Slovenija

Pesticidi krivi le v enem primeru

Ljubljana, 13. 06. 2008 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi nepravilne rabe fitofarmacevtskih sredstev so čebele umirale le v Spodnjem Brniku.

Glavni republiški inšpektor Matjaž Kočar je na današnji novinarski konferenci povedal, da je v primeru pomora čebel v Domžalah vzrok v kontaminaciji polja oljne ogrščice s klotianidinom in tiametoksanom; do kontaminacije je prišlo pri setvi tretiranega semena koruze.

V Zgornjih Pirničah so našli substance, ki neposredno nimajo visoke toksičnosti za čebele. V tem primeru ni neposredne sledi na to, da bi fitofarmacevtska sredstva povzročila pomor čebel, je dejal.

Primer v Pesnici obravnava policija.
Primer v Pesnici obravnava policija. FOTO: Jani Dolinšek

V Spodnjem Brniku gre na nepravilno rabo fitofarmacevtskih sredstev. "V čebelah smo našli 'pravi koktejl' zelo različnih substanc, med drugim tudi dosti toksičnih substanc za čebele," je poudaril Kočar in dodal, da so bila fitofarmacevtska sredstva uporabljena v dnevnem času, ko čebele letajo, uporabiti pa bi se smela v nočnem času.

Najbolj nedorečena zadeva je po besedah glavnega republiškega inšpektorja v grosupeljskem primeru, saj so čebele izginile, mrtvic pa niso našli. V tem primeru ni mogoče najti vzročne povezave med nepravilno rabo fitofarmacevtskih sredstev in izginotjem čebel. V primeru Novega mesta in Šentjanža med padcem čebel in nepravilno rabo fitofarmacevtskih sredstev ni neposredne povezave, vzrok padca čebel v brežiškem primeru pa je obolevnost zaradi hude gnilobe in nepravilna uporaba neregistriranih zdravil.

Na območju Pesnice gre za spor med čebelarji, primer preiskuje tudi policija.

Inšpekcijske službe so na omenjenih območjih, kjer so čebelarji od 28. aprila do 27. maja prijavili več pomorov čebel, odvzele več kot 40 vzorcev, med njimi vzorce tal, rastlin in podrasti v vinogradih, mrtvih čebel, cvetnega prahu, vode iz napajališč pri čebelnjakih in vzorce semen iz vreče.

Čebelarji bodo lažje zadihali

Zahteve Čebelarske zveze se bodo upoštevale vključno z letom 2008.
Zahteve Čebelarske zveze se bodo upoštevale vključno z letom 2008. FOTO: Mirko Kunšič

Po množičnih pomorih, za katere so analize pokazale, da se med seboj razlikujejo, pa prihaja za čebelarje dobra novica. Ministrstvo za finance se je namreč odločilo, da bo pri naslednji spremembi Zakona o dohodnini upoštevalo predloge Čebelarske zveze Slovenije v smeri, da pri obdavčitvi ne bo medsebojne odvisnosti oziroma povezanosti med katastrskim dohodkom in številom 40 panjev, so danes sporočili s finančnega ministrstva.

''Zavedamo se problematike čebelarjev in aktivno sodelujemo na področju reševanja obdavčitve čebelarjev. Prav tako smo v stalnem stiku s Čebelarsko zvezo Slovenije in razumemo njihove zahteve glede obdavčitve. V tej smeri smo pripravili tudi spremembo zakonodaje,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Zahteve Čebelarske zveze Slovenije glede praga 40 panjev, ki se vsem čebelarjem izvzamejo iz obdavčitve se bodo upoštevale vključno z letom 2008. Ministrstvo za finance poudarja, da bodo morebitne odškodnine, ki bi jih prejeli čebelarji zaradi navedenih škodnih dogodkov, v celoti oproščene davka. Čebelarji lahko za leto 2007 glede na veljavne pravne podlage v primeru nezmožnosti plačila dohodnine in glede na težak ekonomski položaj zahtevajo odlog, obročno plačilo oziroma odpis davka od dohodkov iz kmetijske dejavnosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
14. 06. 2008 15.14
spoštovani G.INŠPEKTOR...najbolj bi bilo, če bi rekli, da so se čbele same zastruple!!!!!!
za_ra
13. 06. 2008 22.12
Pesticidi so krivi samo v enem primeru; a ostale pa so naredile samomor al kaj?
sofa
13. 06. 2008 19.01
Mogoče pa čebelarji nepravilno uporablajo ta zdravila a?
Nauders
13. 06. 2008 18.01
Pesticidi krivi le v enem primeru kr slepte se, čebel kmal več ne bo, komi čakam da zgnije ta svt
yoda4ever
13. 06. 2008 15.23
Živele multinacionalke! Živel Kočar! sofa@ vic za petek 13! čebelarji ubijajo sebe in svoje čebele z največjim veseljem grow up ha ha ha
ivo55
13. 06. 2008 15.02
PRISTOP V SLO - "VAROVANJE ZDRAVJA IN NARAVE" Za določeno vsoto se "izobrazi" kandidata ter mu izda izkaznica s katero lahko tako denarno ostriženi prosvetljenec kupuje fitofarmacevtska sredstva. KORISTNEJŠI PREDLOG - KI MU NI SAMO NAMEN POBIRANJA RENTE je pa , da je potrebno namesto takšnega pridobitništva organizatorjev izobraževanj uvesti v šole v okviru predmeta kemije oz. spoznavanja narave resno izobraževanje in seznanjanje kaj so fungicidi, herbicidi, strupi.. . Le tako bomo lahko osvestili novo generacijo pred pastmi strupov in jim privzgojili skrb za naravo....
sofa
13. 06. 2008 15.01
Zdravila ki v sloveniji niso registrirano so pač čebelarji uvozili iz drugih držav EU tako da so si sami krivi
pravicen
13. 06. 2008 14.20
Pesticidi krivi v enem primeru ?? A pri ostalih pa so imele previsok hoesterol pa jih je kap ali kaj ??
luka.6000000@gmail.com
13. 06. 2008 13.18
deadea
13. 06. 2008 13.11
Drugod gre za kontaminacijo polja, bolezen čebel, neregistrirano zdravilo ter za sum kaznivega dejanja. bolezni cebel so izkljuci ze pred teden dni cudno da so zdaj rekli da so bolezni. kontaminacija polja ne vem z cem bi se kontaminiralo razen z pesticidi. neregistrirane zdravila v sloveniji ni moc dobiti. kaznivo dejanje pa ziher ne mislite da je nekso brutalno umoril cebele ampak jih je zastupil..z skropivi... sram vas bilo da date sploh taki naslov. 3lazi ze v naslovu.
bmwpower
13. 06. 2008 13.08
Da, je kdo to naredil zanalašč. Ga je treba takoj pospravit.