Slovenija

Če bomo tožili, bi radi tožbo tudi dobili

Ljubljana, 10. 06. 2010 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če ne bo sprejemljivega dogovora o plinskih terminalih, bo Slovenija tožila Italijo. A za zdaj to ostaja le ena od možnosti, Pahor bo namreč še naprej poskušal z diplomacijo.

Slovenija bo v primeru, da bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo, je že pred časom napovedal premier Borut Pahor. Danes pa je izpostavil, da si želi z njo tudi uspeti, zato je treba dobro preučiti nekatere zadeve. Kot je zatrdil, naša država zadev ne zavlačuje, ampak si jemlje potreben čas, da bo v primeru tožbe to storila tako, da jo bo tudi dobila. "Ne bi si želeli, da bi tožbo izgubili," je dejal na novinarski konferenci po seji vlade.

Eden od številnih protestov nasprotnikov gradnje plinskih terminalov.
Eden od številnih protestov nasprotnikov gradnje plinskih terminalov. FOTO: Blaž Garbajs

Slovenija se bo sicer glede načrtovanih plinskih terminalov še naprej pogovarjala z Italijo, s ciljem, da se ta odreče projektom ali jih ustrezno pripravi, da tožba ne bo potrebna. "Vidim nekaj prostora za diplomacijo, a nisem docela prepričan v njen uspeh," je povedal Pahor.

Pahor je spomnil, da se je konec maja o plinskih terminalih pogovarjal tudi z italijanskim premierjem Silviem Berlusconijem. Dogovorila sta se, da se znova slišita, ko pregledata, kakšne so možnosti glede plinskih terminalov, sta pa oba vztrajala pri določenih normah, prek katerih ne bo šla nobena od držav.

O plinskih terminalih bodo prihodnji teden, predvidoma v sredo, na izredni seji, ki jo je zahtevala opozicijska SDS, razpravljali tudi poslanke in poslanci DZ. Pri plinskih terminalih, ki jih Italija načrtuje v Tržaškem zalivu, je govora o terminalih na kopnem in off-shore terminalih oziroma terminalih na morju, ki za Slovenijo po Pahorjevih besedah absolutno niso sprejemljivi. Italijanska stran pa pod vprašaj postavlja tretji pomol v Luki Koper, češ da je ta okoljevarstveno nesprejemljiv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anjerd
10. 06. 2010 20.27
Vidim nekaj prostora za diplomacijo, a nisem docela prepričan v njen uspeh," je povedal Pahor. Pa jih zamenjaj če so nesposobni.
laznivec_velik
10. 06. 2010 19.52
kdo bo tožil? Pahorček? Vic stoletja....
davkoplacevalka
10. 06. 2010 18.34
Če bojo kar cincal tako kot znajo,bo spet odpeljal vlak za naslednjih 19 let. Na izkušnjah se učimo !