Slovenija

Čeprav naj bi bil zakon o vrednotenju nepremičnin izjemno pomemben, zanj ni politične volje

Ljubljana, 18. 05. 2017 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Političnega soglasja DeSUS in SD za nadaljevanje postopka za zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ni, zato ga vlada ne bo sprejela. Po besedah članice SMC gre za izjemno pomemben zakon, ki ga država potrebuje, a zahteva enotno podporo. Po nekaterih informacijah je še zjutraj kazalo, da utegne zakon vendarle priti na sejo vlade, a se je očitno zataknilo.

Podobno kot zakona o davku na nepremičnine tudi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin v tem mandatu ne bo. Kot je po današnjem koalicijskem vrhu pred sejo vlade povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, je koalicija zakon tehnično uskladila, a političnega soglasja DeSUS in SD za nadaljevanje postopka ni.

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin je po njenih besedah eden od izjemno pomembnih zakonov, ki ga država potrebuje, gre pa za vsebino, ki potrebuje enotno koalicijsko podporo. "A ker od DeSUS in SD te podpore nismo mogli dobiti, smo se odločili, da z obravnavo ne moremo nadaljevati," je pojasnila Kustec Lipicerjeva in izpostavila, da gre za politično odločitev. Strinja se, da je ta vsebina del zavez v koalicijskem sporazumu, na kar je SMC danes partnerici ponovno opozorila. 

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da ni potrebe po hitenju s sprejemanjem zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, saj ga je treba sprejeti v paketu z zakonom o davku na nepremičnine. Ob tem je dodal, da koalicijska pogodba verjetno ne bo 100-odstotno izpolnjena. Če bi bila, bi morali tudi za regres za upokojence za pretekla tri leta dati dodatna sredstva. Podobno je po njegovih besedah z zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin. Vlada, ki bo prišla, ga bo lahko hitro vložila, a bo DeSUS tudi v naslednji vladi vztrajal, da je sočasno pripravljen tudi zakon o davku na nepremičnine, je dejal Erjavec in dodal, da je sicer preveč prostora za špekulacije.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v sredo ob izjavi, da zakona o davku na nepremičnine še ne bo, izpostavila pričakovanje, da bo vlada še ta mesec v DZ poslala predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Zakon je sicer pripravljen ter medresorsko in strokovno usklajen.

Po nekaterih informacijah je še zjutraj kazalo, da utegne zakon vendarle priti na današnjo sejo vlade, a se je očitno zataknilo. Za takšne občutljive vsebine je sicer v zadnjem letu mandata vlade, ko prihaja v ospredje politična matematika, vse težje pričakovati soglasje. "Obžalujem današnjo odločitev koalicije, a če zakon nima politične podpore, ga ne moremo pospremiti na parlamentarno pot," je dejala Vraničar Ermanova.

Dodala je, da odločitev obžaluje predvsem zato, ker niso prevladali strokovni argumenti. Rešitev bi prinesla več pravic lastnikom in uredila pravičnejše vrednotenje, s pomočjo zakona bi pospešili urejanje podatkov, ki so podlaga za vrednotenje, in bi tudi odpravili ugotovljeno neskladnost z odločbo ustavnega sodišča, je dejala.

Za koalicijo je eden trših orehov tudi oblikovanje demografskega sklada, ki je del koalicijskega sporazuma. Če bi se pri sprejemanju zakona zapletlo, to lahko zaostri odnose v koaliciji, je že pred dnevi opozoril Erjavec. Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je danes ocenil, da je demografski sklad eden najpomembnejših projektov v tem mandatu.

Vraničar Ermanova je na novinarski konferenci pojasnila, da glede demografskega sklada ostaja odprtih še nekaj ključnih vprašanj. Zanjo je najbolj pomembno, da določijo vire financiranja sklada na način, da bo predlagana ureditev še vedno javnofinančno vzdržna.

Ustanovitev demografskega sklada namreč po njenih besedah pomeni, da določena sredstva hranimo, zato da jih bomo lahko nekoč porabili, ko bo treba podpreti pokojninsko blagajno z dodatnimi sredstvi. A to hkrati tudi pomeni, da se je treba odpovedati določenemu obsegu porabe v tekočih proračunskih letih, je poudarila ministrica. Dodala je, da morata omenjena principa ostati usklajena oz. javnofinančno vzdržana tudi na kratek rok, ne le na dolgi rok, kar sicer sklad zagotavlja.

Zakona o vrednotenju nepremičnin ne bo.
Zakona o vrednotenju nepremičnin ne bo. FOTO: Thinkstock

Zanjo je pomembna tudi okoliščina, da se ohrani enoten sistem upravljanja s kapitalskimi naložbami države, kar so po njenih besedah vzpostavili leta 2013 s prenovljenim zakonom o Slovenskem državnem holdingu (SDH). Ministrica verjame, da tega koncepta ne smejo podreti. Po njenih besedah ostajajo odprta še nekatera manjša vprašanja, o vseh pa bodo prihodnji teden nadaljevali pogovore tako na vrhu koalicije kot v sklopu delovne skupine.

Zakon je delovna skupina obravnavala v torek, zdaj naj bi ga še koalicijski vrh. Posvetili se mu bodo prihodnji teden, saj je bil predsednik SD Dejan Židan danes odsoten, pa tudi Erjavec je moral koalicijski sestanek predčasno zapustiti, so pojasnili koalicijski partnerji. Je pa ministrica za finance po besedah Kustec Lipicerjeve podala grobe ocene in vsebine, ki ostajajo odprte.

Nekoliko manj optimistično kot v torek njegov poslanski kolega Uroš Prikl pa je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša danes ocenil, da niso ravno "tako blizu, kot se mogoče sliši". Po njegovih besedah so še odprte zadeve in stališča DeSUS drugačna kot stališča SMC.

Težava je, kako se bo demografski sklad polnil, zapleta pa se tudi glede tega, kdo naj s skladom upravlja, je pojasnil Jurša. V DeSUS imajo po njegovih besedah interes, da je to samostojni in neodvisni sklad, v SMC pa da imajo drugačne poglede.

Kustec Lipicerjeva je danes dejala, da mora priti do kompromisa, s katerim bo zadovoljna vsa koalicija.

Vraničar Ermanova je danes koaliciji predstavila tudi temeljne informacije glede ožjega izbora kandidatov za nadzornike Slovenskega državnega holdinga (SDH), a o imenih še niso govorili. Han pričakuje, da bodo znana prihodnji teden.

Jurša pa je dejal, da o enem imenu verjetno ni vprašanj, to je o Igorju Kržanu, ki ga je v nadzorni svet SDH nedavno imenovalo sodišče. Vse drugo pa se morajo še dogovarjati, je povedal Jurša.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da v poslanski skupini SMC pričakujejo informacije v zvezi s kandidati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
18. 05. 2017 17.04
+2
kdor vlaga v nepremičnine bo obdavčen. Kdor vlaga v lagodno življenje mu bodo dvignili plačo ker itak dela v javnem sektorju, vse poje in nikoli nima nič.
vstajnik1941
19. 05. 2017 08.42
Kdor vlaga v nepremičnine je navaden mešetar - ker bi potem to oddajal in lepo služil denarce na račun socialno šibkih.
mallonge
18. 05. 2017 17.03
+2
Cerar in njegovi imajo od vsega začetka politično voljo za plačo, korupcijo in ostali pridobitniški kriminal.
staridida
18. 05. 2017 15.04
+13
Davek na stavbno zemljišče, kot je sedaj -je povsem v redu-vse drugo bo revolucija...
bodi
18. 05. 2017 15.10
+7
ja in naj bo tudi za vse državljane ne pa da za ene velja davek za druge pač ne.
tron3
18. 05. 2017 16.50
+3
bodipameten npr Turk se pišeš imaš črno gradnjo, ni zabeležena pač ne plačaš davka.