Slovenija

'Cene določenih zdravil so na evropskem dnu'

Ljubljana, 27. 01. 2012 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spremenjen pravilnik o cenah zdravil znižuje relativne cene generikov, cene originalnih zdravil ter spreminja sistem izračuna veletrgovskih marž. Tako naj bi ZZZS letos za zdravila prihranil predvidoma 14 milijonov evrov.

Kot je pojasnil pomočnik ministra za zdravje na področju zdravil Aleš Živkovič, s spremembami pravilnika o cenah zdravil znižujejo relativno ceno generičnih zdravil v primerjavi z originali s 74 na 72 odstotkov. Ministrstvo je sicer s pravilniki o cenah zdravil, ki so začeli veljati v začetku lanskega leta, znižalo relativne cene generikov z 82 odstotkov na 78 odstotkov, v začetku letošnjega leta so znižali ta odstotek na 74. S spremembami se nižajo tudi primerjalne cene originalnih zdravil s 94 na 91 odstotkov.

"Ko smo analizirali trg z zdravili v lanskem letu, smo ugotovili, da se je dostopnost povečala, in sicer predvsem zaradi pravilnika o cenah in zaradi pravilnika o razvrščanju. Slednji vpeljuje tudi razvrščanje dragih bolnišničnih zdravil na listo, česar prej ni bilo," je pojasnil Živkovič. "Izsledki kažejo še, da se stroški starih, uveljavljenih terapij uspešno nižajo, pri čemer se dostopnost ohranja, privarčevana sredstva pa uspešno usmerjamo v nove terapije," je dodal.

V pravilniku so tudi omilili pogoje za priznanje izredne dovoljene višje cene zdravila. Olajšava bo veljala predvsem za zdravila, ki so nujno potrebna, saj nimajo ustrezne zamenjave na trgu. To so praviloma starejša, preverjena in kakovostna zdravila.

Spremembe pravilnika bodo začele veljati čez 30 dni.
Spremembe pravilnika bodo začele veljati čez 30 dni. FOTO: Thinkstock

Veletrgovec bo na škatlico zdravila dobil 0,5 evra

Poleg tega spreminjajo sistem izračuna veletrgovskih marž. Kot je pojasnil Živkovič, so na pobudo veletrgovcev spremenili sistem izračuna iz variabilnega v fiksno-variabilni. Tako bo veletrgovec za vsako škatlico zdravila dobil 0,5 evra.

Živkovič je tudi poudaril, da zaradi pravilnikov na področju zdravil, ki so začeli veljati lani, ni prišlo do umika zdravil, dostopnost se je celo povečala, saj so prihranke namenili za nova, inovativna zdravila.

ZZZS naj bi prihranil predvidoma 14 milijonov evrov

S pravilnikom so lani tako znižali cene zdravil, da so na letni ravni privarčevali 24 milijonov evrov, dodatno je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s pogajanji s proizvajalci znižal cene za 18 milijonov evrov. Te prihranke so po Živkovičevih besedah namenili za nova, inovativna zdravila. Tako so se stroški ZZZS za zdravila lani v primerjavi z letom prej znižali za 3,2 odstotka, pri čemer je bilo na trgu bistveno več zdravil kot leta 2010.

Letos na račun starega pravilnika pričakujejo približno 1,5 milijona evrov in dodatnih 14 milijonov iz naslova sprememb pravilnika ter dogovorov, ki jih bo zavod sklenil s proizvajalci. Ob normalnem predpisovanju zdravil bi morali biti odhodki za zdravila letos približno enaki v primerjavi z lanskim letom, je dejal.

V Leku pričakujejo, da ne bodo varčevali le pri slovenskih farmacevtih

Družba Lek je v odzivu zapisala, da s končnim besedilom niso seznanjeni, zato ga tudi ne komentirajo. Pričakujejo pa, da bo novi prvilnik odražal razumevanje zdravstvenega ministrstva, da slovenski farmacevtski družbi pomembno prispevata k vzdržnosti zdravstvenega sistema. Dodajajo, da ne morejo biti edini vir prihrankov v zdravstvu, "zato bo rezerve in prihranke potrebno poiskati tudi zunaj farmacevtske industrije". Njihovo poslanstvo pa bo še naprej z varnimi in učinkovitimi in kakovostnimi generičnimi zdravili pomagati, da bodo lažje dosegljiva visokokavostna zdravila.

"Smo na evropskem dnu"

"Mi smo original, inovativno podjetje in pravilnik ne prinaša nobenih sprememb cen za inovativna podjetja. Smo bili pa že predhodno obveščeni in smo naše cene že z dogovorom znižali. V času krize moramo vsi prispevati svoje deleže in smo tudi sprejeli in s 1. februarjem znižali cene," je povedala Urška Pavlovčič, odgovorna za regulativo in cene zdravil v podjetju J.D.C, d.o.o., Grosuplje.

Za zdaj jim znižanje ne predstavlja težav, če pa bodo nova znižanja v prihodnosti, lahko pridejo do spodnjih mej določenih cen, ki jih ne bodo več zmogli. "Zaenkrat je še šlo s temi tremi odstotki, ki so jih zahtevali. Dodatna zniževanja v prihodnjih mesecih, letih pa lahko pripeljejo do težav, ker so cene določenih zdravil že na evropskem dnu," je še povedala.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
28. 01. 2012 10.16
Še nisem slišala za farmacevtsko podjetje, ki bi šlo v stečaj. Nasprotno, enormne dobičke kujejo. Zakaj je cena primerljivih zdravil nekajkrat preplačana v primerjavi s cenami v nekaterih drugih državah? Preveč posrednikov je v verigi, pa vsak pristavi svoj lonček. V zdravstvu nasploh je še veliko rezerv, samo poglobiti bi se morali v vse njegove segmente. Ali kot je dejal nekdo: Pri nas v Kliničnem centru se ne ve kdo pije in kdo plača.
igre-bm
28. 01. 2012 03.03
+3
v Grčiji aspirin 0.75€ pri nas pa 4,20€. povsod lažejo o šparanju isto kot politiki!!!
Koseznik
27. 01. 2012 16.42
+1
Pa vse je en velik nateg. Jaz isti aspirin v BiH kupim za polovico cene. Pa tudi vse ostale arcneje, če je treba. Zakaj je tam aspirin enkrat cenejši?
srebrnibreg
27. 01. 2012 15.35
+4
Osnovna cena oziroma tovarniška je že previsoka. Proizvajalke si kujejo bajne dobičke na račun bolnikov. Za njimi pa so seveda distributerji in trgovci.
keramicar2
27. 01. 2012 16.41
+4