Slovenija

Če kdo dobro goljufa, je to študent!

Ljubljana, 13. 05. 2010 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi, med katere se uvrščajo tudi nekdanji študenti, veljajo za eno izmed najbolj iznajdljivih generacij. Za prislužen ali prihranjen evro je marsikdo zaradi zakonskih lukenj pripravljen tudi zlorabiti status študenta ...

Iznajdljivi (ne)študent, ki že beleži svoje prihranke ...
Iznajdljivi (ne)študent, ki že beleži svoje prihranke ... FOTO: iStockphoto

Preden se usuje plaz kritik in zgroženih komentarjev, kako se mediji vedno spravljajo na študente, poudarjamo, da nihče od nas novinarjev, študentskih organizacij, zaposlenih in navsezadnje uradnih institucij zlorabljanja študentskih statusov ne odobrava oziroma ga ne spodbuja. A hkrati to seveda ne pomeni, da ta fenomen ne obstaja. Prav nasprotno – zaradi napovedanih sprememb marsikdo želi ujeti še zadnji vlak ugodnosti, ko je še možno na legitimen ali tudi nelegitimen način kaj zaslužiti.

Razumljivo, saj v času, ko se morajo boriti za svoje pravice, to le še dodatno meče slabo luč na obstoječe študentske privilegije. Čeprav je iz strani študentskih organizacij na to temo padlo kar nekaj konstruktivnih predlogov za zajezitev perečega problema, pa se do danes ni kaj bistveno spremenilo. Vsa pozornost pa je zdaj usmerjena v morebitno ukinitev študentskega dela in uveljavitev malega dela. Za državo je to očitno najlažji način za odpravljanje vseh aktualnih problemov, ki so povezani s študentskim načinom življenja.

Medtem ko se študenti in študentske organizacije že srdito pripravljajo na demonstracije, ki naj bi potekale 19. maja, pa na drugi strani (ne)študenti unovčujejo vse študentske bonitete, kot da bi slutili, da se čas izteka … Vas zanima, kaj vse počnejo in na kakšen način?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lena2707
18. 05. 2010 08.50
trava še nekaj, tist k išče službo in bi rad delal jo bo našel, tist k pa je finoča pa zbira tist jo bo pa iskal mal več časa ;)
lena2707
18. 05. 2010 08.49
+1
trava, kot prvo za cigarete boš zmir mel če boš hotu in tko da ne mi o tem, jst tud nimam štipendije ker kao moj oče prevč zasluž pa smo dvočlanska familja s tem da je oče že nek časa na prisilnem dopustu in ja živim u študencu in sem kar malo bolj oddaljena od ljubljane in nisem dobila študenca, da ne govorim da dobivam minimalni otroški in ne meči vse študente v isti koš sam zato ker ti vidiš tam čez cesto da ga u gostilni pijejo. kot sama sem rekla da so študentje taki ampak nismo vsi, sam tko in če mal pogledaš nisem jaukala nič ampak sem ti sam pokazala tudi drugo plat nekaterih študentov k jih ljudje ne poznajo, ker mislijo da se pa kr vsi študentje mamo fajn, pa ga pijemo pa gledamo u tri krasne, pa mislim da nisem edina s tako situacijo še posebej v taki krizi. in če vas še tko zanima, na protest ne grem k se mi zdi da večina študentov gre zarad pijančevanja in le mali procent zaradi njihovih dejanskih pravic. in ja še ta odgovor na zadnji post... meni je študentski servis pomagal ko mi šefica ni hotela plačati mojega dela in ne samo enkrat in v enem poklicu, pri eni so založil in terjal ko sem pač povedala za svoj problem, drugač pa so mi že 2x zaporedoma namesto podjetja oni založili. za druge pa pač ne morem povedati.
trava@pinkponk.com
15. 05. 2010 12.51
KJE SO ODGOVORI
trava@pinkponk.com
15. 05. 2010 10.53
študenti zakaj niste odgovorili na vprašanje. pa vprašam še enkrat. vam je študenski servis pomagal da ste dobili zaslužen denar.JA ali NE in zakaj ne.kaj so vam rekli. na ta odgovor boste dobili za koga sploh dela študenski servisi. za VAS ali ZA SEBE. ČE SO VSAKA ČAS.AMPAK MAL VERJAMEM.
Nita11
14. 05. 2010 21.53
LJ-can o dej prosim te ne mi o izkoriščanju! Seveda sem študirala strojništvo redno, ker so bila predavanja po cele dnve, mi je uspelo delati samo tork in vikende. Ko sem zaprosila za štipendijo so mi pa odgovorili: ker ne živiš pri staršeh ti štipendije ne moremo odobriti. Prvo jih toži za preživnino, nato pa lahko dobiš štipendijo!!! Ja res je to super država v kateri pomagajo študentom. Pa naj vsi študentje iskoristijo državo koliko jo lahko, ja kaj pa je ona nam dala dobrega?? še manj pa nam bo! Naj se studentje znajdejo kakor se znajo, še dobro da se! In ko si ti tako za vlado, dej mi povej po letih študija, kdo ti lahko garantira za službo??? Ja po diplomi veliko ljudi gre kar na zavod ali pa opravljajo delo za katerega niso izobraženi. In evo ti tvoja prelepa vlada!
trava@pinkponk.com
14. 05. 2010 16.46
Vprašam študente ki niso dobili plačila ali jim je študenski servis pomagal pri tem ali je rekel mi nič ne moremo.Če je drugo se mal prašte zakaj vam ne pomagajo.zato ker oni so že dobili za vas pa jih ne briga.in si mislijo,zrihtaj sam tako kot veš in znaš mi smo svoje dobili.in veliko sreče študenti s prazno glavo v sredo.začnite misliti s svojo
trava@pinkponk.com
14. 05. 2010 16.46
sonckasta poslušaj.najprej se nauči brati-napisala sem da aktivno iščem službo pa je ne dobim ker delodajalci iščejo samo študente kljub temu da sem za kakšno tudi sama primerna.pa te nočejo vzeti niti na preiskušnjo..in ker sem doma pa menda lahko delam kar hočem ali pa moram tebe vprašat za dovolenje.Da pa bi šla delat na črno.ne hvala.ne mislim podpirat delodajalcev v tem ker so oni na boljšem pa še delovna doba ne teče niti zavarovan nisi niti na splošno niti v primeru kakšne nesreče ali poškodbe.stroške te nesreče pa plačaš sam oni pa se vsemu ognejo. pa še nekaj da jih gledam kako kofetkajo pa mi ne preostane drugega kajti gostilna in slaščičarna je glih pod mojim oknom in balkonom.tako da raj nehaj. glavno študentje nehajte jokat kakšni reveži ste.denarja imate dovolj pa čeprav hočte prikazat drugače.da pa podpirate študenske servise pri stavki pa je sam en dokaz da imate oprano glavo.ONI SE NE BORIJO ZA VAS AMPAK ZA SEBE.če ukinejo študensko delo tudi SERVISI NE BODO DOBILI DENARJA IN MASTNO SLUŽILI NA VAŠ RČUN.najbolj žalostno pa je da študent ki dela za delo ne dobi plače in se obriše pod nos,študenski servis pa si že zrihta da ima od tega koristi. .
nelika123
14. 05. 2010 14.43
nelika123
14. 05. 2010 14.37
trava - raje si najdi službo, pa ne glej skoz okno študente, kako kofetkajo. vsak se mora znajti po svoje. Pa pejt delat na črno in boš tudi ti imela za kavico.
trava@pinkponk.com
14. 05. 2010 14.28
lena2707ne jamraj.sama imam dva otroka eden je že študent edne pa še bo.službe nimam jo vestno iščem pa je ne dobim ravno zaradi študentov.živimo samo z eno plačo in to s moževo pa nekaj dokladov.smo 4 članska družina in kako ti misliš da mi preživimo cel mesec z 700 evri.štipendije ni ker baje mož preveč zasluži.zato ne jamraj da kot sama ne moreš preživeti čez mesec.in kako misliš da mi. kar pa sem napisala je to da so dijaki in študentje v gostilni in mi ne boš pravila drugače ker jaz to vidim skozi okno.vsak dan je slaščičarna in gostilna polna študentov in dijakov.hvlaiš se da ne kadiš dva meseca,to je samo napredek in takoj ko bo možno boš spet začela takoj ko boš imela denar.da si nehala pa te je prisilila samo stiska. a misliš da se mi nismo mogli odpovedat nobeni stvari.smo se in se še moramo.zato ne jamraj.
nelika123
14. 05. 2010 14.06
nimus: sej pravim. Spadaš v tisti odstotek študentov, ki študirajo brez cilja. Vpišejo se na neprespektiven faks (po možnosti družboslovje), ker jih pač VESELi tovrsten študij. Vse lepo in prav. Vendar potem bi vsaj lahko razmišljala v času statusa o svoji zaposlitvi. Kaj želiš in kje želiš delati. Preko študenta se zaposliš in v času študija občasno tam delaš (omogočajo ti fleksibilen urnik - prilagojen študiju) in se po določenih letih tudi tam zaposliš. Seveda če narediš močan vtis na podjetje. VELIKO LAŽJE KOT PA ISKATI DELO PREKO RAZGOVOROV ZA DELO.
miha1987
14. 05. 2010 13.54
še dobr da bom kmal nehov študirat :) sam kaj k pol ne bom dobu rednga šihta :( Mislmi da slogan: I LOVE SLOVENIJA, pove čisto vse :p
bubblylicious
14. 05. 2010 12.17
1. preberte si zakon preden ste vsi neki pametn: člen, ki govori o min. bruto izplačilu: 3,50.. zračunite kolk pride to neto. zdj je bla minimalna postavka za študente 2,85. torej? davk se bo sprot plačeval, zato je neto tako nizek. in kam bo potem iztekal denar? DRŽAVI! do sedaj pa si lahko zaslužil nekje do 3000 letno, brez obdavčenega. potem člen o tem, da bodo lahko malo delo opravljali tudi državljani tretjih držav (bosna ,makedonija itd). ampak poglejte... bosancev in makedoncev se sedaj ne bo moglo več izkoričat, ker prihajajo novi socialni sporazumi (do sedaj bosanci niso bili upravičeni do nadomestila v času brezposelnosti, če niso imeli stalnega prebivališča - sedaj se bo mednarodni sporazum spremenil in le ti, katerih je v sloveniji največ bodo upravičeni do nadomestila, a veste kakšen strošek bo to za državo???? tako jih bodo pa v primeru da izgubijo službo rajši dali delat malo delo, ki ga bodo za razliko od pametnih študentov, z veseljem opravljali tam nekje za 2,70 neto. in ja, študentske organizacije in servisi res pobirajo denar od študentov. pa kaj potem? nam nudijo tudi neke ugodnosti. medtem ko z novim zakonom nam bo dnar pobirala država, pa še ugodnosti ne bomo mel. in tisti ki pametujete glede čikov in pjače: kaj pa delavci ki jamrajo za minimalno plačo? kok takih jst poznam k se v gostilni vsak dan nacejajo. a zato niso upravičeni do minimalke??? a lahko vse mečemo v isti koš???
nergach
14. 05. 2010 12.04
kaj je zdaj to? plačano subverzivno novinarstvo? Pravi članek v pravem trenutku?
Jon Zupan
14. 05. 2010 11.52
jao usi ste pametni da se kar kadi ,vrjetno vas pa pol nima osnovne šole!!
gregjuicey
14. 05. 2010 11.03
Vsi ki ste proti demonstracijam ste ovce! Klicaj! Js bom šel tud tja in si bom zamenjal izmeno na delovnem mestu preko študenta ali pa bom naslednji dan delal cel dan! Toliko o zgubljanju denarja! Res je, da so nepravilnosti v študentskem delu in statusu nasploh, zdaj... kje pa niso!?! Vedno bo nekdo izpadel, ampak za to nismo krivi študentje, ampak nadzorni inšpektorji in ostali državni organi ostali, ki držijo v rokah vajeti Pa mislite, da se drugih zakonov ne izkorišča? Pozabljate gospodarski kriminal!? Ropajo milijone državljanom, vi pa men tu morite, če slučajno kakšen bon več zapravim!?! Dajte no... navadni hinavci ste vsi! Moja resnica je: pri mojih stroških brez študentskega dela ne samo, da ne bi mogel študirat, zaposlit bi se moral redno v nekem bednem šihtu in zatirat moj potencial... od tega pa odstopam!
GOFLAC
14. 05. 2010 11.01
Začeti je treba na vrhu. Vlada, država.... Če tu ni reda, discipline, morale, poštenosti, kako lahko pričakujemo, da bodo ostale inštitucije delale normalno. Delajo enako, ker se učijo od nadrejenih. Tako kot otrok prevzame navade staršev, je tudi v družbeni hirarjiji enako. Kako naj verjamemo državi, vladi in delamo enako, če nimamo vzgleda pri njih. Če jih država uči s svojimi dejanji, bolje krasti, ne plačevati davkov, delati na črno, kako lahko pričakujemo, da bomo mi enako delali. Torej, če hočemo živeti bolje moramo sami (državljani) ne samo govorit in pisat po blogih ampak resnično kaj naredit. Recimo jaz sem skeptičen, in ne vem koga bi izvolil, ker smatram, da trenutno v Sloveniji ni človeka, ki bi spremenil način vladanja.
Misija1
14. 05. 2010 11.00
@ kimg: Daj ne seri TI! Jaz dobro vem kako je z mojimi cca. 100 priajtelji, od katerih ima vsak svojo zgodbo. Tako da vem kar veliko. Torej ne pametuj mi, jaz govorim s svojega vidika, zato me ne napadaj, ti je jasno? Drugace pa sem cca. 120 km iz Ljubljane, tocneje Maribora. Bo vredu tako? In vem kaj delajo studentje, tudi taksni ki pridejo iz cca. 60 km oddaljenih krajev sem studirat. Caga, caga in caga, studira mogoce vestno le 50 %. Tako da mi ne kvasi. Sem ti dal lep primer za voj faks, par prijateljev je iz ekonomske fakultete in je isto sr**je, 300 vpisanih v prvi letnik, upad minimalno 50 %. TO je za tebe resnost? Sem pa ze napisal da so IZJEME! Teh je pa mogoce 5 %, kot recimo NIKAJANA, ki bi si zasluzila veckratno vecjo pomoc. 19 maja bo na Presercu "ogromnooo" stavkajocih, predvsem bodo to tisti, ki se jim z zakonom majejo stolcki (od st. servisov dalje, do SOUMa) in pa razni studentki, ki jim je faks zadnja briga. Aja pa se vsak izmed teh bo pripeljal zraven se kaksnega prijatelja ki vsekakor ne bo niti student. Za stevilo. No mene ne bo zraven, kot tudi velike vecine studentov, ki se jim zakon zdi kar vredu.
Spetsnaz
14. 05. 2010 10.49
No vidis dragi prijatelj!! Tega problema, se nihce ne dotakne !! Tisoci delavcev, ki delajo preko teh "agencij" je brez vseh pravic. Vprasajte jih koliko manjse mezde dobijo od redno zaposlenih delavcev ! A to, da nimajo delovnih oblek , delovnih cevljev in garderob, se nikomur ne zdi cudno??? nimus 14.05.2010, 10:38 2 obvezno ukinit te agencije ala adecco,manpower to so sami lopovi ki služijo na račun vseh ljudi .
Spetsnaz
14. 05. 2010 10.46
Vsesplosna kampanja v stilu deskriditacije in kriminalizacije studentskega dela. STUDENTJE NE BODITE OVCE ! A res verjamete, da zakon spreminjajo, ker se vostvo studentov obnasa neracijonalno ??? A ste res butalci in verjamete, da se neda drugace urediti zloravljanje studentskih napotnic??? Zavajajo vas, ker zelijo z Vasim "malim " delom polnit razne proracunske ljuknje (jame ). To je resnica ! MAJVECJI razlog spremembe, je, da vas je STUDENTOV PREVEC ! Oblastniki nimajo pojma kaj naj naredijo z tako stevilcno visokosolsko izobrazeno delovno silo. Na drugi strani pa manjka delavcev v razlicnih slabo placanih panogah. A VAM TO NI JASNO???