Slovenija

'Bitke še zdaleč ni konec!'

Ljubljana, 16. 11. 2010 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Semolič o malem delu: S poceni delovno silo bodo lahko delodajalci spet gradili velike dobičke ter tako zlorabljali stisko brezposelnih in mladih iskalcev dela.

Poslanci so na današnji izredni seji s 47 glasovi za in 28 proti v drugo potrdili zakon o malem delu. Za potrditev zakona je bila po izglasovanem vetu potrebna absolutna večina, zakonu pa se je uprl tudi del koalicije, zato je bila podpora vse do konca negotova.

Svetlik se referenduma ne boji

Ko so poslanci zadnjič glasovali o zakonu o malem delu, so jih študentje pred parlamentom pričakali s figami. Tudi ministra Svetlika, ki pa svoje ni želel vzeti.
Ko so poslanci zadnjič glasovali o zakonu o malem delu, so jih študentje pred parlamentom pričakali s figami. Tudi ministra Svetlika, ki pa svoje ni želel vzeti. FOTO: Aljoša Kravanja
V SDS še ne vedo, ali bodo referendum zahtevali s podpisi poslancev.

Poslanci so presodili, kaj je razvojni korak in kaj parcialni interesi, ki so botrovali kampanji proti malemu delu, je po sprejemu zakona dejal minister za delo Ivan Svetlik. Kljub naporom pri prepričevanju poslancev zanika "kravje kupčije", referenduma pa se ne boji. "Če smo veliko naporov in težav vložili v to, da smo prepričali poslance, smo sposobni prepričati tudi državljane," je dejal minister.

Meni namreč, da je ta zakon v korist več sto tisoč ljudem, da pa z njim mogoče res ni zadovoljnih nekaj deset posameznikov, ki jim zakon jemlje nekatere privilegije. Prav iz tega izhodišča gre lahko po njegovih besedah ministrstvo v referendum z velikim optimizmom. Pojasnil je, da je poslance veliko prepričeval za podporo, za končne odločitve pa je bilo treba vložiti še dodatne napore.

Svetlik na očitke o politični trgovini pri iskanju podpore zakonu, ki se mu je sicer uprl tudi del koalicije, odgovarja, da "nima stila trgovanja in delanja v zakulisju" ter še, da "kravjih kupčij" ne namerava delati ne zdaj in ne pozneje. Potrdil pa je ugibanja, da je poslancem obljubil, da se je ministrstvo pripravljeno zelo resno pogovarjati o noveliranju zakona o malem delu. To je sicer odvisno od predlogov poslancev, je pojasnil Svetlik, sicer prepričan, da lahko najdejo skupne rešitve.

Zadnji hip spremenili svoje mnenje

Koalicijski poslanci si očitno želijo zapravljanja davkoplačevalskega denarja, saj je bilo že pred glasovanjem jasno, da se bo v primeru potrditve zakona začelo zbirati podpise za razpis referenduma. Danes smo priča uzakonitvi privilegiranega študija, ko bodo študirali lahko le tisti, ki jih starši lahko financirajo. Koalicijske poslanke in poslanci so se izkazali za glasovalni stroj, ki nima posluha za širšo javnost in mlade. Namesto, da bi se spet in brezplačno usedli za mizo in poiskali boljšo rešitev, ki bi uživala širšo podporo, kot jo uživa Zakon o malem delu, se nam sedaj obeta drag referendum. Podmladek SDS, SDM

Nekateri poslanci so danes spremenili svojo odločitev in v nasprotju s prvim glasovanjem danes zakon potrdili. Prav zato so se pojavila neuradna ugibanja o prepričevanju poslancev, med drugim tudi z argumentom, da bodo zakon popravili oziroma novelirali.

Šoba: Vsakdo mora nositi svojo odgovornost

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba, ki skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov (ZSSS) napoveduje naknadni zakonodajni referendum, je v izjavi za medije dejala, da je razočarana nad odločitvijo poslancev, vendar "vsakdo mora nositi svojo odgovornost".

Šlo za politično trgovino?

Ocenjuje tudi, da je šlo za politično trgovino pri iskanju podpore zakonu. Ob tem navaja, da naj bi bile po neuradnih informacijah v zameno za podporo ponujene štipendije.

Semolič pravi, da se lahko še kaj zgodi

Prvemu sindikalistu Dušanu Semoliču je žal, da večina poslancev ne razume in ne sprejema opozoril sindikatov. Zakon o malem delu bo prizadel brezposelne in mlade, ki bi se radi zaposlili za nedoločen čas, je dejal. Zakon bo namreč delodajalce še naprej spodbujal, da delavcev ne zaposlujejo za nedoločen čas, ampak na malih delih, ker so stroški zaposlovanja tako nižji, je znova poudaril Semolič. S poceni delovno silo bodo lahko po njegovem mnenju delodajalci spet gradili velike dobičke ter tako zlorabljali stisko brezposelnih in mladih iskalcev dela.

Bitke še zdaleč ni konec! Dušan Semolič

Kot pravi Semolič, je ministru Svetliku v DZ očitno uspelo preusmeriti bistveno problematiko tega zakona na deviacije, ki naj bi se dogajale prek študentskih servisov. Bistvo pripomb s strani sindikatov je po njegovih besedah v tem, "da bo ta zakon spremenil trg dela, da bo izrival delo za nedoločen čas, kar zagotovo ni dobra perspektiva za mlade in brezposelne". "Očitno je, da politiki ne vidijo, kje je bistvo problema na trgu dela. To je, da vse več ljudi prejema delo v negotovih oblikah dela, s čimer je prizadeta tudi njihova socialna varnost. Namesto da bi politiki reševali tovrstne probleme, ponujajo malo delo," pravi Semolič. Slovenija po njegovih besedah potrebuje normalno, veliko delo, ne pa malega.

Podpisi za začetek zbiranja podpisov za referendum o novosprejetem zakonu so po njegovih besedah shranjeni pri predsedniku DZ. "Zdaj je on tisti, ki mora postaviti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov, tako da je na potezi on. Lahko se pa do takrat še kaj zgodi," je dejal. O tem, kaj se lahko zgodi, ni želel govoriti, saj ne more "prehitevati dogodkov". Če pa se bo še kaj zgodilo, bodo javnost obvestili najpozneje v sredo, je dodal.

Kdo je glasoval za in kdo proti?

Prizor s še enega v vrsti protestov proti malemu delu.
Prizor s še enega v vrsti protestov proti malemu delu. FOTO: E.P.
Malo delo bodo poleg študentov opravljali tudi brezposelni in upokojenci, delo bo obdavčeno in omejeno. Nasprotniki pa so napovedali: če bo zakon sprejet, ga čaka naknadni zakonodajni referendum. Predstavniki Študentske organizacije Slovenije in Zveze svobodnih sindikatov so podpise za začetek postopka za razpis referenduma že predali državnemu zboru.

Zakon še najbolj trdno podpirajo v SD in LDS. V DeSUS so se šele pred razpravo odločili, da bodo glasovali za, medtem ko so v Zares neenotni. Predlagatelj zakona je poskušal na svojo stran pridobiti poslance SLS, poslanca narodnih skupnosti in nepovezane poslance. Zakonu ostro nasprotujejo v SDS in SNS.

SLS: Neživljenjski zakon, katerega delovanje v praksi je močno vprašljivo

Zakaj so se v stranki SLS odločili, da ne podprejo zakona? "Ker v predlogu zakona o malem delu niso upoštevane ključne pripombe strokovne javnosti."

Franc Pukšič je tako dejal, da je v tem trenutku najpomembnejše ljudem dati delo, ne pa malo delo. Sprva so v SLS prizadevanja ministra Svetlika še podpirali, a nato so uvideli, da "pomanjkljivosti v predlogu zakona niso bile odpravljene, rešitve se niso usklajevale, pogajanja s socialnimi partnerji, še posebno študentsko populacijo, ki jih zakon najbolj prizadene, pa so bila vodena po načelu 'vzemi ali pusti'“.

Prav tako so opozarjali, da se zakon o malem delu mora speljati vzporedno z reformo štipendijske zakonodaje. "Dokler to ni rešeno, je tako drastično omejevanje dela študentom neodgovorno dejanje,“ so poudarili v SLS.

MSi: Dober dan, revščina!

Vključili se bomo v zbiranje referendumskih podpisov in tudi aktivno sodelovali v sami referendumski kampanji. Stroške referenduma pa naj plačajo poslanci koalicije iz lastnih žepov. Podmladek NSi poziva politične podmladke in ostale mladinske organizacije, da se priključijo zbiranju podpisov. Podmladki moramo v tem trenutku stopiti skupaj, preseči strankarske in ideološke razlike ter se skupaj boriti PROTI malemu delu. V Mladi Sloveniji verjamemo v uspeh! Mlada Slovenija

Iz Mlade Slovenije, podmladka NSi, so sporočili, da so se poslanci koalicije s sprejemom zakona o malem delu odločili za revščino, ki bo prežela študente, dijake in njihove starše. "Preži socialna bomba, ki bo kaj kmalu odjeknila med mladimi, ki so odvisni od študentskega dela. Leva vlada se je odločila, da bodo dostopnost do študija imeli le tisti, ki imajo premožne starše ali pa so otroci t. i. tajkunov, ki jih vlada več kot očitno podpira. Poslanci koalicije so se dejansko odločili, da iz Slovenije naredijo družbo neznanja. Sramota, da ima Slovenija vlado, ki ne spoštuje socialnega dialoga. Socialni dialog v Sloveniji je mrtev,“ so bili kritični v MSi.

SMS – Stranka Zelenih: Gremo na referendum

V Stranki mladih – zeleni Evrope prav tako obžalujejo današnjo odločitev poslancev. "Pričakujemo, da bodo slovenski volivci poslance za njihove neodgovorne odločitve, sprejete v škodo večine mladih, starih in brezposelnih na naslednjih državnozborskih volitvah ustrezno kaznovali," so poudarili in dodali, da se pridružujejo aktivnostim v zvezi z razveljavitvijo zakona o malem delu.  

Razmišljati s svojo glavo?

Seveda smo razočarani! Jutri je mednarodni dan študentov, današnja odločitev poslancev pa je kot posmeh vsem slovenskim študentom. Britanska vlada je 10. novembra letos že imela ognjeni krst s študentskimi protesti, ki se nadaljujejo 24. novembra po vsej državi, in tudi mi bomo še vedno vztrajali in naredili vse, da malo delo ne bo zaživelo in poslabšalo položaja študentov. Katja Šoba

Na zadnje dogodke so se odzvali tudi v Zvezi študentskih klubov Slovenije. Pravijo, da je bilo iz Svetlikovih besed razvidno, da mu vsebina zakona ne pomeni praktično nič. "S svojim govorom, ki je bil jasno naperjen proti študentskim organizacijam, je pokazal, da je v prvi vrsti namen zakona o malem delu onemogočanje študentskega organiziranja in ne izboljšanje položaja mladih ter preprečevanje brezposelnosti,“ so zapisali. "Kljub dejstvu, da so večinoma vse poslanske skupine na sestankih spoznavale pomanjkljivosti sprejetega zakona, so jih brez večjih pomislekov tudi sprejele. V naši državi ni več zaželeno razmišljanje s svojo glavo, temveč je pomembnejša nedodelana politična odločitev nekoga, ki ima zgolj interes uničiti socialne partnerje in dialog. Koalicijska pogodba za vsako ceno, brez kančka čuta za sočloveka in brez posluha za vse ljudi, ki smo izvolili v državni zbor,“ še menijo in dodajajo, da se bodo še naprej borili "z mlini na veter in zavajanji ministra Svetlika“.

Mladi forum SD: Referendum ni pravi odgovor

Mladi forum SD pozdravlja soglasnost koalicije pri glasovanju, vendar opozarja na slabe rešitve, ki so bile sprejete v zakonu. Na te pomanjkljivosti so opozarjali, zdaj pa menijo, da bi bilo treba zakon še modificirati, saj zakon, ki ne zadovoljuje potreb bodočih malih delavcev, ne koristi nikomur. Zato pozivajo vse vpletene, da znova sedejo za mizo in zgladijo nesoglasja.

Več sledi ...

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igicza
17. 11. 2010 15.59
alpskisokol...ali pa denarja sploh niso videli...zakaj pa misliš da obstaja neplačniki.info... z novim zakonom bo med drugim uveden rizični sklad, ki bo zagotavljal izplačevanje zasluženega denarja upravičencem.
Tonček Balonček
17. 11. 2010 07.37
Kako pogrešamo mag. Drobniča!!!
alpskisokol
17. 11. 2010 07.29
Pa še nekaj igicza ti sploh veš kje živiš, če ne naj ti povem da v Sloveniji, tu pa se ne pišejo pametni zakoni, ki bi kakorkoli pripomogli k bilokakršni rast gospodarstva in trenutno država spodbuja polnjenje svojih žepov in ne reševanje gospodarstva, ki ga v tej vladi ne bomo dočakali...
alpskisokol
17. 11. 2010 07.26
Tisti, ki govorijo, kako so si prebrali zakon in "češ" vedo za kaj gre, naj ga preberejo še enkrat... Sedaj so dobivali denar preko akontacij še preden je podjetje sploh nakazalo denar za njihovo delo, ko bo pa stopil zakon v veljavo bodo pa študentje in vsi, ki bodo delali preko takoimenovanih državnih neprofitnih organizacij, čakali na plačilo svojih storitev v nedogled... In kdo bo skrbel za njihovo izplačilo??? NIHČE, zdaj bodo ljudje videli kako bedarijo so sprejeli... Glejte na stvari globalno ne pa kot fijakarski konji, kdo bo kaj zgubil... Škoda res, da smo slovenci tako zadrti in nazadnjaški narod in če nakaj jaz nimam sosed tudi ne bo imel, se bo že našel način kako ga uničit...
Valimali
16. 11. 2010 21.50
Svetlik je celo življenje ždel na politični fakulteti in zapravljal davkoplačevalski denar. Na njegova dolgočasna predavanja itak ni nobeden hodil. Ne le ždel na fakuleti ampak dobesedno ležal, zdaj bi rad izmasturbiral nekaj, karkoli, samo da je, preden gre v "zasluženi" pokoj. Pričakovati kaj pametnega od socialističnega filozofa je skoraj nemogoče...
korintos1
16. 11. 2010 21.46
Shushh: Razlika je študirati, ali pa doštudirati. Od bogatih staršev jim gre slabše ko od revnih.
igicza
16. 11. 2010 21.20
Največji nasprotniki zakona so tisti, ki bodo največ izgubili!! In to so študentske organizacije in vse kar spada pod njihovo okrilje (študentski servisi, klubi, itd.). Veliko študentov, ki vejo za kaj gre in so prebrali zakon se s Šobo sploh ne strinja, ostali pa so itak napumpani do daske. Šoba študentom možgane pere, ker ve da nima šans da kje drugje službo dobi. HEHE
dule100
16. 11. 2010 21.15
Na žalost je danes študentsko delo edina alternativa, da preživi cela družina.
Shushh
16. 11. 2010 21.02
Vsem tistim, ki vam ta zakon ugaja predvsem pa tistim, ki so si ga izmislili, bi povedala samo to (čeprav vem da slednji tega ne bodo prebrali): Srečna je lahko študentarija, katere starši imajo denar, da plačajo vse stroške (bivanje, prevoz, fotokopije, oprema, ki jo pač za določen faks potrebuješ,..) Vsi pa nimamo te sreče in moramo za to, da lahko študiramo in si obenem zaslužimo denar za bencin, oblačila in vse ostalo, DELATI! To pomeni, da bo študij privilegij bogatih, ki pa od svoje razvajenosti in vajenosti "imeti vse" velikokrat zabluzijo. Potem pa ati plača izredni študij in vse je lepo in prav.. Nevem, ni pravično..
kradljivec
16. 11. 2010 20.51
A zdaj bodo že upokojenci delali, pa v tej vladi ni nihče "pri pravi" res. Ta zakon mora pasti in pika.
b77
16. 11. 2010 20.39
ŠTUDENTJE ŠTUDIRAJTE!!!!!!!! 70% VAS NE SPADA NA FAKULTETE
igicza
16. 11. 2010 20.01
alterego...malo delo bo samo za občasna in sezonska dela in ne za redna dela, kot jih danes opravljajo študenti!!!! Vse ostalo je zavajanje s strani Šobe in Semoliča!!! Preden komentirate preberte ključne člene zakona. Da delavec nikoli ne pride do dolgovanega denarja iz strani delodajalca bi pa bilo zelo nujno urediti!!!
alterego
16. 11. 2010 19.38
ni problem (samo) v študentskem delu, veliko hujše je to, da bojo mladi po končani šoli postali "mali delavci" brez vseh pravic! ta stari bomo pa delal do smrti, al kaj!?
kawboy
16. 11. 2010 19.20
Ne rečem, da se naj ta sistem glede plačevanja prispevkov in davkov pobere tudi pri študentih, samo ne na račun brezposelnih, saj bodo imeli manj pravic kot pa zaposleni za nedoločen in določen čas. Saj bodo delodajalci počasi izpodrinili in rajši zaposlovali t, ki bodo delali malo delo. A takšnih pa ne bo, ker ne bo hotel nobeden delati. Že po zdajšnjem sistemu nimamo učinkovite pravne varnosti iz strani države, ker je sistem tako naravnan, da delavec nikoli ne pride do dolgovanega denarja od delodajalca dolžnika.
igicza
16. 11. 2010 18.50
kimg....kakšen zakon bi pa ti napisal, da mene ne bi srat prijelo? Sicer pa sploh ni namen tega zakona da se spodbuja gospodarstvo. Gospodarstvo se bo spodbujalo z drugimi zakoni, regulativami, predpisi in ukrepi. S tem zakonom bo malo delo samo za občasna in sezonska dela ter hkrati za izboljšanje ekonomsko-socialnega položaja študentov, brezposelnih in upokojencev, s tem da se ne bo jemalo delovna mesta tistim, ki bi jih resnično morali opravljati. Med drugim tudi to prinaša zakon o malem delu.
srebrnibreg
16. 11. 2010 18.48
Nimam nič proti delu študentov, če jim bo delodajalec plačeval prispevke za pokojnono in državi davek tako kot za redno zaposlene. Sedaj se godi, da nekdo ima nekaj let dela za sabo in nobene delovne dobe. Kako bo tak človek kdaj dobil pokojnino.
alpskisokol
16. 11. 2010 18.29
Vi ste vsi norci, ki mislite, da je zakon o maled delu dobra stvar... Sploh se ne zavedate kaj to za sabo potegne... Pa se je mogoče še kdo vprašal KAJ JE PAHOR PONUDIL ERJAVCU da je podprl zakon???? Dvig pokojnin v nasledjih dveh letih za 2/4 tako kot je hotel Karli... Končno je dobil to kar je hotel, samo zdaj ne bo edini, ki mu je Pahor nekaj dal.... ZDAJ BO MORAL PAHORČEK DATI DENAR ŠE VSEM DRUGIM NE SAMO PENZIONISTOM!!!!
kimg
16. 11. 2010 18.26
Kiri kretenizem imamo v Sloveniji. Na vsak način sprejet ta zakon samo zato da se skensla štud. servise in omeji kao štud. organizacijo. A zaradi tega moram uvest ta zakon al kaj??? Dejstvo je da treba trg dela urediti, vendar ta zakon ni rešitev, ker je zakon napisan tako da te srat prime. Namesto da bi spodbujal gospodrastvo in zares opiral nova deloma mesta, bo prinesel ravno obratno. Potem bomo pa delali kot mali delavci vsi, pa niti penzije ne bomo imeli iz tega. Hvala lepa! Svetlik, spelji se!
igicza
16. 11. 2010 18.02
t4t5t6......"TISTI KI DELA SEDAJ PREKO ŠTUDENTA SE BO PAČ ZAPOSLIL,S TEM SE NE BO ZMANJŠALO št. BREZPOSELNIH"....toliko bolje, bo vsaj študent po končani izobrazbi imel možnost zaposlitve in ne bo šel na zavod ali podaljševal statusa in si sam sebi krajšal pravice (bolniška, porodniška, dopust, regres, malica, potni stroški), zaradi sistema kot ga imamo. A te je že srečala pamet? primozzzz......"štipendije pa dobijo večinoma tisti, ki imajo kake veze, ki imajo že tako preveč vsega..".....To se dogaja ker pač noben nima vole napisat kake prijave na inšpekcijo ali kakšne pritožbe, namesto tega pa na veliko pametuejo po forumih. Torej če veš za koga, ki je po nelegalni poti dobil štipendijo ga pač prijavi inšpekciji. "in tko in tko pa bo vsak čimdalj status vlekel, ker ko bo zaključil šolanje tako in tako ne bo dobil rednega dela".....tako to je v današnem sistemu, ko študentje delajo po 8ur/dan, celo leto. S tem zakonom tega pač ne bo. Boš pa kot študent še vedno lahko delal in to ravno toliko, da boš še opravljal svoje obveznosti na faksu. Ne pa da se dela cele dneve, študij pa zanemarja - ne velja za vse.
t4t5t6
16. 11. 2010 17.41
MA DEJMO NO LEPO VAS PROSIM. TISTI KI DELA SEDAJ PREKO ŠTUDENTA SE BO PAČ ZAPOSLIL,S TEM SE NE BO ZMANJŠALO št. BREZPOSELNIH.UPAM DA SE ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA NE DA. V NASPROTNEM BOMO MORALI POSEGATI V PREKUPČEVANJA,JEMATI DELA NA ČRNO,ALI CELO.......... UPAM DA VAS BO SREČALA PAMET