Slovenija

Celjska bolnišnica v pol leta 'pridelala' 840.000 evrov izgube

Celje, 17. 07. 2012 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Celjska bolnišnica je prvo polovico leta sklenila z izgubo v višini skoraj 840.000 evrov. Direktor bolnišnice Marjan Ferjanc zagotavlja, da so sprejeli vrsto ukrepov, da bi poslovanje bolnišnice izboljšali.

Nevrolog
Nevrolog FOTO: Thinkstock

Celjska bolnišnica je prvo polovico leta sklenila z izgubo v višini skoraj 840.000 evrov. Direktor bolnišnice Marjan Ferjanc pa ocenjuje, da razlogov za skrb ni, saj so sprejeli vrsto ukrepov, da bi poslovanje bolnišnice izboljšali.

Ferjanc je dejal, da je celjska bolnišnica v prvih šestih mesecih presegla programe v hospitalnem in ambulantnem delu, predvsem so preseženi programi na področjih, na katerih je še lani bolnišnica beležila dolge čakalne dobe.

Maja letos je vodstvo bolnišnice pripravilo uravnotežen finančni načrt za leto 2012, ki ga je v začetku junija sprejel tudi svet zavoda bolnišnice. Po Ferjančevih navedbah je celjska bolnišnica v prvi polovici leta glede na enako lansko obdobje ustvarila za 3,8 odstotka manj prihodkov. Celjska bolnišnica je namreč v prvih šestih mesecih v primerjavi s prvo polovico lanskega leta dobila za 1,8 milijona manj sredstev od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V celotnem letošnjem letu pa bo zmanjšanje sredstev doseglo tri milijone evrov.

Če bo enako zmanjšanje sredstev obveljalo tudi naslednje leto, Ferjanc pričakuje, da bo celjska bolnišnica v letu 2013 prejela za štiri milijone evrov manj sredstev kot v prvi polovici leta 2011.

Ferjanc ocenjuje, da ukrepi, ki so jih sprejeli na področju stroškov dela v prvih šestih mesecih, še niso pokazali svojih učinkov. Na področju materialnih stroškov pa ugotavljajo, da obvladujejo stroške zdravil, medtem ko se stroški ostalega zdravstvenega materiala kljub sprejetim ukrepom ne zmanjšujejo.

Celjska bolnišnica v teh dneh začenja s sklopom naložb, ki so bile načrtovane kot pripravljalna dela za nadomestno gradnjo bolnišnice. Gre za gradbeno in obrtniško ureditev operacijskih dvoran septičnega operacijskega bloka ter nabavo opreme zanje, nakup opreme za ureditev operacijskega bloka za urologijo in posodobitev centralne sterilizacije. Vrednost teh naložb je ocenjena na 1,8 milijona evrov, končane pa naj bi bile do konca letošnjega leta.

Ferjanc je pojasnil, da so se zaradi finančnih razmer v državi morali začasno odpovedati izvedbi projekta nadomestne novogradnje, ki so ga načrtovali zadnja tri leta. Tako trenutno poteka le projektiranje in priprava investicijske dokumentacije za urgentni center, vrednost naložbe pa je ocenjena na 6,5 milijona evrov. Z novim urgentnim centrom bo celjska bolnišnica pridobila približno 1500 kvadratnih metrov novih površin v pritličju in prav toliko v kletni etaži.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar pa je dejal, da je ekipa kardiološkega oddelka celjske bolnišnice pod mentorstvom profesorja Matjaža Bunca iz Univerzitetno-kliničnega centra Ljubljana prvič v Celju v začetku tega meseca uspešno izvedla balonsko dilatacijo aortne zaklopke, ki sta jo doslej v Sloveniji opravljala le oba klinična centra. Poseg je bil opravljen pri dveh bolnikih in pri obeh je bil dosežen pričakovani rezultat.

Degenerativna stenoza oz. starostna zožitev aortne zaklopke je po besedah Vindišarja najpogostejša bolezen srčnih zaklopk v razvitem svetu.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POVOJ
18. 07. 2012 11.26
DOKLER SI BODO LAHKO NOSIL ZAPOSLENI DOMOV SANITETNI MATERIAL IN PRIPOMOČKE, NE MORE BITI BOLJE. MORA SE VEDETI, TO JE MOJE TO JE TVOJE, NE PA VSE TO JE MOJE.
Huey
17. 07. 2012 17.04
+3
Ni blema. Bodo pokrili delavci na minimalcu!
dajns
17. 07. 2012 15.30
ne nakladaj ta izguba je od tvoje plače in potnih stroškov
Balki30
17. 07. 2012 14.34
+3
Neme vaze al je izguba al profit, glavno da se šefta.