Slovenija

'Če Pahor namesto 'kolega Zver' reče 'tovariš Zver', dam za pivo'

Ljubljana, 26. 10. 2012 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Soočenje predsedniških kandidatov je bilo zelo zanimivo spremljati na Twitterju. Poslanih je bilo kar 7.500 tvitov – kritičnih, pohvalnih, samohvalnih in tudi zelo ciničnih. Nekateri pa so raje pisali o goji jagodah.

Pahor, Zver in Türk
Pahor, Zver in Türk FOTO: Aljoša Kravanja

Sinočnje soočenje treh predsedniških kandidatov Boruta Pahorja, Milana Zvera in Danila Türka na POP TV je spremljalo tudi veliko uporabnikov Twitterja. Samo med oddajo je bilo objavljenih 7.500 tvitov. Nekateri so bili precej navijaški, drugi kritični, tretji cinični, nekateri pa so se zabavali na povsem svoj način. V temo soočenje so namreč pisali o goji jagodah.

Tviteraši so se precej razpisali o spopadu med Pahorjem in Zverom o pokojninski reformi. Precej jih je bilo prepričanih, da s to debato največ pridobiva Türk, ker je le povedal svoje mnenje, nato pa se ni spuščal v prepir s protikandidatoma. Robert Dim je zapisal: "Kjer se prepirata dva, Turk dobicek ima". Podobno je menil tudi ZhakSully: "Turk se kar ne zna vkljucit v pogovor Barbike in Beasta ;-) Pametnejsi poslusa?!"  Mitja Blažić pa je bil vesel Pahorjevega nastopa: "Pahor pri vprašanju pokojninske reforme res mojstrsko utišal Zvera. 3x zapored. Bravo! Je bil že čas!"

No, ni manjkalo niti malo bolj ciničnih komentarjev, kot je na primer komentar Matica Sopotnika: "Najlepš pa poslušat dva janševca ko se kregata ..." Cinizma ni manjkalo niti Katarini Jenko: "Če Pahor namesto "kolega Zver" reče "tovariš Zver", dam za pivo vsem v studiu." Precej cinično kritičnih komentarjev je bilo med celo oddajo. Robert Špoljar‏: " Jaz bom vse tri volil. Tak poštenih ljudi še nisem vido."

Pahor in Türk sta razvila debato o tem, kdo je komu "ukradel" slogan volilne kampanje. Pahorjev slogan se namreč glasi "Skupaj", Türkov pa "Za skupno dobro". Edvard Kadic je ob tem zapisal: "G.Turk si bo pa danes prilastil kar vse slogane. Kaj pa Slovenija moja dežela? ah, šalo na stran ..." Missspela pa sedanjemu predsedniku sporoča: "Türk, marsikaj si, ampak duhovit pa res nisi ... in če šalo večkrat ponoviš, je še manj smešna (slogan pa to)."

Kakšen spol je pripeljal Zver?

Komentatorji so se na Twitterju norčevali tudi iz Zverove izjave, da sta z njim lepši spol in mlajši lepši spol. Slednje je letelo na tiskovnega predstavnika stranke NSi Jerneja Vrtovca, čigar stranka prav tako podpira Zvera. To je bil Zverov odgovor na vprašanje, ali mu je kaj žal, da z njim ni prišel premier Janez Janša, sicer predsednik Zverove stranke SDS. Boštjan Jerko je to zaznal takole: "Zver pravi, da je vesel, da oba spola prihajata ... na vprašanje, ali je razočaran, da ni JJ-ja ... uhm ... ok." Mojca Marš pa pravi: "Od danes dalje nista več ženski in moški spol, ampak "mlajši spol" in "še bolj mlajši spol". Živa: "Hura za mlajši spol? Zver danes igra Erjavca."

Zvera sta v studiu podprla Barbara Brezigar in Jernej Vrtovec.
Zvera sta v studiu podprla Barbara Brezigar in Jernej Vrtovec. FOTO: Aljoša Kravanja

Predmet posmehovanja pa je bila tudi druga Zverova podpornica Barbara Brezigar, ki je na predsedniških volitvah leta 2002 izgubila bitko. Katarina Jenko je zapisala: "Barbara Brezigar ima verjetno prave izkušnje, kako izgubiti tole tekmo." Tomaž Pristovnik pa je nekoga pogrešal pri Türku: "Türk ni pripeljal škrata iz Murgel?" József Györkös pa je združil Milana in Brezigarjevo: "Kako vam zveni, ko BB (Barbara Brezigar) reče ... Milan?"

Realno_jezen pa se je pošalil iz Pahorjeve predvolilne kampanje: "Pahor je nekam jezen. Še malo pa bo odvrgel suknjič, zavihal rokave ... In prebelil studio." Edvard Kadic: "G.Pahor, nihče vas ni zasmehoval zaradi smetarske obleke temveč zato, ker ste jo nosili samo 1 dan!" Andrej Čuš pa je bil cinično kritičen do obeh kandidatov s t. i. politične levice: "Borut Pahor je 5 let nazaj podprl Danila Turka, zdaj pa gre proti njemu. Torej prizna, da je takrat podprl slabega kandidata?"

Türka sta v soočenju podprla zdravnik Rajko Kenda in publicistka Spomenka Hribar.
Türka sta v soočenju podprla zdravnik Rajko Kenda in publicistka Spomenka Hribar. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekateri so bili siti tem, ki so bile zazrte v preteklosti. Uroš Veselič je zapisal: "Ne spet govoriti za nazaj! Saj ne volimo za 4 leta nazaj, ampak volimo za 4 leta naprej!" Ena izmed tem pa so bili tudi strici iz ozadja. AGregorka je pisala o Spomenki Hribar, ki je bila Türkova podpornica v studiu, pri tem jo skrbi še nekaj drugega: "Če govorimo o stricih iz ozadja in je Spomenka teta iz ozadja, me bolj kot vse to skrbi, kdo so botri iz ozadja ... ;)" Na temo stricev je pisala tudi Ana Eterović: "Brez Kučana ni volitev."

Nekaj posmeha je bil Zver deležen zaradi svoje zunanjosti. Denis.lindros se je spotaknil ob njegovo pričesko: "Mene resnično zanima, če imata Milan in Ljudmila N. istega frizerja?" Ando Arko pa glede Zverove kravate zanima: "A tole zlato davilo okoli Zverovega vratu ima kaksno simboliko?"

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj pa, če predsednika ne bi bilo?

Bilo je tudi nekaj splošno kritičnih, a aktualno začinjenih tvitov. Med njimi je izstopal zapis uporabnice z imenom SophiaSGoldman: "Gospodje, najprej spričevala na mizo!!!" Uporabnik rdbivedu pa je zastavil vprašanje za vse tri kandidate: "Ali bi podprli predlog ukinitve predsedniške funkcije?"

Andrej Križan je pogrešal sicer zelo rednega uporabnika Twitterja med ministri sedanje vlade: "A super minister Ziga T ne twitta zaj? Mogoče se ukvarja z goji jagodami?" Prav s temo goji jagod so se namreč nekateri odločili zasuti temo #soocenje. Savič Domen je zapisal: "Meni so recimo goji jagode tudi ful lepe za pogledat." Sirhakl bi imel za predsednika raje jagode: "Goji jagode for president!" Boštjan Gorenc Pižama pa se je šel besedno igro: "OK, pobje, jaz sem dal te jagode na jogi. Kaj moram narediti zdaj?"

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domorodka
27. 10. 2012 22.05
Nobenega od teh treh, saj ne delajo drugega, kot pa da se samo presedajo z levega na desni stol, učinki so pa isti že 20 let - jih ni!!!
dostmam9
26. 10. 2012 17.30
+2
Včeraj se je prvič, a ne zadnjič, pokazalo, kaj si mislimo Slovenci o tiranih iz preteklega stoletja, ki se še kar nočejo umakniti in prepustiti mesto demokraciji in tržnemu gospodarstvu. Dovolj imamo Tuerka, dovolj imamo Kučana in dovolj imamo gnilobe, ki jo predstavlja stranka PS. Trenutno je najbolj važno, da se "poslovi" Tuerk, potem pa eden za drugim še njegovi podporniki. Tovariši hvala vam za vaš trud in vaše napore, vi lepo ostanite v 20. stoletju in srebajte kavico in pijte Merlot, mi pa gremo naprej, mi si želimo napredka in resnične demokracije.
Anonym0use
26. 10. 2012 17.43
+4
s kom pa ti misliš da bomo to dosegli ,z pokvarjeno zverino, k ma mayerja za hrbtom že ne
Tonček Balonček
26. 10. 2012 20.48
-4
Turk ima krvave roke, on ej tiranm in terorist ter bombaš!PA zagovarja splav, kontracepcijo ter kondome! Komunist pač!
AntonLulek
26. 10. 2012 16.56
+10
Milan Zver je še enkrat dokazal, zakaj ne more biti predsednik. Bolj kot kandidat za predsednika se nam je predstavljal kot zagovornik vlade in Janeza Janše. Podpornika Pahorja sta bila medla in neprepoznavna. Aktualni predsednik je z izborom podpornikov pokazal, da gre v napad. Kdor mu je to svetoval, je brcnil v temo. Milan Zver in njegova podpornika pa si zaslužita posebno obravnavo. Brezigarjeva je podaljšana roka Janše in sokriva, da Janez Janša ne sedi v zaporu. Razen novih zob ni pokazala nič, kar ne bi pričakovali. Pokojni Jože Pučnik se obrača v grobu. Ponavljanje, da Zver nadaljuje Pučnikovo delo je najmanj svinjarija. Tunek iz haloz!!! . press
cucjetina
26. 10. 2012 16.39
+3
Türk zakaj pozivate vlado in sindikate saj je to eno sindikati niso več to kar so bili kupljeni so od strani vlade
Ost1234
26. 10. 2012 16.43
+5
Boschtjan Zupanchich
26. 10. 2012 16.24
+3
Nobenega od teh , ... a mate še katerega drugega za pokazat ???
AlternativeFacts
26. 10. 2012 15.05
+5
Torej...@"Kako vam zveni, ko BB (Barbara Brezigar) reče ... Milan?".....meni zverinsko.. :D
redfox
26. 10. 2012 14.58
+24
Dokler smo bili tovariši, mi je do konca meseca ostalo za približno 150 sedanjih evrov v žepu,zdaj vsak mesec imam 320 evrov minusa na bančnem računu. Moja denarnica je kot da bi bila iz čebule narejena,vsakič ko pogledam not mi pritečejo solze.
Njoh
26. 10. 2012 14.40
+16
Če boste dali glas Pahorju, dajte + Če boste dali glas Zveru, dajte -
kosir_maks
26. 10. 2012 16.38
+9
Desna opcija bo spremenila taktiko ,, podprla bo Pahorja samo da ne zmaga Türk.
Strok
26. 10. 2012 14.27
+3
Mislim, da so letos vsi predsedniki čez 190 cm.
Tonček Balonček
26. 10. 2012 14.21
+18
Tisti traktorist iz MAribora, ki je podrl radar, bi takoj zbral 10.000 podpisov, škoda, da je zdaj prepozno!
miadva
26. 10. 2012 14.06
+1
Kar tako naprej, le nakladajte...Samo pričnite se zavedati, da se je v Sloveniji začela revolucija in to ne kar kakšna, marveč prava, »RADARSKA REVOLUCIJA«; katere moto se glasi: »DRUŽBA BREZ RADARJEV!«!
pureredneck
26. 10. 2012 13.57
+13
In spet se gremo kdo je rdeč in kdo je bel. Država pa v razsulu. Volil bom tistega ,ki ni ne rdeč ne bel.
nogomet12
26. 10. 2012 14.03
+6
Zoran Župevec
26. 10. 2012 14.07
+10
kameltrajbar
26. 10. 2012 14.08
+3
..za pred.plačo se prefarbam na violčno.....:))))
ZakoniZdravja
26. 10. 2012 13.46
+1
Vsi naa vodijo v enako..samo ked seboj se trudijo kdo bo slabo predstavil najlepse
zez
26. 10. 2012 13.38
+6
vsi, ki boste sli na volitve, boste ponovno naplahtani s strani te nesposobne politike....vsi po vrsti so nesposobni in nic se ne bo spremenilo......POZIVAM K UPORU IN DRZAVLJANSI NEPOKORSCINI.....ne pustite, da iz vas naredijo vole
studentka.
26. 10. 2012 13.12
+30
duh_casa a si pozabil, da so Pahorju vseskozi metali polena pod noge, karkoli je hotel narediti so ga zatrli? Pa mislim da bi se mogli zavedat, da so bile oz. so še vedno, prekleto potrebne reforme, ki jih je hotel Pahor izpeljat. Zdaj mamo pa te klovne z Janšo na čelu, ki itak samo škodo delajo naši državi in vsem, ki živimo v njej, reforme pa bodo kljub vsemu sprejete, v še bolj ostri obliki, kot bi bile sicer. Sama sicer menim, da bi se morala komplet vlada in vsi pos(r)anci zamenjat, dost vas mamo, predolgo vas že gledamo. Kakorkoli, predsedniških volitev se udeležim, dajmo Pahorju še eno priložnost da se dokaže :) na volitve za predsednika vlade pa nikoli več, ne potrebujemo samooklicanih predsednikov vlade, ki se poleg tega da sploh niso bili izvoljeni, niti ne držijo popolnoma ničesar kar so zagotavljali svojim volivcem. Aja pa če ima kdo 5 minut časa naj mi razloži, zakaj imajo "Slovenci", ki že od nevemkdaj živijo v Argentini itd., besedo pri tem, kdo bo predsednik države, v katero niti stopijo ne več? Oni nebi smel imet nobene besede pri tem, dokler ne pridejo nazaj sem živet, itak sploh ne vejo, kaj se tukaj dogaja, lahko je pa ravno njihov glas odločilen. Krneki tale sistem
Ost1234
26. 10. 2012 13.23
+20
"Argentincem" so pomladniki darovali certifikate, posledično del našega lastništva, za katerega "Slovenci po svetu" niso prelili ene same kapljice znoja. V zameno za glasove namenjene SDS in NSi kakopak! Takoj ukinit možnost dvojnega državljanstva in s tem povezane pravice! Možnost odločanja o usodi ljudstva pa dovoliti le državljanom RS,
kameltrajbar
26. 10. 2012 13.24
+13
...in argentinci so jih izgubili v MB nadškofiji....:))))
Ost1234
26. 10. 2012 13.27
+4
nadaljujem : ki so rezidenti te države in (ali) so v tuji le začasno zaradi službenih obveznosti oz. študija npr.
Komentiranje prepovedano
26. 10. 2012 13.59
+8
Argentinci so vskočili, ko je bilo varno... da bi rešili svojo ljubljeno pradomovino pred komunizmom. Njim je namreč dosti bližji sistem, ki ga je vodil Pinoquet.
alenka.NN
26. 10. 2012 14.34
+5
studentka. odličen komentar...čista resnica, še posebej se strinjam s komentiranjem ''slovencev po svetu'', predvsem argentincev......10+
Paskakvali
26. 10. 2012 13.07
+16
Že tako deklasiranemu Zveru je Vrtovec še zmanjšal možnost pridobiti kakršnokoli kvaliteto.Res odličen strel v koleno! Le tako naprej!
Komentiranje prepovedano
26. 10. 2012 13.57
+1
Fanatike ni dobro imeti ob sebi v takšnem primeru. Na desni strani zveri pa je bilo zaznati nekaj suhega in majhnega, ki se je oglasilo le občasno in samo takrat, ko je bilo potrebno izpast na vso moč prisiljeno pameten in kul.
Tonček Balonček
26. 10. 2012 13.05
+14
Ali je ers možno, da Zvera promovirata Brezigarjeva in nek ministrant! Pa saj to je sabotaža, gotovo produkt iz Murgel!
nogomet12
26. 10. 2012 13.06
+2
tsdafsdfsfgjhtz
26. 10. 2012 13.06
+2
urbanko
26. 10. 2012 23.35
-1
tsdafsdfsfgjhtz
26. 10. 2012 13.04
+10
Mokre sanje kandidata Zvera so da postane precednik :D
tsdafsdfsfgjhtz
26. 10. 2012 13.03
+18
Zvera podprla Brezigarjeva lol... Da se sploh še upa pojavljati na televiziji....
subisubiw
26. 10. 2012 13.00
+23
problem je le v tem, da si zver ne zasluži plemenitega naziva tovariš !
tacka1
26. 10. 2012 17.20
+0