Slovenija

Cepivo bo manj kot 10 evrov

Ljubljana, 30. 09. 2009 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Miklavčič je dejal, da bo prispevek posameznika za cepivo proti novi gripi manj kot 10 evrov. Koliko dejansko bo, pa še ni znano. Cepivo naj bi bilo v Sloveniji čez dober mesec.

Ministrstvo za zdravje je v torek dobilo odločbo evropske agencije za registracijo zdravil, ki pomeni, da je cepivo proti novi gripi registrirano, je dejal minister Borut Miklavčič. Kot pojasnjuje, cepivo v Sloveniji pričakuje čez dober mesec. O prispevku posameznika za cepljenje vlada še ni odločila, a bo ta manj kot 10 evrov, zagotavlja minister.

Ta teden se bodo sestali strokovnjaki in etična komisija, ki bodo odločili, komu vse se bo v Sloveniji priporočalo cepljenje, ki bo sicer prostovoljno, je poudaril minister. Po njegovih besedah je cepivo registrirano tudi za otroke in starejše.

Cepivo naj bi posameznika stalo manj kot 10 evrov.
Cepivo naj bi posameznika stalo manj kot 10 evrov. FOTO: Reuters
Strokovna komisija bo, kot pravi Miklavčič, pripravila kriterije za prednostne skupine, prednost pa bo gotovo imela skupina zdravstvenih delavcev. Komisija bo odločila še, ali je cepljenje priporočljivo tudi za občutljive skupine ljudi, kot so nosečnice in otroci. Odločitev bo po ministrovih zagotovilih znana, preden bo cepivo prišlo v Slovenijo.

Ministrstvo bo vladi sklep o prispevku posameznikov pri cepljenju predlagalo prihodnji teden, sicer pa so šli pogovori na vladi, kot je ponovil Miklavčič, v to smer, da večji del stroškov prevzame država, manjši del pa posameznik.

Kot je še spomnil minister, ima Slovenija pripravljeni pogodbi za dobavo cepiv z dvema proizvajalcema, in sicer s podjetjem GlaxoSmithKline, s katerim so pogodbo že podpisali, ter podjetjem Novartis, s katerim bodo pogodbo podpisali ta teden. Cepivo, ki ga bo dobavila Slovenija, bo stalo 12 milijonov evrov, zadoščalo pa bo za 650.000 ljudi, je še dodal minister.

Ravnati po ''zdravi pameti''

Tudi pri novi gripi je najboljše ravnanje "po zdravi pameti". Pomembnejše kot samo cepljenje je predvsem seznanjenost z znaki nove gripe in samozaščitnim ravnanjem za preprečitev okužbe, poudarja Hans Kluge iz regionalne pisarne WHO za Evropo. Kot pravi, bo v primeru dejanskega izbruha pandemije ključno dobro komuniciranje s populacijo.

Ob okužbi ravnajte po zdravi pameti.
Ob okužbi ravnajte po zdravi pameti. FOTO: M.K.

Martin McKee iz Evropskega observatorija zdravstvenih sistemov in politik pri WHO je ob tem ocenil, da je sicer nova gripa kot nalezljiva bolezen vredna vse pozornosti, a "prave grožnje" so na mejah EU. Ob tem je izpostavil bivše sovjetske in balkanske države ter države Magreba. Prepričan je, da bi bilo treba grožnjam nalezljivih bolezni, na primer na zdravila odporna tuberkuloza, posvetiti veliko več truda in pozornosti kot pa novi gripi.

Glede cepljenja proti novi gripi Cluge pravi, da gre za osebno odločitev z izjemo zdravstvenih delavcev in tistih, ki imajo pri svojem delu vsakodnevno stike z veliko ljudi, kjer gre pri cepljenju za širšo družbeno odgovornost. Ocenjuje, da lahko močna obveščenost prebivalstva o tej okužbi v primeru pandemije pripelje do hudih pritiskov na zdravstvene ustanove.

Prav zato bi moralo primarno zdravstvo po mnenju Kluga v primeru pandemije delovati kot nekak "čuvaj vrat" za vstop v zdravstveni sistem, da bi pri posameznem bolniku hitro prepoznali, ali gre res za novo gripo ali ne in kako resno je stanje posameznika ter jih ustrezno s tem usmerjale - domov ali v bolnišnico. Pri posameznikih, kjer je potek bolezni lažji, je namreč zdravljenje doma najbolj primerno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luxa
30. 09. 2009 20.39
sploh pa mlade mamice z otroki ne nasedite...........vitamini in zdravo življenje so čisto dovolj ( prej so mi zbrisali post, ker sem dal povezavo iz you tuba gor o tem kaj govori Dr Rauni Kilde finska ministrica o tem ). Poglejte sami na Youtubu
teddy_bear
30. 09. 2009 20.37
tak rom pom pomp okol te gripe... enaka je kt navadna, sezonska gripa... preboliš in to je to... tisti ki pa umrejo pa ne umrejo zaradi tega virusa ampak zaradi česa drugega ( zmanjšana imunska odpornost in te fore)
luxa
30. 09. 2009 20.31
ne bodite neumni in se ne cepite........toplo polagam na srce
vn900
30. 09. 2009 20.30
Cepivo proti novi gripi bo okuženo in bo povzročalo smrt
vn900
30. 09. 2009 20.27
čim bolj vzdrževati svoj imunski sistem zdrava prehrana dovolj gibanja je popolni uspeh ne pa se cepiti z nekimi zvarki ki zelo škodujejo telesu -kemija
BorgQueen
30. 09. 2009 19.43
Škoda denarja...... v naravo na sprehod namesto v trgovski center...........
dromos
30. 09. 2009 19.08
le zakaj bi se cepli, če je bolezen ozdravljiva, oz. enaka navadni gripi?? spet ena izmed bednih prevar 21. stoletja