Slovenija

Čebelarje bo še naprej vodil Noč. Prizadeval si bo za povrnitev zaupanja potrošnikov v slovenski med

Lukovica, 05. 03. 2016 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čebelarsko zvezo Slovenije bo še štiri leta vodil Boštjan Noč. Med nalogami si je zadal tudi povrnitev zaupanja potrošnikov v slovenski med. "Niti en vzorec slovenskega medu ni bil izven pravilnika. Čebelarje bomo še bolj opozarjali na dobro čebelarsko prakso, aktivnosti na terenu bomo okrepili," je dejal.

Čebelarsko zvezo Slovenije bo še naprej vodil Boštjan Noč. Na občnem zboru mu je namreč podporo izreklo 151 od 174 pooblaščenih volivcev, tako da bo zvezo vodil tudi v prihodnjem štiriletnem mandatu.

Poleg Noča so za predsednika zveze kandidirali še Tomaž Svete, Janko Prebil in Marjan Jug. Prebilu je podporo izkazalo 17, Svetetu pa šest delegatov od 174 prisotnih.
Noč si je med nalogami zadal tudi povrnitev zaupanja potrošnikov v slovenski med - v ta namen bodo pripravili dan odprtih vrat čebelarjev. "Niti en vzorec slovenskega medu ni bil izven pravilnika. Čebelarje bomo še bolj opozarjali na dobro čebelarsko prakso, aktivnosti na terenu bomo okrepili," je pojasnil po občnem zboru.

Potrošnikom je treba po njegovem mnenju približati oz. odpreti čebelarjenje, zato bodo kot osrednji projekt v letošnjem letu pripravili dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. "Tako bomo ljudem pokazali, kako čebelarimo, kakšna je naša higiena, kako sploh pridelujemo med in kako se ta toči. Na ta način bomo ljudem pokazali našo dobro čebelarsko prakso," je poudaril.

med in limone
med in limone FOTO: Thinkstock

Noč bo nadaljeval uspešne projekte, kot so slovenski tradicionalni zajtrk, evropski medeni zajtrk, še več napora bo vložil v to, da bodo imeli čebelarji ustrezno tehnologijo za pridelavo varne hrane. "Treba je urediti z državo, da bodo sredstva oz. zdravila za zatiranje varoje po evropskih primerljivih cenah in dostopna," je izpostavil. "Skratka, optimistično naprej," je še dejal Noč in glede na podporo delegatov ocenil, da je zveza na pravi poti.

Spomnimo

Kot je znano, je čebelarje nedavno pretresla afera z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje, ki je med potrošniki zamajala njihov ugled. Vrhniško podjetje APIS M&D je namreč čebelarjem več let prodajalo neregistrirano zdravilo za zatiranje varoje, ki je vsebovalo več prepovedanih substanc.

Policisti in veterinarji so v podjetju lani poleti izvedli preiskavo, veterinarji pa so obiskali tudi nekaj čebelarjev, za katere so sumili, da so uporabljali neregistrirano zdravilo. Preverili so tudi njihov med. V nekaterih primerih so v njem našli ostanke sicer dovoljenega zdravila amitraz, a pod dovoljeno zgornjo mejo. V javnosti se je kljub temu pojavil strah, ali je slovenski med varen, pojavili pa so se tudi pozivi k objavi seznama "čebelarskih grešnikov".

Ta seznam je dostopen na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki ga sproti posodablja. Na njem so trenutno imena 12 čebelarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

forg
06. 03. 2016 11.24
-1
novi stari predsednik ??medel odziv javnosti že gledano na komentiranje je jasen dokaz da tale zveza služi samo sama sebi funkcije si podajajo iz roke v roko.Vse kar je narobe pa so spet pospravili za par let v omaro.....BRAVO...
butalistan
05. 03. 2016 17.24
+0
Tudi jaz in moji otroci .
Vedezvevse
05. 03. 2016 16.00
+1
jest kupujem med samo še v avstriji, deželi blaginje in reda..