Slovenija

Čebelarji ocenjujejo, koliko zaslužka jim je odnesla medena afera

Ljubljana, 24. 12. 2015 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razkritje, da so številni čebelarji za zatiranje parazitov pri čebelah uporabljali neregistrirano in nevarno zdravilo, je med ljudmi zasejalo dvom, ali je slovenski med sploh varen. Čebelarji vztrajajo, da ni razloga za strah, zdravniki menijo drugače. Vse skupaj je močno zmanjšalo povprašavenje po medu, zato čebelarji že ocenjujejo nastalo škodo.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) med čebelarji že zbira podatke, kako afera, povezana z uporabo neregistriranega zdravila, ki ga je prodajalo podjetje Apis M&D z Vrhnike, vpliva na povpraševanje po medu. Na podlagi tega bodo lahko videli širšo sliko in ocenili dejanski vpliv razkritja oziroma škodo, so povedali danes.

Nekateri čebelarji so po razkritju, da je podjetje Apis M&D čebelarjem več let prodajalo neregistrirano zdravilo za varozo, ki je vsebovalo nekatere nedovoljene substance, prejeli klice strank, ki so preverjale, kakšna je njihova praksa. Nekateri so na prodajne stojnice izobesili tudi izjave, s katerimi pojasnjujejo lastno prakso, na podlagi katere zagotavljajo neoporečen med.

Čebelarji ocenjujejo, kakšno škodo so utrpeli zaradi razkritja, da so nekateri kupovali nedovoljena zdravila.
Čebelarji ocenjujejo, kakšno škodo so utrpeli zaradi razkritja, da so nekateri kupovali nedovoljena zdravila. FOTO: Reuters

Javnost so v minulih dneh precej prestrašile izjave vodje Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Mirana Brvarja, da med čebelarjev, ki so za zdravljenje varoze uporabljali sporno zdravilo, ni varen in da ga je treba izločiti iz prometa. Brvar je dejal tudi, da so mejne vrednosti arbitrarno določene in dogovorjene med politiko, stroko in raznimi lobiji.

Direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi je po drugi strani že večkrat zagotovil, da je slovenski med varen in da mejne vrednosti ostankov veterinarskih zdravil na podlagi spoznanj stroke in znanosti določi Evropska agencija za zdravila.

Uprava je lani preverila 75 vzorcev medu, pri čemer so v osmih primerih našli ostanke dovoljenega zdravila kumafos, v enem primeru pa ostanke prav tako dovoljenega zdravila amitraz. Letos so vzeli 84 vzorcev, pri čemer so v petih primerih našli ostanke kumafosa. V vseh primerih so bili ostanki pod dovoljeno mejo.

Poleg rednih pregledov izvajajo tudi dodatne oz. posebne nadzore, kot je bil nedavni v primeru podjetja Apis M&D. V primeru tega nadzora so v nekaterih vzorcih medu našli sledi amitraza, v satju z medom pa poleg amitraza tudi prepovedano zdravilo klorfenvinfos, vendar so bile vse vrednosti pod najvišjimi dovoljenimi vrednostmi ostankov.

ČZS vztraja, da je med še vedno varno živilo

Da je med slovenskih čebelarjev zaupanja vredno in varno živilo, je poudaril tudi predsednik ČZS Boštjan Noč. Na zvezi so v zadnjih 10 letih v interni kontroli pri akreditiranih institucijah analizirali prek 1200 vzorcev medu in niti eden ni bil v neskladju s predpisi. V prihodnje bodo še več pozornosti posvetili osveščanju čebelarjev, da je treba kupovati legalna zdravila.

Noča sicer veseli, da je vsak dan več čebelarjev, ki uporabljajo sonaravna sredstva za zdravljenje, npr. oksalno in mravljično kislino. To se mu zdi velik napredek in v to je treba po njegovem mnenju vložiti še več energije. Na popolnoma alternativna sredstva se sicer ne da preiti enostavno, gre pa trend v to smer, kar ga veseli.

Kakšna je proizvodnja medu v Sloveniji?

Proizvodnja medu se letno v povprečju giblje okoli 2000 ton. V boljših letih se je povzpela tudi do 2550 ton, v lanskem kriznem letu pa je dosegla le 470 ton. Domača potrošnja medu za prehrano v zadnjih letih ves čas presega proizvodnjo, zato med tudi uvažamo. Prebivalec Slovenije namreč letno v povprečju porabi kilogram medu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LBte
15. 01. 2016 11.46
+2
Kmetijsko ministrstvo Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 27. 7. 2015 Umik medu iz prometa Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča potrošnike, da je bila s strani nosilca živilske dejavnosti Eurospin EKO d.o.o. obveščena o umiku cvetličnega medu iz prometa. Razlog za umik je ugotovljena prisotnost antibiotika. Podatki o živilu: Ime in opis živila: CVETLIČNI MED 500g Lot: CD 453 Rok uporabe: 30.5.2017 Neto količina: 500g Pakiranje: stekleni kozarec Proizvajalec: Apicoltura Piana S.p.a. Umik se izvaja iz trgovin trgovske verige Eurospin. Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo ter se za vračilo izdelka, ki ga morda še imajo doma, obrnejo na mesto nakupa. V vednost.
LBte
15. 01. 2016 11.46
+1
tali?ni tom
24. 12. 2015 20.13
-3
zvonko čebelar! lej , tle ko sem jaz mamo ene tri-4 "čebelarje" so šprical panje z biokilom ali pipsom kar je prepovedano za uporabo v čebelarstvu! torej!?
tali?ni tom
24. 12. 2015 20.18
+3
sicer pa , brez veze, nikakor ni slovenska hrana "izjemna" in izdelki! so pa dragi čeprav delavci dobijo mizerno plačo! to je realnost! večina vsega je precenjenega kot da je suho zlato! ma mercator trenutno "živo" solato,jo prodajam,na njej piše da je "zrasla" samo od sonca,vode! halo , kje je pa zemlja?? je ni ko je bila namočena v vodno raztopino z umetnimi gnojili on ostalimi verjetno dodatki , ne vem , vem pa , ker sem s kmetov da naravna rastlina ne zras v bazenu,kozarcu ali podobno ampak na njivi,v dobri zemlji in s pomočjo hlevskega gnoja,od krav ne unga iz vreč! in doma delamo tako,kolikor delamo!
mikumi
24. 12. 2015 20.19
+1
Moram odgovoriti. če je to res te "čebelarje" gladko ignoriraj, lahko pa jih tudi prijaviš. To ni dopustno. Sem pa čebelar šele eno leto odnosno odkar sem se upokojil saj prej nisem imel časa ker sem stalno potoval.
mikumi
24. 12. 2015 20.28
+2
Sicer pa v panj ne moreš špricati z biokilom ali pipsom ker si TAKOJ uničil vse čebele. So namreč zelo občutljive na strupe.
korintos23
25. 12. 2015 08.52
+3
waco, tebe je tudi babica popipsala takoj po poroduU
mate08
24. 12. 2015 20.01
+4
Kar jejo moji otroci---jedo tud kupci mojega medu.
kauk
24. 12. 2015 19.58
+3
tolik novic iz dneva v dan o teh čebelarjih ... Še tega kar imajo ne bodo mogli predati zaradi vas medijev. Ko bi še o kakšni drugi stvari tako obširno poročali .. ne vi se na čebelarje pa ravnatelja spravljate...
mikumi
24. 12. 2015 19.45
+3
Mislim da je brez zveze kaj pisati o tej temi. Slovenceljni so srečni če gre sosedu slabše kot njemu tako da se bodo potrudili da bodo čebelarjem zagrenili življenje. Jim želim obilo veselja pri tem. S tem sem zaključil to komentiranje in srečen božič vsem.
mikumi
24. 12. 2015 19.41
+4
Verejmi, da tujina naš med še vedno ceni. Naredili bodo analizo kar je seveda že ustaljena praksa in seveda ne bodo nič odkrili in med z veseljem kupili. Vi pa jejte kitajski med, ki imate toliko za povedat čez slovenske čebelarje. Ta zapis se mi zdi pomemben pa sem ga prilepil sem. Upam da mi avtor ne bo zameril.
mikumi
24. 12. 2015 19.36
+2
Zanimivo, danes sem gledal dnevnik na nacionalki. Spet je brvar brez nekih dokazov ki jih je zahteval minister za kmetijstvo trdil da med ni varen. Zdaj ne vem ali ima tako močno zaščito da se mu je*e za ministra ali pa je pri nas že taka anarhija da vsak lahko brez posledic reče ali dela kar hoče.
T007
24. 12. 2015 19.56
+3
Zrkizz
25. 12. 2015 10.34
+0
Zvonko povedal je da te stvari ne bi smele biti niti v najmanjsih kolicinah prisotne v hrani in ga zelo podpiram. To da pac imamo mejne vrednosti je pa druga zgodba in zato so vzorci neoporecni. Seveda bi morali odstraniti VSE strupe iz VSE hrane! Kar vsebuje strupe v sledovih ne sme biti na policah za prodajo.
FrankEinstein
24. 12. 2015 19.30
+2
Kaj ko bi rajši dali svoj med na analizo in dobili certifikat o neoporečnosti - namesto da jamrajo?
tali?ni tom
24. 12. 2015 19.24
-5
prej bi mislili ko so kupovali fejkano zdravilo! pa v tej državi je pa res vse v podnu! ne kupim nikol več izdelka ki je narejen v sloveniji razen v sili! najprej drago vse ko tajfl pa vse strupeno in zanič še bolj ko kitajsko! sramota!
mikumi
24. 12. 2015 19.37
+0
To fejkano zdravilo je bilo pred tremi leti uradno dovoljeno
T007
24. 12. 2015 19.44
+2
točno to je sporočilo, ki ti ga je želel pop sporočit. ker oni delajo novice in se ne izobražujejo kaj je res in kaj ne. če ne bi bil prispevek daljši. in potem bi dojel v čem je kleč. vsak dan nekaj novega, na pol... da te razburi kot samega gospoda Slaka-kocine ti gredo pokonc in opeharjenega se počutiš... začni SAM raziskovat, pa ti bo vse jasno. Boš videl kakšne novice bodo jutri- a ti povem- Slak bo šel med čebelarje, ker je taka medonosna rožica...
Moj?ica123
24. 12. 2015 18.57
+4
V nasi zlati Sloveniji se se iz kruha drek dela...
Herba
24. 12. 2015 18.23
+4
Naj si čebelarji kar sami pripišejo izgubo dohodka. Kakor so dali ven spiske za davčne dolžnike, mesarje, gostince in pekarne, naj ga dajo ven še za čebelarje. Ljudi, ki se poslužujejo strupljenja hrane v želji po večjem zaslužku je treba kaznovat. Spisek sleparjev bi za poštene čebelarje bil celo dobičkonosen.
mikumi
24. 12. 2015 19.27
+5
Kakšne strupene hrane če smem vprašati. Čebele se zdravi PO ZADNJEM TOČENJU MEDU. Rezultati analiz medu pa so bili v dovoljenih mejah.
svetnik13
24. 12. 2015 18.18
+5
Res je žalostno da je POP TV in Slak takšen poden in niso sposobni poštenega in korektnega poročanja. V kolikor bi bili, bi raziskali kako so ostali čebelarji letos brez zdravil. Te so morali naročiti že februarja (zakaj potem rabiš sploh veterinarja) za uporabo v juniju. Zdravil tedaj ni bilo mogoče dobiti - in potem veterinarji kurcajo čebelarje da niso kupili pri njih zdravil - saj jih tudi imeli niso !!!
monarhist
24. 12. 2015 18.25
+3
ko sem hotel kupiti apihuard pri veterinarjih v novem mestu ga niso imeli in tudi namena naročit ga niso meli
Zrkizz
24. 12. 2015 18.36
+0
svetnik13 ce dajes zdravila v juniju v panje, bi bilo pa treba malo tvoje cebelarstvo pregledati.
svetnik13
24. 12. 2015 18.45
+5
vsak čebelar ve da se sredstva proti varoji dajejo po zadnjem točenju medu - to je pri nekaterih konec junija
Zrkizz
25. 12. 2015 10.45
-1
Zato pa imas do jeseni polno varoje v panjih.
Biofanatik
25. 12. 2015 17.51
+1
Svetnik, kar se slaka- ne plevela - tiče imaš prav!
CastrumFF
24. 12. 2015 18.13
-4
Slovensko je STRUP! Ocitno!
rajaringa
24. 12. 2015 17.54
+6
V teh dneh poslušam in berem razne trditve glede zdravil za zdravljene varoje, da bo bolj zdrava in se bo še bolj množično razmnoževala, se sprašujem kakšno je ozadje . Vem da veterina zelo drago prodaja CheckMite kot preparat ,ki pušča ostanke kumafosa, nikoli se ga ne rešiš iz panja, čebele ga prenesejo na deviško satje. Potem pa raziskujejo koliko ostankov kumafosa je v vosku in še kje. Ker se da kupiti preparat na veterini je dovoljen.Lahko povem, kar nisem še zasledila v javnosti vsi preparati se uporabljajo po zadnjem točenju, tako so nas učili na vseh predavanjuh in tečajih. to je zelo pomembno,na veterinarski upravi gotovo tega ne vedo.
mikumi
24. 12. 2015 17.53
+3
Mislim da hoče nekdo namerno uničiti slovensko čebelarstvo. Prvo afera s sladkorjem, potem izjava da je čebel v sloveniji preveč in končno afera s palčkami za katere so vsi vedeli že najmanj deset let. Predsednik čzs je hotel to slaku večkrat povedati vendar mu ta ni pustil do besede.
Polnosta
24. 12. 2015 19.40
+2
Na to misel sem tudi jaz prišla...uničiti je treba VSE kar je slovensko! Glede na novice v dnevniku na RTV Slovenija, so naslednji kandidati za uničenje oljarji, ki pridelujejo oljčno olje. Beda da ni večje!!!
basg4
24. 12. 2015 17.52
+1
Dokler se zadeva ne razčisti, dokler spiski goljufivih čebelarjev ne bodo javni in dokler krivci ne bodo ustrezno kaznovani, ne bom v naši družini kupovali slovenskega medu. Žal.
Zrkizz
24. 12. 2015 18.04
+8
Po svoje dobro skrbis zase, vendar ce namigujes, da bos kupil tuj med nisi naredil nic.
svetnik13
24. 12. 2015 18.20
+6
Kupi jim MIlka čokolado, ta je bolj zdrava, ali pa Medexov med iz Kitajske z dodatki sladkorja
basg4
24. 12. 2015 18.37
-2
Milke in medexov med pri nas odpadejo. Jedli bomo doma narejeno marmelado iz doma pridelanega sadja, neškropljenega. Bomo poskušali preživeti brez medu, ki ga običajno porabimo več kot 15 kg letno.
andisej1
24. 12. 2015 19.17
+3
si pa res nasedel našim učenim strokovnjakom.
podslak
24. 12. 2015 17.50
+6
Čebelarji ne ne pustimo se nekemu veterinarskemu predstojniku, ki nima pojma kako se zdravi čebele z organskimi kislinami.Veliki Slak sooči čebelarja veterinarja z inšpektorji z varno hrano in predstojnikom veterinarske fakultete pa da vidimo kaj jim bo le ta povedal . Veste z organskimi kislinami čebel na zdravimo ampak uničujemo varojo ki si prisesa na čebelo da leta odpade .To je na več načinov;Z HLAPENJEM ,PRAŠENJEM IN KAPANJEM. Vsi ti načini so v svetovnem čebelarstvu ekološko nesporni samo v Sloveniji se je pojavil neki lobij ki hoče uničit slovensko čebelarstvo.Veste sonaravno čebelarjenje bo premagalo tudi te prepreke saj se že vidi kdo stoji za vsem tem.VESEL BOŽIČ!
mikumi
24. 12. 2015 17.55
+5
Jaz tudi mislim da je to edina prava pot. Enako želim vesel božič
svetnik13
24. 12. 2015 18.23
+4
Kar so pri čebelah piki, so pri POP TV jeziki VESEL BOŽIČ
mikumi
24. 12. 2015 17.33
+8
Če so bila zdravila pred tremi leti dovoljena, zdaj so pa nevarna se pravi da so čebelarji pred tremi leti prodajali kupcem strupen med z dovoljenjem veterinarske stroke. Zdaj pa bi morala čzs razmisliti, kako ukrepati proti veterinarjem ki so zavajali čebelarje in potrošnike.
srecnii
24. 12. 2015 17.19
-4
Zdaj se eni spet vlačjo ven in si hočjo krivdo oprat.
vezuv_
24. 12. 2015 17.10
+14
Berem komentarje in razmišljam, kaj vse nedovoljenega pojemo - kaj menite glede uvoženega sadja in njegove zaščite? A je to zdravo, ali so zaščitena z dovoljenimi sredstvi? In glede mesa? Kja vse vsebujejo - namreč rasni hormoni, ki jih dajejo živalim za hitrejšo rast pa z uživanjem vnašamo v ttelo - nihče se ob to ne spodtakne.......itd..... Čeberalrji - vsak ve zase kaj je uporabil, sicer pa tudi če zravilna zelišča uporabljaš pretirano, ti povzročijo nevšečnosti. Mislim, da ima tukaj farmacija prste vmes.