Slovenija

Če bi vlada ugodila vsem zahtevam, bi policist letno dobil okoli tisoč evrov več

Ljubljana, 22. 12. 2017 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti, ki so za 12. februar napovedali stavko, upajo, da bo vlada do tedaj izpolnila njihove stavkovne zahteve in da do stavke ne bo prišlo. Sindikat pa je sporočil, da bi policist v primeru, če bi vlada ugodila vsem njihovim zahtevam, dobil približno tisoč dodatnih evrov na leto.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Policisti zahtevajo boljše pogoje za delo in povišico
    04:23
    Iz SVETA: Policisti zahtevajo boljše pogoje za delo in povišico
  • Iz 24UR: Stavkovne napovedi se vrstijo
    02:57
    Iz 24UR: Stavkovne napovedi se vrstijo
  • Iz 24UR: Koliko milijonov bi šlo iz proračuna, če Cerar vsem ugodi?
    01:42
    Iz 24UR: Koliko milijonov bi šlo iz proračuna, če Cerar vsem ugodi?

Včeraj smo poročali, da sta oba policijska sindikata za 12. februar napovedala stavko. Danes so policisti predstavili svoje zahteve in sporočili, da še vedno upajo, da se ji bodo lahko izognili in bo vlada do tedaj izpolnila njihove stavkovne zahteve. Če pa bo do stavke vendarle prišlo, napovedujejo, da bo ta uperjena proti vladi, ne proti državljanom.

Policijska sindikata sta napovedala začetek stavke zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve za 12. februar ob 7. uri.
Policijska sindikata sta napovedala začetek stavke zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve za 12. februar ob 7. uri. FOTO: Blaž Garbajs

Sveta obeh policijskih sindikatov, Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in Sindikata policistov Slovenije (SPS), sta namreč sprejela sklep o napovedi stavke zaradi kršitve stavkovnega sporazuma in tudi drugih neizpolnjenih zavez vlade do zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik PSS Radivoj Uroševič.

Mlekuš poudaril, da so v stavko prisiljeni

Začetek stavke so napovedali za 12. februar, čeprav še vedno upajo, da se ji bodo lahko izognili. Predsednik SPS Kristjan Mlekuš pričakuje, da bo "vlada imela toliko razuma", da se do začetka stavke v pogajalskem procesu njihove stavkovne zahteve uredijo. Kot je dodal, si stavke ne želijo, a so zaradi vladnih kršitev stavkovnega sporazuma vanjo prisiljeni.

Tudi Uroševič od vlade pričakuje, da bo izpolnila njihove zahteve. Če pa vlada njihovim zahtevam ne bo prisluhnila oziroma se z njimi ne bo začela pogajati, pa od ministrstva za notranje zadeve in vodstva policije pričakujejo, da bodo do začetka izvajanja stavkovnih aktivnosti predpisali minimum, ki ga bodo policisti zagotavljali v času stavke.

Stavka bo sicer po njegovih besedah potekala zelo podobno kot v minulih letih. Tako bodo izvajali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, ter bodo ves čas skrbeli za varnost državljanov in z nobenim od stavkovnih ukrepov ne bodo ogrožali varnostnih razmer v državi, je zagotovil Uroševič. "Prav tako bomo vse aktivnosti, uperjene proti vladi, izvajali proti vladi, ne pa proti državljanom," je še dodal.

Stavkovne zahteve vezane na lanski sporazum

Med policijsko stavko novembra 2015.
Med policijsko stavko novembra 2015. FOTO: Policijski stavkovni odbor

Stavkovne zahteve obeh policijskih sindikatov se med drugim vežejo na lani podpisan stavkovni sporazum. Med devetimi postavljenimi stavkovnimi zahtevami je na prvem mestu vzpostavitev razmerij med delovnimi mesti znotraj plačne podskupine C3, ki so bila dogovorjena z lanskim stavkovnim sporazumom, pri čemer naj se upošteva nova uvrstitev orientacijskega delovnega mesta v letos podpisanem aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Vlada je namreč po Mlekuševih besedah kršila stavkovni sporazum, ki jasno določa, da brez soglasja reprezentativnih sindikatov policistov vanj ne bo posegala. Po njegovih besedah so se namreč porušila razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom. Tako so nekatera delovna mesta zaradi podpisa aneksa uvrščena nižje od orientacijskega delovna mesta, delovna mesta policistov pa so zdaj izenačena z orientacijskim delovnim mestom, medtem ko so bila prej višja za dva plačna razreda.

Policisti prav tako zahtevajo izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času v višini 120 evrov bruto na mesec oziroma 11,5 odstotka vrednosti orientacijskega delovnega mesta policista oziroma kriminalista, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah v višini 60 evrov bruto na mesec, odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov ter ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste.

Če bi vlada ugodila vsem njihovim zahtevam, bi to vsakemu policistu prineslo približno tisoč dodatnih evrov na leto, je pojasnil Uroševič.

Med zahtevami so še presistemizacija strokovno-tehničnih delovnih mest v policiji in odprava vseh ostalih anomalij. Zahtevajo tudi drugačno ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi ter določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.

Ministrica: Razumem stališče policistov

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je ob napovedi stavke policistov danes dejala, da razume njihovo stališče, da vsa delovna mesta pooblaščenih uradnih oseb niso avtomatično primerljiva s policisti. Kot je dejala, tudi sama zagovarja to stališče. Če bo prišlo do stavke policistov, pa pričakuje, da bo zakonita in dostojna.

Ministrica je ponovila svoje besede, ki jih je izrekla ob že prejšnji napovedi stavke policistov, in sicer da je stavka legitimno sredstvo. "Seveda se bo treba tudi tokrat znotraj vlade pogovoriti o zahtevah, tudi zakaj je dejansko do te stavke prišlo navkljub dejstvu, da se je v zadnjih letih znatno izboljšal položaj policista in da smo zagotovili proračunska sredstva za nemoteno delo policije," je dodala v izjavi medijem ob robu današnje podelitve medalj policistom za požrtvovalnost in hrabrost. Stavkovnih zahtev v tem trenutku še ni želela ocenjevati.

Generalni direktor policije Marjan Fank je dejal, da policiste podpira vedno, če so njihove zahteve legitimne in utemeljene. Ob tem pa je opozoril, da zadnja anketa med policisti po dolgih letih nihanj in slabih rezultatov kaže, da zadovoljstvo zaposlenih v policiji končno narašča na področju pogojev in tudi vrednotenja njihovega dela. Ob tem pa je priznal, da se zahteve policistov nanašajo bolj na uravnoteženje znotraj javnega sektorja, torej na umeščanje policijskega poklica in zahtevnosti v primerjavi z drugimi v javnem sektorju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
04. 01. 2018 17.55
Kondukterji so že zdaj preveč plačani
mallonge
22. 12. 2017 20.37
+4
Predlagam, da se vsi policaji zaposlijo na Snagi in takoj včlanijo v SMC ter začno veselo krasti.
kapljač1
22. 12. 2017 19.44
+5
Tisoč evrov letno več , za kogar koli ,je daleč premalo! Halo! Vzamite tisoč evrov letno vsem, ki si tega zaslužka ne zaslužijo. Jih je najmanj sto tisoč, Prenehajte plačevat RKC , največjemu tajkunu, do 20 milijonov prispevkov vsako leto in tako dalje. Zmanjšajte število občin za polovico. Bo vsak državljan imel najmanj 1200 evrov neto plače.
Tomvojo
22. 12. 2017 18.53
+8
Upokojenci pa 50€ na leto
Enmajstr
22. 12. 2017 18.03
+6
Javni sektor je kriv za dolgove, ki jih bodo plačevali ne samo hčerke in sinovi, temveč tudi vnukinje in vnuki.
TOX6
22. 12. 2017 16.03
+3
10% od vsega prebivalstva kar se nahaja v SLO vegetira v javni upravi????? Nekaj ne štima. To je kot bi v plovilo zalivalo10% vode. Siguren potop ladje???
lodz68
22. 12. 2017 19.06
+1
malo hudomušna primerjava....dam ti plus za sarkazem.Poglej malo Malmo na Švedskem,sedaj so bili protesti v tem mestu zaradi treh-pazi-skupinskih posilstev.Do protestov je prišlo ker je policija priporočala naj se ženske ne sprehajajo same zvečer.Predvidevam da migrantje ne presegajo teh 10% prebivalstva.Nekaj ne štima.
korintos23
22. 12. 2017 15.42
+0
Sedaj je Štrukkelj na vrsti, naj malo počakajo.
prašek
22. 12. 2017 15.52
+1
dipe
22. 12. 2017 15.39
+4
A to za ,,zajebancijo,, navadnih državljanov.
mallonge
22. 12. 2017 15.36
+9
Najbolje, da vsakemu delavcu priklopijo še enega policaja kot malega parazita.
flojdi
22. 12. 2017 15.20
+3
.kar bi bilo tudi prav./ ampak za Terenske. ne Pisarniške.
jakec1575
22. 12. 2017 15.20
+3
Posteno placilo si zasluzijo vsi posamezniki, ki nam prinasajo varnost in zaupanje v druzbo. policisti, gasilci, resevalci. Zdravnikov in sodnikov ne omenjam, ker so po vecini placani ustrezno. So pa anomalije tako navzdol kot navzgor. Slovenija je stara 26 let in se mora zresniti. Vsi se moramo zresniti. prevzeti odgovornost. Socipoate in psihopate moramo spraviti iz pozicij, kjer delajo veliko škodo. Imamo jih na številnih področjih in unicujejo stroke in že izgrajeno. Čas je ljudstvo. čas je, da damo v drugo prestavo. Barve niso važne. Važna je sposobnost, volja, želja po boljšem, transparetnem in uravnoteženem. Vsi bomo bolj srečni. korupcija ne osrecuje. Država ki funkcionira osrecuje. Če zivis v nekoruptivni državi, si veliko bolj srecen, četudi tvoja placa ni najvisja. potrebujemo zaupanje v državo. V pravno državo in v vse 3 veje oblasti.
mallonge
22. 12. 2017 15.38
+6
Varnosti in zaupanja v družbo nam policaji pačne prinašajo, saj so vsi lopovi od po vojni še na prostosti.
knapeljc
22. 12. 2017 16.06
-1
in kaj ma policija z sodstvom? Oni jih puščajo, spuščajo itd...
prašek
22. 12. 2017 15.17
-2
Delo policista sploh ni prijetno. Nočne, praznične ure in vsak dan v nevarnosti ....... Nič jim ne zavidam !!!! Je pa potem še ena resnica : V vreči je toliko in toliko. Ne morejo vsi zahtevati, da se jim vse izboljša ! Vlada se bo odločila o prioritetah !
prašek
22. 12. 2017 15.18
-5
In če pomislim še na delo kriminalistov ......... res ni prijetno !
flojdi
22. 12. 2017 15.29
+2
.o kriminalistih glih nimam pojma, ampak imam v mislih tiste cestne" policiste; ki so bili prisotni ob zbitju pijanega tro ta mene, in ob povoženju šleparja mojega atija na kolesu. vidijo , in vedo, mnooogo več kot tisti ob čičanju na fotelčkih
Uporabnik458403
22. 12. 2017 15.56
+0
Prasek...... a je zate katero delo v privatnem sektorju prijetno?
lodz68
22. 12. 2017 19.10
+3
ja res je prašek,delo kriminalistov res ni prijetno.Še posebej ne ko se v tebe zvečer zaleti nosečnica ti pa pijan.Ali pa tisti v lenartu ko so se zaleteli z tuaregom v mamico,Pa vsi trezni.
Supervillain
22. 12. 2017 15.17
-5
Ne vem kaj bi še radi ti policisti malo več jih naj bo raje za cestami z radarji,da se bo blagajna napolnila.Lp
kokicas
22. 12. 2017 15.18
+6
Nisi resen aaaaa varnost na cestah se isce na druge nacine
Supervillain
22. 12. 2017 15.20
+2
Jaz nisem resen saj ni tako dolgo nazaj,ko so stavkali po več tednov skupaj in nekaj dosegli zdaj bi pa spet lepo te prosim.Lp
krtaksn
22. 12. 2017 15.06
+13
Kdo jih sili da so policisti? Naj gredo v gospodarstvo! Sja, sam tam je treba delat!
Uporabnik458403
22. 12. 2017 15.14
+7
Veliko jih je ze delalo v gospodarstvu in so sli raje za policiste........ tezava je v policijskem sindikatu, kateri samo studirajo kako izsiljevati in protestirati, da se cim vec clanarine nabere...... to se ucijo od Strukla
lemur
22. 12. 2017 15.23
+1
Velja tudi obratno. Sam vidim boljsi potencial v gospodarstvu.
Uporabnik458403
22. 12. 2017 15.35
Saj je logicno, da je vecji potencial v gospodarstvu, samo pa je potrebni delati vec kot 8 ur dnevno.......
Tomvojo
22. 12. 2017 18.54
V gospodarstvu bodo uvozil jugo strokovnjake.
backdraft
22. 12. 2017 14.51
+2
vsi v javnem sektorju so ze dobil andkse in placilne razrede pa bk spet strajkal... Gasilcem pa se od prvega kroga pogajanj nocejo nc dat.... V operativndm sektorju je najboljs bit doktor, policist ali solnik, da o uradnikih sploh ne govorim...
Rolesx
22. 12. 2017 14.45
+8
Sedaj pridemo na vrsto invalidi ki nam je javni sektor prepovedal živet!!!!!!!!!!!!! Gotofi ste prasc! zdrav!
lemur
22. 12. 2017 14.29
-14
Jih podpiram. Glede na delo, ki ga opravljajo in na pogoje je tistih menda skoraj 1000 neto, ki jih dobi zacetnik z dodatki, sala. Sem pa preletel komentarje in mnogi menite, da je to super placan in enostaven poklic. Verjetno niste zasledili, da se isce ljudi, ki bi bili pripravljeni biti policisti, tako da veselo na fizicni test in zelim vam uspesno delo.
Uporabnik458403
22. 12. 2017 14.49
+2
Lenur.......... za to placo bi se v slo najslo dovolj policistov, ce bi bili v sluzbi policisti in ne vse drugo od inkasanta naprej
lemur
22. 12. 2017 15.16
-2
Pa se prijavi in naredi razliko. Bo eden normalen vec in mesto za enega pokvarjenega manj.
DAEMONIUM
22. 12. 2017 14.28
+1
Vsi hocejo 50, 100, 500 eur vec, po drugi strani pa levifasizem upokojencem dvigne pokojnine za 5 eur??? Zdravniki pa so si zrihtali taksne place da so sedaj ze vse bolnice v minusu?? In sedaj bolnice zahtevajo 8% podrazitev da bodo v bistvu lahko krile stroske plac zdravnikov saj drzava ni povecala mase plac ampak je le odobrila le vecje place, denar pa se naj najdejo sami. Levi fasizem je cisto ponorel!
lemur
22. 12. 2017 14.35
+0
Ti sploh ves kaj pomeni beseda fasizem? Ves kaksna je leva flozofija? Drugace pa so menda zdravniki v zasebnih zavodih bolj premozni.oz boljse placani. Kako je to mozno, ce so glavni strosek? Ali mislis, da bi bila storitev cenejsa, ce bi bile klinike privatne?
Uporabnik458403
22. 12. 2017 14.52
+0
Lenur...... v zasebnem zdravstvu se z denarjem dela racionalno in se ne preplacuje materialov, nimajo 5x prevec zaposlenih birokratov.......
lemur
22. 12. 2017 15.22
-3
Kolikor mi je znano je tudi koncna cena storitev zasebnih klinik visja. Dvomim, da imajo bolnice 5x vec zaposlenih birokratov kot je treba. Kar se tice preplacevanje pa je to zadeva, ki se jo mnogo lazje resi, kot pa dopovedat privatnim klinikam, naj zmanjsajo dobicke in place zaposlenim.
Uporabnik458403
22. 12. 2017 15.43
+2
V privat sektorju se ti prilagodijo, v javnem redko, da se tedajmoras doplacati..... a mislis, da so privat prisli brezplano do ordinacije, nepremicnine...... da sploh lahko dela..... a mislis, da bojo privatniki, delali z minusom in v to vlagali zaradi zdravja drugih, se motis
DAEMONIUM
22. 12. 2017 15.56
+1
Sem popravljal v cisto privatni kliniki zobe. Hodil sem tisto uro ki je meni odgovarjala in naredili so vse zivo da bj bil zadovoljen. Pred tem sem vprasal v ZD kjed.r je zobozdravnik koncesionar. In neglede na to, da ta koncesionar koristi druzbeni prostor in opremo je bil drazji za 30% kot pa ta ki dela v svojih prostorih s svojo opremo, da o prijaznosti niti ne govorim!
DAEMONIUM
22. 12. 2017 16.04
+1
Drugace pa pod levi fasizem podrazumevam te neoliberalizem ki se ze 21 let vlaci po Sloveniji od LDS preko zares do SMC, to so tako skodljiva stranka da bi jih morali prepovedati, za male ljudi jim je malo mar in so veliko slabsi kot komunisti ali pa SDS. Saj ce pogledamo zgodovino je SDS marsikaj neoliberalnega ukinil in naredil ljudem lazje zivljenje od zastonj vrtca za 2.otroka, ukinitve nalepk za tehnicne preglede, ful znizal stroske pri notarjih ki so lrej sluzili na studentih, pri prepisih vozil, zmanjsal globe za brezvezne prekrske npr premik na parkirnem prostoru prej 300 eur sedaj 40 eur, skratka neoliberalci le otezujejo zivljenje drzavljanom in so pravo zlo.
Tomvojo
22. 12. 2017 18.56
Saj desni fašizem ne bi nič drugače naredil, ka pa zdej?
Skunk Works
22. 12. 2017 14.00
+5
Slovenija je ena hecna dežela, kjer se vse vrti okoli tega, kako se bo delilo tisto, kar so eni drugi, to je tisti, ki se jih nič ne vpraša, mukoma ustvarili,.....Seveda ne dvomimo o tem, da tako prav dolgo ne more iti......Zgleda da so države na tem prostoru, bolj kratkega daha,....juga, pa sedaj Slovenija,.......
Skunk Works
22. 12. 2017 14.01
-2
Ampak če je ljudem, volilcem tako prav, potem bo že moralo biti tako,...dokler bo,....
lemur
22. 12. 2017 14.32
-3
Seveda nam je prav. Ce si zdrav, si lahko tudi ti policist in ti ne bom nic favs, ce bos dobil kaksnega stotaka na mesec vec.
Skunk Works
22. 12. 2017 14.47
+1
Seveda se ve, da se potrebuje policaje, učitelje, gasilce, zdravnike, javno upravo,...itd, saj brez tega ni države....Je pa v vprašanje kakšno, in v kakšnem obsegu si lahko privoščimo, brez škode za obstoj države, in seveda kako kvalitetno in efektivno je in naj bo vse skupaj, glede na denar, ki ga dajejo davkoplačevalci,...Predvsem na kvaliteto bi naročniki teh storitev, torej davkoplačevalci morali imeti vpliv, predvsem pa bi morala biti na prvem mestu prednost za gospodarstvo, saj le to vse skupaj sploh omogoča in živi državo, ne pa da se ga tišči pod vodo....Poglejte kaj se je zgodilo v Grčiji,..dolgo časa so se šli frajerje, ogromni razsipen zabušanstki JS, sedaj pa je več kot polovica državljanov pristala dobesedno v tretjem svetu, in to praktično čez noč.....Pri nas se pa samo sliši kako bo stavkal ta ali oni del javnega sektorja, za gospodarstvo pa zgleda vse skupaj boli *,....Grčija prihajamo,.....
lemur
22. 12. 2017 15.15
-3
Kolikor mi je znano situacija ni primerljiva. Trenutno ne poznam slabih pokazateljev. Gospodarska perspektiva je pravtako pozitivna. Ali sklepas po enem primeru, morda po statistikah ali pac enostavno po nekem neutemeljenem prepricanju?
Tomvojo
22. 12. 2017 18.57
srecnii
22. 12. 2017 13.54
+7
Če gospodarstvo ne lanfa je brezveze da JU stavka.