slednje pripravljene primerne rešitve ter vizijo sodobnega razvoja," je prepričana Novakova.

Iz ZaAB so sporočili, da jim je Koprivec precej nepoznan, zato želijo najprej prisluhniti njegovemu pogledu na prihodnost slovenskega gospodarstva. Je pa izjemnega pomena, da čim prej poprime za delo ter da bo pri tem uspešen, so navedli v stranki. Dodali so, da gospodarstvo potrebuje stabilnost, tudi v smislu, da se sogovorniki gospodarskem ministrstvu in njihove strategije ne menjavajo nesmiselno hitro.

Cerar bo za gospodarskega ministra predlagal Gojka Koprivca.
Cerar bo za gospodarskega ministra predlagal Gojka Koprivca. FOTO: Reuters

Cerarjevo potezo na GZS in v OZS pozdravljajo

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so pozdravili, da je Cerar predlagal novega ministra, saj so se v javnosti že pojavljala namigovanja in predlogi, tudi s strani visokih politikov, da bi gospodarsko ministrstvo kar ukinili. So pa na GZS zapisali, da je še prezgodaj, da bi podrobneje komentirali izbor, ker še niso znani program in prioritete kandidata za ministra, ki jih bo zagovarjal. Opozarjajo pa, da bo potreboval vso podporo vladne ekipe za uveljavitev nove, boljše gospodarske politike.

"Na GZS izražamo pripravljenost za tesno sodelovanje pri pripravi konkretnih ukrepov za dvig konkurenčnosti gospodarstva, za zdravo gospodarsko rast, prestrukturiranje prezadolženega dela gospodarstva in nova delovna mesta," so še zapisali.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pravijo, da so zadovoljni, da je Cerar razmeroma hitro našel kandidata za gospodarskega ministra. Dodali so, da Koprivca ne poznajo, si pa želijo, da bo razumel "specifične potrebe malega gospodarstva, ki predstavlja skoraj 99 odstotkov slovenskega gospodarstva in zaposluje več kot 230 tisoč oseb."

Predsednik OZS Branko Meh je zapisal, da si želijo, da bi v programu novega ministra posebno pozornost namenili malim in mikro podjetjem. Pričakujejo pa tudi, da bo novi minister nadaljeval z aktivnostmi Sveta za obrt in podjetništvo, ki ga je na njihovo pobudo v okviru gospodarskega ministrstva ustanovil nekdanji minister Metod Dragonja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (510)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
15. 11. 2014 12.13
Kaj naj na vse to tralala jaz se sploh ne čudim da ga je zgrabilo srce ko je zvedel resnico o našem gospodarstvu našo gospodarstvu vidno propada sedaj je na vrsti Kočevska a kdaj bo na vrsti Ljubljana ko se sliši da Ljubljanski kralj Jankovič misli kandidirati za predsednika olimpijskega predsednika ali smučarske zveze Slovenije pač tukaj nekje bi rad kandidiral če tukaj kandidira predlagam naši Tini da naj zastopa tujo državo Avstrijo ali Italijo,nazaj na gospodarstvo pa ja vsaki dojenček ki se je danes rodil in se še bo že dolžan sto evrov to ne pelje nikamor ker davki gor a naredi se nič Cerar je nesposoben čisto saj neve kaj počne a narava nas tepe že nekaj let in še bo in zmeraj več bo nezaposlenih to je hudič ne vrag ..........
Stjepans
12. 11. 2014 11.16
+1
Koprivca poznam. Je čisto normalen in sposoben. Sprašujem se pa, ali bi pristal na kandidaturo, če bi vedel kakšen "masaker" ga čaka?!
anonymous82
11. 11. 2014 13.24
+5
Noben ni rekel, da mora v 2 mesecih rešiti Slovenijo. Ampak še ni naredil nobene pametne poteze na žalost. Zaenkrat nas še kar naprej obirajo z temi davki. Trošarina za naftne derivate so dvignili? Le zakaj glede na situacijo v Sloveniji poplave ljudje uporabljajo potopne črpalke, traktorje, bagre itd. in je poraba veliko večja in so iz tega potegnili še dodaten zaslužek. To je pa res morala na višku. Me prav zanima kako bo regiral na sanacijo poplavljenih mest ali se bo našlo kaj denarja, mislim da ne bo prav veliko raje bomo reševali propadle banke. Bolje da rešimo banke kot pa ljudi, ki imajo popolnoma uničeno svoje imetje kje je tukaj logika??? Vsa čast našim GASILCEM v Sloveniji kajti samo na njih se lahko se zaneseš in se odzovejo takoj čas in kraj nista pomembna. Kaj pa naša VLADA? Samo dolgovesi, zavlačuje in išče izgovore namesto, da bi kaj naredila.
anonymous82
11. 11. 2014 10.47
+2
!Izbral sem po najboljši možni presoji! tako kot pri ALENČICI dej spel se že enkrat dol z te VLADE samo zdrahe delaš
srebrnibreg
11. 11. 2014 10.58
-1
In to je glas enega od tistih stotih udeležencev protestov proti njemu prejšnji mesec.
anonymous82
11. 11. 2014 12.17
+4
Ne nisem bil na protestih povej mi kaj je naredil za SLOVENIJO NIČ
srebrnibreg
11. 11. 2014 12.45
-2
Seveda bi on moral v 2 mesecih popraviti to kar so drugi 20 let uničevali. Si pa res egoist ali pa ne premisliš niti malenkost.
anonymous82
11. 11. 2014 10.46
+1
Kaj je admin brišeš realne komentarje
wolfterier
11. 11. 2014 15.37
+1
Agregati,bagri in traktorji na poplavljenih območjih že črpajo denar v proračun.To je učinkovitost te vlade.Dražiti goriva vsake nekaj dni,po zgledu Titeja,nje...
zvit kot presta
11. 11. 2014 10.41
-7
Cerar o kandidatu za gospodarskega ministra: Izbral sem po najboljši možni presoji. Me prav zanima med koliko kandidati se je moral odločiti. Vse bolj se mi dozdeva, da je »izbral« tistega, ki je pač želel biti gospodarski minister. Dejansko pri nas tega mesta nihče več noče zasesti. Razen kakšnega upokojenca, ki mu je malo dolgčas.
ROMELS
11. 11. 2014 10.20
-2
Dovolj je star, da bo delal pošteno. Seveda, če ima jajca
Ni_Nicka76
11. 11. 2014 09.38
+2
Bo pač odgovarjal za svoje delo...... :)
janijankov
11. 11. 2014 09.46
+1
Hja... tako, kot vsi vaši doslej. leva ruka , desni đep...... o, poznamo to. Takle mamo pa to...
Ezekiell
11. 11. 2014 09.32
+0
A ni bilo rečeno, da bo novi minister samopromocijski Ivan Novak, železničar?
blokirani
11. 11. 2014 09.20
-4
Končno dobimo pomembnega ministra, članek pa se umika z naslovnice? Nezaželeno komentiranje? Neprijetno?
Ajmomali
11. 11. 2014 09.24
-7
srebrnibreg
11. 11. 2014 11.01
+3
20- ubožšček ne moreš brez ponarejanja nickov levičarjev? Nič ti ne pomaga. Samo nick te ne bo naredil pamertnejšega.
korintos22
11. 11. 2014 09.02
+6
Še pomnite tovariši kako gospodarsko rast smo imeli 04-08? Tako veliko da smo morali ustanoviti slabo banko! Sedaj bi rabili ravno te katere ste nam zaprli ali neizvolili!
Ni_Nicka76
11. 11. 2014 09.16
+4
Lažnivci pa za janšo lažejo, kak je fajn..... :))))))
Ni_Nicka76
11. 11. 2014 08.59
+5
A je bil povabljen k sodelovanju oz. a ga je kdo kej vprašal? :))))) da ni kot alenka..... :))))
Peter Kralj 1
11. 11. 2014 08.53
+1
Že Trubar je dejal (ko je zadnjič prišel v te njemu ljube kraje preoblečen v turka): Slovenci, vam ni pomoči! Se poslovil in odšel ...
kameltrajbar
11. 11. 2014 08.52
+7
..kwaje desni...:))))...kriza....DDDDD
Stratocccaster
11. 11. 2014 08.54
-8
korintos22
11. 11. 2014 08.59
+6
Zakaj pa Vizjaka ne vzamejo, je na borzi! Bomo imeli takoj gospodarsko rast kot 04-08!
ginger 1
11. 11. 2014 09.01
-9
To pa mirne duse lahko napises se enkrat...!!!
korintos22
11. 11. 2014 09.03
+7
kameltrajbar
11. 11. 2014 09.08
+7
Ni_Nicka76
11. 11. 2014 09.11
+5
ginger 1
11. 11. 2014 09.17
-4
Trajbar je verjetno zaposlen v Avstriji zato mu je lepo...
ottomici
11. 11. 2014 08.41
-4
Fantje, a ste izgubili kompas, občutek za realnost? Res je, da je danes martinovo in da se bliža pust, če boste tako nadaljevali, predpostavljam,da vas vidimo v kateri od povork.
bukefal
11. 11. 2014 08.40
-8
A se je murgelski magazin preverjenih strokovnjakov izpraznil? The End???
belaovca
11. 11. 2014 08.42
+5
zato se pa polni dobski magazin.....veš....
kameltrajbar
11. 11. 2014 08.51
+2
korintos22
11. 11. 2014 08.54
+7
bukef, ti samo cvili, nova porcija kmalu pride!
ginger 1
11. 11. 2014 09.06
-7
Dobski magazin se prazni...forumasa Kordeza so ze izpustili...Zidar je paraliziran,ko slisi za Dob....Bavcarja daje prehlad ze 10 mesecev baje je un ta hud kot ebola...
Thruma
11. 11. 2014 08.36
+2
Še eden, ki je uspešno vodil banke. Narod pa plačeval.! K ose preveri njegova preteklost bo pa odstopil.
abc123def456
11. 11. 2014 08.36
-7
na pozar reportu pise, da je gospod koprivc 73 let star. upokojenec ..... . dobra izbira. itak. naslednjega lahko enega perspektivnega strednjesolca, lahko da bo celo najboljsa izbira.
belaovca
11. 11. 2014 08.31
+10
zdaj sem gledal tv1....govora je bilo o pokojninah.....a je ta osebek ki je razlagal o pomislil da pokojnin ne bo če se bo podjetja prodalo....
bukefal
11. 11. 2014 08.31
-7
Kakšna huda kapaciteta ne more biti ta Koprivc, če je sprejel mesto ministra v Cmerkotovi vladi!!!
korintos22
11. 11. 2014 08.31
+1
Stratocccaster
11. 11. 2014 08.56
-7
Ne bi prišel niti na listo za hišnika ....:-))
korintos22
11. 11. 2014 09.03
+9