Slovenija

'Če je denar za ene, bo tudi za druge'

Ljubljana, 05. 06. 2012 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati državne uprave se bodo v desetih dneh uskladili glede normativnega dela že pripravljene kolektivne pogodbe za državno upravo, nato pa se bodo začeli pogajati z vlado. V pogodbo naj bi vključili pogoje dela sindikata, nadomestila in povračila, plačilo za povečan obseg dela in nadure.

Potem ko so policisti dosegli sporazum z vlado, se je danes na delovnem sestanku sestalo devet sindikatov, med drugim sindikati gasilcev, carinikov, občinskih redarjev in ministrstva za obrambo. Kot so povedali pred sestankom, enak dogovor zahtevajo tudi v sindikatih, ki zastopajo druge uniformirane poklice in pooblaščene uradne osebe.

Nezadovoljni so tudi cariniki.
Nezadovoljni so tudi cariniki. FOTO: Carinska uprava RS

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je povedal, da je kolektivna pogodba za državno upravo pripravljena že nekaj let. "Kolegi so si bili danes enotni, da jo bomo dodelali, predelali, kaj uskladili glede na nekatere rešitve v sporazumu vlade s policisti in se potem z vlado izpogajali o tej kolektivni pogodbi," je pojasnil.

Dejal je, da je treba razrešiti nekatera nesorazmerja, med drugim pa bodo v pogodbo vključili pogoje dela sindikata, nadomestila in povračila, plačilo za povečan obseg dela in nadure. Dejal je, da bo imel minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič usklajeno pogodbo na mizi sredi junija in dodal, da je minister izrazil pripravljenost, da se bodo glede tega čim prej sestali.

Sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščević pa je po sestanku povedal, da so ugotovili, da sporazum vlade s policisti ni nič posebnega, saj ne prinaša ničesar novega, kar ni že opredeljeno v zakonih. "Edino, kar smo ugotovili, je, da izvajanje tega ni poenoteno," je dejal. Pojasnil je, da bodo od vlade zahtevali, da se ne samo za pooblaščene uradne osebe, ampak za celotno uradništvo in javni sektor "zadeve poenotijo, da bodo pod enakimi pogoji lahko koristili tako plačilo nadurnega dela kot povečanega obsega dela".

Dialog z direktorico direktorata za javni sektor Mojco Ramšak, ki se je prav tako udeležila sestanka, je po njegovih besedah potekal zelo korektno. Dodal je še, da bodo vlado pozvali k socialnemu dialogu, postavili pa bodo tudi skrajni rok, do katerega pričakujejo njihov odziv.

Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek pa je povedal, da so glede na sporazum policistov z vlado uniformirani poklici trenutno ločeni, zato zahtevajo enako pogodbo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepistric
06. 06. 2012 15.05
+2
zdaj bo šele pritisk na policaje...zdaj bodo delali ko zmešani...bog nam pomagaj...
blue33
06. 06. 2012 14.05
+1
he he, želijo privilegij policije, super, malica jim bo znižana na 3,52 €, regres za 400€ in potni stroški na 8% goriva, pa kaj mislite da je JJ kaj dal policiji bolano, naj se samo grebejo za ta privilegij
robertc
06. 06. 2012 13.37
+0
Ja kaj zdaj bi pa še radi redarji neki privilegij za tiste položnice, ki jih pišejo?!! Pa vojaki, ki hodijo samo v službe ne pa na prave bojne linije, pa vlečejo denar od države. Zadnjič sem gledal prispevek na POP kako so se urili v Italiji in to tako, da so eden drugemu streljali v hrbet. To ti je dobra vojska! Pa poklicni gasilci, ko cele noči prespijo v službi, ko ni dela. Najboljše, da jim država, da vse!!!! Sindikalisti niti ne vedo kaj bi radi!!!!!!!!! TO LAHKO SAMO POPIZDIŠ! Policija je dobila privilegije opravičeno, če je sploh kaj dobila!
lepistric
06. 06. 2012 15.06
-1
To,to. Pa še prometnih kazni so upravičeni. Pošteno razmišljanje. Bravo.
SimonaHamer
06. 06. 2012 12.14
+3
MATI ČLOVEKA Bolje bi bilo, če bi rodila zimo črno, o mati moja, kot mene. Ko bi rodila medveda v brlogu, kačo na dračju. In če bi poljubila kamen, bolje bi bilo, kot moj obraz, bolje bi bilo, če bi me dojila zver, kot žena. In če bi rodila ptico, o mati moja, bila bi mati. Bila bi srečna, s perutjo bi ogrela ptico. Če bi rodila drevo, drevo bi spomladi oživelo, razcvetela bi se lipa, zazelenel bi šaš od pesmi tvoje. Pri nogah bi ti počival jajček, če bi bila mati ovčici. In čebljanje tvoje in tvojo bolečino bi razumela ljubka živalca. Tako pa stojiš sama in sama deliš molk z grobovi; grenko je biti človek, kadar se nož s človekom brati. Vesna Parun (Prevod: Veno Taufer)
Katja10
06. 06. 2012 12.01
+2
V urah teče beli čas. Plamenijo mračne glave. V temni gori kliče glas. Za vodami so daljave. Kri v nevestah koprni. Kašče pokajo od zrnja. Bik rjove od slasti. Beli venci so iz trnja. Mile praproti zore. Temni glas med gabri toži. Na zahodnem robu dne spi nekdo v pretesni koži. (Kajetan Kovič: Prva)
kiwwwi
06. 06. 2012 11.07
+0
Majsko plačo smo dobili okoli 8% višjo od aprilske, tako pa junijsko znižanje ne bo imelo velikega efekta.
lepistric
06. 06. 2012 15.08
+1
bojchb
06. 06. 2012 09.18
+2
Vem da ne spada k temu članku, ampak nekje moram napisat. Če bi bil na današnji dan pred 20. leti izveden atentat na škratka, bi bi bilo to danes na vseh naslovnicah, tako pa ni, ker je bi to "le" Ivan Kramberger. Naj počiva v miru, resnica kdo je naročil umor bo zagotovo prišla na dan. Sicer se pa itak to že ve.
savica.modrine
06. 06. 2012 08.23
+6
Policisti "NE SODIJO med ,,uniformirance,, saj delo opravljajo tako v uniformi kot civilu. Po pooblastilih jih ni moč primerjati z nobenimi primerljivimi, zaradi izredno širokih pooblastil, opredeljenih v Ustavi RS, Zakonu o kazenskem postopku, zakonu o prekrških, zakonu o policiji, zakonu o policijskih pooblastilih in plejadi drugih podzakonskih predpisih. Glede na naravo dela in podobnost z drugimi sorodnimi službami v tujini, ne sodijo v javni sektor prav zaradi navedene širine njihovih pooblastil, ampak njih status mora urejati poseben zakon, zakon o policiji, na katerega se veže panožna kolektivna pogodba. V javni sektor jih je uvrstilo slovensko kapitalsko politično podzemlje, od leta 1993 naprej, z jasnim ciljem, jih utopiti med ostalimi v JS in onemogočiti do te mere, da se bodo v času lastnjinjenja, privatizacije in tajkunstva ukvarjali sami s seboj ne pa s tovrstnim kriminalom, ki je Slovenijo pripeljal na rob gospodarskega zloma. Virantova plačna reforma je vrh @/šarlatanstva v tej smeri z jasnim ciljem, združiti policiste pod njegovo enačbo, ,,uniformirance,, in jih skozi materialno stanje, katerega bodo določali ostali v javnem sektorju, onemogočiti v njihovem normalnem delu, ki ga od njih pričakuje družba in davkoplačevalci.. Ščernjavići, Mišćevići, ali pa gasilci, najemniki raznih nočnih lokalov Ogrizki, pozabite , ne bo vam uspelo, kajti policisti so ,,ustavna kategorija,, kot so obramba in pravosodje.
Aleks Šernek
06. 06. 2012 06.26
-1
Pismo no. Od kdaj pa so redarji, cariniki, gasilci itd. podobno policiiji? Se pa res visoko nosijo in cenijo. Ti poklici niti malo niso primerljvi s policijskim poklicem in delom. Niti malo. In zelo krivično od njih, da tiščijo nos tja, kamor jim ne spada in kjer jih ne srbi. Ti poklici so svetlobna leta daleč od policijskega in se z njim ne morejo primerjati.
legabi
06. 06. 2012 06.57
+3
Se strinjam, s poklicem policije se ne more noben poklic, da se primerja!
blue33
06. 06. 2012 02.37
+5
Zahtevajo iste ugodnosti kot policisti, se pravi, da hočejo, da se jim zmanjša malica, potni stroški,, regres in napredovanja, saj pa policija ni dobila nič ljudje, zdato grejo vsi ven iz sindikata
Janez..JaIen.
06. 06. 2012 01.40
+7
naslednji pa bodo na vrsti lupilci krompirja v mkdonaldsu? menda imajo uniforme.
Kserkses
05. 06. 2012 22.50
-1
folk bo treba začet lotto igram... ne, sej se hecam... seveda so naivneži, ki dajo tudi zadnji denar tja ( češ, potem še pa to ne rabim... haha:) )
Denis Denko 1
05. 06. 2012 22.21
+3
pol za mene tudi velja,delam pri varnost maribor za 530,eu na msec,vse dni seveda ponoči..ki je pol pravica,,,
Marko Virtnik
05. 06. 2012 21.55
+32
Kar se tiče gasilcev je res, da jim je potrebno urediti status in plače. Kar pa se tiče carinikov pa postanem tako jezen, saj v vsej svoji zgodovini so se vedno samo vlekli za policisti. Vse kar so si policisti izpogajali so nato zahtevali še oni. Kje pa ste bili v tej stavki? Zakaj se niste postavili ob bok policistom in z njimi stavkali? zakaj ste podpisali sporazum z vlado? Mislili ste si, naj oni kar stavkajo, tako ne bodo nič dosegli. Zdaj pa ko se je malo drugače obrnilo, pa ste svoje r...dvignili in bi še vi nekaj zahtevali. Vedno se je carina \"šlepala\" in vedno se bo.
miremat
05. 06. 2012 22.27
+8
mirotanja
05. 06. 2012 23.31
-2
miremat, a nimaš svoje hrbtenice, da se z vsem strinjaš? Kaj zdaj, ali so policaji s stavko kaj dobili ali ne?
lepistric
06. 06. 2012 15.14
Meni se ni zdelo, da bi policaji stavkali. Po moje je to samo neka medijska finta, da so jim lahko dvignili plače. Verjetno ste se spet vsi po vrsti pustili nategniti iz televizije.
Tetrapan89
05. 06. 2012 21.53
+9
kdaj pridemo pol na vrsto ne uniformiranci ?
A ding, a dong
05. 06. 2012 22.59
+3
Ma ne sekiraj se. V tej Sloveniji uniforma ni več kaj dost pomembna. Zdaj so se spravli, katera " barva" uniforme je več vredna - kateremu pripada več? Glej, jaz grem za veliko noč v City park animirat velikonočnega zajca, to je tudi uniforma...Kaj lahk dobim ato večjo plačo?? :-)
Aleks Šernek
06. 06. 2012 06.30
+0
Ja, ja AnemariB. Ko ti bo uniforma odvzela prostost, omejila gibanje in te spravila v red, ali mogoče po drugi strani rešila življenje ali te izvlekla iz ognja in ti ga ta čas druga pogasila. Šele potem se boš zavedla, da je uniforma pomembna in, da ima pooblastila s katerimi ti lahko hudičevo močno kroji življenje.
smosezatoboril
05. 06. 2012 21.52
+11
Dajte si naliti čistega vina. Vlada je naredila zopet potezo in pol. Policisti niso dosegli ničesar. Predstavnika sindikatov sta podpisala nekaj kar nihče od članstva ne odobrava. Zakaj ne ve nihče. Niti ena od stakovnih zahtev ni bila izpolnjena. Kakšna je korist za policijo vesta samo Petrovič in Uroševič. Vsi ostali tega ne čutijo. Mislim, da bosta pri naslednji plači oba ostala brez znatnega števila članstva. Nastaja že tretji sidikat. Tokrat pravi, ki bo res zastopal vse policiste in se ne bo prodal tako zlahka. Policisti niso dobili nič.
miremat
05. 06. 2012 21.55
+6
hansola
05. 06. 2012 23.26
+6
Ja, višek inteligence se je spet pokazal. Ni vam všeč sindikat, ustanovimo svojega. Ni vam všeč občina, ustanovimo svojo,… Ni čudno, da ni dnara...
miremat
05. 06. 2012 21.51
+8
Kaj en dan so stavkal, pa odnehal.Zej jim pa je žal,sej policisti so vztrajal pa niso dosegl bogve kaj no!Zej pa jokejte!!!!HAHAHAHA Jokice
TurbinaOdStargaGolfa
05. 06. 2012 21.43
+6
Ajga, ukinit redarstvo in njim namenjen denar razporedit za koristne uniformirance....
Aleks Šernek
06. 06. 2012 06.32
+1
To pa res. Mestni redarji so pa res eden od popolnoma nepotrebnih balastov.
SimonaHamer
05. 06. 2012 21.01
+2
ODŠLA SVA SPET vsak svoji samoti naproti, pa sva komaj občutila, kako je lahko topel stisk dveh rok. Odšla. Preprosto. In sva spet, kar sva bila: Komaj še človek. Tako čudno ubog. Vse, vse je dobilo drug obraz ta hip: drevesa, hiše, oblaki, nebo in ceste so, ko da nikamor več ne držijo in je vseeno, kam nameriš nogo. Odšla sva vsak svoji samoti naproti. Reci: Kolikokrat bo še treba oditi in za vselej pustiti ob poti drobec srca? Ivan Minatti
mimic
05. 06. 2012 20.02
+7
Vsem 600€ plače ( tako kot jst dobim , z vsemi dodatki ) , pa da jih vidim. pojdite proizvajat pa bo gnar
periot22
05. 06. 2012 20.46
-3
A ding, a dong
05. 06. 2012 20.46
+5
Zakaj se pa nisi učila....Tako sklepam s tvojga odgovora, ki je vse prej kot bister. Ti imaš tipično slovensko bolezen: "Če jaz nimam, pa vi tudi ne boste imeli!"
AlternativeFacts
05. 06. 2012 21.46
+9
anamariB. - Kaj pa tisti,ki so se učili in so še danes na sociali?Nevem,kdo ima tipično slovensko bolezen?Ravno zaradi tega,ker je izobrazba,ne pa delavna uspešnost merilo plače,smo v taki kakici.Ogromno človečkov z instant diplomami a zeeeellooooooo malo človečkov z dejansko uporabnim znanjem.
patriott
05. 06. 2012 21.48
+0
Lol idi spat jaz imam 1200€ pa se ne bunim
6zabica
05. 06. 2012 21.51
+0
Jaz imam znanje in diplomo v roki, v žepu pa niti prebite pare...brez službe, brez denarne socialne pomoči, nikakršnega dela na črno...počutim se popolnoma nesposobno.Delala od 15 leta po tovarnah, kjerkoli, ni da ni, da sem si malo izboljšala študentska leta...In zato sem toliko truda vlagala v študij, da mi bo enkrat bolje...pa mi je z vsakim dnem težje verjeti, da bo bolje.Pa pol toliko ne jamram kot tisti, ki vsaj še imate službe...in pomagam za dobrine kot npr. krompir, meso, testenine, mleko, zelenjava, sadje...pa sem srečna z tem kar imam.
AlternativeFacts
05. 06. 2012 21.53
+4
Za to socialo se niti prdnit ne splača.Ampak,če se že gremo neko družbo,kjer so pravila igre za vse enaka,potem imajo prav.Ne moreš nekomu dati kar zahteva,drugemu pa prst v rito in mu reči,naj globoko diha.
andraz1994
05. 06. 2012 21.54
+2
pa policaji, vojaki, radarji itd. tut nimajo vsi doktoratov ne, večina jih je iz poklicnih šol
A ding, a dong
05. 06. 2012 22.51
A ding, a dong
05. 06. 2012 22.53
+1
POlicista s poklicno šolo v sloveniji ni! Res da je policist poklic - ampak mora imet 5. stopnjo. Kot npr. redar, pa par vojakov, kateri niso glih kriminalci, ker mors podpira samo take.
hansola
05. 06. 2012 23.29
AnemariB, tvoj odgovor je malo čudn, če se ne bi učila bi bla policajka al pa politik, tak pa se žal je in je brez dnara.