Slovenija

Javni sektor: 'Če bodo začeli odpuščati, bomo delovna mesta branili'

Ljubljana, 18. 09. 2012 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
574

Sindikalist Štrukelj je po izjavah ministra Pličaniča o odpuščanju v javnem sektorju opozoril, da v njegovem sindikatu na to niso pripravljeni pristati. "Vlada ne more zgolj groziti, žugati in strašiti ljudi, da bodo odpuščeni," je dejal Štrukelj in poudaril pomembnost drugih rešitev.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: B.G.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je včeraj odkrito dejal, da v javnem sektorju, potem ko so plače že znižali, ostaja le še tista druga možnost – odpuščanje. Ob tem je Pličanič dejal , da je javnofinančna situacija v Sloveniji slabša, kot je bila spomladi, bremena krize pa da se morajo pravično razporediti med zasebni in javni sektor. "Zasebni sektor svoja bremena že dolgo nosi, javni pa ne," je povedal Pličanič.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pravi, da se trditve, da se javni sektor za izhod iz krize še ni žrtvoval, ponavljajo vsakič znova. "Tu gre za neko amnezijo, ki seveda pri javnih uslužbencih vzbuja izrazit revolt," je povedal Štrukelj. "Kot da vsa dejanja, ki jih zavestno delamo in z njimi prispevamo k temu, da bi nam bilo vsem skupaj bolje, nič ne pomenijo," je dejal Štrukelj in dodal, da si s svojimi izjavami minister ni naredil dobre usluge pri izhodiščih.

Napovedi odpuščanj Štrukelj ne razume, saj opozarja, da odpuščanje na kratek rok državi ničesar ne prinese. Kot je dejal Štrukelj, je po prvem letu strošek zaradi odpravnin in podobnih obveznosti enak, kot če bi delavce imeli na plačah. "Če gre tukaj za neko kritično, dramatično situacijo, potem je odpuščanje na kratek rok ne rešuje," je povedal.

Zmanjšanje zaposlenih za 10 oziroma 15 odstotkov je po Štrukljevem mnenju resen poseg. Logika, ki predpostavlja, da se ob tem ne bo zgodilo nič, da bodo stvari tekle tako kot zdaj, je napačna, je dejal Štrukelj.

Prav tako pa po Štrukljevih besedah vodilni nimajo odgovora, kako bodo zagotovili kakovost javnih storitev po teh odpuščanjih. "Glede na to, da je v Sloveniji javni sektor pod povprečjem v deležu zaposlenih, če jih primerjamo z drugimi evropskimi državami," je povedal.

Štrukelj: To ni način, da državo popeljemo iz krize

V Konfederaciji niso pripravljeni pristati na odpuščanja, ker za to ne vidijo absolutno nobenega resnega argumenta. "Če pa vlada nima nobene druge ideje ali rešitve, razen tega, kar počne zadnje pol leta, to je, da bi zniževala plače in odpuščala, potem je to resen problem, ki ga imamo s to vlado vsi državljani," je povedal Štrukelj. Dejal je, da vlada ne more zgolj groziti, žugati in strašiti ljudi, da bodo odpuščeni in da jim bo znižala plače, pri tem pa ne imeti nobenih drugih rešitev. Tako po Štrukljevem mnenju vlada države ne more pripeljati iz krize. "Ta politika zgolj poglablja ta krč, to nelagodje, ki v Sloveniji dobiva domovinsko pravico in na nek način sili v neke nekontrolirane konflikte, ki bi po vsem skupaj lahko bili najbolj škodljivi," je povedal.

Štrukelj je napovedal, da bodo delovna mesta branili.
Štrukelj je napovedal, da bodo delovna mesta branili. FOTO: Reuters

Postavili se bodo na obrambne linije

Štrukelj sicer pravi, da ni tak, da bi vsakič, ko vstane z levo nogo, grozil s stavko. A tako za Sviz kot za Konfederacijo je značilno, da ko spregovorita o stavki, jo tudi izpeljeta, je povedal Štrukelj. "Če bo oblast začela odpuščati, bomo vso energijo vložili v to, da bomo branili delovna mesta," je dejal. To pomeni, da se ne bodo pogovarjali ne o pokojninski reformi, ne o reformi trga dela in tudi ne o drugih temah. "V tem primeru socialnega dialoga ni več in se postavimo na obrambne linije, da branimo delovna mesta," je povedal Štrukelj. Odpuščanje torej pomeni, da vlada tvega konstruktivne rešitve in kompromise, ki so možni na področju pokojninske zakonodaje in na področju trga dela. "Tega se potem istočasno ne bomo šli," je še dejal Štrukelj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (574)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olafur
19. 09. 2012 07.54
+0
Zato ker so razni Zidarji in Hilde na koncu vrgli vse delavce na cesto brez ficka, ki so ga spravli v lastne žepe so krivi učitelji, ki se mučjo z našo mladino in jim je treba vzet vsaj pol plače pa kje je tuki logika, vaše mišlenje lahko kreira vsak vratar iz ministrstva, kaj šele Janez. Imamo točno takšno vlado, ki si jo zaslužmo na žalost smo slovenci takšni.
stritofs@volja.net
19. 09. 2012 07.45
+3
kdo se med 8.00 in 15.00 šeta po ljubljani, kofetka,... to so lahko le študenti in mlajši, potem pa še upokojenci. tistih vmes po letih ne bi smeli biti na ulicah. če so brezposelni, nimajo denarja. torej ostanejo le zaposleni od cca 25 do 60 let, ki jih je vsepovsod polno. sedaj ostaja le vprašanje: ali so to zaposleni v zasebnem ali javnem sektorju?
Djoser
19. 09. 2012 07.21
+8
Nemci so zategnili pase že pred desetimi leti!Kaj ima to zveze z nami?Imajo tudi že trideset let štirikrat večje plače za enako delo kot pri nas, pa se nobeden ne sprašuje zakaj!Naj vodilna politična struktura najprej preide na zajamčene plače, nato naj vse svoje sorodnike, prijatelje in strankarske pijavke, ki so jih zaposlili v državni upravi odpustijo, nato pa razmišljajo o drugih!!Da jih nebi slučajno ljudstvo odpustilo s svincem!!Počasi nas bodo naprosili za kak strelski vod ali brezplačni panoramski polet z balonom nad "Barjem".
mlg
18. 09. 2012 22.27
+5
Oče direktor, mama šef, sestra računovodja, starejši brat kontrolor, mlajši brat pa proizvodnja in živi vse nadrejene,... TO FUNKCIJONIRA??? Preveliko javne uprave, definitivno premalu proizvodnje!!!
TheWitch
18. 09. 2012 21.49
-1
Pri javnofinančnem primankljaju smo prekoračili samo 3% mejo, a smo še daleč od drugih držav- še vedno smo likvidni. Majer HOČE S STRAŠENJEM KAKO NAM GRE SLABO prisiliti opozicijo in narod, da sprejme vladne predloge npr. vnos fiskalnega pravila v ustavo, v resnici pa so za finančne trge pomembne NALOŽBE IN GOSPODARSKA RAST. Čemu torej odpuščanja in rezi?
njofra47
18. 09. 2012 20.46
+3
Vem da mi ne bo pojasnjeno kaj je bilo nekorektnega v mojem komentarju, v katerem sem samo povedal svoje mnenje, pa si je zaslužil izbris. S tem tudi zaključujem svoje sodelovanje. Izpod vsakega nivoja se mi zdi, da si lahko nekdo tako samovoljno razlaga svojo pristojnost.
kozlarija2
18. 09. 2012 20.21
+1
Aja nemcem ne gre tko dobr kot se po medijih govori malo delo jim je prineslo veliko revščino, v naslednjem letu pa se jim bojo bonitetne ocene nižale ker države ki so jim dolžne ne bodo zmožne odplačevanja....
kozlarija2
18. 09. 2012 20.16
+3
Da vladaš narodu je treba narod skregat med sabo da se ukvarjajo sami s seboj in da se prikrijejo prave težave. Medtem ko se javni-zasebni sektor krega nam politiki kradejo kar je še možno vzet =)
lojzepolde
18. 09. 2012 20.03
+3
Zopet se sindikati borijo za članarine od delavcev ne pa za delavce, veliko jih je vplačevalo članarino v sindikat 30 let ostali brez službe in kaj jim sindikat zdaj pomaga jim plača položnice in hrano. Barabe sindikalne zakaj ne povejo koliko denarja zaslužijo od članarin in kaj naredijo štrajk z koncertom pa politizerajo na štrajkih za stolčke.
pika50
19. 09. 2012 07.59
+2
Nikar ne tolči še po Sindikatih. Kakršni koli že so, so še edini, ki nas lahko zorganizirajo za kakšno akcijo - pa magari štrajk. Če še teh ne bo, bomo sedeli doma, bentili čez vse povprek, uprli pa se ne bomo, ker se ne bomo mogli organizirati.
korintos1
18. 09. 2012 19.30
+4
Kako bosta pa čistilka in hišnik hodila na morje v učiteljev apartma? Ne serite z nekimi zmanjšanji plač, za siromake treba poskrbeti!
brabusednet
18. 09. 2012 19.30
+5
Tega Štruklja je treba ostrič na balin,da se nebo več šopiril,kot ouran.Kaj pa ko se odpušča v realnem sektorju pa nikome nišra.Naj pove,koliko dobi plače in to redne in,če si jo sploh zasluži.
korintos1
18. 09. 2012 19.31
+3
Mene Štrukelj ne moti, onih na deset tisoče učiteljev, vsako leto pa manj otrok, to pa mi gre na jetra.
korintos1
18. 09. 2012 19.21
+7
Štrukelj ne popuščaj. Če lahko hišnik, čistilka in kuharica živita s trikrat manjšo plačo, zakaj bi si jo pa dali znižati učitelji!
mobius
18. 09. 2012 20.43
Huey
18. 09. 2012 19.06
+3
Uuu livarni u vročini.....ko ti pamet odpove..
Huey
18. 09. 2012 19.04
+6
Elita v javni upravi in javnem sektorju...sram vas je lahko! Nekaj stotisoč sužnjev na minimalcu so izgubili službo, zato da vi lahko klikate smrkce v svojih klima pisarnah!
Uporabnik565636
18. 09. 2012 19.47
+1
Ti so sluzbo izgubili izkljucno zaradi pozresnosti ali nesposobnosti svojih lastnikov.
liskub
18. 09. 2012 18.49
+12
Zakaj pa niste branili delovnih mest v GRADISU SCTju PRIMORJU,MURI in še velo kje,Baraba Štrukljeva samo za tiste ser brigaš ki se napajajo iz proračuna tisti ki ga pa polnijo morajo pa zategovat pas povrhu še pa težko delat.Imate redne in lepe plače kar za tiste ki delajo za vaše lene riti ni moč reči sram naj vas bo.Pol preveč je te javne uprave saj lahko vsak vidi sprehajanje uslužbencev po pisarnah in še kje drugje,res ne vseh ampak polovica pa.To je treba razredčit in naredit red
luckysss
18. 09. 2012 19.01
+6
Poleg tega "odpust" v javnem sektorju poteka nekako takole, po stopnjah: -Premestitev -Preusposabljanje -Odpust + obvezna odpravnina ! Vsekakor ni primerljivo z delavci, ki po petih mesecih brez plač, dveh letih neplačanih prispevkov ostanejo na cesti...seveda brez odpravnin...
Huey
18. 09. 2012 19.13
-1
Huey
18. 09. 2012 19.14
+0
Uporabnik565636
18. 09. 2012 19.48
+1
Madonis, zdaj je javni sektor kriv, ker gospodarstveniki izigravajo zakone.
Huey
18. 09. 2012 18.47
+5
Naj ponovim še enkrat...vsi forumi, fejsbooki in ostale internewt finte so PRENASIČENI med 7mo in 15o uro v Sloveniji!! Hvala vam, naš javni sektor in javna uprava!
MERDE-AVE-MERDE
18. 09. 2012 18.20
+3
tron3 18.09.2012 16:28:22 Problem ni JS, problem oziroma vzrok te krize, ki je nastala, je slabo vodenje in upravljanje z državo, tega ne morete zanikati ne ta beli ne ta rdeči, vaši vodje so pač diletantje po poklicu.
Huey
18. 09. 2012 18.16
+3
Para-ziti....ko boste čakali pol leta svojo plačo, ko boste ostali brez klim, ko boste zares efektivni (brez surfanja po netu) , boste spoznali realnost sužnjev, kateri garajo za vaš luksuz! Sram vas je lahko, sanja se vam ne kaj je kriza!
Uporabnik565636
18. 09. 2012 19.49
+4
Ce dobivas redno izplacano placo je to luksuz? Ocitno je po novem luksus, ce ljudje spostujejo zakon.
murijak
18. 09. 2012 17.11
+11
Huey in tantadruj1... na tak način pišeta zato, ker vajina kratka pamet o JS seže samo do najbližje pisarne v tvojem mestu.. JS niso samo v pisrnah zaprti ljudje, ki na netu čakajo 16.00.. Nekateri delajo tudi do 22.00 ali 02.00 ali 04.00 ali 06.00, ko vidva v varnem objemu svoje postelje spita kot dojenčka... Pobrali so pa itek že vse, kar je možno...,pa ne samo enkrat!!! Ko se zdi, da nimajo delavcu več kaj vzet, presenetijo z nečim novim. Ni težava in kriza zaradi delavcev v JS, ki delajo za okenci in se pregovarjajo s strankami, ki so na pol pismene in imajo plače 700 EUR.. Glede na to, da je povprečna plača v JS okoli 1700 EUR je več kot očitno, da je problem drugje in vlada z odpuščanjem čistilk in najnižje plačanih uradnikov, krize ne bo rešila!!! Rezat je treba na vrhu,tako g JS kot gospodarstvu!! Pa LP
Huey
18. 09. 2012 18.11
+4
A me maš za idiota? Točno o tem jaz pišem!
pkorosec
18. 09. 2012 16.54
+4
Vsi imajo prav, pa hkrati narobe. Resnica je namrec ta, da imamo nesposobno vodstvo, ki ni sposobna upravljati z drzavo na transparenten in drzavotvoren nacin. Druga resnica pa je ta, da mnogi v javnem sektorju nimajo stika s realnostjo. Tam kjer te ne rabijo, te ne rabijo. Ce menis, da bi te rabli, pa te nocejo, ne vem zakaj vztrajati.