Slovenija

Čeprav še ne diši po zimi, morate nanjo pripraviti svoj avtomobil

Ljubljana, 03. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ne pozabite, 15. novembra morate vaše avtomobile opremiti z zimskimi gumami. Te sicer pod določenimi pogoji res niso obvezne, a zaradi svojih lastnosti omogočajo bolj varno in zanesljivo vožnjo, svetujejo na Javni agenciji za varnost prometa. Če pnevmatik še niste zamenjali, to storite čim prej, da se izognete gneči.

Avto vozi po snegu
Avto vozi po snegu FOTO: Thinkstock

Bliža se dan, ki mnogim voznikom povzroča preglavice, saj lahko pomeni krepko finančno obremenitev. 15. novembra boste morali letne gume na vašem avtomobilu zamenjati za zimske. Za vsa motorna vozila je namreč do 15. marca obvezna uporaba zimske opreme, med katero sodijo tudi zimske pnevmatike.

"Zimske pnevmatike sicer pod določenimi pogoji niso obvezne, kljub temu pa svetujemo, da jih na svoja vozila namestite, saj zaradi svojih lastnosti omogočajo bolj varno in zanesljivo vožnjo," svetujejo na Javni agenciji za varnost prometa.

Ne čakajte do zadnjega dne. Če pnevmatik še niste zamenjali, to storite čim prej, da se izognete gneči.

Predpisi o zimski opremi


Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu namreč določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta) in v zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica), opremljena s predpisano zimsko opremo. To za motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg pomeni, da morajo imeti na vseh kolesih zimske pnevmatike ali pa poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Najmanj 3 milimetre globine ter oznake "M+S", ''M.S'' ali ''M&S'

"Glavni kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm. Zimske pnevmatike, ki imajo glavne kanale dezena globoke manj kot 3 mm, prištevamo k poletnim pnevmatikam," opozarjajo na Javni agenciji za varnost prometa.
 
Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S''.

Ob morju imajo vozniki lahko samo letne gume
 
Vozila, ki vozijo v priobalnem področju Slovenije, lahko imajo samo letne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena najmanj 3 mm. Za priobalno področje štejemo ozemlje Slovenije, ki ga omejujejo obala Jadranskega morja, meja z Italijo, meja s Hrvaško ter odseki cest mejni prehod Osp - Črni kal, Črni kal – Aver, Aver - Gračišče in Gračišče - mejni prehod Brezovica pri Gradinu.

In kakšne so kazni za tiste, ki zakona ne upoštevajo?

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da so vozniki, ki pozimi oziroma v zimskih razmerah na vozilu nimajo predpisane zimske opreme, kaznovani z globo 40 evrov.

Če svojega vozila ne očistite primerno, torej tako, da je omogočena vidljivost, vam grozi globa 200 evrov.

Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. omogočena vidljivost, vam grozi globa 200 evrov. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.
Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. omogočena vidljivost, vam grozi globa 200 evrov. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost. FOTO: Thinkstock

Če ne upoštevate prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan  ali omejen promet na določenem delu ceste, boste kaznovani s 300 evrov kazni.

Če vaše vozilo nima predpisane zimske opreme, pa bi jo moralo imeti, ali pa je v prometu, ko ne bi smelo biti, ustavi na cesti in ovira promet, ga morate nemudoma odstraniti. Če ga ne odstranite in je zaradi tega oviran ali onemogočen promet drugih vozil, pa vas bo to stalo 500 evrov in 5 kazenskih točk.

Kdaj morate zamenjati pnevmatike?

Pnevmatike je potrebno zamenjati takrat, ko ne zadostujejo več zakonskim omejitvam oz. če vemo, da bi do tega v obdobju lahko prišlo, priporočljivo pa je tudi upoštevanje starosti pnevmatik, svetujejo na Javni agenciji za varnost prometa.

Katere pnevmatike kupiti?


Ker je ponudba pnevmatik ogromna, prav tako pa je obsežen njihov cenovni razpon, se pogosto pojavi vprašanje, kaj torej izbrati. "Seveda si vsi želimo pnevmatike, ki bi omogočale varno, varčno in zanesljivo vožnjo, hkrati pa bi bile še poceni," dilemo o nakupu razumejo na agenciji za varnost prometa. Da bi vam vsaj malo olajšali vašo odločitev, so zbrali nekaj napotkov.

Prvo, kar morate vedeti je, kakšno dimenzijo pnevmatik potrebujete. Pri tem je potrebno upoštevati določilo Pravilnika o delih in opremi vozil v cestnem prometu: "Pnevmatike na vozilu morajo po velikosti, nosilnosti in kategoriji hitrosti ustrezati pnevmatikam, ki so v potrdilu o skladnosti vozila ali v soglasju k registraciji vpisane v rubriki 'dovoljene pnevmatike' ali v drugem ustreznem dokumentu o vozilu. Uporaba drugačnih pnevmatik je mogoča le po dodatni odobritvi vozila,  razen  v  primeru  namestitve pnevmatik z večjo nosilnostjo ali kategorijo hitrosti."

Naslednji koraki niso enostavni, saj so povezani z odločitvami in kompromisi, ki jih moramo sprejeti sami.

Od leta 2011 morajo imeti vse nove pnevmatike nalepko z enostavnimi EU oznakami za pnevmatike, ki nam povedo, kako pnevmatike vplivajo na porabo goriva, kakšna je zaviralna pot na mokrem cestišču in kakšno glasnost povzročajo in na podlagi katerih lahko naredimo enostavno primerjavo. Te oznake dajejo proizvajalci, zato je bolj smiselno narediti primerjavo med pnevmatikami na podlagi testov pnevmatik neodvisnih inštitutov, še svetujejo na agenciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buntovnik
04. 11. 2015 06.28
Jaz jih imam montirane že 16 let,50.000 km in še vedno profil v okviru predpisanega, vožnja max 100 km/h
periot22
03. 11. 2015 21.00
+1
Kdor nima za zimske gume boljše da hodi peš!
srebrnibreg
03. 11. 2015 19.25
+1
Enkrat že napišite zakon, da se poleti uporabljajo letne gume pozimi pa zimske razen, na primorskem delu kjer je malo verjetna zapadlost snega.
Maady
03. 11. 2015 07.48
-1
Kk bi js dobila gnar a se prijavim za Sirijca z tetovažo JLA in Albanskim narečjem..
upornik22
03. 11. 2015 07.24
-2
in kdo mi bo dal za gume.........karitas al ministrca za notranje zadeve
Andrejček
03. 11. 2015 08.10
+3
Ja če nimaš za gume kaj ti bo potem avto ??
Against
03. 11. 2015 10.50
Logika JCO je tipična logika podintelektualca.
scipio
03. 11. 2015 16.26
Ne, le dober impulz ZKP (zdrave kmečke pameti). Nimam diamantov na podplatih mojih najkic, iz istega razloga, pa me to še ne naredi podintelektualca. Lahko pa zaradi slabih najkic intelektualec padem na pod.
hotchilipoper
03. 11. 2015 07.23
+5
Za tale prispevek moraš imeti najmanj strojni faks
METKA102
03. 11. 2015 07.18
+3
Po koliko letih je potrebno menjati pnevmatike, če imajo še dovolj velik profil?
SDS_je_poden
03. 11. 2015 10.25
-2
ZK_
03. 11. 2015 07.09
+1
Ne bom zanikal, da zimske gume niso boljše, ampak do sedaj sem ji vedno uničil samo zaradi tega, ker je bilo za njih še pretoplo. Živim v mestu in vozim se velikokrat po avtocesti, za kar so tudi po zimi (glede na to kakršna je danes) boljše letne gume in ji menjam šele, ko temperature za dlje časa padejo pod ledišče oz. je napovedan sneg.
Against
03. 11. 2015 10.51
+2
Ja, po tistem ko fašeš kazen, ker si naredil kolono od Razdrtega do Ljubljane, ker si imel letne gume, snega pa do kolen. Polno takih pametnjakovičev imajo naše ceste.
ZK_
03. 11. 2015 13.17
Si malce nastrojen? :) Nobene kolone še nikoli nisem povzroči in (kot sem napisal) ob napovedanem snegu gume menjam oz. če jih ne, sploh ne grem na cesto. ;)
scipio
03. 11. 2015 16.29
kupi si avtomobilske verige ali copate in jih daj v prtljažnik, potem pa jih v snegu, temi, megli in brozgi kje na pol v obcestnem jarku, natakni na kolesa. Poskusi najprej na pogonskih kolesih.
Gr8one
03. 11. 2015 07.03
-1
Jaz bi pa eno poletno pnevmatiko :)
fosho
03. 11. 2015 07.11
Pri nas poznamo kar tri izraze: letne, poletne in normalne pnevmatike. Slovar slovenskega knjižnega jezika namreč govori o letni in zimski pnevmatiki. Pravilnik o delih in opremi vozil v 16. členu govori o poletnih in zimskih pnevmatikah. Tehnična specifikacija o pnevmatikah za motorna vozila pa pozna tri vrste uporabe pnevmatik: normalno, zimsko in posebno – specialno.
TheMafiaDon
03. 11. 2015 06.39
+9
kakšen cep.ec napise tale članek???? potem je treba ovčicam razložiti tudi kako se obriše rit....adijo pamet.