Slovenija

Če bo nagrajeno vodstvo, naj bodo tudi zaposleni

Ljubljana, 01. 12. 2010 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med krizo so nekateri delodajalci opozarjali, da smo vsi v istem čolnu, zdaj ko iz nje izhajamo, pa na to pozabljajo. Za poslovno uspešnost podjetij so zaslužni tudi delavci, zato si zaslužijo 13. plačo, meni Semolič

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je delodajalce pozvala, naj v podjetjih, kjer so za to izpolnjeni pogoji, zaposlenim izplačajo 13. plačo ali božičnico. ZSSS pričakuje, da bodo v podjetjih, kjer bodo nagrajena vodstva, nagrade za uspešnost poslovanja deležni tudi zaposleni.

Evri
Evri FOTO: Reuters

V večini uglednih slovenskih podjetij je izplačilo iz naslova uspešnosti poslovanja "že dobra praksa in odraz urejenih razmer med zaposlenimi in vodstvi podjetij", je dejal izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič. Izplačila delavcem na podlagi poslovne uspešnosti so po njegovih besedah lahko dogovorjene v kolektivnih pogodbah, podjetniških pogodbah ali v pogodbah o zaposlitvi.

ZSSS je danes delodajalcem poslala pobudo, naj v skladu z določili pogodb in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v novembru in decembru zagotovijo izplačilo 13. plače. Prav tako poziva delodajalce, naj v primerih, kjer je to določeno s kolektivno pogodbo ali posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom podjetja, zagotovijo izplačilo božičnice.

Semolič opozarja, da so za uspeh zaslužni tudi delavci in ne le menedžerji.
Semolič opozarja, da so za uspeh zaslužni tudi delavci in ne le menedžerji. FOTO:

Po podatkih sindikatov v okviru ZSSS bodo 13. plačo letos izplačali v podjetjih Krka in Sava, ZSSS pa to izplačilo pričakuje tudi v Mercatorju, Tušu, Perutnini Ptuj, Trimu, Zavarovalnici Triglav in elektrodistribucijskih podjetjih.

"Vsekakor pa pričakujemo, da si ne bodo nagrad izplačevala samo vodstva in da bodo za poslovno uspešnost nagrajeni tudi zaposleni," je dejal Rožič in dodal, da ne morejo sprejemati odločitve nekaterih podjetij, ki so prejemale subvencijo za skrajšanje delovnega časa, za izplačilo nagrad poslovodstvu, na zaposlene pa so pozabili. Katera so ta podjetja, Rožič ni želel povedati.

Ko je nastopala kriza, so nekateri delodajalci opozarjali, da smo vsi v istem čolnu, ko pa izhajajo iz krize, pa so nekateri delodajalci na ta čoln pozabili, pravi predsednik ZSSS Dušan Semolič. "Za poslovno uspešnost podjetij so poleg menedžerjev zaslužni tudi delavci in prav je, da se jim za to uspešnost na koncu leta da 13. plačo," je dodal.

roka na denar
roka na denar FOTO:

13. plača se šteje med nagrade, ki so vnaprej dogovorjene v pogodbah, zato jo je mogoče šteti za sestavni del plače. Od 13. plače se plačujejo dohodnina in prispevki za socialno varnost ter se šteje v pokojninsko osnovo.

Božičnica sodi med t. i. druge prejemke iz delovnega razmerja. Od božičnice se plača dohodnina, ne pa tudi socialni prispevki, zaradi česar se ne šteje v pokojninsko osnovo.

Po podatkih ZSSS je 13. plačo leta 2007 prejelo 30,3 odstotka, leta 2008 26,4 odstotka in leta 2009 26 odstotkov zaposlenih. Leta 2007 je v povprečju znašala 716 evrov, leta 2008 624 evrov, leta 2009 pa 536 evrov. Najvišje 13. plače so lani prejeli zaposleni v proizvodnji usnjenih izdelkov (1221 evrov), poslovanju z nepremičninami (1145 evrov) ter proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (1002 evra).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLEPEC
01. 12. 2010 16.26
Ja pa kaj še - BELO PERO V RIT !!!!
.357
01. 12. 2010 14.47
Po Slovenskem zakonu, sploh ni obvezno placevati delavce, to je le dobra volja posameznega podjetja. Vcasih je bilo obicajno, da so nakazali 12 plac na leto, danes pa je vedno bolj popularno, da se nakazuje od 4 - 6 plac letno.
MERDE-AVE-MERDE
01. 12. 2010 14.38
si zaslužijo 13. plačo - Normalno da ja!! Božičnico? - TUDI !!
tocno.to
01. 12. 2010 14.26
Božičnica ni isto kot 13.plača!
KLEPEC
01. 12. 2010 14.14
Od božičnice se plača dohodnina, ne pa tudi socialni prispevki.. g. SEMOLIČ, priporočam,da preverite na DURS-u ali je vaša trditev pravilna, ker je vnasprotnem to zavajanje delovnih ljudi, ki potem mislijo, da jim delodajalci "jemljejo denar" !!