Slovenija
Oglas

Cena nafte je na najnižji ravni v zadnjih 6 letih in pol!

Ljubljana, 31. 08. 2015 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tekom avgusta se je cena nafte spustila za 12%, od maksimuma letošnjega leta, katerega je dosegla v juniju pa je trenutno nižja za 30%. Ta padec celo presega padec iz leta 2011, ko so ZDA in ostale države, velike uvoznice nafte, osvobodile 60 milionov sodčkov iz nujnih rezerv, da bi nadoknadile odsotnost libijske nafte s trga, zaradi česar je nafta padla za 21%.

 

FXLider - 1
FXLider - 1 FOTO: FXLider

FXLider, posebno bralcem „24ur“ ponuja 50 EVROV namenjenih za trgovanje s ceno nafte na svetovni borzi, edini borzi na kateri lahko zaslužite tako takrat, ko cene rastejo, kot tudi takrat, ko cene padajo.

Prijavite se tukaj in vzemite 50€ za trgovanje na borzi

Po Mednarodni Agenciji za Energijo, bi cena surove nafte lahko še dodatno padla, saj globalni trg nadaljuje s prezasičenostjo. Po pričakovanjih te agencije naj bi se proizvodnja izven OPEC-a zmanjšala šele v začetku naslednjega leta in to prvič po letu 2008. Rast zalog nafte v ZDA, naj bi v sredini leta 2016 začela stagnirati, proizvodnja v Rusiji pa zmanjšati, rast globalnega povpraševanja pa se bo še vedno upočasnjevala.

Savdska Arabija, ki je največji svetovni izvoznik nafte, za sedaj nima namere zmanjšati svoje proizvodnje. Četudi so stroški same eksploatacije nafte v Savdski Arabiji v povprečju $10-$20 po sodčku, proizvodnja nafte in prihodek od nje predstavlja 80% javnega proračuna. Da bi bil proračun Savdske Arabije uravnovešen je potrebno, da je cena vsaj $86 dolarjev za sodček.

Cena nafte potrebna za uravnoteženje proračuna
Cena nafte potrebna za uravnoteženje proračuna FOTO: FXLider

Stroški proizvodnje nafte iz oljnih skrilavcev v ZDA se gibljejo med $40-$50, ta znesek pa zajema samo stroške eksploatacije, medtem ko je delež prihodka nafte v javnem proračunu ZDA skoraj zanemarljiv.

Odstotna udeležba prihodka od proizvodnje nafte v javnem proračunu
Odstotna udeležba prihodka od proizvodnje nafte v javnem proračunu FOTO: FXLider

Logično vprašanje, ki se tukaj postavlja je, na kakšen način torej Savdska Arabija narekuje ceno, če je cena, ki je potrebna za uravnoteževanje proračuna daleč nad trenutno tržno ceno. Odgovor je ta, da je tekom obdobij visokih cen nafte, Savdska Arabija uspela povečati svoje devizne rezerve na $750 milijard, kar jo postavlja v položaj, v katerem lahko znatno dlje izdrži tako nizke cene. 

Prijavite se tukaj in vzemite 50€ za trgovanje s ceno nafte na borzi

Na padec cene, poleg intenzivne proizvodnje vplivajo tudi pričakovanja zmanjšanja bodočega povpraševanja in upočasnjevanje ekonomske rasti Kitajske, ki je poleg ZDA največji svetovni porabnik nafte.

Tudi po napovedih IEA, Rusijia, ki je največji svetovni proizvajalec nafte še vedno ne zmanjšuje svoje proizvodnje. Rosneft je tekom prvih 7 mesecev tega leta celo povečal proizvodnjo za 27% in odprl 800 novih vrtin.

Opozorilo o tveganju in izjava o omejitvi odgovornosti

Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete.To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. FXLider ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1