Slovenija

Ćehajić v pismu opisal potek podkupovanja sodnika

Ljubljana, 28. 01. 2011 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
115

Ćehajić je sodnika Škoberneta spoznal prek znanca. Ta naj bi mu dejal, da bo treba dati nekaj denarja, da "imajo voljo delati". Na koncu pa naj bi bilo v igri vse več akterjev, ki so zahtevali plačilo. <b>Ćehajićevo pismo objavljamo v celoti.</b>

Esad Ćehajić
Esad Ćehajić FOTO: Policija.si

Prek prijave, ki jo je naznanitelj poslal na 20 različnih naslovov, med njimi tudi na naslov policije, se je začela razkrivati zgodba o podkupovanju na celjskem okrožnem sodišču.

Policija o imenu naznanitelja ni želela govoriti, a vse kaže, da gre za Esada Ćehajića, za katerega je bila spisana mednarodna tiralica in pripor. Njegovo pismo na naši spletni strani objavljamo v celoti.

"Na začetku bom omenil okrožnega sodnika v Celju Milka Škoberneta," je zapisal Ćehajić. Ćehajić trdi, da je Škobernetu prek posrednika dal skupno devet tisoč evrov, v zameno pa mu je sodnik odpravil pripor in mednarodno tiralico. Sklep o odpravi pripora in odredba o preklicu mednarodne tiralice sta bila izdana 12. novembra 2010. Ćehajić trdi, da mu je Škoberne dejal, da je sodišče poslalo nalog za umik tiralice na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino, tako da bi Ćehajić lahko odšel v BiH po dodatnih 50 tisoč evrov. Ko bi predal še dodatni, večji znesek, bi mu sodišče umaknilo tiralico za območje EU.

Ne poznam sodnika Milka Škoberneta in niti se ne spomnim, da bi ga kdaj kje srečala. Zdi se mi naravnost absurdno, da malodane vsak, ki se znajde v medijsko odmevnih postopkih, manipulira z mojim imenom. Katarina Kresal

In kaj če denarja Ćehajić ne bi izročil? Takrat bi Škoberne, tako pravi Ćehajić, v sodelovanju z državnim tožilcem razpisal novo obravnavo in ker se Ćehajić ne bi odzval, bi zanj spet odredili pripor in razpisali tiralico. "Ob naših srečanjih na Hrvaškem so mi večkrat omenili ministrico za notranje zadeve gospo Kresalovo," piše Ćehajić. Trdi, da so izpostavljali, da sta ministrica Katarina Kresal in Škoberne v dobrih odnosih, saj sta v isti stranki. Ćehajić pravi, da takrat ni vedel, zakaj Kresalovo omenjajo, zdaj pa mu je jasno, da so ga s tem ustrahovali in tako poskrbeli, da je ostal tiho.

Kako je Ćehajić spoznal Škoberneta?

Ćehajić pravi, da je v stik s Škobernetom stopil ob koncu leta 2008 oziroma v začetku leta 2009, in sicer prek znanca. Ta znanec se je dogovoril, da se Škoberne s Ćehajićem sreča v Umagu. "Povedal mi je, da ve za mojo kazensko zadevo, da je on vodja tega oddelka,“ piše Ćehajić, ki naj bi mu Škoberne dejal, da bo videl, kaj se da storiti.

Ćehajić je za oddajo Svet na Kanalu A potrdil, da sta bila posrednika pri njegovi komunikaciji s Škobernetom njegov znanec Esad Ramić ter "sodnikov sosed". Ob tem Svet navaja, da direktor Komunale Laško Marjan Salobir živi blizu Škoberneta.

Konec maja se je Ćehajić s svojim znancem in Škobernetom srečal v Samoborju. Pridružil se je še en moški, za katerega naj bi bilo Ćehajiću rečeno, da je Škobernetov sosed. Takrat naj bi Škoberne Ćehajiću prinesel odredbo o umiku mednarodne tiralice. "Povedal mi je tudi, da je za mano že razpisana druga mednarodna tiralica,“ piše Ćehajić in dodaja, da tega ni vedel, saj je v tem času nemoteno potoval po Evropi. Škoberne naj bi mu razložil, da tiralica mogoče še ni bila aktivirana, saj ga želijo oddaljiti od Slovenije, da bi lahko prodali njegove nepremičnine. Dodal naj bi, da sam kot sodnik ni uspel ničesar narediti z njegovim primerom in da za tem nekdo stoji, ne ve pa kdo. Po tem sestanku naj bi Ćehajiću njegov znanec dejal, da bi za zadevo moral dati nekaj denarja, da bi "imeli voljo delati". Ćehajić je takrat dal pet tisoč evrov.

Ćehajić v pismu piše, da se je z istimi osebami sestal poleti 2009. Takrat naj bi mu Škoberne dejal, da vnovič ni mogel ničesar narediti.

Oktober 2009: Težave na hrvaško-bosanski meji

Oktobra 2009 je Ćehajić želel prečkati hrvaško-bosansko mejo, a na hrvaški meji so pri kontroli ugotovili, da je zanj razpisana tiralica. Ćehajić jim je pokazal odredbo o umiku pripora, za katero trdi, da jo je Škoberne prinesel na sestanek v Samobor. A na odredbi, ki jo je imel, je pisalo 5. 11. 2008, medtem ko je na tiralici, ki se je izpisala na računalniku hrvaških policistov, pisalo 28. 5. 2009. "Po preverjanju, ki je trajalo pol ure, mi je policist povedal, da lahko grem, ker so tako rekli na sodišču v Celju. Drugi dan mi je moj znanec rekel, da sem imel srečo, ker je bil ta dan dežuren sodnik Milko Škoberne,“ piše Ćehajić.

Med čakanjem na razplet se je Ćehajić odločil, da se bo konec septembra 2010 vrnil v Slovenijo in sam rešil zadevo, tudi če bo takrat tiralica še vedno razpisana. To je povedal tudi svojemu znancu in ga tudi večkrat prosil, naj sodnika vpraša, zakaj ni nobenega odgovora na njegove vloge. "Dobil sem odgovor, da na sodišču nima nihče hrbtenice, da zaustavi ta postopek in da ne bom dobil odgovora. Če bi mi predsednica senata odgovorila, bi po zakonu morala odgovoriti pozitivno, ker ji zakon dopušča, da ne odgovori, tega tudi ni storila,“ piše.

Milko Škoberne
Milko Škoberne FOTO: POP TV

Zahtevali so več denarja

Konec 2010 je znanec poklical Ćehajića in mu dejal, da je s sodnikom vse dogovorjeno, da pa naj pošlje še neko dokumentacijo, kar je Ćehajić tudi storil. “Znanec me je poklical v petek, 12. novembra 2010. Povedal mi je, da je zoper mene odrejen pripor in ukinjena mednarodna tiralica, a da bom dobil odločbi naslednji teden po pošti,“ piše Ćehajić.

Čez nekaj dni mu je znanec dejal, da to, kar je sodnik Milko Škoberne naredil, stane 50 tisoč evrov. Dogovorjeno naj bi bilo tudi, da bo razpisana obravnava in če bo Ćehajić priznal krivdo, bo dobil dve leti zapora in štiri leta pogojne kazni. Tak naj bi bil dogovor z državnim tožilcem in predsednico senata. To bi stalo še dodatnih 50 tisoč evrov. Ko mu je Ćehajić rekel, da je to preveč denarja glede na to, da ni kriv, naj bi mu znanec dejal, da je takšnih, ki jih je treba podkupiti, več.

18. novembra 2010 je od znanca dobil SMS-sporočilo "Pokliči.“ Ko ga je poklical, naj bi mu znanec dejal: "Dal sem te na zvočnik, ker so z mano prijatelji. Danes si dobil pošto, kdaj misliš dati denar?“ Ćehajić je razložil, da ima denar v BiH. Takrat naj bi se v telefonski pogovor vpletel Škobernetov sosed. Ćehajiću je dejal, da je treba plačati državnega tožilca, predsednico senata in namestnika predsednika sodišča. Takrat naj bi mu tudi dejal, da bo naslednji dan tiralica za Hrvaško in BiH ukinjena in da gre lahko po denar. Ko bo dal 50.000 evrov, bo ukinjena tudi za EU.

Kot je znano, se je Ćehajić na koncu odločil, da spiše svojo plat zgodbe in pismo pošlje na različne elektronske naslove. Več o preiskavi ...

Pismo Esada Ćehajića

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minka Lorel
26. 02. 2011 12.46
-2
Celjani in Celjanke Gledam in berem kaj počne in govori v zadnjem mesecu dni Čehajić Esad in ne morem verjeti do kod lahko sega človeška zloba, pohlep in hinavščina. Prišel je po nekaj letih v Slovenijo kot neki vitez na belem konju, naklada in grozi vsepovsod. Grozi in dela se poštenega, on, ki pretepa svoje otroke, on ki njih vse nažene iz hiše v majhno stanovanje, da bi živel v tisti hiši z novo partnerko, on ki vodi javno hišo, zlorablja ženske,ki tam delajo, vpelje v posel najstarejšega sina in je še povrhu dolžan vsem, ki so gradili njegove objekte. Vem da lahko navadni bralec nasede njegovi zgodbi,da je on žrtev,ampak nas je še vedno veliko,ki poznamo njega, kaj vse je delal in ne bomo tiho! Malo je pozabil na stotine ljudi,ki smo prihajali v njegov lokal Vegas in videli na lastne oči kaj se je tam dogajalo. No, Celjani in Celjanke jaz sem eden od tistih, ki ne morem več biti tiho na to sramoto, saj nas je veliko,ki poznamo resnico in ne dovolimo takšnemu zahrbtnežu,da dela kaj on hoče,kajti jutri ste lahko tudi vi na vrsti,da vas prijavi za karkoli. Saj res, zakaj pa je sploh bežal iz SLOVENIJE???....* Ne morem si razložiti kako je lahko mož s toliko bremeni in krivde svoboden???
snifff
31. 01. 2011 22.52
@simby30 To bo potrebno narediti s škobernetom in njegovo podkupljivo klapo o kateri piše Ćehajič in zanimivo da je tudi naša notranja ministrica vpletena kaj? Saj ni res pa je.
simby30
31. 01. 2011 13.47
-1
Tega lopova bosanskega čimprej v zapor za najmanj 20 let, ki si jih je realno prislužil zaradi svojih kriminalnih dejanj. Pa seveda dosmrtni izgon iz Slovenije. In s to prakso nadaljevati za vsakega storilca kaznivega dejanja, ki prihaja iz juga. Pa bo mogoče čez 100 let kaj boljša situacija.
Mato Šolaja
30. 01. 2011 17.49
0pa, gospod Čehajić je postavil sebe in svojo družino na kocko ,da bi raskrinkal sranja ki se dogajajo v našem sodstvu,obvestil je mnoge uradne naslove ki bi morali skrbeti za pravo in pravni red v državi,vendar se nihče ni poprasko po rit še ne za to,ko pa so mediji ,hvala bogu da ih imamo objavili zadevo hitro so se zbudili še neki drugi zadolženi z red v naši državi,vendar po končani preiskavi menim da bojo tudi gos.Čehajiča vtaknili v keho namesto da bi ga kot odgovonega državljana za to dejanje nagradili in fizično začitili.Nič ne rečem da se gospodu Čehajiću sodi za grehe ki ih ima ? če ih ima toda pravično saj je že odsedel v izgnanstvu 7 let med tistim časom mu se sasul ves svet .BERI prodali so njegove nekretnine, živel je ločeno od svojih otrok zgubil je alo 7 let življenja u prazno zaradi nekorektnega in skorumpiranega sodstva pri nas.Zato predlagam in prosim komentatorje da me podržijo daj mo bit na strani nemočnega posameznika, saj takšne in drugačne zdrahe jutri čakajo nas lep pozdrav in srečno pravici na poti čišćenja pravnih smeti
KRALJgipsy
30. 01. 2011 14.46
ce nebi bilo zakonov, bi bilo na svetu samo eno: dobro al pa slabo! odvisno od cloveske logike, in fizicne sposbnosti! ker pa so zakoni, je dobro in slabo! ;)
KRALJgipsy
30. 01. 2011 14.43
dol z sodniki,dol z vodjami i mafij!!!!!!! dovolj! sodniki so nekoc bili primerni z njihovimi zakoni na dansnjem svetu, dans pa ko ns je 6 miljard ljudi,pa ti zakoni vec niso primerni oz. so za k...!!! treba dans najt drug nacin kazni za grehe ki jih clovek dela! ker tale je zastarel!! in sodniki so samo ljudje ki sebranijo z svojimim zakoni! sej ne da so vsi sodniki slabi,...so pa vsi v isti ekipi!!!! tko da vsaka ekipa drzi skupaj! neglede kaksna igra se igra!
dunc46
30. 01. 2011 14.39
+1
je tako ,da bodo * razkrinkali marsi katero luparijo ,ker slovenčeki se bojimo za lastne riti!!!!!
KRALJgipsy
30. 01. 2011 14.39
DOL Z SODNIKI!!! ZARADI NJIH JE DOSTI NEDOLZNIH LJUDI UMRLO V ZADNJEM TISOCLETJU!!! NISI VSI slabi sodniki, so pa vsi v eni ekipi! delajo z zakonom. tale zkon treb spremenit,ker tile zakoni ki veljjo v danasnjem realnem casu po svetu, niso vec primerni za 6 miljard ljudi. sodniki so nekoc bili primerni,dans je treba ljudje nov nacin iznajti za sojenje kazni...ki jih grersni clovek povrzoca;)!!!
Socialisti?ni kulak
30. 01. 2011 12.34
pa, saj ni ress, žalostno je samo to, da našega "neodvisnega" sodstva in tožilstva ne more prv nobeden kontrolirati in da je milkotov zelo veliko, upajmo da se bodo nedolžni ali na pol nedolžni ljudje zganili in prijavili svoje pogoltne rablje. država bi mroala dati odpustek, vsem, ki bi prijavili korumpirane sodnike in tožilce. če bi minister pravde samo pokukal v predale in omare in vprašal koliko je kdo dobil za zadevo, ki jo pusti ležati do zastaranja bi bilo vse drugače....
Janez 1.
30. 01. 2011 10.41
V Sloveniji živi 85% poštenih in povprečno dobrih ljudi 5%je ekstra BARAB 10% procentev pa je tistih ,ki so padli pod njihov upliv pa si nemorejo pomagati . Te reveže bi bilo potrebno izvleči iz kremplov pokvarjencev pa bi tudi država bolje izgledala in v upravo bi imeli zaupanje TO JE 1, Naloga vlade.
white power
30. 01. 2011 09.51
murinar tako je
murinar
30. 01. 2011 08.43
Slovenijo Slovencem
krainburger
30. 01. 2011 07.36
ja. in mi bomo čez nekaj dni dobili davčne napovedi. nam bo izstavljen račun za preživljanje te skorumpirane bande. me blazno zanima, kaj bi se zgodilo če se enih 500 000 davkoplačevalcev odloči za neplačilo svojih davčnih obveznosti? če bi le polovica čehajičevih navedb držala, je čas za čistko na obeh ministrstvih, ki jih kljub le 5% podpori volilnega telesa, vodi stranka lds! o odstopih ministrov in ministric, pa raje ne bi. temu se reče politična higijena, ki je razvita, le v normalnih državah. Slovenija to ni in kot vse kaže, nikoli ne bo!
exdetektiv
30. 01. 2011 06.56
tooomuch...če se pa pojaviš v taki obliki, kot imaš avatar pa sploh ni problema.
exdetektiv
30. 01. 2011 06.48
Na cesti je že veliko poštenih ljudi, ki bi radi delali...kje se dobimo?
tooomuch
30. 01. 2011 00.46
*..tako skoz rezgetate, da boste šli na cesto, pa ne vem kam še vse, pa ni od nikogar nič!! Tipično Slovensko - samo govori se, naredi pa nič!!
Dušan Vre?ek
29. 01. 2011 22.33
+1
zakaj pa vam ni treba nikogar podkupovati. ? Verjetno zato ker se ne ukvarjate s čudnimi posli. Kdor ima kaj v glavi, vidi da tudi g. Čehajič ni pogosto prešvican vode pil. Čudna so pota gospodova.
Spetsnaz
29. 01. 2011 21.00
Kdo je tisti, ki ne razume, kar je clovek napisal v slabi slovenscini? Esad Ćehajić je ocitno samo eden od ljudi, ki jih izkorisca, nasa mafija.
Spetsnaz
29. 01. 2011 17.07
TAKO ZADEVE POTEKAJO V MOJI DOMOVINI SLOVENIJI.
Dante123
29. 01. 2011 15.06
ubogi kaj jeprestal vprašanje je koliko bo sedaj lahko dokazal ker vemo kakšno je pri nas sodstvo nevem zakaj imajo sodniki imuniteto oni že vedo zakaj počasi bo že vsak pismonoša imel imuniteto če sem kaj preveč napisala mi lahko brišeš kot je tvoja navada in se sklicuješ da ni primerno zakaj pa potem obstaja ta forum