Slovenija

Čebelarji: Pomori se bodo nadaljevali!

Ljubljana, 17. 05. 2011 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.K./N.Š.K.
Komentarji
12

Čebelarji od kmetijskega ministrstva zahtevajo umik vseh škodljivih fitofarmacevtskih sredstev. Čebele v Pomurju so umrle zaradi insekticida klotianidina, ki so ga oblasti začasno prepovedale, a čebelarji opozarjajo, da to ni dovolj.

Od množičnega pomora čebel v Pomurju je minilo že skoraj mesec dni, kmetijsko ministrstvo, ki se je zavezalo poiskati krivca za pomore, tega še zmeraj ni našlo. Laboratorijske analize so sicer pokazale, da so čebele umrle zaradi insekticida klotianidina, ki so ga oblasti začasno prepovedale.

Čebelarji opozarjajo, da mora vlada hitro ukrepati in prepovedati uporabo vseh čebelam škodljivh fitofarmacevtskih sredstev.
Čebelarji opozarjajo, da mora vlada hitro ukrepati in prepovedati uporabo vseh čebelam škodljivh fitofarmacevtskih sredstev. FOTO: Kanal A
Čebelarji opozarjajo, da analize niso dovolj in da se bodo pomori brez odločnejših ukrepov zagotovo nadaljevali. Od kmetijskega ministra zato zahtevajo, naj nemudoma umakne vsa za čebele škodljiva fitofarmacevtska sredstva.

Tudi EU opozarja na pomembnost čebel

Žuželke oprašijo skoraj tretjino naše hrane, ki bi lahko kmalu izginila z naših jedilnikov, če odgovorni ne bodo pravočasno ukrepali in preprečili pomore. Zaradi nevarnih insekticidov ne umirajo samo čebele v Sloveniji, pač pa se s tem problemom ukvarjajo tudi številni čebelarji drugod po svetu, kjer tako kot v Sloveniji beležijo množične pomore.

O čebelah in njegovi zelo pomembni vlogi, ki jo imajo za obstoj človeštva, so na današnji seji razpravljali ministri EU, pristojni za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Razpravljali so o zdravju medonosnih čebel in sprejeli skupno sporočilo o aktivnostih za izboljšanje stanja na tem področju.

Zaradi nevarnih insekticidov ne umirajo samo čebele v Sloveniji, pač pa tudi drugod po svetu.
Zaradi nevarnih insekticidov ne umirajo samo čebele v Sloveniji, pač pa tudi drugod po svetu. FOTO: Danilo Bedek
Minister Dejan Židan je poudaril, da je sprejem sklepov na to temo za Slovenijo pomemben iz dveh razlogov. Po eni strani z vidika zadnjega dogajanja na področju pomora čebel, po drugi strani pa predstavlja osnovo za celostni pristop na ravni EU, s katerim bo podana podlaga za izboljšanje pristopa k reševanju te problematike. Čebele imajo velik gospodarski pomen za kmetijstvo, saj so številne rastline odvisne od njihovega opraševanja. Sindrom padca kolonij čebel (umiranje čebel) ima ključen vpliv na pridelek, zato je treba zagotavljati ustrezne sisteme zdravstvenega varstva čebel in zagotoviti več sredstev za raziskave, ki bodo pomagale ugotoviti vzroke za odmiranje.

Na kmetijskem ministrstvu o dokončni prepovedi uporabe klotianidina še ne razmišljajo, saj kot pravijo, konkretnih argumentov za odpravo teh insekticidov še nimajo.

Slovenija je podprla predlog ukrepov in usmeritev, ki jih bo treba v prihodnosti izvajati za uspešno ohranjanje čebeljih družin in njihovega zdravstvenega stanja, zlasti potrebo po nadaljnjem usposabljanju čebelarjev, opravljanju večjega števila raziskav na področju ostankov in pesticidov kot tudi na samih čebelah ter po zagotovitvi dodatnih finančnih sredstev za to področje. Slovenija tudi podpira sklepe, ki se nanašajo na premike čebel v smislu identifikacije najprimernejših obdobij in samih lokacij ter na harmonizacijo načrtov za obvladovanje varoje.

Svet EU v enem od svojih sklepov poudarja, da je “treba preučiti in ugotoviti, kolikšni so pogini kolonij in zakaj je do njih prišlo, da bi prihodnje ukrepe temeljili na trdni in objektivni znanstveni podlagi.“ Prav tako izpostavlja skrb za zdravje domačih čebel, saj so te občutljive živali prvi nakazovalci negativnih vplivov, ki jih imata zmanjšanje biotske raznovrstnosti in onesnaženost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
18. 05. 2011 08.16
V PREKMURJU JE PANVITA ŠKROPILA OLJNO OGRŠČICO V ČASU CVETENJA. NE VEM ZAKAJ.
mihael.pas911
17. 05. 2011 22.35
v sloveniji imamo nevarnega snajperista ki z puško dragunov mori čebele
jagoda_fp
17. 05. 2011 22.31
Tonček balonček a tebe niso skinali meriški specialci??? Tvoja slika ustreza tvojim neumnostim. Verjetno je pa tvoje zagovarjanje eko pridelave podprto z kopvanjem akcij v Lidlu, Hoferju, Šparu in še kje!
jagoda_fp
17. 05. 2011 22.29
Par vprašanj za tapametne in še nekaj: 1. A veš kaj ej integrirano, če ne preveri in potem piši! 2. Subvencije za čebelarsvo oz. pridelavo medu so!!!! 3. Te zadeve, ki naj bi pomorile čebele je predpisala država!!! In se morajo uporabljat!!! Nas kontrolirajo če jih uporabljamo!!! Zakaj je tako pa vedo strokovnjaki, ki sedijo v pisarnah in še karkoli kar se kmetovanja tiče videli niso!!! 4. Če je v katerem koli drugem sektroju še toliko kontrol, prosim mi povejte. Sam sem delal v gospodarstvu in vem koliko je bilo inšpekcij, kontrol, ... Na kmetiji ima skoraj vsaka krava, koruza ali pšenica svojega inšpektroja. Povprečno letno jih imam 4-5. 5. Tudi kmetje poznamo ekonomiko in ne škropimo oz. gnojimo kar tako vse povprek in napamet. So FFS in gnojila predraga in pri predoziranju lahko narediš več škode na pridelku kot koristi. Drugače pa tisti, ki ste tako proti intenzivnemu kmetovanju, a ste pripravljeni plačati več za hrano, kako boste reševali pomanjkanje hrane (2020 naj bi nas bilo še 2mrd več). Ali pa predlog za rešitev brezposelnosti, vsakemu na zavodu motiko v roke pa naj gre okapat, pa ne bomo rabili več herbicidov, kateri se ne spozna motiko pa lonček pa pobirat hroščke in uši pa še insekticidov ne bomo rabili!!!
Tonček Balonček
17. 05. 2011 22.25
Pomurje in Dravsko mpolej sta itak anjbolj onesnaženo območje Slovenije, sama škropiva, gnojila in podobno. A kriva je pa vlada? A ti ljudje tam bi brez vlade totalka uničili vso naravo ali kako?
HellWolf
17. 05. 2011 21.34
Spet bojo krivil čebelarje same... češ da so na udaru bolezni in podobno. A se kdo od kmetov sploh vpraša da s intenzivnim škropljenjem s vsakovrstnimi fitofarmacevtskimi sredstvi pljuvlje v lastno skledo? Brez čebel ni opraševanja, brez opraševanja pa ni pridelka. Integrirano kmetijstvo bo pokopalo ves ekosistem... samo vedite da najprej pomreo čebele nato zbolijo ljudje.
Tonček Balonček
17. 05. 2011 20.54
Zakaj pa ministrstvo, tisti ki špricajo naj plačajo! A če me boš povozil, bom odškodnino zahteval od Ministrstva za promet?
sherum
17. 05. 2011 17.45
vSO ŠKODO NAJ PLAČA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO . Kontrola naj se izvaja tudi nad kmetijci , tako da bodo vedeli da so pod drobnogledom , da ne morejo zavat kupce , da pridelijujejoj biološko čisto hrano .
Tonček Balonček
17. 05. 2011 16.02
Subvencije čebelarjem naj plačujejo poljedelci, z namenom obnove in revitalizacije pomrlih! Sicer pa zdaj vemo, da za poomore niso krivi niti nikotinski pripravki, peše manj pa bazne postaje mobilne telefonije, ampak tajni preleti ameriških letal iz Aviana, ki po Sloveniji špricajo skrivnsotne aluminijeve in druge snovi, s katerimi spreminjajo klimatske razmere, žrtve so pa čebele!
apiar
17. 05. 2011 14.40
Tinetone, subvencije so v obliki zdravil proti varoji.
apiar
17. 05. 2011 14.38
Čebelarji smo oškodovani na kvadrat. Zaradi zelo oslabelih družin, ki so ostale brez prinašalk in drugič, kar je še huje: začelo se bo sumiti o kvaliteti slovenskega medu in ostalih čebeljih pridelkov. Kdo od krivih bo povrnil škodo čisto nič krivim čebelarjem?
tinetone
17. 05. 2011 14.34
mene pa zanima zakaj ni subvencij v čebelarstvo kot so v kmetijstvu?