Slovenija

Če na mladih res stoji svet, zakaj so brezposelni, podvrženi revščini in ne morejo načrtovati prihodnosti?

Ljubljana, 12. 08. 2016 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Več kot 20.000 mladih v Sloveniji je brezposelnih, zaposlitev, čeprav jo iščejo zelo aktivno, dobijo šele po letu iskanja, če jo dobijo, so velikokrat prisiljeni v prekarno delo. Zaradi visoke brezposelnosti se zelo težko osamosvojijo in ker niso kreditno sposobni, zelo težko načrtujejo svojo prihodnost.

Združeni narodi (ZN) so leta 2000 12. avgust razglasili za mednarodni dan mladih z namenom osveščanja in opozarjanja javnosti in institucij na položaj, vlogo, pravice in dolžnosti ter probleme mladih in razpravljanja o vprašanjih, ki zadevajo mlade po vsem svetu.

Več kot 20.000 mladih v Sloveniji je brezposelnih, povprečno mlad iskalec zaposlitev išče 12,9 meseca.
Več kot 20.000 mladih v Sloveniji je brezposelnih, povprečno mlad iskalec zaposlitev išče 12,9 meseca. FOTO: Thinkstock

Ob letošnjem dnevu mladih ZN v ospredje poleg dosega trajnostne proizvodnje in potrošnje postavlja izkoreninjenje revščine. In ravno ta, poleg brezposelnosti in težav pri osamosvajanju, najbolj pesti mlade v Sloveniji. 

V Sloveniji se je stopnja tveganja revščine med mladimi sicer znižala, a je položaj mladih slabši od položaja odraslih na vseh področjih, je v raziskavi ugotovil Mladinski svet Slovenije (MSS).

Podatki za Slovenijo za leto 2015 kažejo, da se je stopnja tveganja revščine med mladimi v primerjavi z letom 2014 znižala za 0,7 odstotne točke (na 14,7 odstotka). Kljub temu pa je bila stopnja tveganja revščine med mladimi višja kot med splošno populacijo in druga najvišja v zadnjih 10 letih, ugotavljajo. 

Čeprav se je stopnja tveganja revščine med mladimi sicer znižala, je položaj mladih slabši od položaja odraslih na vseh področjih, je v raziskavi ugotovil MSS. 

Danes je MSS predstavili pilotni indeks mladih v Sloveniji, ki je zajemal osebe med 15 in 29 letom, in bi predstavljal ogledalo odnosa slovenske družbe do mladih. Kot je izpostavil predsednik MSS Tin Kampl, odločevalcem z njim kažejo, "kako se mačehovski odnos do mladih odraža v njihovem vsakdanjiku". MSS je v indeks vključil področja zaposlovanja, participacije, zdravja in socialnega položaja.

Na področju zaposlovanja so največje razlike med mladimi in odraslimi pri zaposlitvah za določen čas in pri registrirani brezposelnosti. Mladi prednjačijo v obeh kategorijah.

Mladi so pri politični participaciji v precej slabšem položaju. V primerjavi z odraslimi se manj udeležujejo volitev, poleg tega je v tem mandatu mladih poslancev le pet. Mladi so slabo zastopani tudi na lokalni ravni.

Mladi bolj kot odrasli ogrožajo svoje zdravje s kajenjem ter uživanjem alkohola in prepovedanih drog. V primerjavi z odraslimi so tudi v slabšem socialnem položaju, še zlasti ko zapustijo dom staršev. Stopnja tveganja revščine med mladimi je višja kot stopnja tveganja pri odraslih. Mladi so poleg tega pogosto neupravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost, saj nimajo dovolj delovne dobe. Z vsem tem je povezana vse pogostejša selitev mladih v tujino.

Z izdelavo indeksa so želeli v MSS med drugim opozoriti na manko podatkov in sistematičnega spremljanja položaja mladih v Sloveniji. Brez aktualnih in verodostojnih podatkov je namreč težko oblikovati učinkovito politiko. Poleg tega želijo v združenju z indeksom spodbuditi odločevalce, da pri pripravi politik bolj upoštevajo perspektivo mladih.

Brezposelnost in težko osamosvajanje

Več kot 20.000 mladih v Sloveniji je brezposelnih, kar predstavlja problem celotne družbe, je ob dnevu mladih opozorila Tea Jarc iz sindikata Mladi plus. Mladi so velikokrat prisiljeni v prekarno delo, delodajalci pa pri tem pogosto kršijo zakonodajo, je izpostavila. Večje kršitve so ugotovili tudi pri zaposlovanju tujih študentov v turizmu.

V sindikatu Mladi plus so na novinarski konferenci opozorili, da se mladi, stari med 15 in 29 let, danes zelo težko osamosvojijo, razlog pa tiči predvsem v visoki brezposelnosti. Kot je opozorila Jarčeva, veliko mladih ni kreditno sposobnih in le stežka načrtujejo svojo prihodnost.

Zaposlitev iščejo več kot eno leto, čeprav jo iščejo zelo aktivno

Po besedah Jarčeve je zastrašujoče predvsem dejstvo, da se obdobje brezposelnosti podaljšuje. Povprečno namreč mlad iskalec zaposlitev išče 12,9 meseca, kar je "šokantno" in "nesprejemljivo", je izpostavila.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

Ker na trgu dela o mladih veljajo miti o njihovi pasivnosti in apatičnosti, so v sindikatu izvedli anketo med 412 mladimi, ki mite razblinja. Jarčeva je izpostavila, da je v anketi kar 49 odstotkov mladih med drugim dejalo, da si zaposlitev iščejo ne le preko zavoda za zaposlovanje, ampak tudi sami vzpostavijo stik z delodajalci, poleg tega se poslužujejo različnih portalov in omrežij.

Želimir Stanić, prav tako iz sindikata Mladi plus, je medtem izpostavil številne oglase delodajalcev, ki so v nasprotju z zakonodajo. "Opažamo takšne, ki vsebujejo vse elemente delovnega razmerja, medtem pa delodajalci delavca želijo zaposliti preko prekarne oblike zaposlitve," je pojasnil.

Odločili so se, da bodo oglase spremljali in jih prijavljali na inšpektorat za delo. Prvi mesec so zbrali 20 prijav, o katerih so obvestili tudi delodajalce. Po besedah Stanića se jih je odzvalo le pet, ki so oglas bodisi umaknili bodisi popravili.

Leta 2015 je bilo v Sloveniji v starostni skupini od 20 do 24 let 41,5 odstotka mladih v izobraževalnem procesu, 22,5 odstotka je bilo zaposlenih, 22 odstotkov pa jih je hkrati delalo in se izobraževalo. 14 odstotkov je bilo takšnih, ki niso niti delali niti se izobraževali, so pokazali podatki evropskega statističnega urada.

Vlada si želi čim bolje razvit mladinski sektor

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so zapisali, da je vladi v interesu, da ima čim bolje razvit mladinski sektor, ki mladim ponuja številne priložnosti. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi mladim omogočili čim boljšo dostopnost do kakovostnega izobraževanja na vseh ravneh.

Ključno je tudi čim prejšnje zavedanje, kako pomembno je znanje in koliko šteje odličnost, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Tudi na Uradu RS za mladino, ki aktivno sodeluje z MSS, se osredotočajo na teme, ki so specifične za razmere v Sloveniji. Med te še vedno spadajo najosnovnejša vprašanja, povezana z osamosvajanjem mladih, njihovo integracijo v družbo ter kakovostnim vključevanjem na trg dela, so zapisali v sporočilu za javnost. Dodajajo, da so odprti za dialog z mladimi in njihove pobude.

Mladi v Sloveniji so zelo aktivni

Združujejo se v različnih formalnih in neformalnih skupinah v okviru nevladnih organizacij. V njih aktivno preživljajo prosti čas, pridobivajo nove izkušnje, pa tudi številne spretnosti, ki jim bodo prišle prav v življenju.

"Vsi, ki se ukvarjamo z mladinskim sektorjem, želimo skupaj z vami graditi vizije in cilje, ki so vam blizu," je v kolumni za spletni portal Dostop.si zapisala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Temu sledita tudi nacionalni program za mladino in izvedbeni načrt.

Makovec Brenčičeva je v zapisu omenila tudi novelo zakona o visokem šolstvu. Ta po njenih navedbah vzpostavlja predvidljiv in stabilen sistema financiranja visokega šolstva, odprtost visokošolskih institucij v mednarodno okolje, prilagodljivost sistema oz. povečanje fleksibilnosti študijskih programov, inkluziven sistem upravljanja visokošolskih zavodov, spremljanje zaposljivosti diplomantov, zmanjševanje osipa, hitro vključevanje na trg delovne sile in skrajševanje časa študija.

Sredstva za izvajanje evropskih projektov na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine v Sloveniji so se od leta 2007 s 7,7 milijona dvignila na 15,5 milijona evrov.

Študenti se soočajo s finančnimi težavami. Njihovi mesečni stroški so v povprečju ocenjeni na 500 evrov, medtem ko je povprečna mesečna štipendija v Sloveniji v prejšnjem šolskem oz. študijskem letu znašala zgolj 150 evrov.
Študenti se soočajo s finančnimi težavami. Njihovi mesečni stroški so v povprečju ocenjeni na 500 evrov, medtem ko je povprečna mesečna štipendija v Sloveniji v prejšnjem šolskem oz. študijskem letu znašala zgolj 150 evrov. FOTO: Reuters

ŠOS: Vlada in ministrstva javno poudarjajo skrb za mlade zgolj kot floskulo

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja na težave mladih in še posebej študentov, ki so še vedno izpostavljeni visokemu tveganju revščine. S slabim finančnim položajem se spopadajo tri četrtine študentov, nekateri so še dodatno obremenjeni s stroški matične družine, saj lahko prispevajo celo glavni vir prihodkov, opozarjajo v ŠOS.

V ŠOS ugotavljajo, da je za študente - tudi zaradi različnih socialnih transferjev - v času študija nekoliko bolje poskrbljeno. A kljub temu opažajo, da se mladi iz socialno šibkejšega okolja v manjšem deležu vključujejo v terciarno izobraževanje, predvsem na višjih ravneh.

Pa tudi sicer se študenti po njihovih navedbah soočajo s finančnimi težavami. Njihovi mesečni stroški so v povprečju ocenjeni na 500 evrov, medtem ko je povprečna mesečna štipendija v Sloveniji v prejšnjem šolskem oz. študijskem letu znašala zgolj 150 evrov, pri tem da je štipendij tudi manj. Razliko jim pogosto krijejo starši, množično pa se zatekajo tudi k študentskemu delu.

Študentska organizacija je ob tem opozorila, da so štipendije še vedno podvržene varčevalnim ukrepom. Spomnila je tudi, da so leta 2014 podpisali dogovor z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in predsednikom vlade, v katerem je predvidena sprememba trenutne dohodninske ureditve z željo, da se dvigne t. i. študentska davčna olajšava, in sicer vsaj na raven iz leta 2012. A spremembe zakona še ni.

"Ob tem pa se bodo, ironično, odmrznile plače v javnem sektorju," so zapisali v ŠOS in dodali, da bodo pokriznega sproščanja varčevalnih ukrepov najbolj deležni tisti, ki imajo že zdaj najvišje dohodke. "Zadeva postane še manj logična, če upoštevamo še predlog spremembe dohodninske zakonodaje, ki spreminja položaj predvsem tistih z vrha plačnih lestvic. Predsednik vlade bo na primer mesečno dodatno prejel še dve povprečni štipendiji," so še pristavili.

Tako v ŠOS ugotavljajo, da vlada in ministrstva javno poudarjajo skrb za mlade zgolj kot floskulo. Področja, kjer je že opazen interes, pa so večinoma tista, h katerim nas zavezuje EU, na primer Jamstvo za mlade, Erasmus+, ESS skladi, strategije, itd.

V Sloveniji je bilo letos 327.000 mladih med 15. in 29. letom, kar je 16 odstotkov prebivalcev Slovenije. Delež mladih se v Sloveniji zmanjšuje, še pred desetimi leti so namreč predstavljali več kot 20 odstotkov prebivalstva.

ZN: Trajnostni razvoj bi pripomogel k zmanjšanju brezposelnosti

ZN je temo letošnjega mednarodnega dne povezal z uresničevanjem ciljev trajnostnega razvoja v sklopu Agende 2030. Menijo, da mladi lahko predstavljajo velik doprinos k rešitvi problematike, s katero se ukvarja razvojna Agenda 2030. V 15-letnem načrtu želijo mlade čim bolj pritegniti k sodelovanju pri preoblikovanju proizvodnje in porabe blaga in storitev. To bi posledično vplivalo tudi na zmanjšanje tveganja revščine med mladimi, so izpostavili v sporočilu za javnost.

Od leta 2014 naprej MSS vsako leto izbere tudi mladinskega delegata ZN. Njegova naloga je, da svetu predstavi politike, usmeritve, dobre prakse in cilje Slovenije na področju mladih ter mladim v Sloveniji posreduje sklepe, smernice in priporočila, sprejeta na Generalni skupščini OZN, ki vsako leto v septembru poteka v New Yorku. Te se bo letos udeležil izbrani Andraž Šiler, ki je v svoji predstavitvi komisiji pokazal, da ima jasno vizijo delovanja instituta mladinskega delegata.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-zvitisir-
13. 08. 2016 19.28
-1
zakaj mi ne objavljate komentarjev?!!!
-zvitisir-
13. 08. 2016 19.39
-1
očitno moram za vsak komentar, ki ga želim objavit pošiljat prošnje okoli. Vaša cenzura, se ne sklada z
-zvitisir-
13. 08. 2016 19.40
-1
Pravica do svobode izražanja po 39. členu Ustave RS zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Na zelo odkrit način kršite ustavne zakone!
-zvitisir-
13. 08. 2016 19.27
+1
mladina si bo morala poiskat že v osnovni šoli svoje hobije in jim posvetit ves svoj trud, da jih bodo kasneje lahko unovčili. Čas, ko so otroci šli v šolo zato, da niso na ulici delali lumparij, so mimo. Če danes nisi strokovnjak na področju, nisi nič, žal je tako. Lahko pa se sprijazniš z tem, da boš celo življenje v službi delavca. Včasih je tudi to nekaj veljalo, danes, v kapitalizmu, pa opažam, da se ljudi enostavno tretira, kot številke. Tudi sam se v velikem podjetju, ki je nekoč veljalo za zelo socialno, danes soočam z primeri "mobinga", ki je sicer zelo "moderen pojem, a se ga žal obravnava zelo staromodno. Kapitalizem dela svoje, ljudje na nižjih pozicijah pa postajajo hlapci. Vse to pa gleda mladina in kako naj jim potem zamerimo,da nočejo delat? Vi bi dali delat svojo hčerko, za 600 € v tovarno za trak na izmensko delo, da bi jo psihično maltretirali, nadlegovali...ne vem kako je v JU , ampak gospodarstvo, tudi tiste "zdrave" firme gredo po poti "privatnikov" , ki jih vsi poznamo in ko nam še zdaj marisikateremu dolgujejo plače in regrese. V zdravem kolektivu za solidno plačo bi delali vsi, a takih firm pri nas ni. Kot rečeno, mladina mora postat strokovnjak na področju in se tržit v tujino.
Tomaz1980
13. 08. 2016 18.47
+3
UTD!!!!!! NUUUUUUUUUUJNOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Drugače pa... Študent naj ŠTUDIRA in naj dobiva ŠTIPENDIJO, Delavec pa naj DELA in naj dobi PLAČO! Kaj tu ni jasno???????!!!!!!!!!!
proofreader
13. 08. 2016 10.58
+1
Oblast že ve, zakaj objavlja število prijavljenih brezposelnih in ne števila zaposlenih. Odprite oči.
LOVELIFE
12. 08. 2016 22.02
+13
Tudi če si star blizu 40 in izgubiš službo jo tudi težko dobiš novo, ker se nekaterim zdiš že prestar. Kakovostna šola ti bolj malo pomaga, če nimaš iti kam delat.
I G N O R A N T
12. 08. 2016 21.20
+5
Koliko znaša minimalec v Sloveniji?
srecnii
12. 08. 2016 21.58
+4
srebrnibreg
12. 08. 2016 21.14
+17
V državnih službah naj se gre v penzijo, ko se izpolni prvi pogoj ne pa, da delajo do 70 leta starosti in čez pa naj se da delo mladim. Od zdravnikov do sodnikov in šolnikov pa še marsikje se tako dogaja.
srecnii
12. 08. 2016 20.59
+11
Rekel bi da še 2x več, kot samo čez 20.000. Sem prijavljen na zavodu, pa mi je svetovalka hotela poslat k psihiatru. To ne morem vrjet, česa vse se spomnejo, to je samo zato tak rekla, da bi se odjavil, češ da s tem dokažem, da nisem psiho brezposelnež. No ko mi je to povedala, sem pomislil samo nato, če je ženska pri pameti, če je sploh zdrava in kot drugo, hočejo se nas znebit in prikazovat lažne statistične podatke.
Mejduš
12. 08. 2016 20.41
+1
Kaj ko bi inšpektorje sodnike derektorje poslace bankirje in še bi se kdo našel ven zmetali pa še te pizoniste ki se slinijo zraven in bi se kar jih lahko dobilo delo in še ceneje bi rade volje delali pa še mogoče bol kvalitetno kot sedaj,to kar sedaj delajo zelo slabo ali nč vredno, denarja gre pa ogromno ker ga še zraven nakradejo,odkot pa mislite da je toliko revščine.
seljakback
12. 08. 2016 20.33
+3
mladi nic delat socijalko vlect pa cao!
srebrnibreg
12. 08. 2016 20.20
+8
Naj se nekdo vpraša zakaj ob okrog 130 tisoč nezaposlenih pri nas dela toliko tujih delavcev po naših deloviščih in nekaterih firmah.
fljfo
12. 08. 2016 20.26
+0
...ker so vladajoči nesposobni...kaj pa drugega
srebrnibreg
12. 08. 2016 20.29
+4
Točno. Cerar bi naše mlade moral za uho vleči na firme in jih prisiliti v delo. Ti ti Cerar.....
AlternativeFacts
12. 08. 2016 20.16
+5
Ne morete problema 21 stoletja reševati z metodami iz 19 stoletja. Ne gre, razen če se odpovemo vsemu napredku, potem pa bo delovne sile še primanjkovalo......
seljakback
12. 08. 2016 20.18
+3
ne moremo zato ker cepetamo na mestu....kaj nam je eu dobrega prinesla ?
AlternativeFacts
12. 08. 2016 20.26
+7
Nič ne cepetaš, ampak izgubljaš, ker se noče nihče dejansko zazreti v problem......Podobno je bilo po ww2, ko se je kmetijstvo na veliko mehaniziralo. naenkrat je bilo na kmetijah višek delovne sile, ki je potem drla v mesta v fabrike. Danes ti nesposobna politika prodaja pravljico, da so komunisti načrtno uničevali kmeta.......Vzporednica s tistim časom paje, da se danes na novo modernizira industrija, razlika je samo v tem, da danes ljudje nimajo več kam bežati.....Pa saj boš enkrat zakapiral, do takrat pa navijaj za Islandijo, če ti bo zato kaj lažje.....
darlok
13. 08. 2016 08.47
+1
Bu?ko Štru?ko
12. 08. 2016 20.15
+7
Po drugi strani, pa imamo polno enih krivinarjev banan! Namesto, da bi šli študirati naravoslovne vede vsi rinejo na najbolj glupe faxe, potem pa jokajo da ni služb! Pri nas iščemo noro ljudi in jih ne dobimo! Kmalu bomo prisiljeni jemati tujce.
seljakback
12. 08. 2016 20.13
-1
Irska je začela po stopinjah Islandije in začela aretirati bankirje, ki so odgovorni za finančni zlom leta 2008.
AlternativeFacts
12. 08. 2016 20.14
+2
seljakback
12. 08. 2016 20.16
+2
kaj se ti sekiras za mlade sej se je cerar hvalil da jim je zrihtal 50.000 delovnih mest
AlternativeFacts
12. 08. 2016 20.18
+4
Saj se ne sekiram, samo še vedno ne vidim kaj ima veze Islandija in bankirji z mladimi. Delovni procesi se spreminjajo, postajajo vedno bolj robotizirani, kaj ti to pove? Da bo več povpraševanja po robotih, ali delavcih?
seljakback
12. 08. 2016 20.19
+0
ja pop tv o tem noce pisat....ce te moti ne rabis brat
AlternativeFacts
12. 08. 2016 20.30
+3
Ne pišejo tudi ne o mobilizaciji hrvaške vojske v Slavoniji na srbsko hrvaški meji, ne pišejo nič o rusko unkrajinskem konfliktu in kaj sedaj? Kaj ima to veze s člankom?
miko11
12. 08. 2016 20.02
+1
najjači komentarji so,da naj politiki zrihtajo službe,a se ne borimo glih kontra,da naj bi se politika umaknila iz gospodarstva,ali pa bi vsi radi delali v javnem sektorju,pri mamici državi?
seljakback
12. 08. 2016 20.04
+3
a res? poglej si avstralski model ....tam je politik vreden koliko delovnih mest bo doprinesel
belana
12. 08. 2016 19.55
+7
Ljubi bog daj prosim tem našim gospodom mal ZDRAVE PAMETI, ti ki naj bi delali za dobrobit nas državljanov in državljank...predvolilne obljube ?, da se prebudijo in prično delat na tem, npr. z odpiranjem DELOVNIH MEST... mogoče celo sami ugotovijo, da se jim potem ne bo potrebno ukvarjat samo z reformami... kajti bog nam pomagaj ko se se bo ta vreèa izpraznila.
Uporabnik443897
12. 08. 2016 19.52
-1
Enostaven odgovor: Ker imajo pokvarjene STARŠE, je pa res da to čutijo ravno otroci POŠTENIH staršev. !!!
Žmerar
12. 08. 2016 19.51
+5
Sem rekel sinu - ti boš šel z mano delat to poletje v tovarno, žena pa pusti ga tam je delat pretežko - otrok star 17 let!!! Na koncu me je sicer ubogal in šel delat z mano in sem ženi tudi rekel - če bodo vsi imeli tako podporo da je vsako delo pretežko ne bo čez 40 let ko bomo šli vsi mi delavci v penzijo za trakom delal nihče ker bo vsem vse težko.
Žmerar
12. 08. 2016 19.48
+6
Imam rešitev: Vse stare na dopust, in mlade študente poleti delat namesto njih (v tovarnah in za trak) - stavim da jih niti 70% nebo zdržalo 1 dan za trakom in v tisti vročini, ker so danes vsi leni. Važno da imajo telefon od 700€, da so lepo oblečeni in da jim mamice in očkoti dajo vse kar si zahočejo
Heineken 1A
12. 08. 2016 19.43
+7
Delati naj začnejo, ne pa pokemone iskat. glavno da imajo pametni telefon in za 100€ cot na sebi iz New Yorkarja pa so QL in IN.., itak pa imajo polne piz.. vsega, saj jih tastar zalagajo. Kdo hoče delati dobi delo, kdo ne pa ukiniti vse podpore in ugodnosti!
Žmerar
12. 08. 2016 19.48
+2