Slovenija

Po Sloveniji zagoreli kresovi

Ljubljana, 30. 04. 2010 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na predvečer praznika dela so po vsej državi zagoreli kresovi. Ob veselju pa pristojni opozarjajo, da ne smemo pozabiti na varnostne ukrepe. Kurite dovolj daleč od gozdov in hiš, ne uporabljajte naftnih derivatov, pred odhodom pa poskrbite, da ogenj zares ugasne.

Ko kurite kresove, nikar ne pozabite na previdnost.
Ko kurite kresove, nikar ne pozabite na previdnost. FOTO: Jani Dolinšek

Kresovi so zagoreli po celi Sloveniji, ena najbolj množičnih prireditev pred praznikom dela je na ljubljanskem Rožniku, kjer je slavnostni govornik predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič.

Kresovanje so tudi letos pripravili na Smuku pri Semiču, pri Ptujskem jezeru in na Joštu nad Kranjem, ob kresu so se zbrali še v številnih drugih krajih. Zbrane na tradicionalnem kresovanju pri Ptujskem jezeru je nagovoril predsednik Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije Srečko Čater, ob kresu na Smuku pri Semiču pa je bil slavnostni govornik generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije Anton Rozman.

Pozor, ne pozabite na varnost!


Ob kurjenju kresov nikar ne pozabite na varnost in na upoštevanje zakonsko določenih ukrepov, opozarjata tako uprava za zaščito in reševanje kot tudi Gasilska zveza Slovenije.

Vsaka javna prireditev s kresovanjem mora imeti požarno stražo z gasilci. Ta je še kako pomembna, saj se ogenj kuri v odprtem okolju, običajno pa je na takšnih prireditvah prisotnih tudi veliko ljudi, opozarja poveljnik gasilske zveze Matjaž Klarič. Nasprotno pa požarna straža ni obvezna na zasebnih kresovanjih.

Kurišče mora biti dovolj odmaknjeno od gozda, in sicer vsaj 50 metrov, pa tudi od dreves in prometnic. Prav tako mora biti najmanj sto metrov od objektov, kjer so shranjene nevarne snovi. Okoli kurišča je treba očistiti vse gorljive snovi in ga ograditi z negorljivim materialom, najlažje s kamenjem.

Če so ob kresovih otroci, morajo biti pod nadzorom starejših.
Če so ob kresovih otroci, morajo biti pod nadzorom starejših. FOTO: Dare Čekeliš

Ob prižganih kresovih morajo biti vseskozi prisotni ljudje, ki ogenj nadzorujejo. Klarič posebej opozarja na nevarnost uporabe vnetljivih tekočin ob kresovih. Uporaba naftnih derivatov je ne le prepovedana, ampak je lahko tudi zelo nevarna. Prav tako ni dovoljeno kurjenje avtomobilskih gum ali drugih odpadnih materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline.

Kurjenje kresov je zelo nevarno v vetrovnem vremenu, saj lahko veter hitro zanese ogenj v okolico, opozarjajo gasilci. Zelo pomembno je, da se organizatorji kresovanj ob zaključku prireditve prepričajo, ali je ogenj dejansko ugasnil.

Če kres povzroči požar v naravi, je treba o tem obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, kamor lahko organizatorji preventivno prijavijo tudi, kje in kdaj bodo kurili kres. Kot pravi direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Boris Balant, to ni obvezno, je pa dobrodošlo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milivoje Hajdukovi?
01. 05. 2010 05.59
BREZKORISTNA nostalgija! Imeli ste tovarne v svojih rokah, vaše so bile. Sami ste jih zapravili. Vedno ste, ko ste bili gospodarji na svoje gledali čez "plot" nekam v Avstrijo in nemčijo, vaše vzornici in hrepeneli po njihovih "slasčicah" Tu imate zdaj, to kar ste si želeli: ŠPAR, L I D L, HOFER, BAUMAX, TUŠ IN MERKATOR, BEZ DRUGIH BAUBAUJA, Veliko cest, tunelov in pločevine kamorkoli se obrneš imate na pretek. Vse sem to videl vnaprej. Ravnotako te ničvredne in zapravljive univerze sem vnaprej predvidel kot gospodarsko zlo prve vrste. Zdaj se tlažite z brezkoristno nostalgijo druge vam niti ne preostane. in kar je še najbolj zanimivo: NIHČE ZA NIČ NE ODGOVARJA
M-teorija
01. 05. 2010 01.13
Včasih je to pomenilo, da Turki gredo na Dunaj. Dandanes pa in v tem času prihajajo od Dunaja.
Tristokosmatih
30. 04. 2010 23.54
A se bo kej čevapov tud spekl????
krivulja
30. 04. 2010 18.37
A veljka prepoved kurjenja za 1 maj? Slovenci znamo kuriti in zakuriti.Ne flancajte- saj nismo v otroškem vrtcu nekje v Ameriki!
davidas55
30. 04. 2010 15.44
VOZIM AUDIJA!!!
odspredalodzad
30. 04. 2010 12.21
pobi pa deklete kam bote šli na kako pivo?:D
RXG
30. 04. 2010 10.07
Kaj kurimo previdno? A travo? Ja bomo.
123_Zoke_vec_ni
30. 04. 2010 09.48
jezek_drka hahahahahaa ! ! ! ! Care ! ! !
jezek_dirka
30. 04. 2010 09.45
hahah učer smo že trem zažgal kresove ..juuuj kok bojo dons veseli :DDDD
proofreader
30. 04. 2010 09.33
Zdaj bodo lahko zažgali tiste odpadke, ki smo jih zbrali v akciji Očistimo Slovenijo.