Slovenija

Čebelarji bi lahko ostali brez tretjine medu

Ljubljana, 13. 05. 2010 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čez zimo naj bi v Sloveniji propadlo 30.000 čebeljih družin, kar je 23 odstotkov vseh čebeljih družin, slabo vreme v maju pa bi lahko izničilo tudi ves pridelek akacijskega medu, opozarjajo čebelarji.

Čebela
Čebela FOTO: Jani Dolinšek

Na današnji konferenci Čebelarske zveze Slovenije na Brdu pri Kranju je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč izgube čebel označil za alarmantne in opozoril, da lahko slovensko čebelarstvo brez identificiranih vzrokov za izgube zamre. Leta 2008 je bilo v Sloveniji namreč okoli 170.000 čebeljih družin, po hudem zimskem propadu jim je v letu 2009 število uspelo dvigniti na 150.000 do 160.000, letos pa so čez zimo spet padli na 100.000 družin.

V Sloveniji letno proizvedemo od 2000 do 2500 ton kakovostnega medu, glavno sezono čebelje paše pa predstavljata maj in junij. Cvetenje akacij je že pri koncu in nadaljevanje slabega vremena lahko povzroči, da tega sortnega medu letos v Sloveniji ne bo, čebelarji pa zaradi vremena ne bodo mogli nadomestiti izgubljenih čebel.

Raziskave nacionalnega inštituta za biologijo potrjujejo podobno izgubo kot pred dvema letoma. Gre sicer za globalni pojav, pri nas pa so najbolj prizadete obalno-kraška, goriška in ljubljanska regija. Na inštitutu so ugotovili, da na število izgubljenih družin najbolj vplivajo nadmorska višina, bližina intenzivnega kmetijstva ter čas in število zatiralnih ukrepov proti varojam.

Porušeno ravnovesje na čebele hitreje vpliva

Lučka Kajfež Bogataj z biotehniške fakultete pravi, da se čebelam dogaja isto kot ljudem, le da porušeno ravnovesje na čebele vpliva hitreje. Človek je s svojim vplivom na okolje povzročil spremembe živalske fiziologije, spremenil čas cvetenja nekaterih rastlin in življenjski ciklus zajedalcev in škodljivcev.

Čebelarji bodo zaradi naštetega 22. maja v Velenju začeli kampanjo za zaščito čebel, na to temo pa bodo spregovorili tudi na mednarodnem forumu konec septembra v Ljubljani. Slednji bo ob podpori svetovne čebelarske organizacije Apimondie sicer posvečen apiterapiji in kakovosti čebeljih produktov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cev
14. 05. 2010 11.24
SAUC001, tudi sam sem čebelar z nekaj čez 100 čebeljimi družinami. Od kar ne sodelujem več s Čebelarsko zvezo Slovenije mi gre bistveno bolje. Vse skupaj je ratal en velik biznis kjer za nos vlečejo male čebelarje. Žalostno, ČZS je postala lakomna organizacija. Ljudje tam gori so pa sami sebi namen.
elan5
13. 05. 2010 20.49
SAUC001- ne poznam toliko te veje kmetijstva. Vem pa, da imajo Avstrijci in Madžari boljše zdravilo proti varoi. No mi smo pameten narod. Med se lahko uvaža, zdravilo pa ni registrirano. Razumi kdor more.
SAUC001
13. 05. 2010 20.32
elan5 ja to že ... AMPAK vsi vemo kdo je ZAMUDIL ZAŠČITO KRANJSKE ČEBELE V EVROPI ???? in zakaj posledično ni več subvencij in to je čzs :) - tolk o uporabnosti naše zveze ... je pa vprašanje koliko podganarjev je že v Lukovic ... ker po moji skromni oceni jih je vsako leto več ... in kaj imamo od tega velikega aparata ? enkrat dražje cene čebeljih družin :)
elan5
13. 05. 2010 19.58
justpeace- ni naloga zveze podpirat finančno čebelarjev. To je naloga ministrstva, države.
zlobniCO2
13. 05. 2010 17.21
cebele moje prjatlce
SAUC001
13. 05. 2010 17.15
-1
hehehe kire bučke so natresili tukajle .... naj povejo rajš s čim vele-čebelarji zdravijo v zadnjih letih, da jim neglede na bolezni ostanejo vsi panji ?? kumafos ane :) - vprašanje je koliko pregledov na ostanke v medu sploh opravijo ti gospodi z Lukovice ... pol pa koga drugega flancajte o EKO čebelarjenju ... Kako je možno da gospodič Vozelj iz Litije je lahko med prvimi EKO čebelarji v Sloveniji če je v Slovenskem čebelarju pisalo da IMA HUDO GNILOBO IN NESME PRODAJAT MATIC ??? da nebi o g. Noču zgubljal besed ... kok zelo sposoben je kradit državni denar preko KVAZI GLUPIH neuporabnih zdravil ... in kako zelo lepo zna podarjat čebelarjem zaloge BAYVAROLA, ki je že čez rok uporabnosti ?? naj da raje tisto subvencijo V DENARJU !!!!! ??? o veterinarjih ... ? o gospodiču Goručanu, kako prodaja PERIZIN čeprav ni registrirano zdravilo v Sloveniji ? da o njegovi zamenjavi (Jurićki) ne pišem :):) je pa res da je čebelarstvo postav drag hobi zaradi nekaterih ki bi radi prodal vsako leto po 100 - 500 panjev in neobdavčeno pokasiral nekaj tisoč eurov .... tle so krivi veterinarji ker neznajo prepisat DOVOLJENJ o prodaji zdravil iz tujine ? EU direktive ?? ... že v Avstriji imajo več zdravil dovoljenih le zakaj ?? no najbrž ni treba zgubljat besed da so tudi veterinarji med temi TURBO trgovci z čebelami zato jim gre na roko to da v Sloveniji ne dovolijo nobenih zdravil ... torej imajo oba vzvoda moči .... :) imena teh TURBO trgovcu pa so skoraj vsa napisana med predavatelji v Slovenskem čebelarju tko da si lahko vsak pogleda kdo so :) pol pa greš na predavanje na Biotehniško Fakulteto pa ti tam začne sadit rožice o neki Azijski nosemi .. ko jo vprašaš s čim se pa zdravi pa ti reče da ni nič registrirano v Sloveniji .. LE ČEMU JE POL SPLOH PREDAVANJE NAMENJENO ??? no to je ta resnica o Slovenskih čebelicah .... in propadu le-teh .... NAJ MEDI oz. NAJ LETI ! **** peace
zlobniCO2
13. 05. 2010 16.30
pa kaj je z vami da vlacite tega einsteina skos zraven re ne vem no ???
Nad.oblaki
13. 05. 2010 16.15
Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki so jih oprašile živali, velik delež česar s svojim načrtnim zbiranjem peloda prispevajo čebele. Zaradi tega je pomen čebel za preživetje človeštva kritičen. Med je poleg tega eden redkih prehrambenih izdelkov, ki ga ljudje uživamo nepredelanega. Vrednost pridelka, za katerega oprašitev so poskrbele čebele, samo v ZDA ocenjujejo na 15 milijard dolarjev. Tamkajšnji pridelovalci sadja, detelje in drugega pogosto povečujejo pridelek tako, da najamejo čebelarje, ki pripeljejo panje domačih čebel v bližino nasadov. Albert Einstein je opozarjal, da lahko izumrtje čebel v štirih letih povzroči propad človeštva.
Jezek_MF_030
13. 05. 2010 15.26
Jest letos nisem videl še nobene ... čmrljev je pa ful ...
gtt008
13. 05. 2010 15.14
če bi čebelarska zveza malo bolj finančno podprla naše čebelarje, bi bilo malo manj posledic. čebelarjenje je drag hobi in marsikateri čebelar ni sposoben zavarovati čebel, ker zdravila proti vseh boleznih, ki pretijo čebelam niso tako poceni. poleg vsega pa čebele je treba pozimi hraniti in to tudi predstavlja veliki strošek čebelarju.