Slovenija

VIDEO: Celovški dvori se prodajajo za med, podoba stanovanj pa je vse prej kot 'medena'

Ljubljana, 03. 04. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
178

Celovški dvori že od gradnje odpirajo različna vprašanja. Je to varna soseska, kako kakovostna so stanovanja, ali je nakup smiseln, so cene previsoke? Na nas se je obrnil Iztok, ki je s prihranki od DUTB kupil stanovanje, zdaj pa se trudi doseči, da prodajalec izpolni svoje obveznosti in popravi napake, ki bi jih moral sanirati še pred prodajo.

Soseska Celovški dvori v Ljubljani je bila zgrajena leta 2010, večji del soseske pa je vse do začetka letošnjega leta ostal nenaseljen. Že od gradnje Celovški dvori burijo številne razprave. Je to varna soseska? Kako kakovostna so stanovanja, ki so bila vrsto let po stečaju Vegrada nenaseljena? Je nakup stanovanja sploh smiseln in ali so cene previsoke? Teh vprašanj je veliko, očitkov, da mediji že vrsto let rušimo ugled soseske, pa še več. A to nikoli ni bil naš namen. Tokrat se je na nas obrnil bralec, ki je s svojimi prihranki kupil stanovanje v tej soseski od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), zdaj pa se trudi uveljavljati svoje zakonite pravice in doseči, da prodajalec izpolni svoje obveznosti in popravi napake, ki bi jih moral sanirati še pred prodajo stanovanj.

Za stanovanja v Celovških dvorih je veliko zanimanja.
Za stanovanja v Celovških dvorih je veliko zanimanja. FOTO: Damjan Žibert

Dve fazi prodaje že končani, zdaj je na vrsti tretja, največja

DUTB je konec lanskega leta v prvi fazi prodaje stanovanj v Celovških dvorih prodala vseh 56 enot, v drugi fazi prodaje pa vseh 51 stanovanj. V pripravi je že tretja faza prodaje, v kateri bo kupcem na voljo največ enot do zdaj, in sicer 117 stanovanj in 23 poslovnih prostorov s pripadajočimi parkirnimi mesti. Medtem ko se v DUTB hvalijo z uspešno prodajo in s tem, kako veliko je zanimanje za stanovanja v soseski, ki jo je gradil propadli Vegrad s Hildo Tovšak na čelu, so nekateri kupci stanovanj zelo nezadovoljni, saj se pojavljajo napake, ki so posledica slabih in pomanjkljivo opravljenih zaključnih del.

Le nekaj dni po vselitvi so odstopile ploščice v kopalnici.
Le nekaj dni po vselitvi so odstopile ploščice v kopalnici. FOTO: Osebni arhiv / bralec Iztok

Dva ali tri dni po vselitvi so odpadle ploščice v kopalnici

DUTB je najprej hotela zamenjati le nekaj ploščic, a je Iztok vztrajal, da popravijo celotno steno.
DUTB je najprej hotela zamenjati le nekaj ploščic, a je Iztok vztrajal, da popravijo celotno steno. FOTO: Osebni arhiv / bralec Iztok

Pogovarjali smo se s kupcem enega od stanovanj v prvi lameli, ki je bilo na prodaj v prvem sklopu prodaje. Kot pravi Iztok, mu je DUTB praktično prodala mačka v žaklju. Od vselitve ima težave s stanovanjem. Za večino stvari mu je sicer po zelo zamudnem in zapletenem reklamacijskem postopku vendarle uspelo doseči, da so jih popravili, a je, kot pravi, sramota, da tega niso popravili že pred prodajo, kar bi tudi morali. Tako se je že nekaj dni po vselitvi moral ukvarjati z obrtniki, ki so prišli sanirat odpadle ploščice v kopalnici, pa za prst debelo špranjo pri okenskem okvirju, skozi katero je v stanovanje vdiral mrzel zrak. "Komaj smo se vselili v novo stanovanje, že smo morali renovirati. Predstavljate si polno stanovanje mojstrov, mi pa s sedemmesečno hčerko," o svoji neprijetni izkušnji pripoveduje Iztok.

Sprva so njegovi reklamacijski zahtevki še naleteli na posluh pri reklamacijski službi DUTB, pravi Iztok in dodaja, da se je sicer moral vsakič spreti s predstavnikom slabe banke, a so potem vendarle uredili zadeve. "Ko si je napako ogledal predstavnik DUTB, je želel vse skupaj popraviti po liniji najmanjšega odpora," pravi Iztok. To pomeni, da so jim najprej predlagali, da bi zamenjali le eno ali dve ploščici, a se je Iztok pozanimal pri keramičarju, ki mu je povedal, da je težava celotna stena. "Šlo je za napako, kakor smo pozneje ugotovili, da je bila po betonskem delu položena izravnalna masa, preko nje pa položene ploščice. Poklical sem neodvisnega keramičarja, ki mi je povedal, da se to ne dela in da je to razlog, da so ploščice odstopile," pripoveduje. Zato je zahteval, da napako odpravijo in ne le za silo sanirajo. A celotne kopalnice niso sanirali. "Če bi vztrajal, da bi sanirali celo kopalnico, bi moral zamenjati še vrata, ker je podboj prilepljen, to pa bi pomenilo, da se vrata z ostalimi v stanovanju ne bi ujemala," pripoveduje. Zamenjane ploščice niso popolnoma iste, kot so bile v originalu, ker jih ni več mogoče dobiti. "Problem je bil, ker takšnih ploščic ni več, tako da so jih morali zamenjati s podobnimi. Prav tako se nismo imeli kam umakniti, ko so sanirali kopalnico," pripoveduje.

Okenski okvirji postrani in pomanjkljivi

Ko so se vselili, se stanovanje nikakor ni ogrelo. Kmalu so ugotovili, da je pri oknu v kuhinji za cel prst velika špranja.
Ko so se vselili, se stanovanje nikakor ni ogrelo. Kmalu so ugotovili, da je pri oknu v kuhinji za cel prst velika špranja. FOTO: Osebni arhiv / bralec Iztok

Kmalu po vselitvi je Iztok opazil, da ima okenski okvir za prst debel razmak, špranjo, skozi katero je mrzlega januarja močno vleklo. Ugotovil je, da manjka del okovja in da so bila okna vgrajena z napako. Tudi to je reklamiral pri prodajalcu in po dolgotrajnem ter zamudnem postopku dočakal, da so tudi to napako sanirali. "Reklamacijski postopek je narejen tako, da človeka odvrne od zahtevka. DUTB zahteva, da izpolniš točno določen obrazec, ki so ti ga dali zraven pri podpisu pogodbe, nato pa ga s povratnico pošlješ na DUTB, Prav tako moraš zahtevek vložiti še na spletu, pa so posebna gesla za dostop in je vse skupaj zelo zamudno in zapleteno, pa še delovalo ni," pravi Iztok, ki je prepričan, da so postopki namerno tako zapleteni in zamudni, saj na tak način prodajalec pridobi nekaj dragocenega časa, prav tako morda kdo zaradi tega zamudi rok za prijavo reklamacije in tako ostane brez svoje pravice.

Zamudni postopki reklamacije gredo v prid prodajalcu

Na DUTB sicer pojasnjujejo, da reklamacijske zahtevke strank rešujejo na podlagi pravilnika, ki je skladen z zakonom o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES) ter z zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot) in obligacijskim zakonikom (OZ). Pravilnik določa postopek reševanja reklamacijskih zahtevkov strank ter oblikovanje in delovanje notranje komisije za reševanje reklamacij strank. "Kupec mora zahtevek za reklamacijo poslati priporočeno po pošti s povratnico. Na DUTB nato menedžer za gradbenotehnične storitve pregleda prispelo dokumentacijo in preveri njeno popolnost ter vsebino. V primeru, da je reklamacija upravičena, predlaga ogled nepremičnine, oceni približne stroške reševanja reklamacije, poda predlog reševanja komisiji v odločitev ter posreduje stranki odgovor v skladu s sprejeto odločitvijo komisije. V primeru, da je reklamacija neupravičena, predlaga zavrnitev reklamacije in svoj predlog posreduje komisiji v odločitev ter posreduje odgovor stranki v skladu s sprejeto odločitvijo komisije," glede dolgotrajnih postopkov pojasnjujejo na DUTB. 

Veliko prodanih stanovanj je še vedno nenaseljenih.
Veliko prodanih stanovanj je še vedno nenaseljenih. FOTO: 24ur.com

Prodajalec ima dva meseca časa, da napako odpravi

DUTB ima, tako določa zakon, od prejema obvestila o skriti napaki 15 dni časa, da nepremičnino pregleda, nato pa ima še 15 dni, da kupcu dostavi obvestilo o vzrokih za napako in o načinu, na katerega namerava odpraviti napako. Prav tako mora najpozneje v roku dveh mesecev po prejemu obvestila o napaki to odpraviti. V skladu z dogovorom s kupcem pa se roki iz prejšnjega stavka lahko podaljšajo, še navajajo na DUTB, kjer, tako trdijo, stremijo k čim hitrejši obravnavi reklamacijskih zahtevkov in odpravi morebitnih napak.

’Vse, kar so naredili, je bilo beljenje in čiščenje’

Žal se lahko zgodi, da boste na odpravo določenih skritih napak, ki se večinoma pojavijo šele po vselitvi, čakali tudi več mesecev. To pa je lahko zelo neprijetna zadeva, še posebno če gre za tako hudi napaki, ki sta se pojavili tudi v Iztokovem stanovanju.

Iztok DUTB očita, da ni odpravila napak in da je stanovanja pred prodajo le olepšala. "V mojem primeru so stanovanje prebelili, pa vanj spustili čistilni servis, da ga je očistil. Tehničnih pomanjkljivosti pa niso odpravili pred prodajo," je jasen Iztok, ki prodajalcu očita, da je vedel, da so stanovanja tehnično pomanjkljiva, pa tega pred prodajo ni saniral, zdaj pa imajo kupci s tem velike težave. 

DUTB očitke zavrača in zatrjuje, da ves čas vsem kupcem v skladu z zakonom garantira za skrite napake, ki bi se pojavile v roku dveh let od primopredaje stanovanja. Prav tako navaja, da so bili pogoji prodaje stanovanj ter popis pomanjkljivosti kupcem ves čas na voljo. "Sestavni del dokumentacije ob oddaji ponudbenega obrazca za nakup stanovanja v Celovških dvorih je bil tudi popis lastnosti pomanjkljivosti posameznih delov stavb, kjer so bile te podrobno naštete. Stanovanja je DUTB pred začetkom prodaje temeljito pregledala in po potrebi sanirala. Ponekod so bili potrebni manjši popravki in osvežitve, kot so beljenje, servis oken in vrat, čiščenje skupnih prostorov stavb in podobno. Vsa obnovitvena dela na stanovanjih so bila izvedena pred dnevi odprtih vrat za posamezno lamelo. V času ogledov stanovanj smo v njih čistili le tla," pojasnjujejo na DUTB.

Eno so pomanjkljivosti, drugo so okvarjena okna, odpadajoče ploščice

Na vprašanje, ali je bila katera od napak, ki jih je odkril po vselitvi, tudi na omenjenem seznamu, Iztok odkimava. Na seznamu so se znašle razne praske na parketu, ploščicah, morebitne praske na vratih, pa druge manjše napake bolj estetske narave, pravi Iztok. "Izrecno sem jih vprašal, ali pod te majhne nepravilnosti spada tudi spuščanje vode, pa so zatrdili, da seveda ne. Zdaj pa sem reklamiral spuščanje vode pri cevi od radiatorja, pa imam težave, ker mi te napake ne želijo priznati," je ogorčen Iztok.

Predstavnik DUTB je Iztoka ves čas prepričeval, da gre za manjšo pleskarsko napako.
Predstavnik DUTB je Iztoka ves čas prepričeval, da gre za manjšo pleskarsko napako. FOTO: Damjan Žibert

Ko smo ga obiskali v stanovanju, nam je pokazal fotografije razmočene stene pod radiatorjem na hodniku, fotografije luže na tleh ob radiatorju ter uničenega ometa. Očitno je nekaj narobe z napeljavo ali z ventilom na radiatorju. Ko je poklical na DUTB in napako prijavil, so mu reklamacijo zavrnili. "Prišel je njihov predstavnik k meni domov, pogledal napako in mi nato rekel, da ne spušča cev. Sem mu rekel, naj potipa vlažno steno, pa jo je potipal, nato pa me je pogledal v oči in mi rekel, da stena ni mokra," pripoveduje Iztok, ki mu je sicer do zdaj uspelo reklamirati vse večje napake, ki jih je odkril, tokrat pa je naletel na gluha ušesa. Predstavnik prodajalca ga je tako ves čas prepričeval, da gre za manjšo pleskarsko napako.

Na tleh pod radiatorjem je vsakih nekaj dni luža, a na DUTB vztrajajo, da ne spušča voda.
Na tleh pod radiatorjem je vsakih nekaj dni luža, a na DUTB vztrajajo, da ne spušča voda. FOTO: Osebni arhiv / bralec Iztok

Zdaj Iztok čaka na mojstre, da si pridejo ogledat radiator. Kot pravi, je z mojstri zadovoljen, moti pa ga negativen odnos predstavnika DUTB ter zapleten postopek reklamacije. "Mislim, da so zdaj v časovni stiski. Reklamacij zagotovo ni malo, ker so tudi delavci, ki so prišli odpravljat napake, povedali, da gre za površnost, za napake v času gradnje in zaključne faze ter da imajo polne roke dela," ugotavlja Iztok.

Za zdaj le deset reklamacij

Na DUTB sicer zatrjujejo ravno nasprotno. Kot pravijo, so za zdaj priporočeno po pošti prejeli deset reklamacijskih zahtevkov z različnimi zahtevami, podrobnosti v reklamacijskih postopkih pa ne komentirajo. Prav tako zatrjujejo, da vse morebitne napake rešujejo čim hitreje, v zakonsko določenih rokih in v dogovorih s kupci stanovanj.

"Mogoče je reklamacij zaenkrat toliko malo, ker je zelo malo ljudi vseljenih v kupljena stanovanja in napak še niso odkrili, saj so skrite in jih večinoma odkriješ, ko začneš uporabljati stanovanje," razmišlja Iztok, ki opaža, da je veliko stanovanj še vedno praznih.

Izklicne cene ni veliko zvišal

Iztokovo stanovanje ima 80 kvadratnih metrov uporabne površine, zanj pa je plačal slabih 162.000 evrov. Kot pravi, je s ceno stanovanja zadovoljen. "Meni je uspelo, da cene stanovanja od izklicne nisem dvignil za več kot šest odstotkov. Nekateri so jo dvignili kar precej. Jaz preko 10 oziroma 15 odstotkov nad njihovo ceno ne bi dal za ta stanovanja," pravi. Na vprašanje, ali bi šel še enkrat v nakup, Iztok odgovarja pritrdilno, a dodaja, da bi bil bolj previden. Te napake so res skrite, saj se pojavijo šele, ko začneš uporabljati stanovanje in jih ob prevzemu praktično ne moreš odkriti. "Če bi še enkrat delal prevzem, bi zagotovo vse natančno pregledal, bi si vzel veliko več časa, predvsem bi se osredotočil na okna, vodovodne inštalacije in keramiko," svetuje Iztok.

Na DUTB glede cen stanovanj in ugotovitve, da so nekatera stanovanja glede na številne napake precenjena, odgovarjajo: "Glede cene stanovanj moramo poudariti, da je DUTB določila atraktivne izklicne cene stanovanj, po ogledu stanovanj pa so kupci sami določili ceno, ki so jo bili pripravljeni plačati za stanovanje in oddali ponudbo za stanovanje."

V odgovoru so nam tudi očitali, da želimo s svojimi prispevki očrniti ugled soseske, kar zavračamo. "Relativno visoka povprečna rast izklicnih cen ter veliko število prejetih zavezujočih ponudb za nakup potrjujejo, da so stanovanja in soseska kakovostnejša, kot jo mnogi želite ali želijo prikazati," navajajo na DUTB. Ali so težave stanovalca, ki je pošteno plačal svoje stanovanje in od prodajalca zahteva zgolj pošten odnos in spoštovanje pravic, ki mu jih med drugim zagotavlja tudi zakonodaja, tako nepomembne, da o njih ne bi smeli poročati? Iztok nikakor ne želi očrniti soseske, v kateri živi s svojo družino, temveč s svojim primerom opozarja bodoče kupce in tiste, ki so stanovanja že kupili, niso pa se vanje vselili, da jih temeljito pregledajo, ker se lahko pojavijo napake šele po vselitvi oziroma uporabi stanovanja. Iztok tudi opozarja, da je odnos prodajalca do stranke, ki ima reklamacijo, poniževalen.

"Komaj smo se vselili v novo stanovanje, pa smo že morali renovirati," je razočaran Iztok.
"Komaj smo se vselili v novo stanovanje, pa smo že morali renovirati," je razočaran Iztok. FOTO: Damjan Žibert

Če zamudite roke, lahko ostanete brez pravic

Na pristojnem ministrstvu in stanovanjski inšpekciji opozarjajo, da je v 23. členu ZVKSES navedeno, da je prodajalec nepremičnine odgovoren za skrite napake, ki jih ni bilo mogoče ugotoviti ob prevzemu nepremičnine, če se te pokažejo v dveh letih od prevzema nepremičnine. "Opozoriti pa je treba, da kupec lahko izgubi posamezne pravice, če jih ne uveljavlja pravočasno ali če se jim odpove. Pred sprejemom odločitve o nakupu nepremičnine je tako smiselno, da si kupec tako za sklepanje pogodbe kot za prevzem nepremičnine, pridobi ustrezno strokovno pomoč," še navajajo na pristojnem ministrstvu.

"Ni tako, kot so nam obljubljali. Dejansko so nam obljubljali, da je vse to sanirano, pa ni," razočarano ugotavlja Iztok in dodaja, da bi raje videl, da bi mu DUTB rekla, da kupuje nekaj z napako, zaradi česar bo vrednost stanovanja toliko nižja, in da morajo napake sanirati sami. "S tem bi vsaj vedel, pri čemer sem," še pravi Iztok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
03. 04. 2017 13.35
+11
sem vam že zadnjič povedal da se nič ne prodaja in da nehajte se lagati!!
User416781
03. 04. 2017 13.43
-1
dr.dare
03. 04. 2017 13.52
+8
jaz sem zmeraj pameten, moja inteligenca ni odvisna od vremena kot pri tebi
vstajnik1941
03. 04. 2017 13.56
+14
Tisk s pomočjo represivnih organov oblikuje javno mnenje - in če na 24 ur rečejo, da se je prodaja stanovanj zvišala, hitr v štumfe po dnar in kupit razvaline in ostanke propadlih investicij!
User416781
03. 04. 2017 14.05
-1
Hahaha. Pomembno je, da si ti prepričan, da si intelegenten. Domnevam, da si vedno prepričan, da si najbolj pameten, kljub temu da ne veš sploh o čem govoriš. Take imam najrajši...saj veš, največ škode ne naredjo tisti, ki so neumni - najhujša je kombinacija neumnih, ki mislijo da vse znajo. Taki pa naredijo navadno ogromno škodo.
dr.dare
03. 04. 2017 14.12
+0
Iz prve roke vem, da se ne prodaja nič oziroma zanemarljivo nekaj, ker od vsakega nakupa kapne nekaj posredno tudi meni ker opravljamo določene posle zelo dobro vem koliko se proda tam... ;) ti pa bodi pameten še naprej....
User416781
03. 04. 2017 14.17
-5
Jaz pa iz prve roke vem, da se nepremičnine trenutno prodajajo kot vroče žemljice. Vem, zato ker deloma tudi sam trenutno na tej podlagi lepo služim...sem pa mislil, da si doktor...ampak očitno tudi o tem poklicu nimaš pojma...hehehe...
Madeni
03. 04. 2017 14.36
+0
PRVO PRAVILO JE TISTI KI SE HVALI JE REVEŽ..TA KI JAMRA PA bogatun..Ne samo da si finančni si tudi mentalni revež..
dr.dare
03. 04. 2017 14.39
-2
User416781
03. 04. 2017 14.49
+1
:) Prav, vi že veste. Ne vem na kakšen način sem se sicer hvalil. Pač mi gre na živce, ker en kvazi doktor tukaj prodaja pamet o zadevah o katerih nima pojma in potem za piko na i še napiše, da celo dela v branži. In glede na čas v katerem smo trenutno obstajata za tega namišljenega doktroja dva scenarija - prvi in najbolj verjeten je da nekaj lapa v tri dni, drugi manj verjeten pa je, da je en j.ebiveter, ki res dela v branži, ampak ne ve točno kaj dela. Ampak vi že veste - itak je na teh forumih večinoma cvet slovenske intelegence in povzetki raznih zaključkov iz šank debat.
jonbonslon
03. 04. 2017 15.58
+3
User416781
03. 04. 2017 16.06
+2
@cuota - saj se strinjam. In mi je žal, da se sploh tukaj nekaj preganjam z nekimi primitivci.
slovenija981
03. 04. 2017 13.33
+26
Sožalje vsem nasedlim kupcem in sožalje vsem tistim, ki si rihtate kredit, da boste tukaj nasedli........
User1063544
03. 04. 2017 13.23
+2
Srečni lastniki bi raje za ta denar šli na zdravljenje od osvisnosti ega. NOVO...NOVO..
tron3
03. 04. 2017 13.16
+1
Srečni lastniki teh stanovanj samo kažejo, da ne spoštujejo denar, ki so si ga izposodili za nakup oziroma lastnega.
jonbonslon
04. 04. 2017 17.51
jesenvoyo
03. 04. 2017 13.07
+1
Ne vem ali obstaja kakšna firma, ki se profesionalno ukvarja z prevzemi stanovanj, to je, da poskrbi za primeren pregled pred prevzemom. Tako kot nakup rabljenega vozila lahko le tega daš pregledat na servis, tako bi moralo biti tudi glede stanovanj. Potem, bi bilo manj reklamacij kasneje.
orcus
03. 04. 2017 12.56
+15
Hilda and Co. so zidali ta stanovanja! Kaj ni komu jasno??? Mislim, ženska je v zaporu!!! Pa kaj smo slovenčeki res tak neumni??Ona je nagnila delavce za denar, ki so ga plačevali, če se komu kaj zgodi. Za žene in otroke. pa ne kupim takega stanovanja pa , da je nevem kak frajersko
Karantanija
03. 04. 2017 12.42
+20
Tako je, če kupuješ mačka v žaklju.
jonbonslon
03. 04. 2017 12.41
+18
ko kupuješ stanovanje ali hišo ,moraš obvezno 14 dni brezplačno preizkusit zadevo!tu ne gre za majhen denar in v tem času se vidi slabosti.npr.zateženi sosedje(največkrat vzrok za prodajo nepremičnine)100 in več napak v gradnji in obnovi objekta,smrad od vsepovsod,hrup.......potem se pa odločiš.za teh 14 dni lastniku plačaš dobro najemnino.če na to ne pristane..že nekaj smrdi...
jonbonslon
03. 04. 2017 12.43
+18
tisti pa,ki kupuje na bim bum bam,pa z velikimi popusti...naj bodo tiho in naj požrejo lastno napako!
Samo.Jst
04. 04. 2017 08.26
-1
Nihče ne bo pristal na 14 dnevni poizkus, nihče. Se vidi, da nisi še imel problemov z najemniki in procedurami, kako nekoga spravit iz lastnega stanovanja, ker ti povroča le škodo in stroške. Malo se daj pozanimati preden blebetaš, ker smo prišli do takšnih ekstremov, da je bilo potrebno vrata in okna snemati, ker zakonsko ne smeš zahtevati izklopa elektrike in vode.
jonbonslon
04. 04. 2017 13.16
+1
tudi ti si že sigurno prodajal gnilo nepremičnino,če ne tega ne bi pisal, samo!
careizavogala
03. 04. 2017 12.21
+18
Sem stanovalec v lameli II...tukaj niso socijalna stanovanja in ta lamela se je prodajala sedaj pred nekaj tedni. Sam živim v bloku že šesto leto. Lahko povem, da delavci niso delali in popravljali v temperaturi pod lediščem...vsaj balkonov ne, mogoče v notranjosti, Vsak dan jih gledam iz svojega stanovanja. Garaže so varne in naš blok čist in urejen, prav tako lift. Malo se jim dela krivica, verjamem pa, da je potrebno sanirat tista stanovanja, ki so bila toliko časa prazna. Socijalna stanovanja so pa umazana, ker te ljudje nimajo odnosa, To pa je lamela V. in VI. Lahko povem, da v našem bloku ni nikoli hrupa in je mir ter okolica urejena,v zimskem času spluženo...skratka nimam pripomb.
Bourne
03. 04. 2017 12.13
+31
Cene nepremičnin v Sloveniji bi morali najprej spustiti za 30%, potem bi bilo vsaj malenkost bolj realno. Na primer cene starih ljubljanskih blokovskih stanovanj so take, kot da so zgrajena iz zlate opeke. In potem se mora folk pri 30-ih do konca zivljenja zapufati za tistih par kvadratnih metrov. Zalostno.
flexilbe principles
03. 04. 2017 12.33
+2
Cene so take, kakšne diktira trg. Ponudba - povpraševanje.
orcus
03. 04. 2017 12.57
+7
pri nas bolj kak je narod neumen, po principu bolj neumen bolj je drago
jonbonslon
03. 04. 2017 15.34
+2
napaka,bolj si daleč od korita več plačaš
tron3
03. 04. 2017 12.08
+7
Kdor da več kot 1 evček za kvadratni meter je nor.
TRUMPP
03. 04. 2017 12.02
+18
Geto Celovški dvori,....
kaslc 1
03. 04. 2017 11.52
+3
mallonge
03. 04. 2017 11.50
+8
To je državna etika po Cerarju.
GeorgeBest1968
03. 04. 2017 11.39
+26
Bolj je kupt hišo,pa maš mir,noben te ne mot,v blokih se pa skos en najde,k same probleme dela in nimaš mira.Kje mate eni glavo,da kupš stanovanje 80m2 za 160k,če lah dobiš novo bajto 120m2-150 m2.
KofiAnnan
03. 04. 2017 12.38
+9
Tega tud jst ne štekam.....samo folk je len , v bloku sam položnice plačuješ , okol hiše je treba pa še kej narest.
User416781
03. 04. 2017 12.58
+15
Kje pa kupiš novo hišo za 160k. Ne rečem, da to v Sloveniji ni možno, ampak moje vprašanje je, kje v Ljubljani ali okolici. Za ta denar dobiš ruševino ne pa novo hišo, tako da ne sanjaj. Sicer pa s hišo je tudi več stroška, vzdrževanja in v primeru, da moraš prodati, je hiša tudi manj likvidna. Da ne omenjam kvalitete gradenj večine hiš ki so grajene za trg - tam je pa res poden od podna, saj je veliko teh hiš zgrajenih s strani raznih podjetnikov, ki jim to ni osnovni posel in temu primerna je gradnja. Za 160k sicer dobiš hišo v III. podaljšani gradbeni fazi - upam da veš kaj to pomeni.
User416781
03. 04. 2017 13.02
+4
@KofiAnnan - ne gre za lenobo, ampak za to, da so v mestih ljudje dlje časa v službi. In če sem v službi v povprečju od 18. ure, potem raje preostanek dneva preživim s svojimi otroki, kot pa da bi kosil travo, in krampal okoli hiše. Iz vidika stroškov pa je stanovanje tudi bistveno boljše.
larbitron
03. 04. 2017 11.30
+17
Pravi da bi še enkrat kupil. Torej očitno ni tako hudo in tip samo išče svojih 5 minut slave.
devlon
03. 04. 2017 11.23
+12
od zunaj, od blizu, je primerljivo s tistimi zgradbami v Sarajevu, ki jih še niso sanirali
Rolesx
03. 04. 2017 11.21
+25
od slabih bank pričakovati kaj dobrega? Kje živite vi ljudje ? Mar res nimate možganov ?
Karantanija
03. 04. 2017 11.13
+45
Šlampasto narejeno, ker je material, namesto v te zgradbe, šel za "pomembneže" na druga mesta, v druge stavbe. Naš vsakdan je pač sestavljen iz samih škandalov. To je naša "druga Švica", obljubljena dežela! Naj se gredo solit!
xes
03. 04. 2017 11.02
+22
Oprostite ampak za "ugled" neke soseske niso krivi mediji ampak prebivalci soseske ....