Slovenija

'Če bo lubadar prišel do Pokljuke, Jelovice in Karavank, bo to popoln masaker'

Bled, 08. 08. 2016 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stanje na območju gozdnogospodarskega območja Bled je alarmantno, saj je polovico gozdov prizadel lubadar, opozarja vodja območja Avsenek. Po njegovem je obvladovanje lubadarja ušlo izpod nadzora, lubadar pa ogroža tudi Jelovico in Pokljuko. Na kmetijskem ministrstvu menijo, da lubadarja še zelo dobro obvladujemo.

Stanje na območju gozdnogospodarskega območja Bled je alarmantno, polovico gozdov je prizadel lubadar, je opozoril vodja območja Andrej Avsenek. Izpostavil je, da je obvladovanje lubadarja ušlo izpod nadzora, da gre za naravno katastrofo in da lubadar že ogroža tudi največje gozdove – Jelovico in Pokljuko.

Lastnike gozdarji redno pozivajo, da je pri zatiranju podlubnikov ključen in najbolj učinkovit ukrep pravočasen posek napadenih dreves, a vsi tega ne upoštevajo.
Lastnike gozdarji redno pozivajo, da je pri zatiranju podlubnikov ključen in najbolj učinkovit ukrep pravočasen posek napadenih dreves, a vsi tega ne upoštevajo. FOTO: Kanal A

Prepričan je, da trenutni obseg lubadarja predstavlja naravno katastrofo. "Bojimo se, da bo lubadar prišel do naših največjih gozdov – Pokljuke, Jelovice, Karavank. Če pride do tja, to pomeni popoln masaker," je še dejal Avsenek.

Gozdarji opozarjajo, da je zaradi podlubnikov, ki so največji škodljivci v naših gozdovih , letos padlo že skoraj milijon kubičnih metrov lesa. Do konca julija so gozdarji v slovenskih gozdovih odkrili in za posek označili 895.000 kubičnih metrov smreke, ki so jih napadli podlubniki. Večino, kar 94 odstotkov, so že posekali. Samo julija so za posek zaradi podlubnikov evidentirali trikrat toliko dreves kot mesec prej. Tako kot lani se je tudi v letošnjem juliju napad podlubnikov v slovenskih gozdovih z vročim in bolj sušnim vremenom močno okrepil.

Kot je pojasnil, je stanje najhujše v spodnji in zgornji bohinjski dolini, območje Bleda, Radovne, Mežakle, pobočje Jelovice, Dobrče, v nižinah pa okoli Radovljice. "Količine presegajo razumne mere. V času do konca julija smo za posek označili prek 130.000 kubičnih metrov lesa, kar so za naše območje neverjetne številke, dejansko nismo več kos temu," je dodal.

'Še vedno zelene smreke so praktično že mrtve'

Da stvari niso več obvladljive že celo poletje obveščajo tudi ministrstvo, saj se zavedajo, da bodo v prihodnosti potrebni bolj rigorozni ukrepi. "Kar bomo sedaj naredili, bo prepozno za letos. Še vedno zelene smreke so praktično že mrtve, saj je v njih lubadar. To bomo odkrili šele takrat, ko bodo smreke rjave, to bo čez 14 dni ali čez mesec," je pojasnil Avsenek. Območje bodo sanirali še celo zimo in pomlad, zato se morajo pripraviti za naprej.

Avsenek opozarja tudi na potrebne spremembe javne gozdarske službe in ukrepanja v takih primerih. Trenutni predpisi ne vzdržijo takšnih razmer, je prepričan, saj meni, da niso dimenzionirani za sedanje alarmantno stanje. Še manj pa so nanj pripravljeni lastniki in izvajalci. "Tu je zadeva ušla čez vse mere in nam iz rok, ne obvladujemo več razmer na tem območju," je priznal Avsenek.

Zaradi podlubnika je letos padlo že skoraj milijon kubičnih metrov lesa.
Zaradi podlubnika je letos padlo že skoraj milijon kubičnih metrov lesa. FOTO: Zavod za gozdove

Revirni gozdar bi moral v enem mesecu pregledati vse gozdove, a sedaj šele v štirih mesecih prehodi celotno območje, ki ga nadzoruje. Avsenek poudarja, da en sam gozdar v tako kratkem času ne more pregledati gozda in označiti vseh smrek za posek ter obenem izdati vse odločbe. Ozko grlo je torej že pri samem odkrivanju.

"Še huje pa je pri lastnikih, ki morajo to sanirati. 90 odstotkov lastnikov ne zna delati v gozdu, nima opreme, zato morajo najti izvajalca, ki pa jih je tudi premalo," še dodaja Avsenek.

Ministrstvo: Lubadarja še zelo dobro obvladujemo, a stanje je res katastrofalno

Lastnike gozdarji redno pozivajo, da je pri zatiranju podlubnikov ključen in najbolj učinkovit ukrep pravočasen posek napadenih dreves. Večina lastnikov ta opozorila upošteva, pri nekaterih pa morajo sprožiti postopek upravne izvršbe potrebnih varstvenih del po drugi osebi oz. z denarno prisilitvijo. Takih primerov je bilo letos 500.

Odzvali so se na kmetijskem ministrstvu. Po tako obsežni ujmi, podnebnih spremembah in spremenjenosti gozdov, je trenutno stanje naraven proces, ki bi se lahko zgodil tudi drugje, je namnožitev podlubnikov v gozdovih komentiral Jošt Jakša s kmetijskega ministrstva. Meni, da po vseh primerjalnih analizah še zelo dobro obvladujemo podlubnike, da pa je stanje res katastrofalno.

Ob tem je pojasnil, da ministrstvo stalno in sproti spremlja razmere. Napovedal je, da bo kmetijski minister Dejan Židan v roku tedna dni imenoval posebno akcijsko skupino, ki bo spremljala razvoj dogodkov in bo sestavljena medresorsko. Ta skupina bo po potrebi sprejemali tudi odločitve. "A na koncu koncev - lastniki bodo morali sekati, drugega ni," je dejal Jakša. Težko oceni, da je razširitev podlubnikov ušla izpod nadzora. Meni, da bi se po takšnih dogodkih podoben proces lahko zgodil tudi v Nemčiji, Franciji ali na Češkem.

Jakša, ki je na kmetijskem ministrstvu vodja direktorata za gozdarstvo, priznava, da je ob prehodu upravljanja z državnimi gozdovi s sistema koncesij na družbo Slovenski državni gozdovi prišlo do zastoja, a da sedaj stvari tečejo kot je treba. "Sedaj imajo tudi na državnem podjetju varen predal, kamor lahko Zavod za gozdove odda odločbe za sanitarno sečnjo in jih državno podjetje tam takoj dvigne. Problem je zakon o upravnem postopku, kjer se lahko, kdor noče dvigniti pošte, izmika nekaj dni," je pojasnil Jakša.

Pokljuški gozdovi so ogroženi.
Pokljuški gozdovi so ogroženi. FOTO: Thinkstock

Prepričan je, da je sicer lahko teoretično dva do tri dni po izdaji odločbe o sečnji izvajalec že v gozdu. "Ob takih količinah pa je vprašanje, če so tudi izvajalci sposobni vse posekati in odpeljati. To je povezano tudi s količino izvajalcev v Sloveniji," je dodal Jakša.

V mesecu do dveh naj bi bil novi sistem še učinkovitejši, pravi Jakša, in sicer predvsem pri nadaljnji prodaji lesa.

Pobočja Pokljuke so sicer večinoma v zasebni lasti, plato pa v lasti države in ljubljanske nadškofije.

Do zdaj največji napad podlubnikov v Sloveniji je bil leta 2005, ko je bilo zaradi lubadarja posekanih 745.000 kubičnih metrov lesa, lani so v sanitarni sečnji posekali dva milijona kubičnih metrov, tudi letos naj bi se po Jakševih besedah približali tej številki. "To so izredne razmere. Zavod za gozdove je dobil v okviru javnih del dodatne zaposlitve, dobili bodo tudi večja pooblastila," je še pojasnil.

"Pri odločbah o sanitarni sečnji zaradi podlubnikov bo napisano, da je posek v javnem interesu, s čimer bo skrajšan ugotovitveni postopek. Pri izvršbah bo zavod lahko les odpeljal, prodal in deponiral razliko v ceni med prodajo in stroški. Šli smo na na rob še dovoljenega, kar se še lahko počne s tujo lastnino," je dodatno pojasnil Jakša, ki upa, da bodo omenjene spremembe prihodnje leto že zaživele v zakonodaji.

Glede opozoril o ogroženosti naših največjih gozdov - Jelovice in Pokljuke je Jakša dejal, da so pobočja Pokljuke res ogrožena, sam plato pa še ne. Ob tem je opozoril, da je dolžnost lastnikov, da gozdove pregledujejo, sekajo in opravljajo zatiralna dela. "Ministrstvo lahko zagotovi določene subvencije za izvedbo sanitarnih del, ne moremo pa opravljati delo namesto lastnikov," je dejal.

Na terenu mnogi gozdarji opozarjajo na časovno neprimernost menjave sistema upravljanja z državnimi gozdovi, ko je julija s koncesij upravljanje z državnimi gozdovi prešlo na državno družbo Slovenski državni gozdovi. "Družba ima sedaj nadzornike, ki spremljajo njihovo delo. V kolikor ne bodo opravljali dela, razlik med zasebniki in državnim podjetjem ni. Kdor ne opravi dela, bo kaznovan," je poudaril Jakša.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (152)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
16. 08. 2016 15.17
-1
Dosti je lastnikov gozdov ki ne loči smreke od bukve.Kaj še le da bi se zavedali resnosti vsega tega.
dabra
09. 08. 2016 20.58
-12
Bomo vsaj več neba vidl, ne pa povsod samo drevesa, drevesa in drevesa... :-)
enakostzavse
09. 08. 2016 10.20
-1
Koncentracija ljubadarjev je največja okrog ljubljane hahahaha. Tam je res največ zajedalcev, ahhahahahahaha Sedaj se še jim je pridružil en tipičen ljubadar, slovenskijuhovič, najc kajtazović, hahahaha
Djangoman
09. 08. 2016 10.12
+2
itak da jim uhaja iz rok, ko se pa ukvarjajo s tem akko tuje /avstrijske/ izvajalce poseka zamenjati s slovenskimi podjetji. In potem sečišča stojijo po 14 dni in v tem času potem lubadar načne že novo območje. Gornejsavska dolina je že sedja kot prestreljeno sito. pa je rjavega še kar precej.
frako
09. 08. 2016 09.20
+5
Jah zimo rabmo vsaj -17 more šponat en tedn pa bo prec bolš, sam dvomm da jo bomo še kdaj mel.
ivcekivcek
09. 08. 2016 08.57
+12
Temu se reče lahko le nesposobnost odgovornih ki vodijo upravlanje z državnimi gozdovi. Za ta problem smo vedeli že od žleda naprej .
Djangoman
09. 08. 2016 10.13
+3
itak da smo. Samo so se pristojni raje ukvarjali s svojimi ritmi. oziroma z iskanjem primernih stolov na katere jih bodo prislonili.
FesterAdams
09. 08. 2016 08.10
+6
"Trenutni predpisi ne vzdržijo takšnih razmer, je prepričan, saj meni, da niso dimenzionirani za sedanje alarmantno stanje".....................................................madona, kaka retorika! Že vsaj dve leti je jasno, da bo lubadar našo smreko pokončal, ker za to poklicani (in polnomastno plačani!) s kur cem ne mrdnejo. Poglavitno je, da jim teče plača in pokojninska doba, z ostalim pa se bodo ukvarjali tisti za njimi. Po enakem kopitu. Tako g@mad bi trebalo ljudstvo obtožiti in tudi obsoditi, ne pa da neki skorumpirani diletanti sodijo v našem imenu.
trdovrat
09. 08. 2016 08.20
+6
Obnašajo se, kot da bi morala predpise sprejemati snažilka Fata na ministrstvu. V primeru novega davka, ali pa njihovih višjih plač, pa sprejmejo nove predpise čez noč, na dopisni seji. NABRUSIMO MOTORKE, že drevje dozoreva! SF-SN !
krmeki
08. 08. 2016 20.33
+15
Rezultat dela Židana in SD ki že vrsto let gospodarita z gozdovi.
totalka
08. 08. 2016 20.23
+44
Mislim da morajo na ministrustvu ustanovit še eno deset agencij za gozdove ki se bojo ukvarjale same z sabo in denar trošile za svoje riti............
xxx1982xxx
08. 08. 2016 20.36
+10
z motorko končat to morijo...a ne med drevesi !
plants
08. 08. 2016 19.12
+35
Žalostno je, da kot lastnik gozda v svojem ne moreš gospodariti po lastni pameti in presoji. Za vsako drevo tudi napadeno od lubadarja potrebuješ odobritev logarja za posek . Zdaj je katastrofa ? in kaj ? Kot lastnik ne smem posekati zdravih zrelih dreves !!! v prihodnosti ,ko bo večina rjavih navrtanih suhih mi bodo grozili z roki, da odstranim nič vredne sušce, ki po ceni ne pokrijejo niti lastnega dela .
trdovrat
08. 08. 2016 19.58
+40
Nalagajo nam sekati ničvreden les, zelenega, za katerega bi pa sedaj lahko še nekaj iztržili, moramo pa pustiti da se bo spremenil v ničvrednega! Iskrene čestitke našim strokovnjakom, v upanju da odložijo delo in gredo past goske, za ovce niso sposobni!
golidek
09. 08. 2016 08.14
+3
Kako so resni in pa hitri bi jim tudi Goske pocrkale!
plants
08. 08. 2016 19.09
+5
Žalostno je, da kot lastnik gozda v svojem ne moreš gospodariti po lastni pameti in presoji. Za vsko drevo tudi napadeno od lubadarja potrebuješ odobritev logarja za posek . Zdaj je katastrofa ? in kaj ? Kot lastnik ne smem posekati zdravih zrelih dreves !!! V prihodnosti ,ko bo večina rjavih navrtanih suhih mi bodo grozili z roki, da odstranim nič vredne sušce, ki po ceni ne pokrijejo niti lastnega dela . Narobe Slovenija na še enem področju.
Miha1001
08. 08. 2016 19.05
+2
V tujini bi pač poškropili z letali. Očitno so pri nas drugačni načrti.
24debak
08. 08. 2016 18.26
+11
Celotna notranjska ki je v privatni lasti je bila sciscena leto,leto in pol po zledu. Kar je drzavnih gozdov so se zdaj vecino neocisceni... Cerkvena zemlja pa sploh obup. Upam edino da ko bodo nazaj pogozdovali da se odlocijo za listavce,to pac ni kraj za smreke.
povanpireni
08. 08. 2016 17.50
+2
prrašek, siten si, kot žival stenica s svojim lapanjem na portalo !!!!!!!!!!
prašek
08. 08. 2016 18.43
+6
scipio
08. 08. 2016 17.49
-14
lubadar ljubi lubje. ljubadar lubi ljubljeno. ljubljeno lubje lupi lubadar. ljubadar ne ljupi in ne ljubi ljubenice.
prašek
08. 08. 2016 17.26
+4
ecnarf ........ France , prav vesel sem da te jezi moje komentiranje !!!!! ☺☺☺
klobasko
08. 08. 2016 17.04
+7
Tuki gor v vecini pisejo taki ki nimajo blage veze..
dr.dare
08. 08. 2016 17.01
-6
večina je itak cerkvenega.. sam naj propade...
klobasko
08. 08. 2016 17.04
-6
Ma dej no vecina je v privatni in drzavni lasti kasni crkveni
HorstWiesel
08. 08. 2016 17.15
+10
Tolikšen procent države, kot ga ima RKC v Sloveniji v svoji lasi, ni niker na svetu.
Kollerik
08. 08. 2016 18.51
+5
srecnokekec
08. 08. 2016 16.58
+16
Hja, dobili so nazaj tako ali drugače gozdove. Ko je gospoda dobila gozdove so videli samo kako Euroti dežujejo. Nobeden ali pa malo kdo je pa vedel in ve, da je potrebno gozd takšen ali drugačen NEGOVAT, če hočeš imet kaj od njega. Ker se je malo ljudi ukvarjalo s temi gozdovi se je še bolj razširil lubadar. In sedaj imamo jok in stok. Sedaj bo pa ta gospoda morala najeti podjetja, da bodo naredili red. Zgodilo se bo pa naslednje, KER BODO S ČASOMA RAZGLASILI TA POJAV Z LUBADARJEM ZA KATASTROFO BOMO RAČUN POKRILI DAVKOPLAČEVALCI NAMESTO LASTNIKI GOZDOV.
taurus111
08. 08. 2016 16.31
+17
Cerkev ima precej dela z nabirkami pri maši kot z spravilom lesa iz gozdov, kateri ji je bil protipravno podarjen. Farje ne briga lubadar !