Slovenija

Podtalnica je polna, pomanjkanja pitne vode letos ne bo

Ljubljana, 20. 03. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
12

Če smo še avgusta lani poročali, da so zaradi dolgotrajnejše suše v večjem delu države zaloge podzemnih voda najmanjše v zadnjih petdesetih letih, so z Arsa sporočili, da so se vodonosniki to zimo obnovili povsod po Sloveniji.

Novica je dobra, saj je podzemna voda pomemben vir naše pitne vode. Zaradi ugodnejših vremenskih razmer so se namreč vodonosniki po dolgotrajnih nizkovodnih razmerah iz preteklega leta obnovili povsod po Sloveniji, v tem času tako tudi ni nevarnosti za sušo v vodonosnikih, so pojasnili na Agenciji za okolje (Arso). V delih vodonosnikov ob Muri, v Spodnji Savinjski dolini in na Ljubljanskem polju so vodne zaloge celo zelo visoke.

Lansko jesen in letošnjo zimo se je zaloga podtalnice v Sloveniji obnovila.
Lansko jesen in letošnjo zimo se je zaloga podtalnice v Sloveniji obnovila. FOTO: Reuters
Slovenija je vodnobilančno zelo bogata in stabilna država, menijo strokovnjaki, ki jih skrbi bolj nihanje iz zelo vodnatega leta 2010 do dveh zelo sušnih let 2011 in 2012.

Na območju Dinarskega krasa so se zaradi taljenja snega in povečanega napajanja z infiltracijo padavin obnovile tudi zaloge podzemnih voda. Izdatnosti izvirov tega območja so v razponu od srednjih do nadpovprečnih zalog podzemnih voda. Na območju visokega Alpskega krasa so zaloge podzemnih voda običajne za ta letni čas, zaradi debele snežne odeje pa je v prihajajoči pomladi s povišanimi temperaturami zraka pričakovati taljenje snežnih zalog in s tem tudi dvig podzemne vode, je ocenila Urška Pavlič iz Sektorja za hidrogeološke analize Agencije za okolje.

Hidrolog Janez Polajnar z Arsa je dejal, da je letošnjo zimo padla kar precejšnja količina padavin. "Na primer v zahodni Sloveniji nad 1000 milimetrov, v osrednji Sloveniji okrog 800 milimetrov padavin na kvadratni meter, no v vzhodni Sloveniji pa med 400 in 500 milimetrov padavin na kvadratni meter. To je količina, ki je obnovila vodne zaloge po vsej državi."

Slovenijo je lansko poletje prizadela naravna katastrofa.
Slovenijo je lansko poletje prizadela naravna katastrofa. FOTO: iStockphoto
Takšne suše, kot je bila lani in predlani letos ni za pričakovati. Prav tako težav s pitno vodo ne bo. Če pa bo poletje vroče in suho, pa lahko manjše težave s pitno vodo nastanejo le v lokalnih, plitvih vodonosnikih v slovenski Istri ali vzhodnem delu države.

Po letu 2003 je bilo lansko poletje drugo najtoplejše poletje v zadnjih 160 letih. Zaradi suše, ki je praktično trajala od pomladi do jeseni, je nastalo za več kot 300 milijonov evrov škode. Slovenijo je prizadela nacionalna katastrofa. Na Obali so morali v avgustu omejiti uporabo pitne vode, saj so njene zaloge pošle. O omejitvi uporabe pitne vode so poročali tudi iz novomeške komunale.

Po sušnem letu 2011, ko je v vodonosnikih manjkalo že 50 odstotkov vode, je sledilo še bolj sušno leto 2012. Strokovnjaki so konec lanskega poletja opozarjali, da za obnovitev podtalnice potrebujemo letno količino padavin. In minula zima je bila s padavinami zelo radodarna, tako da so v delih vodonosnikov ob Muri, v Spodnji Savinjski dolini in na Ljubljanskem polju vodne zaloge celo nadpovprečno visoke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GAYPROPAGANDA
20. 03. 2013 14.10
+15
Ful dobr! Slovenija ima še srečo! Upam da se tega zavedamo in v prihodnje še bolj pazimo na vodo!
Roxy79
20. 03. 2013 11.55
+9
Prav tako nebo letos težav na Slovenskih smučiščih.................... mar ne ? Al že godrnjajo nad letošnjo izgubo ?? Ob vsem snegu, katerega jim je letos namenila mati narava ???
F1 F1 F1 !!!
20. 03. 2013 11.46
+11
ko bodo rabili denar bo hitro poniknila podtalnica....
allahjevelik
20. 03. 2013 09.01
+28
to ne pomeni, da se lahko pa zdej 3 ure tuširamo itd. ... še vedno moramo šparati z pitno vodo!!!
luckyss
20. 03. 2013 09.11
+62
"Šparanje" nima smisla, če 60% vode izgine zaradi dotrajanega omrežja... To je primerljivo z našimi bankami - mi varčujemo drobiž, oni pa skozi okno mečejo milijarde. Treba je razmontirati in na novo postaviti tako vodovod kot banke ;))
FailNation
20. 03. 2013 11.43
+10
Harigast
20. 03. 2013 14.42
+1
Voda ki jo črpamo iz podtalnice pa iz dotrajanega omrežja izgine kam? Mogoče v vesolje?
piko112
20. 03. 2013 15.31
+3
Vodovodno omrežje pušča vsaj za ljubljano vem da gre veliko vode skozi preluknjan vodovod ven še predno pride do uporabnika