Slovenija

Če boste preveč varčni pri ogrevanju, vas lahko to udari po žepu

Ljubljana, 05. 11. 2015 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
630

Vas ob pogledu na račun za ogrevanje stisne pri srcu, saj pridno varčujete in zapirate radiatorje? Račun je še vedno visok, vas pa zebe. Nov pravilnik, ki določa način obračunavanja stroškov ogrevanja, vas bo 'prisilil', da ne boste več tako zelo varčni, saj boste v nasprotnem primeru ogrevanje plačali po deležu ogrevane površine in ne po izmerjeni porabi.

V sredo, 4. novembra je v veljavo stopil nov Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli. Ta pravilnik vključuje stavbe, kjer so najmanj štirje posamezni deli (stanovanja ali poslovni prostori) in imajo skupno daljinsko ogrevanje. Pravilnik je osnova, ki narekuje, po kakšnem ključu vam bodo obračunavali stroške ogrevanja in stroške tople vode, če ste priključeni na daljinsko ogrevanje. In ker so stroški ogrevanja stanovanja tisti, ki vas v času kurilne sezone najbolj udarijo po žepu, je pomembno, da se seznanite s tem, kaj prinaša nov pravilnik.

O korekcijskih faktorjih bodo odločali izvajalci delitve. Če pa se bo vaša stavba odločila, da usposobljeni projektanti naredijo izračun korekturnih faktorjev, bodo morali izvajalci delitve upoštevati le-te in ne izkustvene.
O korekcijskih faktorjih bodo odločali izvajalci delitve. Če pa se bo vaša stavba odločila, da usposobljeni projektanti naredijo izračun korekturnih faktorjev, bodo morali izvajalci delitve upoštevati le-te in ne izkustvene. FOTO: Thinkstock

Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, kjer pričakujejo, da bodo nekatere varovalke, ki jih vsebuje novi pravilnik, prispevale k pravičnejši delitvi stroškov ogrevanja med sostanovalci, je delitev stroškov za toploto obvezna že od leta 2011. Po njihovih izračunih, se je odjem toplote v zadnjih štirih letih zmanjšal za 15 odstotkov, zato je bil ukrep uvedbe delilnikov toplote po mnenju ministrstva učinkovit. Do leta 2020 načrtujejo, da bi se poraba toplote zmanjšala še za dodatnih 5 odstotkov na 20 odstotkov.

Ukrep je zadovoljil pričakovanja države. Kaj pa nas, porabnikov?

Kot so pojasnili na ministrstvu, je analiza ukrepa delitve stroškov pokazala, da je po uvedbi delilnikov manj za ogrevanje plačalo 32 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 19 odstotkov plačalo več. Z delilniki in načinom obračunavanja toplote je zadovoljnih 46 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov jih je imejo težave z delilniki, a so jih odpravili, 13 odstotkov pa jih ima še vedno.

Ko je država lani sprejela nov Energetski zakon (EZ), je bilo temu potrebno prilagoditi tudi nov pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah. EZ določa obveznosti vgradnje števcev in delilnikov toplote, ta pravilnik pa se ukvarja zgolj z načinom delitve in obračuna stroškov za toploto.

Katere so novosti, ki jih prinaša nov pravilnik?

Zmanjšana pristojnost lastnikov stanovanj

V pristojnosti lastnikov delov stavbe, ki se ogreva, ostaja (tako kot v pravilniku iz leta 2010) odločanje o vrsti in tipu delilnikov ter o začetku in trajanju obračunskega obdobja.

Rezultati ankete so pokazali, da je 32 odstotkov anketiranih v večstanovanjskih stavbah porabilo in plačalo manj kot pred uvedbo delilnikov toplote, medtem ko jih je 19 odstotkov plačalo več.
Rezultati ankete so pokazali, da je 32 odstotkov anketiranih v večstanovanjskih stavbah porabilo in plačalo manj kot pred uvedbo delilnikov toplote, medtem ko jih je 19 odstotkov plačalo več. FOTO: Thinkstock

Nič več pa lastniki stanovanj ne odločajo o parametrih za delitev in obračun stroškov ogrevanja, ki so: način določanja količine toplote za pripravo tople vode, izračun korekturnih faktorjev za izenačitev vpliva lege posameznih delov v stavbi glede na njihove potrebe po toploti, delež stroškov za ogrevanje oziroma pripravo tople vode, ki se razdeli med posamezne dele stavbe na osnovi porabniških deležev. To je po novem v pristojnosti izvajalca delitve, ki pridobi podatke o številu oseb, o ogrevanih površinah posameznih delov, o višinah posameznih delov in o toplotnih izgubah posameznih delov stavbe, ki so določene na podlagi predpisa o učinkoviti rabi energije v stavbah, in sicer od lastnikov oziroma upravnika.

Kaj pa, če ne boste zadovoljni s korekturnim faktorjem, ki vam ga bo določil izvajalec delitve? Na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da lastniki imajo vpliv, in sicer tako, da zamenjajo izvajalca delitve. Kar pa seveda prinese s seboj zapleten postopek in dolgotrajno pridobivanje soglasja.

Spreminja se delitev stroškov za toploto

Delitev stroškov v stanovanjsko-poslovnih stavbah se mora izvesti ločeno za stanovanjski in za poslovni del stavbe.
Spremenjen je tudi delež stroškov posameznih delov stavbe.

Pravilnik določa, da se stroški za ogrevanje v višini najmanj 50 odstotkovin največ 80 odstotkov razdelijo med posamezne dele stavbe po porabniških deležih (prej je veljalo od 60 do 80 odstotkov). Preostali del stroškov za ogrevanje se med posamezne dele stavbe razdeli glede na delež ogrevane površine. Podobno razmerje velja tudi glede priprave tople vode. Preostali del stroškov za pripravo tople vode se v stanovanjskem delu na posamezne dele stavbe razdeli glede na delež števila uporabnikov, v poslovnem delu pa glede na delež površine. 

Nov pravilnik poskuša urediti razmerje med tistimi, ki imajo visoke stroške ogrevanja, saj so zaradi toplotnih izgub prisiljeni več ogrevati, in med tistimi, ki varčujejo in jih ogrevajo topla stanovanja sosedov.
Nov pravilnik poskuša urediti razmerje med tistimi, ki imajo visoke stroške ogrevanja, saj so zaradi toplotnih izgub prisiljeni več ogrevati, in med tistimi, ki varčujejo in jih ogrevajo topla stanovanja sosedov. FOTO: Thinkstock

Primeri, ko se ogrevanje računa po ogrevani površini:

Pravilnik določa, da se tam, kjer ni podatkov z delilnikov iz objektivnih okoliščin, porabniški delež določi tako, da je za ogrevanje enak deležu ogrevane površine. Kjer pa ni podatkov z delilnikov po krivdi lastnika, pa se porabniški delež za ogrevanje oziroma pripravo tople vode določi po ogrevalni površini, a se pomnoži s faktorjem 3.

Delitev stroškov se lahko izvede le v primeru, če so podatki dostopni za več kot 50 odstotkov ogrevane površine, sicer se stroški razdelijo glede na ogrevano površino. Na ministrstvu opozarjajo, da v praksi ta določba pride v poštev v začetku ogrevalne sezone, ko niso vsa stanovanja enako hladna in nekatera potrebujejo dogrevanje. V takem primeru se nato stroški delijo glede na delež ogrevane površine.

Novost je tudi, da se lahko lastniki stanovanj, če pridobijo 100-odstotno soglasje, odločijo, da želijo imeti drugačen obračun toplote in obvestijo o tem izvajalca delitve.

Prav tako velja, da v tistih stanovanjih, kjer je poraba nič ali manjša od 40 odstotkov povprečne porabe za stavbo, da se za ta stanovanja smatra, kot da ni podatka, zato se poraba računa glede na delež ogrevane površine.

Zanimivo je tudi, da se v primeru, kjer so nesorazmerna odstopanja in je poraba za 5-krat večja od povprečja celotne stavbe, smatra, da je nekaj narobe, zato morajo lastniki stavbe izvesti pregled ogrevalnega sistema. V tem primeru se vsem stanovalcem porabniški delež določi na osnovi ogrevane površine. Koliko stane takšen pregled, na ministrstvu podatka nimajo, je pa v primeru takšnih anomalij obvezen.

Nič se ne bo spremenilo tam, kjer zadeve že delujejo, tako kot treba, zagotavljajo na ministrstvu in dodajajo, da mora izvajalec delitve delitev prilagoditi novemu pravilniku. Osnovni algoritem ostaja enak kot prej, ima pa določene varovalke, zato mora izvajalec preveriti morebitna odstopanja. In kaj to pomeni za vse tiste, ki že imajo vgrajene delilnike? Na ministrstvu pravijo, da ni treba narediti nič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pinkopalinko3
10. 10. 2016 18.24
kako pa v primeru, ko je 10% stanovalcev odstranilo radiatorje in stanovanj in se ogrevajo na elektriko, kako se bo tu obračunavalo
kapetan09
10. 11. 2015 09.17
Imam hišo in svojo centralno . Zdaj bom pa tožil soseda , ker ima hišo zraven moje brez centralne kurjave in se greje na račun toplote ki jo oddaja moja hiša,.......hehehe
tone ton
08. 11. 2015 09.47
+2
Je pa seveda en manjši hakeljc.Kaj pa če se v stavbi večina greje na alterntivo recimo 70-80% ostali na daljinsko ogrevanje.Potem je dobavitelj daljinskega ogrevanja eden navaden parazit,ki se je pripopal na lastnike stanovanj in popolnoma nezakonito če ne celo mafijsko oddira stranke.
tone ton
08. 11. 2015 09.43
-3
1 Če se jih v bloku greje več kot 50% po števcu oziroma na daljinsko ogrevanje se za one,ki se grejejo na elektriko in klimo ne spremeni NIČ. 2 Če se jih v bloku greje manj kot 50% po števcu oziroma na daljinsko ogrevanje gredo vsi na kvadraturo porabljene energije. KAJ SEDAJ TULE NI JASNEGA.
MUNGATUMBA
08. 11. 2015 08.17
+3
Greš za čez zimo, na dopust v tople kraje, pa da tu nimaš stroškov8 zapreš vse ventile- tudi vidne.. )... evo- plačaj ogrevanje ker te NI BILO- za neuporabi centralne.. poleti samo davke za elektriko plačaš- porabe pa nič..
MUNGATUMBA
08. 11. 2015 08.11
@1koment.+ srebrni: Res je: Tudi jast dogrevam s klimo, .. prišparam na centralni in ker ne bom pokuril, po paramtreih- števcih, mi bodo pičili po kvadraturi.. tleke mi nekaj ni jasno, pa imam 4. leta vrtca za sabo..
srebrnibreg
07. 11. 2015 12.42
+4
Tu se mi poraja eno vprašanje. Kako mene lahko nekdo kaznuje, ker nisem recimo porabil toliko energije kot nekdo misli, da bi moral ali pa preveč kot nekdo misli, da bi jo moral, če nikjer za porabo ni nobenega normativa. Ne na osebo in ne na kvadraturo.
Rezerv
07. 11. 2015 11.31
+2
Spoštovani! Ko se pogovarjamo o ogrevanju moramo upoštevati sistem ogrevanja.Poznamo Centralno ogrevanje, Daljinsko ogrevanje, Etažno ogrevanje. Vsak sistem ima svoj pravilnik in ne morete to posploševati. Energetski zakon to opredeljuje. Daljinsko ogrevanje je v Tarifnem sistemu kot Elektrika. Ta pravilnik je pa ne govori o sistemu ogrevanja zato je v nasprotju z Energetskim zakonom in tarifnim pravilnikom.
1koment
08. 11. 2015 16.14
+1
Ko se pogovarjamo o elektriki, lahko izbiram dobavitelja in količino porabe. Tu pa gre za očitni monopol in oškodovanje strank.
1koment
07. 11. 2015 09.18
+2
Sem lastnik stanovanja v večstanovanjski hiši. Napeljano je daljinsko ogrevanje po vertikalah. Nekdo me sedaj prisiljuje, da uporabljam določen tip energije, ki je dražja od drugih virov. Gre za situacijo, kjer nekdo uveljavlja monopolni položaj na trgu z energijo? V mojem primeru je ogrevanje s klimatsko napravo veliko cenejše od daljinskega centralnega ogrevanja. Pravilnik naj bi bil sprejet v imenu solidarnosti med lastniki. Kaj pa je s solidarnostjo v hišah, ki nimajo centraliziranega ogrevanja, ampak vsak lahko ogreva lastno stanovanje, kot se mu zdi. Kaj je pa tu s solidarnostjo? Če se že v kapitalizmu gremo nekakšno prisilno solidarnost, kar zaudarja po starih časih in če zaradi manjše porabe energije delam sosedom dodatne stroške, komu sem jih dolžan povrniti? Sosedom ali podjetju? Po pravilniku, podjetju. Kakšna solidarnost neki! Način, kako dodatno izmolsti denar. Ali imamo institucije, ki naj bi varovale potrošnike. Kam se lahko pritožim? Razlogov imam več kot dovolj. Zadeva nikakor ne vzdrži ustavne presoje.
tigrica2008
07. 11. 2015 09.49
+1
Ulica, kot v primeru radarjev. Morda je rešitev tudi v množičnih zahtevkih po vračilu investicije v merilnike. Ker merilniki v tem primeru niso več smiselni, so pa vezani na ta zakon oz. pravilnik. To bi bil neke vrste pritisk. Mislim tudi, da ta nov pravilnik nima nobene zveze z varčevanjem oziroma zmanjšanjem porabe energije, temveč je pisan za dobavitelje toplote. Morda je rešitev tudi zavračanje računov za storitev, ki je nismo kupili - spet vezano na merilce. Ali pa v popolnem bojkotu odjema toplote. Da nihče, ampak res nihče, ne odpre radiatorja v bloku. Čakam, da se končno formira nek odbor interesne skupine, ki bo začel reševati to krajo.
vojkopernar
07. 11. 2015 08.36
+1
Birokratskeih neumnosti ni konca. verjetno si izmišljujejo delo zato, da lahko rečejo, da nekaj delajo. Idioti!
xmp125
06. 11. 2015 21.44
+1
Vsi tisti, ki se pritozujejo nad temi popravki pozabljajo da so se pred uvedbo delilnikov v teh blokih VSI stroski delili na kvadraturo, in ce ste takrat zapirali radiatorje, niste prisparali nic, sedaj pa lahko, le ne smete jih zapreti tako, da ogrevanja sploh ni. Poleg tega ste pet let nazaj placevali tudi za sosede, ki so zato, ker je bilo ogrevanje na kvadraturo, imeli cel dan odprta okna in radiatorje na ful. Z delilniki tega razmetavanja ni vec, pojavili so se pa novi problemi s tistimi, ki so delilnike razumeli kot nacin, da ne placajo skoraj nic. Zakaj je treba na vse ali nic, zaboga? A se ne morete zadovoljiti s tem, da lahko sedaj placate komot 30% manj kot prej, ce varcujete? Glede gretja od sosedov - v blokih z gips stenami (nekateri bloki na bratovsevi ploscadi recimo) se je dalo celo zimo preziveti z zaprtim radiatorjem, ker se je tako mocno grelo od sosedov. Vem, ker sem v taksnem stanovanju zivel nekaj let, preden sem odkril da je radiator zaprt! Jaz sem pa hodil v stanovanju (garsonjeri) v kratkih rokavih. Tako da ne bluzit da skozi stene ne gre toplota, se kako gre, ce vi radiatorje zaprete, sosed pa hoce imeti 22C. Komot imate 19C vecino zime - in za to ne bi placali nic ali kako?
tigrica2008
07. 11. 2015 09.03
Stvar je čisto simpl. Prvo kot prvo, kdo pravi, da ljudje stanovanj ne ogrevajo? Jaz ga in to na 23 stopinj. Torej mi sosed ne more očitati, da jemljem toploto njemu. Istočasno plačujem 30% zato, da toplote sploh ne odjemam. In tudi druge stroške. Zaradi česar se ne pritožujem. Razlika je le v tem, da če bi odjemala toploto iz daljinskega, bi plačala za 20 stopinj v stanovanju 150 € (1-sobno) stanovanje, zdaj pa plačam 15 €. Štekaš? Problem je v cenah dobavljene toplote. Kdo pa lahko plačuje več 100 €? Kdo? verjamem, da so ponekod cene normalne, pri nas pač ne. Zato skoraj celo naselje ne odpira radiatorjev in se greje na alternativo. Najbolj bi itak bilo, da bi se odklopili iz toplotne postaj za naš blok, a je to sizifovo delo. Poleg tega. A se v blokih z individualnim ogrevanjem prepirajo o tem, kdo za koga ogreva stanovanje? J* ga. Eni želijo bolj toplo, eni varčujejo, eni imajo slabšo lego ipd.
zigasubic
13. 11. 2015 08.07
+2
Imam zaprte radiatorje in 21 stopinj v stanovanju, kar je zame preveč. Zato imam večino dneva odprta okna, da znižam temperaturo saj mi je sicer prevroče. Po novem pravilniku bom torej plačeval več, kljub temu da ne želim tako visoke temperature. Rešitev bo torej, da nekako spravim porabo na 40 % povprečne porabe našega bloka. Zadevo bom reševal tako, da bom čez noč puščal odprta vrata v kuhinjo, da bo radiator grel do konca in tako dobil porabo, ki bo zadoščala standardom pravičnosti naše "ljube" države.
HumanNOTsheep
06. 11. 2015 19.15
+1
"živimo v svetu kjer papir je bog kjer se valuta časa meri v roku delovnih dob"
HumanNOTsheep
06. 11. 2015 19.16
resnično je vse preveč v denarju .... pozabljamo biti ljudlje
HumanNOTsheep
06. 11. 2015 19.17
+1
in čas je edina valuta .... in moja ura življenja nima cene ...
HumanNOTsheep
06. 11. 2015 19.17
vrsak
06. 11. 2015 15.51
+14
po pokojnem ocetu (2 meseca) imam stanovanje. prazno. najemnikov ne morem dati notri razen na crno, ker se ni bilo zapuscinske razprave. sam zivim z druzino v lastni hisi. torej, naj grem in odprem radiatorje, ogrevam prazno stanovanje, da ne placam kot zuti, in da sosedi ne bojo jamrali? visoko pritlicje 2 zunajnji steni, ena hodnik in ena na soseda? in po komentarjih tu bodo sosedi morali zaradi tega bolj ogrevat??? torej, da zgornjega ne bo zeblo v noge, ali naj grem in odprem radiatorje, da se ne bomo grdo gledali? kaj kura..c se spotikate na sosede. mislim, da je od vsakega pravica kaj in kako pocne v SVOJEM STANOVANJU. vsak od vas ima moznost se ne gret na radiatorje in si poiskat alternativo, ne pa da vam je za vse zmeraj sosed kriv. zase se postavite, ne na soseda lajat. se strinjam, da je defakto hladneje, ampak ni vam sosed kriv je ba.la vas mentaliteta, ce nima za poloznice in proba prisparat. kriv je ta, ki mu dovolimo tako izzivljanje in sprejemanje takih absurdnih pravilnikov in zakonov.. dokler pa banda ve, da njim nihce ne bo nic, da bo od vsega tega samo kazanje s prstom na sosede, ki nimajo za ogrevanje in tako sparajo, bo pa v nasi zeleni sloveniji tako kot je. mogoce bi se pa morali slovenci zbuditi in ne samo jamrat po forumih in sosede pluvat!! gnoji nevoscljivi!!! Tako kot je ze nekdo zapisal, se malo in bomo tudi el. placevali vec, ker je "sosed" bil ravno na dopustu en mesec in je besno manj porabil? mogoce tudi bencin pavsalno.. ce mas avto bos toliko placal za bencin, pa ce se vozis ali ne, ce je avto reg. ali ne.. pa nismo dalec od tega, ker ce jim uspe na tem podrocju.. zakaj ne tudi na ostalih.. NI PRAVIC NI OBVEZNOSTI..NI STORITVE NI PLACILA.. S KAKSNO PRAVICO KATERIKOLI SOSED LAHKO OD MENE ZAHTEVA, DA NAJ BOLJ GREJEM STANOVANJE, DA NJEGA NE BO ZEBLO, DA ON NE BO IMEL VISJEGA RACUNA? ENI STE PA RES BOLANI!!
musa.pusa
06. 11. 2015 16.07
+9
Pa se v sluzbo jih bos moral voziti, ker njihovi avtomobili imajo vecjo porabo kot tvoj in ni pravicno, da zaradi tega trpi njihova denarnica ;) +
srebrnibreg
06. 11. 2015 16.32
+1
V tem primeru lahko odjaviš ogrevanje in ne plačaš nič razen neko malenkost za osnovne stroške vodov.
vrsak
06. 11. 2015 16.48
+2
seveda lahko, ampak soseda bo pa se zmeraj zeblo.. beri motilo. in se kar bo moral kao bolj ogrevat.. point je v tem, da naj druge ne moti, ce je stanovanje prazno z odjavljenim ogrevanjem ali pa ce zivi notri nekdo, ki se greje na minimum.. iz kakrsnih koli njemu znanih razlogov, naj bo to nezmoznost placevanja poloznic, ali pa da je nekomu vroce ze pri 18 stopinjah..
razocarani
06. 11. 2015 18.43
+5
sosede ze ne moti ,,moti pa te ki vam ogrevajo da ne bodo pokasirali kolikor se jim ljubi ,,ni namen tega zakona da bi komu znizali ogrevanje ,pac pa da skregajo se ljudi ki so se do sedaj razumeli ,,in glavno da drzava pobere cim vec davkov ,,to kar imamo sedaj v vladi presega vse meje razuma ,,tako ti bodo se dimnikarji nabili za svoje nedelo ceprav blok ne uporablja dimnikov ,,ja ta drzavna birikaracija si zasluzi za svoje zlocine nad malim narodom samo eno ,,in upam da to dozivim ,,
vrsak
06. 11. 2015 19.42
+8
kako ne moti sosede? dol je komentarjev kolikor ces, ker sosed ne kuri in kater je prej na "polno hajcal" sedaj pa ne in mora potem takem ta drugi bolj kurit in ima posledicno visjo poloznico.. to je absurd.. vsak je nekomu sosed, nismo pa mi krivi oz. sosed, da nas drzava lupi, oz da nekdo spara.. namesto, da bi skupaj stopl ze enkrat, kazemo s prsti na neprave ljudi.. in dokler bo tako, bojo "oni" to izkoriscal.. skoz nam neki drazijo, sprejemajo interventne zakone in potem gledajo kako se med sabo dajemo namesto, da bi sli na ceste.. za norce nas imajo to je temlljni problem.. p.s. valda energetike se najbolj moti izpad zasluzka, zato pa je tako..
razocarani
07. 11. 2015 13.24
+2
vrsak ,,to je to ,,zalosti me da si lahko samo z nasiljem uredimo vsaj malo reda ,,tile ki nam kurijo bodo po novem odrli vsakega ki je vezan na njih ,,pa ce kuris ali ne ,,prav briga jih zame ali zate ,ali soseda ,,kako ima kdo toplo ali mraz ,,tako tile izvajalci kot drzavna uprava zelijo spet cim vec pokasirat ,,sem se pogovarjal z mojimi sosedi in res vsi sparajo ,ko je zunaj 18 ali vec stopinj bos ja zaprj radiator ,,toda tile ne zasluzijo kolikor bi zeleli in pritisk na pohlepno vlado je ta novi zlocinski zakon ,,drzavo zanima samo cim vec davka ,,
Athenaa
06. 11. 2015 14.33
+3
Pa kaj se norca delajo iz nas? SALABAJZERJI-KRADLJIVCI-BRUNATA Pa se vsake tri mesece jih mam v stanovanju,ko kaksen merilnik ne dela,to je veliko poseganje v zasebnost..Jaz jih ne prebavljam vec,samo da poklicejo ze pike dobim,pocasi jih ne bom vec puscala v stanovanje,pa naj z policijo pridejo,ce upajo
razocarani
06. 11. 2015 18.45
+4
nisi edina ,,izgleda da bomo morali vsi pred parlament z molotovkami ,,pa da zlocinskim roparjem podkurimo ,,da jih me bo zeblo ,,res vsak ki ima le malo polozaja naklepa kako se bolj okrasti narod ,,
tigrica2008
06. 11. 2015 13.41
+1
Pravkar sem prejela odgovor ZPS. Pravijo, da so sodelovali pri novem pravilniku, da se strinjajo z nami, a da jih sploh niso upoštevali. Da to ne bodo drugi radarji.
MUNGATUMBA
06. 11. 2015 13.32
+5
V JS se še tako enostavna zadeva zakomplicira, samo za to, da bedaki, s pametjo na papirju, ispadejo pomembni...
razocarani
06. 11. 2015 18.48
+3
ni tu problem pameti pac pa pohlepa ,,ves koliko vec davkov jim bo kapnilo ,,in to z zlocinskim zakonom ,,kaj ko nimamo pravne drzave ,,ti ki jo vodijo zadnjih 23 leta so se zarotili da unicijo mali narod ,,nato bodo vse kar bo ostalo za nami prodali ,,
Mr.
06. 11. 2015 13.20
+6
Kako gre že tisto.... SAMO BEDAKI IN KONJI!!!... Ker ljudje varčujejo pa spreminjajo sisteme kako čim več pobrati za nekaj kar ljudje ne potrebujejo!!! Ni kaj to je javni sektor, ki ga ne rabimo tako številčnega ampak obstaja samo zaradi zaposlovanje politikov, ki nagrajujejo s službami zveste oprode in podanike pa lizune... Plesen je povsod v javnem sektorju v politiki pa gniloba...
AndrejPaTo
06. 11. 2015 13.14
+3
Kakšna teleta pišejo zakone! Varčujte, varčujte, nato pa kazen za preveč varčne. Kdaj nas bo kdo okupiral, sami ne zmoremo - premalo ljudi, neumni imajo prehitro moč in glas.
srebrnibreg
06. 11. 2015 13.04
+1
Eni pa hočejo iz tega kar obstaja že leta doktorat narediti in zlivajo gnojnico po vladi, čeprav je samo manjša sprememba istih zakonov. Ja, potrebno je vsako priložnost zagrabiti, da pljuvaš po nasprotniku. Največje jokice so pristaši lopovskih pralcev denarja.
CyberWorm90
06. 11. 2015 13.08
+0
men to deluje čista kraja folka pa nism pristaš janšota pa tut ne žiwim w bloku : ))))
srebrnibreg
06. 11. 2015 13.34
Skoraj identični zakon obstaja že leta ne od sedaj. Malo je le spremenjen, da ne bo kdo ogreval privat prostorov na račun poslovnih.
CyberWorm90
06. 11. 2015 13.46
ajde daj srebrni w wsakmu bloku je še kaka priwat firma dej ne blodi : )))) zašetej se po blokih po lublani pa preštej firme w blokih pa stanowalce : )))) pustmo detalje od našraufanih kaslcou od lopowa zoknija k jh ma po blokih od firme pa ne duha ne sluha itd : )))))
CyberWorm90
06. 11. 2015 13.47
+1
lupjo folk uglawnem ne firme : )))) w blokih so pretežno stanowalci ne firme itd : ))) sm že napisu mene boli patak nism ne w lublani nit w bloku : ))))
asdfghjklqwertz
06. 11. 2015 12.47
+1
oni bi samo grabli .. da pa bi kaj dali na to, da bi se ogrevanje izboljšalo v starejših blokih oz v blokih, kjer imajo skupno ogrevanje, to pa ne ... Sodelavec živi v bloku, kjer ima svoje števce za vodo, elektriko in plin, pa je več kot zadovoljen, kar je tudi logično.Se še spomnim, ko sem dve leti nazaj, če se ne motim, gledal na preverjeno, kako se ljubljančani v blokih grejejo pozimi ... na max radijatorji, čeki za 300 eur za gretje, a v stanovanjih so pa hodili v bundah ... zdaj so problemi tu trije ... ali preslaba izolacija cevi, ali premalo kurijo odgovorni, ali pa je problem pri obeh. En razlog več, zakaj v bloku v življenju nočem živeti.
srebrnibreg
06. 11. 2015 13.00
+1
Pa menda ne bo vlada skrbela nekomu za fasado na bloku. Nekateri blokovski bi radi, da jim še rit na ovinku nekdo okrog nosi namesto njih ne pa, da bi nekaj sami za sebe naredili.