Slovenija

Široka podpora predlogu za zaščito čebel

Bruselj, 13. 07. 2009 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski predlog za zaščito čebel je na zasedanju kmetijskih ministrov EU v Bruslju podprlo več kot 20 držav članic EU, pozitiven pa je bil tudi odziv Evropske komisije.

Evropska komisarska za kmetijstvo Mariann Fischer Boel je v odzivu na slovenski predlog za dodatno zaščito čebel v EU poudarila, da se Evropska komisija zaveda pomena čebele za ekosistem, in izpostavila vrsto obstoječih ukrepov na tem področju in možnosti, ki jih odpirajo. "Evropska komisija se zaveda pomena čebel za ekosistem EU in izumiranje kolonij. Na tem področju smo že ukrepali in nedavno vzpostavili delovno skupino za boljše usklajevanje delovanja komisije v prihodnje," je na zasedanju povedala komisarka.

Ob tem je posebej komentirala zahteve, ki jih je v svojem predlogu predstavila Slovenija: glede dodatnih raziskav in vzpostavitev posebnih ekoloških con za čebele, glede podpore v okviru skupne kmetijske politike in glede posebne zaščite čebele.

Čebela
Čebela FOTO: Reuters

Jasnejšo sliko bodo pokazali sklepi Efse

V povezavi z raziskavami je komisarka pojasnila, da je Evropska komisija februarja lani Evropsko agencijo za varno hrano (Efsa) pozvala, naj preuči umiranje čebel in vzroke zanj. Efsa je zbrala informacije držav članic in zagotovila finančno podporo znanstvenim institucijam za analizo teh informacij.

"Sklepi, ki jih pričakujemo kmalu, bodo komisiji pomagali sestaviti jasnejšo sliko o morebitnih vzrokih za umiranje čebel in bodo zagotovili osnove za nadaljnje delovanje," je še povedala komisarka. Poleg tega komisija po njenih besedah podpira številne raziskovalne projekte sedmega okvirnega programa na to temo.

Glede vzpostavitve posebnih ekoloških con za okrevanje čebelje populacije je komisarka menila, da je to "težko" in da je že zagotovljena finančna pomoč za premestitev panjev.

Ti ukrepi po komisarkinih besedah vključujejo tudi bogatenje flore s sajenjem rastlin ali dreves, ki imajo pozitiven učinek za proizvodnjo medu. Poleg tega je več držav članic v svoje programe za razvoj podeželja vključilo ukrepe s ciljem ustvarjanja posebnih pogojev za podporo čebelji populaciji.

V povezavi s podporo v okviru skupne kmetijske politike je komisarka poudarila, da je Evropska komisija ne namerava zmanjšati. Obstaja uredba, ki že zagotavlja sofinanciranje nacionalnih programov, "kar je izredno dragoceno", je poudarila Fischer Boelova.

Poudarek na učinkih na ekosistem

Glede slovenskega predloga, naj se čebeli prizna status živalske vrste, potrebne posebne skrbi in zaščite, pa je komisarka poudarila, da je po njihovem mnenju prioriteta poudarek na pomenu čebel v povezavi s ključnimi učinki na ekosistem, ki ga imajo kot naravni opraševalci.

"Glavni cilj zakonodaje Evropske komisije o naravi je spodbujati ohranjanje biotske raznovrstnosti z zagotavljanjem ohranjanja širokega razpona redkih, ogroženih ali endemičnih vrst. Čebela ni na seznamu zaščitenih vrst. Tako h krepitvi njene dobrobiti prispevajo zakonodajni ukrepi EU, kot so tisti glede zaščite in upravljanja travnatih habitatov v okviru programa Natura 2000," je sklenila komisarka.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 07. 2009 17.53
Spoprimimo s es koloradskim hroščem in organizirajmo mladinske del. brigade, ceste bodo gotovo zgrajene prej, kot to počne SCT! Titovo izročilo je večno aktualno!
marselika
14. 07. 2009 14.47
Đabe vam pobude če se zakonov ne držijo ostali.
jezek_pika_poka
14. 07. 2009 11.01
Zemljo bomo ponovno obdelovali po sistemu triletnega kolobarjenja.
jezek_pika_poka
14. 07. 2009 11.01
Nič več škropiti in umetno gnojiti. Samo sejati in veliko moliti.
Tonček Balonček
14. 07. 2009 10.38
plazydor, ko boš imelč pljučnico, bo š zdravniku rekel "Proč s kemij, to je zločin najhujše vrste!". Gre za to, da se pretirava, kemija sama po sebi ni nič hudega. Za zaščito čebel pač ne potrebujemo Evrope, a zdaj brez njihovih direktiv še s prtom ne bomo mogli več migati! To njihovo leporečje in birokracija čebelam ne more pomagati!
trdoleska
14. 07. 2009 08.07
Bravo CEV. Čeprav imaš tudi Damec prav. Dejstvo je, da se zaradi kmetijske politike in fitofarmacevtskih lobijev svet spreminja na slabše. Čebele so rezda ogrožene, ker jih pobijajo vsak dan na njivah. Vendar so one tiste, nad katerimi ima človek veliko skrb, jih neguje, hrani, zdravi in celo razmnožuje. Žal pa z mnogimi vrstami žužkov, ki ravno tako živijo na travnikih in njivah, ni tako. Oni so prepuščeni na milost narave in nemilost človeka. Vsi vemo, kdo je na njivah močnejši. Dobro je, da z zaščito čebele spremenimo kako dejstvo v okolju na bolje. To bo pripomoglo k temu, da bodo tudi drugi organizmi imeli možnost obstanka. Vsekakor pa ni čebela tista, ki bi od danes do jutri izginila z Zemlje. Drugi so! Pa saj je bolje da se pogovarjamo o krajnski čebeli kot pa o nekih žužkih z latnskimi imeni, ki sploh nimajo slovenskih imen.
Bolivar
14. 07. 2009 00.43
Ohranimo čebele!!!
MODRI TULIPAN
14. 07. 2009 00.37
Sam mam čebele"doma in vem da je treba nekaj ukrenit okoli tega!in tudi ukinit davke na čebele"saj malogdo sploh hoče met čebele
j3z3k
14. 07. 2009 00.33
Albert Einstein je nekoč rekel: "If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live..."
plazydor
13. 07. 2009 22.18
Prepovedati vso kemijo, ki jo uporablja lkmetijstvo, vinogradništvo , vrtičkarji in ostali podob. Tako bo rešen problem z pomori čebel. In s tem bo tudi vsa hrana bolj zdrava. Vsi ki uporabljajo kemijo za pridelovanje hrane in pijače so zame kriminalci najhujše vrste.
est
13. 07. 2009 21.57
Čebelice, čebelice moje ste prijateljice....... Brez vas ne bo nas.
Damec
13. 07. 2009 13.36
Končno nekaj pametnega od te EU: Cev: Malce si preberi kaj se dogaja v svetu s čebelam. Slovenija še posebej Gorenjska nista center sveta da bi lahko primerjal ali je postala ogrožena vrsta ali ne. Gledal prispevek: Na Kitajskem na jugu, ljudje vsako leto ročno oprašijo okoi 100.000 dreves hrušk, ker so s pesticidi uničili vse čebele. GROZA
BMSS
13. 07. 2009 10.57
Brez insektov človeštvo izumre v 5 letih- Albert Einstein Vendar so tudi druge žuželke pomembni opraševalci in hrana nekaterim živalim. Pomislite, ko naslednjič škropite spreje in insekticide.
hint
13. 07. 2009 10.50
Čebele bi mogl zaščitit že leta nazaj in zdaje je zadni čas, da jih.
Uporabnik113189
13. 07. 2009 10.49
cev13.07.2009, 10:42 Odkar razsaja varroa v naravi ne preživi nobena družina do naslednjega leta. Vse kar živi je edino s pomočjo čebelarjev, ki stalno z vsemi vrstami kemikalij znižujejo število zajedalcev. Brez pomoči čebelarjev ne bi preživelo ničesar. Torej so ogrožena vrsta.
cev
13. 07. 2009 10.42
Kranjska sivka živi n Sloveniji samo še s pomočjo čebelarjev in to ravno zaradi čebelarjev. V Sloveniji je približno 8000 čebelarjev (čebelarski narod, se kdo rad pohvali), ki čebelari s približno 100.000 čebeljimi družinami. Od kod tu ideja, da bi bila čebela ogrožena? Je pa res, da določeni čebelarski lobiji poizkušajo ponovno izsiliti, da bi bila kranjska sivka ogrožena, ker bi tako spet prišli do evropskih in državnih sredstev. Nekateri prej zastavljeni in bogato financirtani projekti se ne uresničujejo po njihovih željah. Tudi sam sem že dolga leta čebelar.
Uporabnik113189
13. 07. 2009 09.39
Čebele so že ogrožena vrsta, to je preprosto dejstvo. Vse kar se bo zgodilo bo to, da bo to končno zapisano tudi na papirju. Vsaj za našo sivko to velja. Ne vem pa kaj bomo s tem pridobili. Saj je mnogo vrst razglašenih za ogrožene, pa se že dolgo ni nič posebnega spremenilo na bolje oziroma gre vse po isti poti kot prej.
lordslayer
13. 07. 2009 09.31
edino pravilno, da se jih zaščiti ... grejo čebele, gremo vsi
zupancicevajama@email.si
13. 07. 2009 09.30
Milan Pogačnik mogoce bos pa v mandatu tudi kaj pametnega naredil!! Cebele je potrebno NAJSTROZJE zascitit.
frako
13. 07. 2009 09.22
dokler ne bo treba ročno opraševati usega nekje v razvitem svetu, kakor v neki bogu za hrbtom vasici na kitajskm se ne bo nič pametnga za zaščito čebel zgodl.