Slovenija

Erjavec naletel na gluha ušesa

Ljubljana, 17. 01. 2011 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Erjavcu je žal, da so predsedniki koalicijskih strank zavrnili predlog o umiku zahteve za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi. Ocenjuje, da je treba pogovor in socialni dialog voditi, dokler je možno.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Damjan Žibert

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bi v primeru, da pokojninska reforma na referendumu pade, enoletno obdobje, ko DZ ne bi smel spreminjati pokojninskega sistema, izkoristila za pripravo novega predloga. V socialnem dialogu bi pripravili za delavce bolj prijazno in pravičnejšo reformo, pravi predsednik ZSSS Dušan Semolič.

'Upamo, da naš partner ne bo minister Svetlik!'

ZSSS je do minulega četrtka zbrala 42 tisoč podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, na katerem bi volivci odločali o novem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V primeru, da bi odločili, da se zakon ne uveljavi, bi veljal enoletni rok, v katerem DZ ne bi smel spreminjati pokojninskega sistema.

Protest Vegradovih delavcev
Protest Vegradovih delavcev FOTO: POP TV

ZSSS bi v tem letu v dialogu s socialnimi partnerji pripravila drugačno reformo, bolj prijazno in pravičnejšo do delavcev, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Semolič. "Upamo, da partner ne bo minister Svetlik, ker izrazito podcenjuje naše predloge. Pripravljeni smo z drugim ministrom sprejeti ta izziv in reformo nato podpirati, ker vemo, da so nekatere spremembe nujno potrebne," pravi predsednik ZSSS.

V zvezi bi upokojitveno starost podaljševali "na prijazen način", s spodbujanjem delodajalcem, da bi z organizacijo dela in pogoji dela varovali zdravje delavcev, da bi lahko tisti, ki želijo, delali dlje, je pojasnil.

ZSSS: Polna pokojnina po 40 letih delovne dobe

ZSSS vztraja, da bi moral imeti delavec pravico do polne pokojnine s 40 leti delovne dobe. Predlagajo, da bi starostno mejo 58 let pri 40 letih delovne dobe postopoma podaljšali na 60 let, enega od pogojev po veljavnem zakonu, da je meja za upokojitev tudi pri 63 letih starosti in 20 letih delovne dobe, pa bi spremenili tako, da bi bila zahtevana delovna doba 22 let.
V zvezi so prepričani, da bi bilo ob zvišanju starostne meje na 65 let več invalidskih upokojitev, več bolniške odsotnosti in več starejših brezposelnih. Rešitev vidijo v zagotovitvi dela mladim, in sicer za nedoločen čas, ne malega dela. "Že to bi dolgoročno polnilo blagajne," meni Semolič.

Spomnil je, da je primanjkljaj v pokojninski blagajni, ki ga zdaj krije državni proračun, nastal, ko so znižali prispevno stopnjo delodajalcev s 15,5 na 8,85 odstotka. Zato se ZSSS zavzema za ponovno zvišanje te stopnje za delodajalce. Dvig za dve odstotni točki bi pomenil 200 milijonov evrov več, je navedel Semolič.

Predlagajo tudi davek na dobiček, ki se ne reinvestira, izboljšanje učinkovitosti pri preprečevanju sive ekonomije in pri zagotavljanju izplačevanja prispevkov.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

DeSUS: Koalicija naj umakne zahtevo za ustavno presojo

V koalicijski DeSUS so na razvojni klavzuri predlagali, da koalicija umakne zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi. S sindikati, ki se zavzemajo za referendum, pa bi skušali doseči soglasje glede podaljševanja pokojninske dobe, je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec.

Semolič je na te besede odgovoril, da bi bil vesel, če bi bilo zakon res možno umakniti, tako da bi se potem začeli pogajati "o drugačni reformi in na drugačni osnovi".

Po besedah generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta bi tudi oni sami pozdravili možnost, da bi se bilo o reformi možno pogajati naprej. V združenju so vseskozi podpirali izhodišče, da je reforma potrebna. Vendar je bilo besedilo že po koncu pogajanj spremenjeno tako, da delodajalce dodatno obremenjuje, česar pa v združenju niso podprli, je spomnil Smole. Če bi res bilo možno doseči večje soglasje, bi tudi ljudje dobili večje zaupanje v zakon, je dejal. "Vendar naj se izključijo rešitve, ki so v reformo prišle po koncu pogajanj," je opozoril.

'Vsi smo za reforme, a pod pogojem, da se nič ne spremeni'

Pobuda DeSUSa za zdaj tako ni naletela na plodna tla. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik odgovarja, da so se s sindikati veliko pogovarjali in so številni njihovi predlogi vključeni v zakon. Manevrskega prostora za tisto, kar so sindikati predlagali, zato nimamo, opozarja. Po njegovih besedah so sicer vedno za dogovor, vendar sta za to potrebna dva. Opozorila sindikatov, da se lahko zgodi ulica, če bo referendum prepovedan, pa Svetlik komentira z besedami, da problemov ne bi reševal z grožnjami, niti ne z ulico.

Tudi koalicijski partnerji z izjemo DeSUS stojijo za reformo. "Vlada se je o pokojninski reformi pogovarjala dolgo časa, ni bila gluha in slepa. Veliko začasnih ukrepov se je omililo in šlo nasproti sindikatom," je povedala Katarina Kresal. Pokojninski zakon je bil sprejet, vlada stoji za njim in po njenih besedah ni nobenega razloga, da bi ta postopek odpirali še enkrat. Če pa DeSUS skrbi usoda funkcioniranja države zaradi pokojninske reforme, bi bilo morda smiselno, da se aktivno vključi v kampanjo proti referendumu in v kampanjo, zakaj bi bila pokojninska reforma dobra, poziva predsednica LDS.

Prvak Zares Gregor Golobič pa ocenjuje, da je vsaka pobuda, ki lahko reši vsebino pokojninske reforme, dobrodošla. Ob tem pa opozarja, da "smo v Sloveniji vsi za reforme, ampak pod pogojem, da se nič ne spremeni". Ta pokojninska reforma in njena vsebina je tako po Golobičevih besedah minimum, zagotavlja približno stabilne javne finance, povečuje stabilnost pokojninskega sistema in vse druge posledice ohranja v vzdržnem okviru. Odpoved temu bi zato pomenila, da ne moremo več govoriti o pokojninski reformi.

Erjavec bo poskusil še enkrat

Po tem ko so predsedniki koalicijskih strank zavrnili DeSUSov predlog, je Karl Erjavec povedal, mu je za to žal, bo pa s pobudo ponovno poskusil na jutrišnjem kolegiju predsednika vlade.

Dejstvo, da so ostali predsedniki koalicijskih strank zavrnili pobudo, se mu zdi nenavadno. Ocenjuje namreč, da je treba pogovor in socialni dialog voditi do tistega trenutka, ko je to možno. Ob tem opozarja, da prostora za dialog ne bo več, ko bo ustavno sodišče enkrat odločilo o ustavnosti referenduma.

Če bo ustavno sodišče dovolilo referendum, bo reforma po napovedih Erjavca padla. To pa pomeni, da bo vprašanje pokojnin eno leto zamrznjeno. "Vemo pa vsi, da je pokojninska reforma potrebna, vendar ne takšna, kot je v tem trenutku sprejeta," je dejal. Če pa bo ustavno sodišče referendum prepovedalo, se Sloveniji obeta intenziven sindikalni boj, kar pomeni pogoje in vzdušje, v katerem vlada in koalicija ne moreta izvajati kakšnih drugih reform, zlasti pa ne paketa prioritet, o katerem so se danes dogovorili, še pravi predsednik DeSUS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levjos
18. 01. 2011 15.39
olafur ne klanfaj neumnosti. Tisti penzionisti ki delajo po vrtičkih so si krvavo priborili penzije in delajo za priboljšek. A bi po tvoje morali že crknit al kaj. Tajkunom naj vzamejo ne pa penzionistom.
olafur
18. 01. 2011 13.44
monobloc ne deli se pametnga še bog ne ve kaj bo čez 35 let, še manj veš to ti in še manj ministr. Ko gledam vse te penziniste k delajo po vrtovih, vinogradih in ka vem še kje mi postane slabo, vse nazaj v službo pa do 65.
bukefal
18. 01. 2011 12.12
Pred dvema letoma ... VLADNA KOALICIJA = ZMAGOVITI TROJČEK plus DESUS danes ... VLADNA KOALICIJA = DESUS plus SKREGANI TROJČEK, oziroma tisto, kar je od njega še ostalo!!!
24Ppkur
18. 01. 2011 11.40
.... čakamo lahko kdaj bodo v vladi predlagali ukinitev pokojninske dobe, pa da ljudje delamo dokler gre, potem pa direktno iz fabrike na pokopališče ....
cmid
18. 01. 2011 10.01
Pokojninska reforma,zdravstvena reforma,moderniziran zakon o delavnih razmerjih reformaaaaaaa .Raja pa mi živimo v raju .Naša vlada nas bo čisto modernezirala ,tako da bomo v 21 stoletju ne v prvi ligi ampak v premier ligi . Ali res mislijo ,da smo tako neumni!!!!!!
resslovenka
18. 01. 2011 09.17
Bistvo je, da vladi uspe izpeljati pokojninsko reformo. Število brezposelnih mladih diplomantov in ostalih je irelevantno. Pravzaprav živi naša oblast čisto v svojem svetu. Najprej je potrebno ustvariti osnovne pogoje, potem pa postopno vpeljati reforme oz. kakorkoli že imenujemo te nebuloze. Vse me spominja na ekspriment, če rata, rata.
zulj001
18. 01. 2011 09.15
pikksi točno tako,da je delavstvo v takšni situaciji ,so v veliki meri krivi sindikati ,še posebej Semoličev ZSSS.........
loden
18. 01. 2011 01.50
Dandanes sta SLUŽBA in DELO dva različna pojma...
standard
17. 01. 2011 22.58
korintos 17.01.2011, 19:40 -1 Malo se ozrite. Luftarji so vedno brez služb, dobri delavci pa vedno delo najdejo. ______ "dober delavec".. ti sanjaš. Zadnjič je nekdo napisal, da bo s kijem potokel beb.ca, ki bo kaj takega spesnil. Če malo logično razmisliš, potem ti je jasno, da po vseh teh stečajih NI SLUŽB.
svegel
17. 01. 2011 22.27
svegel
17. 01. 2011 22.25
Karel od teba pa se enkrat bo nekaj
monobloc
17. 01. 2011 21.42
Tukaj ste sami pametbjakoviči.Ga ni,ki bi pokojninsko reformo matematično utemeljil.Še najmanj to počenja minister.Vedno začne takole;naši izračuni pravijo.Sledijo bajke in povesti.Pravljice so potrošili leta 90.Ko so z dekretom upokojili 12 tisoč ljudi (najmlajši upokojen je napolnil komaj 34 let.Povprečna pokojnina le teh je okoli 960 evrov.To je zgodovina.Številke so točne in jih nihče ne more oporekat. Po tem zakonu vam lahko izračunamo koliko bo visoka pokojnina čez 35 let. Rezultat je katastrofalen.Da pa boste boljše rauzmeli to prenesemo v sedanji čas. Upokojenec,ki prejema pokojnino v povprečju 525 evrov sedaj,komaj preživi,čez 35 let pa bo tako kot,če bi sedaj prejamal 364 evre.
muran
17. 01. 2011 21.37
Pa naženi ga že enkrat iz vlade !!!
lavblue
17. 01. 2011 20.48
Pahor še vedno ne dojema ,da je Erjavec kača ,ki leži na njegovih prsih.Bolezenska naivnost !
korintos1
17. 01. 2011 19.40
Malo se ozrite. Luftarji so vedno brez služb, dobri delavci pa vedno delo najdejo.
srebrnibreg
17. 01. 2011 19.30
atomic1 17.01.2011, 19:18 Vem za primer, ko je Avstrijska firma hotela prevzeti eden naš obrat v stečaju in bi plača bila ista. Žal so delavci rajši šli na zavod. Še bolj kot ti me mučijo delavci iz tujine
Shadow0426
17. 01. 2011 19.28
ZAKAJ STE MI IZBRISALI KOMENTAR A RESNICA BOLI AL STE PREVEČ POLITIČNO USMERJENI?????? SVOBODA GOVORA *!!!!!!!!!!!!!!!!!
atomic1
17. 01. 2011 19.18
srebrnibreg obrata ne more odpret tisti ki ne misli delavcev plačevati tako kot se podobi Kdo ne dobi delavcev,hitri zaslužkarji in izkoriščevalci Vsi sicer redki resni delodajalci nimajo problemov s kadrom
atomic1
17. 01. 2011 19.15
markose zelo dobro napisano
srebrnibreg
17. 01. 2011 19.13
mkrebs 17.01.2011, 18:45 To bi pa bil zanimiv predlog ampak je tu ena zanimiva štorija. Pri nas je zaposlenih 50 tisoč tujcev in še ena zadeva, namreč zgodi se to, da nekdo pri nas ne more odpreti obrata zaradi pomanjkanja delavcev. Zanimivo.