Slovenija

'Če je Hrvaška pred bankrotom, bi morala biti tudi Slovenija'

Ljubljana, 02. 07. 2009 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

To je o ugibanjih, ali je slab finančni položaj Hrvaške prisilil Sanaderja v odstop, dejal Janša. Predsednik Türk pa se je zavzel za to, da bi državi še okrepili prizadevanja za rešitev mejnega spora.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš
Sanader je v sredo sporočil, da odstopa s položaja predsednika vlade in vladajoče stranke HDZ. Zakaj se je odločil za odstop, ni želel pojasniti, zatrdil je le, da ni bolan in da ni sprejel ponujenega položaja v eni od evropskih institucij.

Na sredin odstop hrvaškega premierja Iva Sanaderja se je odzval slovenski premier Borut Pahor. Dejal je, da je to notranja zadeva Hrvaške in da se Slovenija v to ne bo vtikala.

"Želim si, da bi bila nova vlada čimprej imenovana, zato da bi lahko normalno tekel dialog med vladama in da se zaplet, ki je nastal spričo dokumentacije, ki prejudicira določitev meje in je zaustavila pogajanja med Hrvaško in Evropsko unijo, čimprej razplete, tako da bo ta problem rešen in da lahko utrdimo odnose na novi višji ravni," je poudaril Pahor.

Türk za okrepitev prizadevanj

Odzval se je tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je poudaril, da gre za notranjo zadevo Hrvaške, obenem pa opozoril, da je Slovenija zainteresirana za stabilnost in uspešnost Hrvaške v prizadevanjih za premagovanje sedanje gospodarske krize, ki je zajela svet.

Slovenija in Hrvaška sta sosednji državi, ki ju povezujejo številne gospodarske, kulturne in človeške vezi in imata v sedanjih kriznih časih še posebno močne razloge za krepitev sodelovanja, piše v sporočilu za javnost urada predsednika republike.

Türk se je zavzel tudi za to, da Slovenija in Hrvaška v prihodnjem obdobju s potrebno treznostjo in realizmom ocenita izkušnje iz dosedanjega prizadevanja za vstop Hrvaške v evroatlantske organizacije in posebej v EU. "Slovenija je zainteresirana za nadaljnji napredek Hrvaške v tem procesu. V tem času obstaja tudi priložnost za dodaten napor za dokončanje določitve meje med državama. Rešitev je mogoča na podlagi vzajemnega spoštovanja in upoštevanja legitimnih interesov obeh držav, v okviru možnosti, ki jih daje mednarodno pravo," je še zapisano v sporočilu za javnost. Slovenski predsednik se je zavzel tudi, da bi obe državi skrbno preučili dosedanje izkušnje in okrepili prizadevanje za vzajemno koristno, pravično in trajno rešitev.

Janša: Vstop v EU se zamika

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Tina Smole

Prvi mož slovenske opozicije in nekdanji premier Janez Janša ocenjuje, da bo zaradi Sanaderjevega odstopa in prestrukturiranj v hrvaški notranji politiki “prišlo do dodatne zamude pri reševanju odprtih težav med Slovenijo in Hrvaško, pa tudi pri vstopanju Hrvaške v Evropsko unijo”, kar ne koristi niti Sloveniji niti Hrvaški.

Vprašali so ga tudi, ali meni, da je Sanader odstopil, ker je njegova država tik pred bankrotom. “Hrvaška je relativno bolj zadolžena kot Slovenija. Kratkoročno pa padec njihove gospodarske rasti ali proračunski primanjkljaj ni višji od slovenskega. Se pravi, če so oni pred bankrotom, bi morali biti tudi mi,” je odgovoril.

Žbogar: Hrvaška naj se vrne za pogajalsko mizo

Zunanji minister Samuel Žbogar Sanaderjevega odstopa ni komentiral, češ da ni primerno, da bi analiziral, kaj se dogaja v sosednji državi, je pa izrazil upanje, da se bo nova hrvaška vlada vrnila za pogajalsko mizo. Smo v obdobju umirjanja položaja, je dejal glede trenutnih razmer v zvezi s Hrvaško. Ponovil je, da je Slovenija pripravljena na nadaljevanje pogajanj in je s tem stališčem seznanila tudi druge članice Unije.

Kresalova presenečena

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da je nad Sanaderjevim odstopom presenečena, vendar upa, da zaradi tega ne bodo zastala pogajanja Hrvaške za njen vstop v EU.

"Vsi smo bili presenečeni, mislim, da vključno s kolegom, hrvaškim notranjim ministrom Karamarkom. Odstop se je zgodil ravno ob mojem uradnem obisku na Hrvaškem," je povedala Kresalova in dodala, da so se vsi spraševali, kaj se dogaja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (350)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cocaine
08. 07. 2009 01.06
tito, tito, tito je naše sunce!
NoriKonj
03. 07. 2009 20.08
Rdeči kar vrejo od fovšije na članku o poroki. So fovš, ker DZ še ni izglasoval novega zakona o .... zakonih.
dolg.jezik
03. 07. 2009 19.04
transam 03.07.2009, 07:21 2 Prvi mož slovenske opozicije in nekdanji premier Janez Janša: “Hrvaška je relativno bolj zadolžena kot Slovenija. Kratkoročno pa padec njihove gospodarske rasti ali proračunski primanjkljaj ni višji od slovenskega. Se pravi, če so oni pred bankrotom, bi morali biti tudi mi,” Vprašanje radiu Erevan: "Ali je mogoče pripeljat državo v enem letu v bankrot, če je prej imela pozitivno bilanco? " Odgoror Radia Erevan: " V principu ne, razen, če jo je prej štiri leta vodil Kalimero! " -------------------------------------- -------------------------------- in še odgovor neerevanca enemu Erevancu: vsako firmo in seveda tudi državo je mogoče spraviti na kolena in v bankrot v minuti, z eno samo dovolj napačno potezo... za take so pa komunisti strokovnjaki, pa izkušenj imajo na pretek!
g.doktor
03. 07. 2009 16.50
janez janša slo. heroj
transam
03. 07. 2009 07.21
Prvi mož slovenske opozicije in nekdanji premier Janez Janša: “Hrvaška je relativno bolj zadolžena kot Slovenija. Kratkoročno pa padec njihove gospodarske rasti ali proračunski primanjkljaj ni višji od slovenskega. Se pravi, če so oni pred bankrotom, bi morali biti tudi mi,” Vprašanje radiu Erevan: "Ali je mogoče pripeljat državo v enem letu v bankrot, če je prej imela pozitivno bilanco? " Odgoror Radia Erevan: " V principu ne, razen, če jo je prej štiri leta vodil Kalimero! "
NoriKonj
03. 07. 2009 03.08
abeceda123: ..........če bi Dolfe do konca izpeljal projekt..... tebe nikoli ne bi bilo nasvet in tvoja mamica bi blond pofarbana seksala s kakšnimi SS-ovci na projektu ustvarjanja višje rase. Tega "sranja", kot ga ti imenuješ, nebi bilo, če nebi bilo prve svetovne vojne, če Italija in Avstro-Ogrska nebi uspele naplahtati zaveznike, če nebi bilo Karađorđevičev, če bi mi imeli bolj trde prašnike, pa še 1'000 drugih "če" od takrat in vse do današnjih dni. Živimo danes. Pokažimo, da imamo vsaj mi trde prašnike.
abeceda123
02. 07. 2009 23.51
..........če bi Dolfe do konca izpeljal projekt, tega sranja ne bi bilo.
NoriKonj
02. 07. 2009 23.27
Dolg.jezik in vinadap, pa pajtlerblanka, sorry, ker sem izginil iz te diskusije brez, da bi pustil da se prej človeg90 stegne (mimogrede: 90 so leta na križu ali letnica rojstva?). Nam je buldožer na začetku ulice presekal podzemni kabel in smo ostali brez elektrike. Bomo jutri pri kakšni drugi temi končali delo.
dolg.jezik
02. 07. 2009 22.18
očitno so komunistom ure štete! končno! :o))
12345s
02. 07. 2009 22.11
Tudi Janša se je pred časom hvalil z vabljivimi ponudbami iz tujine,...se pa raje tožari. Sanaderjev teatrelizem je očitno bolj zanimiv.
0
02. 07. 2009 21.57
To vidite to je demokracija..................................
0
02. 07. 2009 21.55
nisem pamela....
0
02. 07. 2009 21.53
tip mi je zbrisal komentar......????? HALLO
sweetguy
02. 07. 2009 21.17
jaz verjamem, da se tudi mi bližamo bankrotu. sem pa zelo vesel, da bom na suhem, ko bom videl hrvate kako se bodo potopili.
Insignia90
02. 07. 2009 20.37
miha_321 ITAK MEDIJI TAK NONSTOP LAŽEJO IN PODPIHUJEJO ČE BI VSE VERJEL KAR MEDIJI NAPIŠEJO POL SI JE TISTI ČLOVEK TAK BOGI......... KER IMA MOŽGANE SPRANE DO KONCA.....
miha_321
02. 07. 2009 19.52
Kakšne neumnosti slišiš od politikov. Medije še razumem, da trdiš pa da je potem tudi slovenija pred bankrotom, moraš biti pa totalen idiot! Dolg Slovenije se meri v miljonih evrov, dolg hrvaške pa je okroglih 40 milijard evrov in z vsakim dnem se povišuje.
DrGregoryHouse
02. 07. 2009 19.15
sj slovenija še bo bankrotirala
Insignia90
02. 07. 2009 19.01
NoriKonj 02.07.2009, 18:55 0 ADMIN nima spoštovanja, meni je pravkar izbrisal odgovor na to, kar mi je napisal človek90, samo zato, ker sem ga spomnil na vse laži in rasistično nakladanje, ki ga je napisal SEM GLIH MISLAL ZDAJ NEKAJ NAPISAT SAMO NEBOM KER ME JE NEKDO ZADNJČ SPOMNO DA PAMETNEJŠI ODNEHA TAKO DA JE BREZ SMISLA SPLOH KAJ KOLI OBRAZLAGAT........FAJN SE MEJ......PA ODPRI OČI IN OPAZUJ SVET OKOLI SEBE :) MORDAŠ BOŠ PRIŠEL DO RESNICE
NoriKonj
02. 07. 2009 19.01
Človek90, ne pretvarjaj se, tebi je ADMIN izbrisal samo post kjer si pošiljal spolno zlorabljene otroke izraela v ženski spolni organ, ker so po tvojem krivi svetovnega bančniškega kriminala. Besede seveda niso bile te, ampak, meni je ADMIN izbrisal odgovor samo zato, ker sem ponovil tvoje žaljitve v popačeni angleščini.
dolg.jezik
02. 07. 2009 19.01
clovek90 02.07.2009, 18:56 SAMO RES VEŠ KOLIKO MOJIH POSTOV SO ZBRISALI ADIJO SAMO UTIŠAT PA ME NE MOREJO RAZEN ČE SE BODO POZANIMALI PREKO IP-JA KI SEM DOMA........HMMMMMM -------------------------------------------- -------------------------- he he, pozanimajo se lahko za tvoj I.P. saj ga itak imajo! a samo I.P. jim še nič ne pomaga, ker potem morajo vložiti zahtevo za pridobitev tvojih podatkov, kar pa sme ponudnik internetnih storitev razkriti le na zahtevo policije, sodišča, ki mora seveda imeti nalog... le tako lahko izvejo tvoj naslov. vse druge poti so nezakonite, tako da... NI STRAHU! :o))