Slovenija

'Podkupovanja ni bilo'

Ljubljana, 28. 05. 2008 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik uprave Patrije je prepričan, da je bila preiskava podkupovanja sprožena iz Slovenije. Medtem je iz preiskovalne komisije izstopil Sok.

Predsednik uprave finskega podjetja Patria Jorma Wiitakorpi pravi, da podkupovanja ni bilo.
Predsednik uprave finskega podjetja Patria Jorma Wiitakorpi pravi, da podkupovanja ni bilo. FOTO: POP TV

Na obisk v Slovenijo so prišli vodilni iz finskega podjetja Patria. Skušali bodo oprati madež, ki je padel na posel med Patrio in Slovensko vojsko (SV), potem ko so finski kriminalisti začeli preiskovati pogodbo o oklepnikih.

Preiskava domnevnega podkupovanja pri nakupu oklepnikov Patrija za Slovensko vojsko je v polnem teku. Jutri bo zaslišan še eden od uslužbencev Patrije, medtem ko njihov področni direktor za Slovenijo po dobrem tednu še naprej ostaja v priporu.

Tovarno Indop v Šoštanju, kjer se odvija proizvodnja in montaža kolesnikov, je predsednik uprave finskega podjetja Patria Jorma Wiitakorpi danes uradno obiskal prvič.

"Preiskava suma podkupovanja na Finskem je bila po mojem mnenju sprožena iz Slovenije," je dejal Wiitakorpi. Kot je povedal, za to oprijemljivih dokazov sicer nima, prepričan pa je, da se ni začela na Finskem. Vnovič je dejal, da je tudi v njihovem interesu, da se zadeve raziščejo, zato tudi dejavno sodelujejo s policijo. "In kmalu bo znano, da podkupovanja ni bilo," je prepričan predsednik Patrie.

Wiitakorpi je med drugim povedal, da sploh ne ve za pismo o nameri med predsednikom uprave Viator & Vektor Zdenkom Pavčkom in ministrstvom za obrambo nekdanje vlade v letu 2004. Poleg tega je poudaril, da Pavčka sploh ne pozna.

Wiitakorpi se je srečal z direktorjem Indopa Borisom Jurkoškom. Še pred tem pa je s predsednikom uprave Gorenja Franjom Bobinacom podpisal pogodbo o sodelovanju, ki zajema vse dosedanje dogovore med podjetjema.

Janša: Stvari bomo prišli do dna

Premier Janez Janša je na novinarski konferenci ob obisku vlade v Notranjsko-kraški statistični regiji glede suma podkupovanja pri nakupu oklepnikov 8x8 dejal, da imajo Slovenija in vse druge evropske države ustrezne organ, ki so dolžni preiskati vsak sum tovrstnega podkupovanja. "Prepričan sem, da se bo tudi zgodilo," je dejal premier.

Po besedah premierja je Finska država, ki ima eno najnižjih stopenj korupcij, kar je še dodatna garancija, da se bo pri sumu podkupovanja pri nakupu oklepnikov "res prišlo do dna".

Janša je prepričan, da bodo ustrezni organi preiskali sum podkupovanja v primeru Patria.
Janša je prepričan, da bodo ustrezni organi preiskali sum podkupovanja v primeru Patria. FOTO: Tomaž Ungar

Sok izstopil

Iz preiskovalne komisije, ki pregleduje nakup oklepnikov 8x8 pa je izstopil poslanec Alojz Sok (Nsi), saj se ni strinjal z načinom vodenja s strani predsednika komisije Milana M. Cvikla (SD). Dejal je, da "pri tem postopku ni pomembno, kaj naj bi ta komisija ugotovila, ampak je to, kar mora ugotoviti, že naprej nekako določeno in tako tudi predsednik deluje. Člani te komisije praviloma ne pridemo do besede oziroma smo v tej komisiji samo za neke vrste kuliso". Kot drugi razlog za izstop iz komisije pa je navedel to, da v komisiji vlada "samo en pogled, eno samo mnenje in samo ena resnica".

Miran Potrč je v predstavitvi stališča SD povedal, da v obtožbah ni slišal niti enega dejanja, ki bi bilo v nasprotju s poslovnikom DZ. Kot je dejal, imajo po poslovniku trije člani komisije pravico predlagati dokazni sklep, predsednik parlamentarne komisije pa ima tudi pravico po koncu preiskovalne komisije sporočati javnosti, kaj se je dogajalo. Cvikl je napovedal, da se bo pri glasovanju o izstopu Soka vzdržal in da obžaluje, da odhaja iz komisije.

V predstavitvi stališča SNS je predsednik stranke Zmago Jelinčič povedal, da mu je žal, da "kolegi iz NSi" izstopajo iz tega organa. Dejal je, da je dejstvo, da Cvikl deluje zelo samosvoje in v neskladju tako s poslovnikom DZ kot tudi z dokumenti in akti same komisije.

V LDS-u pa so menili, da je Cvikl "naporen kot predsednik delovne komisije", vendar predvsem zaradi njegove zavzetosti za delo in zaradi tega, da stvari, ki jih obravnava "res temeljito preštudira".

'Če bo potrebno, bomo ukrepali'

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar pravi, da so glede Patrie v stikih s finskimi tožilci. "Če bo kakršna koli potreba, bomo seveda ukrepali," je zatrdila.

Kot je dodala Brezigarjeva, še vedno niso tako daleč, da bi lahko govorili o kakšnih kaznivih dejanjih. So pa že nekaj dni v stikih s finskimi kolegi in to brez posredovanja Eurojusta. "Nismo tako daleč, da bi govorili o kakšnih kaznivih dejanjih, smo zgolj navezali stike in računam, da bomo dobili podatke, na podlagi katerih bomo vedeli, ali je naše ukrepanje potrebno ali ne," je poudarila. Ob tem je dodala, da sicer težko ocenjuje razmere na Finskem, vendar povsem verjame, "da so finski kolegi, ki so proti nekomu odredili pripor, prav gotovo morali imeti za to razloge".

V zvezi s Pivovarnno Laško imajo le eno ovadbo

Na ljubljanskem tožilstvu je po besedah generalne državne tožilke trenutno le ena kazenska ovadba v zvezi s Pivovarno Laško. O možnosti, da bi ovadbo obravnavala posebna skupina tožilcev, se bodo odločali sproti. Kot je Brezigarjeva povedala v izjavi po izročitvi skupnega poročila o delu državnih tožilstev za leto 2007 predsedniku DZ Francetu Cukjatiju, tožilstvo preučuje tudi dokumentacijo, ki jo je posredoval urad za varstvo konkurence in na podlagi katere bi bilo mogoče spisati tudi drugo ovadbo proti direktorju Pivovarne Laško Bošku Šrotu in ovadbo proti odvetniku pivovarne Stojanu Zdolšku. Brezigarjeva več zaradi interesa preiskave ni želela razkriti.

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Državni zbor

Janša o Šrotu

Premier Janša je na novinarski konferenci komentiral tudi lastniški prevzem Pivovarne Laško in ovadbe zoper Šrota. "Lahko samo obžalujemo, da v preteklosti delo teh organov ni bilo takšno, da bi preventivno vplivalo na to, da se takšne stvari ne bi dogajale," je dejal premier.

Brezigarjeva tudi o Istrabenzu in aferi "čista lopata"

V zvezi z morebitno preiskavo Istrabenza generalna državna tožilka ne ve ničesar. Kot je dodala, mora informacija najprej sploh priti do tožilstva, da jo lahko potem to obravnava. Dotaknila se je tudi zadeve "čista lopata" in pojasnila, da preiskava enega dela primera na sodišču že teče, drugi del pa je še v predkazenskem postopku. Tožilstvo po besedah Brezigarjeve z agencijo za trg vrednostnih papirjev že nekaj časa dobro sodeluje, medtem ko je sodelovanje z uradom za varstvo konkurence začelo šele letos.

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 05. 2008 12.17
replica========ti pa že nisi slovenc,tud tako napisano,z malimi črkami nisi slovenc,kaka gnida bo prej držalo
hinko.murovec@siol.net
30. 05. 2008 09.15
Janša bo vsekakor poskrbel, da bodo preiskavo vodili " ustrezni " Organi. Podkupovanja seveda ni bilo, tisti drobiž, ki ga je par ljudi pokasiralo res ni vreden omembe. Res ste nesramni, pod vlado JJ ni nobenih lumparji.LP
killi-123@hotmail.com
29. 05. 2008 19.07
Lep pozdrav, menim, da je paranoja zelo "zaj...." zadeva.
zoran.cilensek
29. 05. 2008 16.02
bessni------------------------------m se opravicujem ne morem ti dati razlage ker je zame tu definicija cloveski faktor.Ali si posten ali pokvarjen in kako gledas na stvari katere so ti dane na zaupanju.Enkrat levi enkrat desni mi pa placujemo njihove davke.Vsi govorijo kaj so delali levi stem pa se slepijo pred svojimi desnimi kateri resnicno kradejo na veliko in pozornost preusmerjajo na tretjo stvar.Upam le da tudi ti nisi tako nor da kaj vidis.Nikoli ni kriva politika ali ideologija druzbe vedno je kriv ta nas prekleti pohlepni nagon zaradi katerega racune placujemo navadni mali ljudje , ki tukaj na portalu strsamo svojo jezo in razmisljanje in prav je tako le ce nam je na ta nacin lazje.Verjamem pa da vsi ki smo tu na portalih istega misljenja in v istem sranju nezadovojstva.Vem, da ce bi bili mi z mano vred brez problemov na katere mi nemoramo vplivati ker so odvisni od druzbe in zunanjih faktorjev nebi tukaj nabijal kako je uredu zdej k vlada desnica .Vsi smo krvavi pod kozo.
Šumadinac
29. 05. 2008 15.25
zoran.cilensek29.05.2008, 15:07 - no, ti pomirjajoči zoran, pa razloži svojo definicijo levo - desno (politično, kajpak..). tisti, ki so se vsa leta razglašali za levičarje, imajo sedaj najbolj polne žepe..j.j se je npr vedno uvrščal na desnico (čeprav tudi on ni desničar po pravi definiciji levo -desno). etika-morala? takšne, ki so tako nategovali narod - STRAN OD KORITA, FOR GOOD!!!
zoran.cilensek
29. 05. 2008 15.07
Dober dan ManjaKranjc Kako je bila noc , a si dober spala viim , da si razmisljala o meni in mojem imenu.Vidim , da si dobra dusca , ker ti le ni vseeno zame.Ves res ni Zoran Slovensko ime pa bom kljub temu to ostal ker to ime tudi opisuje karakter osebe kateri pripada.Ves nekateri niso zadovoljni s svojimi pa jih zamenjajo , kakor nas predsednik vlade , ki se je iz Ivana prelevil v Janeza tudi tu verjetno nakladam kajne Manci.Upam , da bos kmalu spregledala in vidla kaksno meglo imas okoli sebe katero ti imenujes pravljica.Res sem bil vceraj malo nesramen v pisanju ampak mi resnicno ni vseeno za soljudji , ki resnicno zivijo na pragu revscine.Manja jaz vem , da si dobra , pridna in postena zato le roko na srce in poglej vase in okoli sebe in bos videla da levicarji le niso tako slabi.Da pa ne mislis , da sem res cist nor in slep ti povem , da tudi na levi niso vsi O.K kakor tudi tvoji prsti na bodimo mi boljsi in naredimo konec tem krvnikom kateri nas unicujejo.Pa ce je lev alpa desen.
exim@t-2.net
29. 05. 2008 13.38
In kaj si hotel s tem povedati? Lansiranje lažnih novic je pač praska -istih in nagcev! Žal. Mene pa ni sram, da sem Slovenec. Samo skrajni čas je, da se -isti umaknejo in gredo na smetišče zgodovine. Mar meniš, da je OK, da se blati Slovenijo navzven. Ti to morda pove, da -isti izgubljajo tla pod nogami? Vemo pa iz življenja, knjig, prakse, da je ranjena žival najnevarnejša.
Replica
29. 05. 2008 10.58
@exim.......prvo nisem sovražnik Slovenije kot drugo pa nisem popolnoma nič žaljiv. Resnica je pač takšna in še velikokrat se bomo spraševali zakaj itd...preprosto zato, ker nas EU počasi le spoznava kakšni smo. V korupcijo vmešavamo državo, ki sigurno pri tej zadevi nima popolnoma nič le mi vidimo samo denar denar in denar....brat bi brata ubil za denar..hja malo se bo treba zamislit a ne EXIM
exim@t-2.net
29. 05. 2008 09.07
Oojo, mediji-niste cenzurirali Replice, ki je očitno sovražnik Slovenije. Mene pa ste!
Replica
29. 05. 2008 08.16
Slovenija sodi druge države po sebi isto kot velina Slovencev in za njih so vsi ostali barabe samo oni so pošteni.Skrajni čas je, da EU spozna kradljive in lažnive Slovence.Velika žalost pa toliko imajo proti Hrvatom za povedat sami pa največji smrdljivci!Sram me je, da sem Slovenc.
exim@t-2.net
29. 05. 2008 07.59
Pričakovano in že videno: ni argumentov, žaljivke, podtikanja in laži pa še vedno ostajajo. Kako, mediji, boste sporočili to novico tudi preko SvetanakanaluA. kako prav je imel Janša, ko pravi, da ste v službi bonsaia. prenehajte in vsaj ne podtikajte. me zanima, kako se boste obnašali ob ponovni izvlitvi JJ. Tudi za ta fiasko, Patrie, mislim, ni kriv nihče drug, kot vi, mediji. Cvikla pa le še podpirajte. Mar vas ni nič sram, hlapci? Aha, jasno mi je: če ni po vašem okusu, cenzura. OK, a vseeno ostajate hl...
manjakranjc@hotmail.com
29. 05. 2008 07.28
Dan, Aja pa še nekaj, ker sem zavedna SLOVENKA me motijo ljudje, ki se na vsak način želijo dokopati do državljana Slovenije oz. postati njen sin oz hči. Kot je meni znano, izvor imena Zoran ne izhaja iz naše zemljice, pa lep dan "brate". Lp M.K
manjakranjc@hotmail.com
29. 05. 2008 07.23
zoran.cilensek Zelo sem razočarana nad tabo. Kakšen vulgaren besednjak in res se ti pozna, da si nov tu na portalu. Zgodovinska dejstva pa so tu tuja, kot očitno lastna pamet. Drugače pa pogovori z levimi aktivisti so praktično nemogoči. Kadarkoli povprečnež slovenskega tipa konstruktivno stremi k debati, ga doletijo naslednje neljudbe stvari: okuženost z marksizmom (ta je pri levičarjih kot herpes,popoprano z moralno vsebino bebavih absurdov), okuženost z retrovirusom STM (mimogrede: baje razsaja celo epidemija STM, od tem ve več Golobić), kjer si deležen takih glupih izjav, ki se začnejo vsebinami kot so prekletstvo kapitalizma, , izkoriščanje nerazvitih, klientalizem na vsakem koraku in kajpak - kardeljanstvo. Ob takih groteksno neizobraženih primerih človeku ne preostane drugega, kot da raje obišče kakega tujega prijatelja v tujini in z njim debatira na nivoju pozitivnega tempa in "normalnosti". Lp M.K
wragetz
29. 05. 2008 02.59
A tale 'Draga Manja Kranjc' in 'Dragi Zoran Cilenšek' je kak digitalni literarni performans al so res realne osebe zadi za tem 'dialogom'...?
Ciril Ajster
29. 05. 2008 01.07
Na ta forum pa se komaj prerineš uf !
Ma ko jebe bando tako ali tako so vsi enaki.
zoran.cilensek
28. 05. 2008 23.42
Manjakranjc zasledil sem v prejsnem pisanju ob 22.37 da si uporabila besedo absorbiranje s katero opisujes naso vecino,za kar sem kar malo uzaljen.To besedo bi le malce spremenil zate v mastrubiranje in ti res zaelel mokre sanje.
zoran.cilensek
28. 05. 2008 23.30
Manja in Jansa to sta lepi par ona bo sivilja on pa dimnikar.Ce pa pride do kaj vec in mogoce kaksen narascaj ker jebejo drug druzga pa se pesmica:Grims iz pod gore ma pisane vole je vole prodal pa s svojimi pajdasi oral.Ni cist rima je pa prima k res to stima.A NE MANJA
zoran.cilensek
28. 05. 2008 23.29
Manja ko bom kaj zasluzi tu v tujini bom zate in zame odkupil portal od dela da nebova druge ki imajo tudi kaj pametnega povedati jemala prostora in jim nebo treba brati tvojega slepega ramisljanja.
zoran.cilensek
28. 05. 2008 23.25
ManjaKranjc imas prav sedaj bom nehal ker je zunaj soncno vreme in bom sel malo ven po Torontu in mogoce nasel kaksnega tebi mislecega domobrancka desnicarja da mu povem da niso osamljeni da so zarazili veliko svojih rojakov doma in da je cas da se ti pridruzijo kako v slogi je moc.Tu je zdaj pol leta levica na oblasti ker so spoznali kam jih pelje desnica . Obstajajo tudi taksni kot sem jaz katere ne mores kupiti za drobizek , da bom delal za sebe ne pa iz sebe.Manja zelim ti veliko lepega in se naprej bodi istega misljenja pa vas sploh nebo tezko ukiniti ker boste to storili sami.Po toci zvoniti prepozno.Upam , da ti ostane v spominu kar sem ti danes natrosil po portalu,nekaterim je treba veckrat povedati stvar na razlicne nacine le tako mogoce spregledajo.Ce je Esmeralda bo tudi ManjaKranjc.