Slovenija

Če jih ne bodo upoštevali, bodo 26. septembra stavkali

Ljubljana, 05. 09. 2012 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat SKEI je napovedal stavko v dejavnostih kovinske in elektroindustrije ter kovinskih materialov in livarn. Ta bo potekala le en dan, in sicer 26. septembra. Do stavke so pogajanja seveda mogoča.

Stavkovna straža sindikata SKEI
Stavkovna straža sindikata SKEI FOTO: Dare Čekeliš

Izvršni odbor SKEI Slovenije je preučil stanje v pogajanjih za spremembe in dopolnitev kolektivnih pogodb dejavnosti za kovinsko industrijo, kovinske materiale in livarne ter elektroindustrijo Slovenije. Ker s stanjem niso zadovoljni, so se odločili za napoved stavke. Ta bo potekala le en dan, in sicer 26. septembra.

Zakaj stavka?

Lidija Jerkič
Lidija Jerkič FOTO: Skei Slovenije

V omenjenem sindikatu pravijo, da so bili prisiljeni napovedati stavko. Svojo odločitev utemeljujejo na podlagi nepripravljenosti delodajalcev za dogovor v pogajanjih. "Delodajalci v kovinski in elektroindustriji niso bili pripravljeni sprejeti kompromisnega predloga sindikatov, pogajanja v kovinskih materialih pa so delodajalci povsem odklonili. Za slednjo kolektivno pogodbo je bil sicer dogovorjen regres za letni dopust v višini 830 evrov, za drugi dve panogi pa je bil usklajen v nekoliko nižji višini, a do podpisa ni prišlo," je sporočila predsednica SKEI Slovenije Lidija Jerkič.

Kakšne so stavkovne zahteve?

V vseh treh panogah se stavkovne zahteve nanašajo na dvig najnižjih osnovnih plač po kolektivnih pogodbah dejavnosti, in sicer v kovinski industriji za 4,5 odstotka, v elektroindustriji za 3,5 odstotka in v kovinskih materialih za šest odstotkov. Stavkovna zahteva za vse tri dejavnosti je tudi enkratno izplačilo 150 evrov iz naslova inflacije za obdobje od januarja do septembra 2012 in plačilo stavke za udeležence v stavki, pravi Jerkičeva.

V sindikatu so dejali, da se zavedajo resnosti težav, v katerih se nahaja celotno slovensko gospodarstvo, a kljub temu ne morejo odstopiti od tega, da se najnižje osnovne plače dvigujejo v skladu z rastjo proizvodnje in produktivnosti ter inflacije. Dodajajo, da podatki poslovanja podjetij za lansko leto dokazujejo upravičenost njihovih zahtev.

Sicer v SKEI pričakujejo, da se bodo stavki pridružili tudi drugi sindikati, ki sodelujejo v pogajanjih. Pravijo, da so do napovedane stavke pogajanja mogoča, morebitne dogovore pa bi obravnaval odbor, ki se bo sestal nekaj dni pred napovedano stavko.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mužik
05. 09. 2012 12.58
kaj brišeš komentarje !! kaj je res je res se odpovedujem 24 ur na spletu !!
VOŠINEK R.
05. 09. 2012 12.38
+3
upajmo da gremo korak naprej!
Komentiranje prepovedano
05. 09. 2012 12.31
-1
Pogajanja s kom? Vlado, ki nima podpore v ljudstvu? Managementom, ki nima podpore pri delavcih?
Marija Krebs
05. 09. 2012 12.25
+7
Zahtevki so prenizki, po vseh že znanih in še neznanih podražitvah
covjek
05. 09. 2012 12.16
+5
imam 850 osnovno placo bodo men tudi dvignili?