Slovenija

Pozeba najbolj skrbi čebelarje in vinogradnike, nekateri nasadi so v celoti uničeni

Ljubljana, 21. 04. 2017 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA / M.Ke.
Komentarji
89

Po opozorilih Agencije RS za okolje so se temperature v večjem delu države ponoči in zjutraj spustile pod ledišče, kar je prineslo spomladansko pozebo. Ta najbolj skrbi čebelarje in vinogradnike. "Najhuje prizadeta vinska sorta je rumeni muškat, nekateri nasadi so v celoti uničeni," so sporočili iz Ormoža. Po poročanju KGZS prve grobe ocene kažejo, da bo škoda zaradi pozebe vsaj tako velika kot lani.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Posledice so hude
    02:04
    Iz SVETA: Posledice so hude
  • Iz 24UR: Pozeba je povzročila veliko škode
    02:48
    Iz 24UR: Pozeba je povzročila veliko škode
  • Iz 24UR: Je današnja pozeba tako huda kot lanska?
    02:12
    Iz 24UR: Je današnja pozeba tako huda kot lanska?
Pomladno razpoloženje je zasenčila nenadna zmrzal.
Pomladno razpoloženje je zasenčila nenadna zmrzal. FOTO: Bralka Anja

Po podatkih Arsa so zjutraj marsikje namerili temperature pod lediščem. V Ljubljani je bilo ob 7. uri stopinjo pod ničlo, v Novem mestu so namerili -2 stopinji Celzija, v Celju -3 stopinje Celzija, v Ratečah pa kar -7 stopinj Celzija. Topleje je bilo le na Primorskem; tako so na Letališču Portorož namerili 4 stopinje nad ničlo.

Najhladneje je bilo na Notranjskem, kjer so se temperature spustile od -4 do -8 stopinj Celzija – toliko so namerili na Blokah. Na območju Pomurja, Štajerske in Koroške so temperature padle do -5 stopinj Celzija. V Ljubljanski kotlini so se temperature gibale od -1 do -4 stopinje Celzija, nam je pojasnil dežurni meteorolog Agencije za okolje (Arso) Luka Ravnik.

Kakšno škodo je povzročila pozeba, še ni znano

Napoved pozebe je najbolj zaskrbela čebelarje. Kot je danes ocenil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je določena prizadetost akacije tam, kjer se je temperatura spustila pod ledišče, gotovo bila, vendar ocene o njenem obsegu trenutno ni mogoče podati. Temperature so se od kraja do kraja razlikovale, poleg tega bodo posledice vidne šele v nekaj dneh.

Tudi kmetijski delavci na Dolenjskem so potrdili, da je pozeba ponekod zagotovo bila, za prve ocene prizadetosti oz. morebitne škode pa bo potrebno počakati do začetka prihodnjega tedna.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je v Gornji Radgoni dejal, da so glede pozebe ves čas v stiku s strokovnimi službami, ki so tokrat "zelo dobro, pravočasno, vnaprej predlagale tehnološke ukrepe vsem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo".

"Marsikdo je ukrepom tudi sledil, glede na lansko leto pa je verjetno več zavarovanih površin, ker smo dvignili stopnjo sofinanciranja zavarovalnih premij," je med obiskom sejma Lov v Gornji Radgoni še povedal minister.

Tudi on je pojasnil, da bo celotna slika škode zaradi pozebe znana prihodnji teden. "Kakšne so poškodbe, bo znano v nekaj prihodnjih dneh, saj je to odvisno od več dejavnikov, tudi od vetra, od tega, v kateri fazi zrelosti oziroma germinativne sposobnosti so bile posamezne vrste rastlin, tako da moramo počakati na te ocene," je dejal.

Najbolj so na udaru čebelarji.
Najbolj so na udaru čebelarji. FOTO: Thinkstock

Zaskrbljeni tudi sadjarji in zelenjadarji

Direktor krškega Evrosada Boštjan Kozole o posledicah napovedane pozebe za sadjarje ni želel vnaprej ugibati, je pa omenil, da pozeba po njihovih ocenah ne bi smela biti tako huda kot lanska.

Primorski zelenjadarji večjih nevšečnosti ne pričakujejo. Paradižnik, ki je med najbolj občutljivimi na temperaturna nihanja, se namreč na južnem Primorskem sadi konec aprila in v začetku maja, ko naj bi se temperature že normalizirale, je povedala Jana Bolčič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Na Goriškem pa so zdaj na prostem kvečjemu kapusnice, pri katerih pa ne bi smelo biti večjih težav.

Med vinskimi sortami najhuje prizadeta rumeni muškat in šipon

"Po lanski aprilski pozebi se je zgodba v vinogradih v Ljutomersko-Ormoških goricah letos ponovila, žal v še hujši obliki," so sporočili iz kleti P&F Jeruzalem. Napovedano ledeno hladno jutro 21. aprila je po pričakovanjih kljub preventivnim ukrepom povzročilo pozebo številnih leg vinogradov.

Kot poročajo iz kleti, so se temperature 21. aprila zjutraj spustile vse do -5 stopinj Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal, predvsem na mladih vinogradih. Nasadi letnika 2016 so pomrznili v celoti, nasadi letnika 2015 pa do 40 odstotkov. Med sortami so daleč največjo škodo utrpeli vinogradi rumenega muškata, ki so uničeni v celoti in vinogradi šipona, ki so utrpeli 60-odstotno škodo. "Ob tem je treba žal poudariti, da gre za sorto, ki velja za ponos regije," so povedali v P&F Jeruzalem.

Mitja Herga, direktor in glavni enolog kleti, po prvih nepopolnih podatkih ocenjuje, da je nastala škoda v vinogradih okrog 35 odstotkov, za primerjavo je lanska zmrzal povzročila 15-odstotno škodo. To za klet pomeni izgubo okrog 1.500 ton grozdja. Podrobnejša ocena stanja bo znana v začetku prihodnjega tedna.

Zmrzal je povzročila škodo predvsem na mladih vinogradih.
Zmrzal je povzročila škodo predvsem na mladih vinogradih. FOTO: P&F Jeruzalem Ormož

KGZS: Mraz je prizadel celotno območje Slovenije

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so izrazili zaskrbljenost zaradi nizkih temperatur v minulih nočeh. Po prvih grobih ocenah je obseg morebitne škode namreč vsaj tako velik, kot je bil lani ob tem času, saj so bile temperature nižje. Po drugi strani pa so bili kmetje na pozebo tudi bolje pripravljeni, so navedli v zbornici.

Tako so kmetje skušali po svojih močeh preprečiti večjo škodo, zato na KGZS upajo, da bo ta vseeno manjša kot lani.

Po grobih ocenah zbornice je mraz prizadel celotno območje Slovenije. Najbolj so prizadeti sadovnjaki, vinogradi in povrtnine, pa tudi oljna ogrščica, ozimna žita, zgodnji krompir in solata. Nekoliko bolje bo morda v višjih legah, predvsem na Gorenjskem in Koroškem, kjer je bila vegetacija še manj razvita in tako manj občutljiva za mraz.

Vsem, ki jim je pozeba prizadela pridelke, na KGZS svetujejo, naj ne hitijo in naj počakajo še kakšen dan, ko se bo videlo, kako je rastlinje reagiralo na pozebo. Takrat bo tudi znano, kateri ukrepi so najustreznejši za omilitev škode.

Težave zaradi vetra

Pomurski policisti poročajo, da so imeli v četrtek veliko dela s poškodbami vozil in cestne signalizacije zaradi močnega vetra.

Veter se je nato čez noč umiril. "Veter se je umaknil, ko se je ciklonsko območje umaknilo naprej proti vzhodu in nismo več v tem območju med anticiklonom in ciklonom, ki nam je prinašal ta hladen zrak s severa in močan veter," pravi Ravnik. Še vedno sicer lahko ponekod občasno zapiha.   

Sonce nas bo nekoliko ogrelo, vikend bo kisel

Danes bo povečini pretežno jasno, na vzhodu bo lahko občasno nekaj zmerne oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 15 stopinj Celzija, piše na Arso.

"V soboto zjutraj ne bo takšnega mraza, kaže da bo kar nekaj stopinj topleje. Še vedno pa je lahko zjutraj ponekod kakšno stopinjo pod ničlo," pravijo na Arso.

Jutri bo sprva precej jasno s hladnim jutrom, popoldne se bo od severa zmerno pooblačilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 5, najvišje dnevne od 14 do 18 stopinj Celzija.

V nedeljo zjutraj in dopoldne bo v notranjosti Slovenije prehodno rahlo deževalo. Čez dan bo spremenljivo oblačno, nastale bodo še posamezne plohe. V ponedeljek kaže, da bo na vzhodu še delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
22. 04. 2017 12.04
Friedrich Wilhelm Herschel; 15 November 1738 – 25 August 1822 je že leta 1801 objavil zanimivo korelacijo med ceno žita in sončnimi pegami. (v času pomanjkanja sončnih peg - hladno obdobje - cena žita naraste) Če koga zanima: "On the insignificance of Herschel’s sunspot correlation" = "O pomembnosti korelacije Herschlovih sončnih peg"
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2017 09.34
Kaj imajo sončne pege s temperaturo na Zemlji? Vir: Sunspots and Cooling Earth Temperatures = Sončne pege in ohlajajoča Zemlja.
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2017 09.30
Človeštvo je vedno dobro uspevalo v toplejšem obdobju. V času toplega obdobja so se gradile gotske katedrale, v angliji je rastla trta ... itd. Prišla je hladna doba okoli leta 1300 in z njo lakota. Zažiganje čarovnic, ker so zacoprale vreme, lakota je prinesla bolezen črno smrt, 1350 je izginila naselbina evropskega človeka na grenlandiji ... itd. Plačujte davek na segrevanje, ampak bojte se, da bo toplel zrak izpodrinil arktičnega in bo prišlo novo hladno obdobje. Ključ za razumevanje so sončne pege. Vir: Nam res že čez 15 let grozi mala ledena doba? Astrofiziki in klimatologi vneto razpravljajo, kako utegne prihajajoči minimum Sončeve dejavnosti vplivati na pregreto Zemljo, Silvestra Rogelj Petrič, Znanost Delo sob, 01.08.2015, 09:00
SDS_je_poden
22. 04. 2017 08.14
Včeraj je gospod govoril o 30 letni vremenski sliki.... ne moremo se več zanašat na statistiko vremena za nazaj, sploh ker je v teku globalno segrevanje. Žal mi je za vse sadjarje, katerim je nastala škoda, država jim pa še od lani ni izplačala škode.
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2017 09.24
globalno segrevanje nam prinaša globalno ohladitev, ker toplel zrak izpodriva arktičnega, ki se zato umika proti jugu.
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2017 22.46
-1
Dr. John L. Casey govori o globalnem ohlajanju, prav tako govori dr. Don Eastbrook o globalnem ohlajanju. Mogoče imamo segrevanje samo zaradi davka. "Climategate is still the issue"
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2017 22.44
-2
Globalno segrevanje povzroča vedno pogostejše pozebe. :)
SDS_je_poden
22. 04. 2017 08.08
Ja, ker toplel zrak izpodriva arktičnega, ki se zato umika proti jugu. Je bilo govora točno o tem, da bodo zime najprej malo bolj mrzle, potem bodo pa praktično izginile, pogosti bodo pojavi ekstremnega vremena.....
ni_mi_vse_eno
22. 04. 2017 09.23
ha ha ha, zato imamo poleti vedno pozebo. :)
vox populi
21. 04. 2017 21.16
+1
Kaj sedaj pa gremo stavkat kmetovalci. Država nam je DOLŽNA DVIGNIT PLAČE. Plačat račune, preživetje se nas usmilit plačevanja obveznosti, davka itd. Ma komu govorim? Ma komu govorim???!!! Kmetijstvo ni občinska pisarna, ko je mraz se preprosto odpre gretje in ko je vroče se preprosto odpre klimo. In zato z veseljem plačuje država na račun nas vseh tudi kmetovalcev. Plačaj to plačaj drugo. Teran je šel, šla bo kranjska klobasa, človeška ribica. Bistvo je da se ima po pisarnah optimalno. Aja za naše kmetijske in ostale doktor strokovnjake razumejo kmetijstvo, da se VSAK MESEC ZNOVA pobira pridelke SEVEDA do 5 v mesecu. Ni važno pozebe, zmrzali, toča, poplave, suša ne kmet pobira skozi, kmet se utaplja v pridelkih šoldah. Aja brez delat, brez se obremenjevat na kratko BREZ DELAT
vox populi
21. 04. 2017 21.16
Kaj sedaj pa gremo stavkat kmetovalci. Država nam je DOLŽNA DVIGNIT PLAČE. Plačat račune, preživetje se nas usmilit plačevanja obveznosti, davka itd. Ma komu govorim? Ma komu govorim???!!! Kmetijstvo ni občinska pisarna, ko je mraz se preprosto odpre gretje in ko je vroče se preprosto odpre klimo. In zato z veseljem plačuje država na račun nas vseh tudi kmetovalcev. Plačaj to plačaj drugo. Teran je šel, šla bo kranjska klobasa, človeška ribica. Bistvo je da se ima po pisarnah optimalno. Aja za naše kmetijske in ostale doktor strokovnjake razumejo kmetijstvo, da se VSAK MESEC ZNOVA pobira pridelke SEVEDA do 5 v mesecu. Ni važno pozebe, zmrzali, toča, poplave, suša ne kmet pobira skozi, kmet se utaplja v pridelkih šoldah. Aja brez delat, brez se obremenjevat na kratko BREZ DELAT
tali?ni tom
21. 04. 2017 20.55
+3
trta v naših krajih je šla! pa sadje! škoda!
BananaPoslanec
21. 04. 2017 19.47
+1
Tisti ki skropijo ozracje so krivi!!!!
BananaPoslanec
21. 04. 2017 19.47
d48
21. 04. 2017 19.29
+4
Ma vse gre v maloro.
kameltrajbar
21. 04. 2017 19.11
+4
..mojo češnjo niso omenili???.......:(
korintos23
21. 04. 2017 19.16
+2
Ciymbalta
21. 04. 2017 19.08
-5
Človek uničuje naravo, narava pa nas. Narava je vedno močnejša od človeka sam tega človek še ne ve. Kurili so v sadovnjaki a joj kaj si še ne zmislijo.
korintos23
21. 04. 2017 19.16
+20
V sadovnjakih so kurili že pred desetletji, ti otrok nič ne bereš?
sodelujem
21. 04. 2017 19.33
-2
Ja, sedaj se pa ne sme.Onesnaževanje itd...
Frane Šajn
21. 04. 2017 19.06
+2
Kdor sebe ne ceni dvigne od njga tudi bog in hudič roke!
korintos23
21. 04. 2017 19.22
+1
Samo imamo več bogov, saj ne vem za katerega se naj odločim!
Machichaci
21. 04. 2017 22.05
Bog kot stvarnik te realnosti je "eden"m cerkveni in drugi bogovi pa so tu, da odvrnejo pozornost od samega sebe,,, Sej razumeš, da si bog tvoje realnosti?
NiMiLahko
21. 04. 2017 18.50
+7
sodelujem
21. 04. 2017 18.46
+1
Le kako uspeva naravi,da preživi vso to "katastrofo"?
Frane Šajn
21. 04. 2017 19.07
sodelujem
21. 04. 2017 19.33
Bendit
21. 04. 2017 18.26
-7
Med vinskimi sortami najhuje prizadeta rumeni muškat in šipon - zame ni skode
NiMiLahko
21. 04. 2017 18.48
+6
sodelujem
21. 04. 2017 19.35
+1
Žan Krajnc 1
21. 04. 2017 18.07
+18
zakaj zmerom šinfate kmete, a mislite da ma vsak za zavarovanje? će maš človek enih par trt za kakšnih 200 litrov vincka za domaco uporabo že ni fajn da ti vreme vse zjebe.
Rde?iAlarm
21. 04. 2017 17.37
-21
ma ti pauri zmeraj jamrajo da jim je vse uničilo vozijo pa se s super traktorji in najnovejšimi avtomobili da bi zaščitili pridelke pa večini niti na kraj pameti ne pride samo jokcajo in čakajo da jim država kaj povrne
Grremlin
21. 04. 2017 17.57
-15
Res je ja...naši kmetje so par stoletij za časom. Vedno samo računajo na državne pomoči...
Žan Krajnc 1
21. 04. 2017 18.10
+28
To je glih tk ko bi mi kmetje gledli na tistih 10% v javni upravi ki vlečejo vlke denarje, glih tk je pri kmetih, več ko maš površine, pridelka itd lažje je, ne pa da mestne srajce samo šimfat znate, vstanite kdaj za 1. maj zjutri ob 4 pa idite v štalo krave pomolst ko sploh ni važn ka ze en dan je in je treba delat..
Rde?iAlarm
21. 04. 2017 18.56
-9
jaz sem delal 40 let vsak dan šel ob 5h zjutraj na delo tako da ti ni treba pamet soliti koliko kmetje nastradate
korintos23
21. 04. 2017 19.18
+4
trdovrat
21. 04. 2017 20.48
+2
Pokovci, jaz delam pa že 65 let, pa daj bog, da bi jih vsaj še dvajset, tako kot moj oče! Pa ne po osemurnem delavniku! Vsi, ki otresate široke gobce, pridite junija, ob štirh zjutraj, da gremo v grivo kosit!
Žan Krajnc 1
21. 04. 2017 20.50
+6
Jaz pa ob 4 vstanem, do pol 6 porihtam v štali, zato da sem lahk še do 6 v službi kjer sem zaposlen kot fizički radnik za 850eur ker pač mam premajhno kmetijo. Ob pol 3 pridem domov se najem in ponavadi še delam kmečka opravila in ostala hišna ali kakršnakoli druga dela po večini vse do teme. To se ponovi vsak dan oz. le da sem na 7 delovnih dni v sluzbi 2 dni doma zaradi 4 izmenskega dela. Ta dva dneva pa večinoma zapolnim z deli, ki jih pred tem nisem uspel narediti seveda si pa tut vzamem prost cajt, ampak ne JAMRAM, samo povem mnenje, takšno življenje me veseli lahko recem da dobro zivim vsaj za moje pojme, sem zadovoljen s tem kar imam vec ne potrebujem tk da pokovc ne se buni pa uzivi v penziji ce si ze itak 40 let zadelo;)
trdovrat
21. 04. 2017 21.02
+1
Žan, veš, tega današnji scertančki sploh ne morejo razumeti. Tudi jaz sem oddelal 40 let v industriji, poleg pa dokler so bili starši, smo delali skupno, sedaj morava pa z ženo sama, kajti otroci so odšli! Pa niti slučajno nisem jamral in tudi sedaj ne! Še nikoli mi pa ni bilo bolje kot sedaj! Penzija 500 EUR je ravno prav, da se ne pogospodiš, pridelava pa za vse tri otroke in šest vnukov! Juhej!
periot22
21. 04. 2017 21.24
+4
Razvajeni blokov I jejte plastiko! Sram vas naj bo da ne znate drugega kot pljuvat
periot22
21. 04. 2017 21.27
+2
BlokovcaniI razvajeni! Ne znate drugega ko pljuvati po kmetu! Sram vas naj bo!
graf
21. 04. 2017 17.30
+16
orehi , češnje , kivi , grozdje....vse je šlo v maloro
Mali medo
21. 04. 2017 17.57
+7
mi smo kurili celo noč tko da ne bo hudega
Ciymbalta
21. 04. 2017 19.10
-1
neli3105 jaz sem tudi kuril sam v stanovanju.