Slovenija

Cementarno skrbi za okolje

Ljubljana/Trbovlje, 27. 06. 2008 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave podjetja Lafarge Cement Iztok Virant zavrača očitke o onesnaževanju cementarne.

Očitki na shodu Eko-socialnega odbora, da je Lafarge Cement eden največjih onesnaževalcev okolja, so po mnenju predsednika uprave te družbe Iztoka Viranta neutemeljeni. Glavna skrb podjetja je varovanje okolja, zgradili so čistilni napravi in tako postali ena ekološko najustreznejših cementarn v Evropi, navajajo v sporočilu za javnost.

v cementarni poudarjajo, da dosegajo nižje vrednosti izpustov, kot jih določajo strožji zakonski predpisi v primeru souporabe alternativnih goriv in kot jih bo zahtevala evropska zakonodaja.
v cementarni poudarjajo, da dosegajo nižje vrednosti izpustov, kot jih določajo strožji zakonski predpisi v primeru souporabe alternativnih goriv in kot jih bo zahtevala evropska zakonodaja. FOTO: POP TV

V Lafarge Cementu poudarjajo, da podpirajo vsa dejanja in organizacije, "ki so si za cilj zadale uresničevanje načel trajnostnega razvoja, torej socialnega in ekonomskega napredka, in pri tem upoštevajo načela varovanja okolja." Kot navajajo v sporočilu za javnost, so za posodobitve proizvodnje in zmanjšanje vplivov na okolje namenili približno 30 milijonov evrov, od tega 17 milijonov zgolj v okoljske naložbe. Virant v sporočilu za javnost poudarja, da "Lafarge Cement že sedaj dosega nižje vrednosti izpustov, kot jih določajo strožji zakonski predpisi v primeru souporabe alternativnih goriv in kot jih bo zahtevala evropska zakonodaja, ki bo stopila v veljavo leta 2011."

Pridobili dovoljenje

V družbi Lafarge Cement so zadovoljni ob pridobitvi težko pričakovanega okoljskega dovoljenja, čeprav so pričakovali, da bo to vključevalo tudi dovoljenje za uporabo alternativnih goriv. Na odločitev ARSO bo trboveljska cementarna vložila pritožbo, saj so prepričani, da so storili vse, kar jim nalaga evropska in s tem tudi slovenska okoljska zakonodaja.

"V cementarni smo s pridobitvijo dovoljenja zelo zadovoljni, saj to pomeni, da ustrezamo evropskim okoljevarstvenim kriterijem," je povedal predsednik uprave Lafarge Cementa Iztok Virant, in temu dodal, "da se bodo še naprej prizadevali za pridobitev dovoljenja za uporabo alternativnih goriv,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodja sobotnega shoda Koordinacijskega odbora za eko-socialno družbo Jožef Horvat je kot največjo kršitev pravic v odnosu do narave in človeka izpostavil nespoštovanje direktive IPPC EU. Kot največje onesnaževalce je navedel Cinkarno Celje, Lafarge Cement v Trbovljah in Jedrsko elektrarno Krško.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
02. 07. 2008 19.24
ha, ha, seveda jih skrbi za okolje...ker točno vejo, kakšno svinjarijo pošiljajo ven...
Prvo Borec
28. 06. 2008 09.36
Tega, ki je prodal cementarno, bi ga bilo treba na "gauge". Če smo jim že "šenkali" tovarno, potem naj vsaj poskrbijo za zdravje občanov, ker zdravja se ne da kupiti. Naj usmrajejo doma, če ne morajo zaščititi občanov.
Buena Vita
28. 06. 2008 08.04
pa kaj ni vse zeleno,kake lepe barve,kr bleščijo se
7883
27. 06. 2008 15.41
trout80, mogoče je pa slika, ki je zgoraj, nastala v jeseni, pa je zato toliko jesenskih barv na drevesih zadaj:D
hint
27. 06. 2008 15.38
Hehehe kera bedarija!!! Sam sem zasavc pa vem da sam nakladajo tko kot že leta doslej. Cementarna finančno podpira veliko zadev v teh krajih in to zato da so ljudje ki bi moral bit glasni tiho. V Trbovljah so recimo nabavl 2 rešilca, sponzorirajo vse prireditve uprašte se zakaj.
trout80
27. 06. 2008 15.12
Ne kje pa sploh ne onasnežujejo. Sam goz v ozadju slike poglejte kakšen je, sploh ni zelene barve, ravno tko zgleda kot da je jesen hehe, pa tko mal je belo obarvan pa skurjen zarad kemije