Slovenija

Cerarja zamenjal Počivalšek in zatrdil, da SMC ne gre 'ne levo ne desno, ne nazaj, le naprej'

Ljubljana, 21. 09. 2019 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Več kot 400 udeležencev, med njimi 210 delegatov, se je zbralo na volilnem kongresu SMC, kjer je dosedanji predsednik Miro Cerar krmilo stranke predal Zdravku Počivalšku.

Počivalšek postal predsednik SMC
Počivalšek postal predsednik SMC FOTO: Bobo
Neposredno po prevzemu "kapetanskega traku" od svojega predhodnika, je Počivalšek predlagal Cerarja za častnega predsednika stranke, s čimer se je strinjalo tudi prisotno članstvo. Tako Cerar, po katerem je stranka v začetku tudi nosila ime, ostaja vidno ime stranke.

Novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v nagovoru pred izvolitvijo izpostavil zavezanost k socialnemu dialogu: "Skrb za razvoj je odgovornost strank, gospodarstva in sindikatov." Zavzel se je za gospodarsko stabilnost, pravično socialno državo, liberalni pristop in trajnostno naravnanost, ter da gre SMC "ne levo ne desno, ne nazaj, le naprej".

Počivalšek je bil v volilnem nagovoru delegatov na današnjem volilnem kongresu stranke optimističen in je izpostavil, da jih rezultati preteklih volitev "ne smejo zbiti". "Ti so namreč nekajkrat presegli javnomnenjske napovedi pred volitvami. Prepričan sem, da tudi tokratnim napovedim ne gre povsem verjeti," je dejal ob dejstvu, da SMC že nekaj časa domuje na dnu javnomnenjskih lestvic.

SMC ima po njegovih besedah zdravo jedro stranke v ljudeh, inovativne ideje, prodorno vizijo, uporabna znanja in ambiciozne cilje, torej "vse, kar je potrebno, da kazalce javne podpore stranki obrnemo navzgor".

Opozoril je, da je stranka kljub široki paleti rezultatov, ki jih je dosegala v preteklosti, danes na pragu preobrazbe. Ker je prepričan, da brez ekipe ne moreš spremeniti veliko, se je, kot je dejal, za kandidaturo odločil šele ob izraženi podpori poslancev, članov izvršnega odbora, lokalnih odborov in dosedanjega predsednika Mira Cerarja. "Bil je tisti, ki je svoje ideje in vizijo prelil v realnost, na eno mesto pripeljal glave, ki so stkale čisto novo - liberalno in moderno politiko," je dejal in se mu zahvalil za požrtvovalnost in doprinos slovenski družbi.

"Takrat je bila naša država na pomembni prelomnici. Da bi se premaknila z mrtve točke, je potrebovala pogum, široko znanje in zanos, a tudi politično kulturo. To so kvalitete SMC, ki jih je stranka imela takrat in jih ima tudi danes," je izpostavil in dodal, da mu je bila stranka še kako blizu tudi zaradi sredinske usmeritve in neobremenjenosti s preteklostjo.

Spomnil je, da takrat še ni bil član SMC, saj si je "delal utvare, da lahko deluje samostojno, neodvisno". "Neumnost. Težko igraš za reprezentanco, če ne nosiš reprezentančnega dresa," je dodal. V stranko se je včlanil šele lani.

Izpostavil je dosedanje dosežke SMC in močno trenutno vlogo v vladi in DZ. "Osnove, ki smo jih postavili pod dosedanjim vodstvom, so odlične. Sam si želim le nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke," je dodal in navedel štiri ključne usmeritve.

Kot prvo usmeritev je izpostavil gospodarsko stabilnost, pri čemer je zavrnil umetno deljenje med zdravim gospodarstvom in socialno državo. "V SMC se zavedamo, da je to absurd. Zdravo gospodarstvo je namreč osnova za socialno državo, ki vodi v splošno družbeno blaginjo," je pojasnil in dodal, da je osnova vsega ugodno, predvidljivo poslovno okolje, v katerem podjetja lahko ustvarjajo dodano vrednost.

Ob tem je izpostavil, da ko je gospodarsko stanje v državi ugodno, državljani volijo stranke, ki se v političnem prostoru pozicionirajo levo. Ko so gospodarski kazalniki slabi, volijo desne stranke. "Moj cilj je zato ohranjati gospodarsko stabilnost, saj le-ta omogoča, da volilno telo gleda na dobrobit slehernega posameznika," je navedel.

Druga usmeritev je tako pravična socialna država, saj si želi, "da kakršnokoli pomanjkanje ne bi bila več tema - niti nedeljskih kosil niti političnih obračunavanj".

Izpostavil je odgovornost delodajalcev, da za vsako opravljeno delo zagotovijo dostojno plačilo. Starejšim je treba omogočiti izbiro aktivne ali mirne starosti, predvsem pa jim zagotoviti kakovostno življenje, bodisi preko dolgotrajne oskrbe, dostojnih pokojnin, sodobnih domov za ostarele ... Na drugi strani je treba po njegovih besedah omogočiti mladim, da se lahko čim prej postavijo na svoje noge. Prepričan je, da bi se morali podjetnosti učiti že v šolah.

Tretja Počivalškova usmeritev je liberalni pristop. "Vsak lahko pove svoje mnenje. Drugačnost in različna mnenja so vendarle bogastvo, če znamo iz njih potegniti najboljše in najti ustrezen kompromis," je navedel in dodal, da so liberalne stranke akterji v boju zoper neenakosti, izključevanju in drugih oblik ekstremističnih pogledov.

Četrti steber njegovega delovanja pa bo trajnostno gospodarstvo, kjer je izpostavil, da se bomo morali vsi začeti vesti bolj odgovorno do okolja. "Resno skrb za trajnostni razvoj lahko pokažemo le s tesnim in sistematičnim sodelovanjem okoljskega sektorja z gospodarstvom in državo. Če namreč ne bomo nečesa hitro ukrenili, se bo Slovenija utopila v odpadkih. Meje se bodo za izvoz le-teh zaprle, zato moramo skupaj najti načine, da jih bomo lahko koristno uporabili v krožnem gospodarstvu," je navedel in dodal, da mora trajnostna komponenta postati osnoven element vsakega poslovnega modela.

kar se tiče stranke, je Počivalšek izrazil še željo okrepiti aktivno vlogo lokalnih kot programskih odborov. Obenem pa je dodal, da so tudi s širokim krogom vabljenih pokazali, da so prepričani, "da boljši jutri lahko dosežemo le skupaj".

Miro Cerar

Cerar pa je ocenil, da je po petih letih nastopil čas, da prepusti vodenje nekomu, kot je Počivalšek, "z veliko energije, z voljo do tega, da stranko pelje naprej. Z vizijo, s katero se popolnoma ujemajo tudi strankine vrednote in v katero tudi sam verjamem".

Cerar je spomnil, da stranko, ki je bila pet let v vladi, zapušča z 10 poslanci in štirimi ministri, imajo delujoče lokalne odbore in simpatizerje. A je priznal, da je strankina javnomnenjska podpora zelo nizka in bo treba veliko delati, da z novim vodstvom vsi skupaj ponovno pridobijo zaupanje volivcev, kot si ga želijo.

Cerar zagotavlja, da ostaja zvest član stranke, del ekipe v stranki, s katero bo naprej igral. Želi pa si želi več energije usmeriti v delo zunanjega ministra, saj je tudi pri tem veliko izzivov.

"Veseli me, da smo kot samorastniška stranka, ki je izšla iz civilne družbe, uspeli v štirih letih vodenja popeljati državo iz krize, jo uspeli politično stabilizirati, prepustiti sedanji vladi državo v dobri kondiciji in smo čvrst in aktiven člen aktualne vlade," je dejal Cerar. Želi si, da bi SMC ostala pri svojih vrednotah, verjame pa, da bo novi predsednik "s svojo energijo, elanom in z vsemi nami predstavil tudi sveže programske usmeritve, ki nas bodo kot socialno-liberalno stranko bolj približale volivcem in še bolj pripomogle k delovanju države".

Cerar je še pojasnil, da ostaja podpredsednik vlade. Verjame v svojo poslanstvo v vladi in ga namerava opravljati, dokler bo imel zaupanje predsednika vlade, kolikor ve, pa ima tudi zagotovo zaupanje stranke.

Na kongres je sicer prišlo tudi veliko predstavnikov drugih strank. Med njimi  poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, iz vladnih krogov pa tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ter predstavniki DeSUS. Prisoten je tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik.

Kongres so nagovorili tudi predstavniki gospodarstva, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik obrtne zbornice Branko Meh.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
22. 09. 2019 18.54
+1
SMC je fertik. Jani Moderndorfer že aktivno išče novo stranko. Najprej v LDS-u, leta 2006 kot član Liste Zorana Jankovića, potem postal vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija, potem šel k Bratuškovi (Zavezništva Alenke Bratušek), potem leta 2015 je zapustil tako stranko Zavezništvo Alenke Bratušek kot tudi poslansko skupino ter se pridružil Stranki Modernega Centra (SMC).
Balki30
22. 09. 2019 19.54
-2
Do 2030 bo svetovni prvak in rekorder...v hitrostnem menjevanju strank...pa to
piu
22. 09. 2019 18.47
+4
nič od niča in zelo nepomembno....
Teofil
22. 09. 2019 16.47
+5
Lado Lopati?
22. 09. 2019 15.38
+0
volili ste rdeče amebe zajedalske ,pa to požrite in TIIIIIHOOOO ,NORI "narod"samomorilski ,genocidni !!!
Darko32
22. 09. 2019 11.18
+5
Pri nastanku te stranke sem trdil, da je to stranka tihega državnega udara, ki hoče preslepiti ljudstvo. Zato natolcevanje, da so poštenjaki je to samo njihov besedni zaklad. Sam osebno vidim propad te stranke in pogrom na celi črti. POČIVALŠEK je samo blefer in kvazi gospodarstvenik, ki je z politiko, da da prostor ljudem, k isi zgradijo vikende in zato zahteva 5000€ letnega nadomestila pa tudi, če nima nobenega gosta bolj slaba ekonomija na globalnem trgu. Zato so sedaj njega postavili, da bo pripeljal stranko do propada in to je naravna selekcija in to je edino prav.
prinašalec2
22. 09. 2019 08.54
+10
Po moje ne boš nikamor več šel, obstal boš na mestu in od tam odšel....ha, ha....
Darko32
22. 09. 2019 11.20
+7
POČIVALŠEK z svojimi izjavami samo še bolj škoduje svoji stranki in sočasno kaže kaj in kdo so. Zato vidim propad te stranke in to je ednino pravilno. Dokler boš zavajal lastni narod nimaš bodočnosti.
staridida
21. 09. 2019 20.54
+3
Tak se bo Šarko čez čas držal za trebuh....
komarec
22. 09. 2019 10.08
+8
Tak se bo šarko držal čez trebuh od smeha, ko bo videl da jajo ne more sestaviti nobene vlade.
staridida
21. 09. 2019 20.53
+12
SMC-gre naprej, samo ritenski....
komarec
22. 09. 2019 10.09
+5
poneumljanje
22. 09. 2019 11.35
+3
Volga Malek
21. 09. 2019 20.52
+15
Cmerar je odstopil , kapitan Bademeister je pa na potapljajoci ladji. A kljub temu kot na Titaniku orkester se kar igra naprej.
staridida
21. 09. 2019 21.00
+11
...in zdi se mi, kot slišal bi z morja-godbo, ki poslednji krat igra.....
0OO7
22. 09. 2019 07.35
+1
poneumljanje
22. 09. 2019 11.37
+4
Ja če človek sliši čudne zvoke in vidi bele miši je dobro opravit kakšen pregled !
tv1206802
21. 09. 2019 20.35
+7
Verjamem, da bi Slovenija resnično potrebovala desno vlado, a ne pod trenutnim vodstvom, ker SDS kot vodja desne vlade nima urejenih odnosov niti znotraj, ostali pa s JJ ne želijo sodelovanja. Pa niti ne navijam za desnico samo včasih državi pomaga v kolikor zamenja oblast in konec koncev je pravilno tako. Na tem mestu na naša majhnost zelo tepe po glavi, ker lobiji obvladujejo oba politična pola, družinske in "prijateljske" vezi pa so tako velike, da presegajo tudi strankarsko usmeritev. Torej ljudem bodo prodali "fake" spremembo in se veselo zabavali še naprej... za korenite spremembe pa v Sloveniji žal ni dovolj motivacije, sredstev in konec koncev tudi poguma.
son?ece5
22. 09. 2019 08.30
-1
In zakaj ne JJ? Ker so ga leva trobila politično DISKVALIFICIRALA!!!!!!!!!!!!!!! Imeti moraš hudičevo odločno držo, znanje in pogum, da zdržiš takšen linč. Podpiram JJ!
poneumljanje
22. 09. 2019 11.38
+4
0OO7
21. 09. 2019 20.20
+10
SMC = politično truplo.
0OO7
21. 09. 2019 20.17
+2
Če se je Dejana Zavca prijel nick mr. Sympaticus bi se tega arogantneža moral prijeti vzdevek mr. Antipaticus.
0OO7
21. 09. 2019 20.21
+4
Hvala za minus, toda: ne gane me, ne gane me, ne gane me....
Nimasmisla
21. 09. 2019 18.56
+14
samo naprej na smetišče
jugatneme
21. 09. 2019 18.39
+8
...na jugu rečejo: "sjaši Toša, da uzjaši Moša" psi lajaji, karavane gre naprej... Ne bo jokal, saj ima doma koga da joče, bo raje usmeril bo vse sile, da prek zunanjega ministrstva doseže stolček nekje v Luksemburgu....
Rde?iAlarm
21. 09. 2019 18.38
+15
Počivalšek: »Koalicije z manj strankami so bolj učinkovite«.......mu verjamem,bo dokazal s tem ko ga na naslednjih volitvah ne bo v parlamentu..........ena stranka manj...........
misterbin
21. 09. 2019 18.24
+17
SMC še gre samo naprej v živi pesek
Vitruvio
21. 09. 2019 18.18
+2
Arabo Hest
21. 09. 2019 17.37
+20
Koliko ovc oziroma c e p c e v se je tam zbralo? Še vedni imamo opravilno sposobne mentalne ljudi med nami...
Arabo Hest
21. 09. 2019 17.38
+10
Karantanija
21. 09. 2019 17.32
+23
Dvomim, da bo kaj s te stranke.
zajebant2
21. 09. 2019 17.16
+30
SMC politično mrtev na naslednjih volitvah