Slovenija

Če ne bo državne štipendije, lahko pridobite višji otroški dodatek

Ljubljana, 30. 11. 2011 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z novim letom bo začela veljati nova socialnovarstvena zakonodaja. Vlogo, ki jo bo mogoče oddati od 1. decembra, morajo v decembru med drugim oddati tisti, ki želijo katero od pravic uveljavljati prvič oziroma na novo.

Vlogo lahko v decembru oddajo tisti, ki bodo zaradi izgube državne štipendije za otroka do 18. leta starosti z novim letom ostali brez štipendije in lahko zaradi tega pridobijo višji otroški dodatek
Vlogo lahko v decembru oddajo tisti, ki bodo zaradi izgube državne štipendije za otroka do 18. leta starosti z novim letom ostali brez štipendije in lahko zaradi tega pridobijo višji otroški dodatek FOTO: Reuters

Z novim letom bo začela veljati nova socialnovarstvena zakonodaja. Vlogo, ki jo bo mogoče oddati od 1. decembra, morajo v decembru med drugim oddati tisti, ki želijo katero od pravic uveljavljati prvič oziroma na novo, so danes opozorili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Prav tako morajo v decembru oddati vlogo tisti, ki želijo s 1. januarjem 2012 uveljavljati znižano plačilo vrtca. Poleg njih morajo to storiti tudi tisti, ki imajo pravico do otroškega dodatka priznano samo do konca decembra in želijo ta dodatek prejemati neprekinjeno tudi po tem datumu, je na današnji novinarski konferenci dejal generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo Davor Dominkuš.

Vlogo pa lahko v decembru oddajo tisti, ki bodo zaradi izgube državne štipendije za otroka do 18. leta starosti z novim letom ostali brez štipendije in lahko zaradi tega pridobijo višji otroški dodatek, navajajo na ministrstvu.

Poleg njih lahko v decembru oddajo vlogo vsi, ki želijo imeti pravice – ne glede na to, da jim s 1. januarjem ne potečejo – odmerjene po novem zakonu.

Novo zakonodajo, ki bo uveljavljena s 1. januarjem, sestavljata zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in zakon o socialnovarstvenih prejemkih.

Ko bo center za socialno delo prvič odločal o kateri koli pravici po novem zakonu, bo preveril tudi, ali je posameznik upravičen tudi do drugih pravic in subvencij, do katerih bo do takrat upravičen na podlagi drugih odločb.

Vlogo je mogoče oddati od 1. decembra na krajevno pristojni center za socialno delo (glede na stalno prebivališče), in sicer osebno, po pošti ali elektronsko. Vloga je objavljena na spletni strani ministrstva, e-uprave in centrov za socialno delo, mogoče pa jo je kupiti tudi v knjigarnah in papirnicah, je povedal Dominkuš.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mitjasen
30. 11. 2011 19.45
+2
Ja tukaj se lepo vidi v kakšni krizi je ta država da nimajo več niti za štipendije....
Dejvid123
30. 11. 2011 16.49
+5
In kaj bojo dosegli s tem zakonom?..Še večjo revščino v državi..
mjkox
30. 11. 2011 16.30
če prav razumem zaj to.. bodo po novem letu štipendije za vse, ki še niso stari 18let ukinjene? :o
povrsniste24kur
30. 11. 2011 12.59
+16
vi se samo zanašajte na štipendije ja, ko bo pa treba po prekinjenem študiju (pa tudi če le za eno leto) vrnit celo štipendijo nazaj in to v enem znesku, pa nič več ne bo fajn, ker ne boste sposobni toliko vrnit in vam bodo račune pozaprli. potem boste pa lahko lepo na banki dvigovali in dobesedno prosili za vaš denar tiste uslužbence na bankah, ki vas bodo gledali izza očal kot kakšne najhujše kriminalce.
mitjasen
30. 11. 2011 19.45
+3