Slovenija

'Če bi Šarec toliko kot v ograjo okoli hiše vložil v zaščito meje, problema ne bi bilo'

Ljubljana, 14. 05. 2019 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
66

O varnosti in ukrepih za zaščito meje so se na parlamentarnem odboru udarili člani opozicije in koalicije. Razpravo so sprožili v SDS po poskusu domnevne ugrabitve 79-letnega Belokranjca, za kar sodijo trem migrantom. V gozdovih se grmadijo odpadki, ljudje ne upajo iz hiš, premoženje je poškodovano, opozarjajo predlagatelji, premier Šarec pa se zgraža nad, po njegovem, političnimi shodi ob meji.

Kot je v imenu predlagateljev dejal poslanec Branko Grims, je bila Slovenija po osamosvojitveni vojni res varna država, a je to zdaj vsak dan manj zaradi ravnanja vlade in tudi nekaterih nevladnih organizacij. Delu nevladnikov je namreč Grims znova očital, da tujce, ki mejo prestopajo nezakonito, vzpodbujajo k vstopu v Slovenijo in jim dajejo navodila, kako ravnati na njenem ozemlju. Nevladne organizacije so očitke sicer že večkrat zavrnile.

O varnostnih razmerah in ukrepih za zaščito meje so se na parlamentarnem odboru udarili člani opozicije in koalicije.
O varnostnih razmerah in ukrepih za zaščito meje so se na parlamentarnem odboru udarili člani opozicije in koalicije. FOTO: POP TV

Grims je posvaril tudi, da bo Slovenija v zelo velikih težavah, če bodo sosednje države zaprle mejo. Prepričan je, da problemov, s katerimi se soočamo, in z njimi povezanih stroškov ne bi bilo, če bi se dosledno in za vse enako izvajala zakonodaja in bi se mejo ustrezno zaščitilo. Največje breme pa, kot je dejal, nosijo prebivalci ob meji.

"Če bi gospod Šarec kot predsednik vlade toliko sredstev, energije in časa kot ga je v ograjo okoli svoje hiše vložil v zaščito slovenske meje, potem se s problemom, s katerim se danes ukvarjamo, sploh ne bi bilo potrebno soočiti," je bil še ciničen Grims.

Rojc: Slovenija v obmejnem pasu ni varna država

S kakšnimi težavami se soočajo, so danes članom odbora predstavili župan Ilirske Bistrice Emil Rojc ter predstavnika civilnih iniciativ Jelšane in Bela Krajina Borut Rojc in Maja Kocjan.

Po besedah ilirskobistriškega župana Slovenija v delu ob južni meji ni varna država: "Slovenija ni varna država v obmejnem pasu. Zato nisem niti fašist, niti rasist. Ampak spoštujem imetje ljudi."

Dodal je, da prihaja do vlomov v vikende, lovske koče, lope in tudi do škode v kmetijstvu, ko migranti prečkajo pašnike, njive, ograde za živino. Država mora državljane in njihovo lastnino zaščititi, je poudaril Emil Rojc, ki je kot dodatno težavo izpostavil tudi odvržene stvari, ki jih migranti puščajo za sabo.

Da se prebivalci ob meji ne počutijo varne, je opozorila tudi Kocjanova in spomnila na nedavni primer ugrabitve starejšega Belokranjca, katere so osumljeni štirje tujci, ki so v Slovenijo vstopili nezakonito. Zase zahtevajo enako varnost, kot jo imajo tisti v Ljubljani, je dejala. Tako Rojc kot Kocjanova pa sta menila, da je policistov na meji premalo, vojaki, ki jim pomagajo, pa nimajo pa nikakršnih pooblastil, kar bi po Rojčevih besedah morali spremeniti.

Poklukar: Policija učinkovito varuje slovensko mejo

Migracije so že tudi dober posel, na kar kaže 97 prijetih tihotapcev, zato številke nedovoljenih prehodov res rastejo, priznava druga stran. A razlogov za paniko ni, miri resorni minister Boštjan Poklukar: "Policija učinkovito varuje slovensko mejo. Postavljamo tudi dodatno začasno tehnično oviro v delu Bele Krajine."

Znova je zagotovil, da sistem nacionalne varnosti deluje, policija na meji s Hrvaško pa obvladuje razmere, čeprav se migracije povečujejo. Do 12. maja letos je po njegovih navedbah v Slovenijo ilegalno vstopilo 3364 tujcev, med njimi največ državljanov Alžirije, Maroka, Afganistana in Pakistana.

Po ministrovih navedbah razmeram prilagajajo tudi ukrepe, pri čemer je med drugim omenil namestitev dodatne ograje v delu Bele Krajine, sodelovanje s Slovensko vojsko (SV), pa tudi dodatna sredstva v letošnjem proračunu notranjega ministrstva za video nadzor.

"To, kar se je dogajalo v Črnomlju, je bil pa seveda strankarski shod. In še takrat jih je več od drugod, kot pa domačinov. Taka pot ni prava," pravi premier Šarec.
"To, kar se je dogajalo v Črnomlju, je bil pa seveda strankarski shod. In še takrat jih je več od drugod, kot pa domačinov. Taka pot ni prava," pravi premier Šarec. FOTO: POP TV

'V tem primeru začasne tehnične ovire, zlasti panelne ograje zelo pomagajo'

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pa je povedala, da policija prerazporeja kadre na meji. Med drugim so vpoklicali rezervne policiste, na meji delujejo pripadniki posebne policijske enote, na območju koprske in ljubljanske policijske uprave tudi mobilni policijski postaji.

Policija je aktivirala tudi rezervne vrste, mobilno enoto, mešane patrulje, helikopter, brezpilotne letalnik, pse, naročen je tudi nov video nadzorni sistem. Za pomoč pa so zaradi kadrovskega manka zaprosili še dodatnih 105 vojakov.

Bobnarjeva priznava, da je policija kadrovsko podhranjena; aktiven imajo razpis za zaposlitev novih nadzornikov državne meje, letos načrtujejo 40 zaposlitev. V veliko pomoč jim je po njenih besedah sodelovanje s SV, od sobote jim pomaga dodatnih 35 vojakov na dan. Zaprosili pa so še za dodatnih 105 vojakov, je povedala in še dodala, da so jim v pomoč video nadzorni sistem, začasne tehnične ovire, tudi policijski helikopterji in brezpilotni letalniki.

"Če bi gospod Šarec kot predsednik vlade toliko sredstev, energije in časa kot ga je v ograjo okoli svoje hiše vložil v zaščito slovenske meje, potem se s problemom, s katerim se danes ukvarjamo, sploh ne bi bilo potrebno soočiti," je bil na odboru ciničen Branko Grims iz SDS.
"Če bi gospod Šarec kot predsednik vlade toliko sredstev, energije in časa kot ga je v ograjo okoli svoje hiše vložil v zaščito slovenske meje, potem se s problemom, s katerim se danes ukvarjamo, sploh ne bi bilo potrebno soočiti," je bil na odboru ciničen Branko Grims iz SDS. FOTO: POP TV

Generalna direktorica policije: "Sama sem sicer proti - bom rekla - nekim ograjam, zlasti v naši miselnosti ali pa glavah. Ampak v tem primeru začasne tehnične ovire, zlasti tako imenovane panelne ograje zelo pomagajo."

Šarec kritičen do protestov: To je bil strankarski shod

Je bil pa ob tem premier Marjan Šarec hudo kritičen do obmejnih protestov, ki so zanj le del politične agitacije: "To, kar se je dogajalo v Črnomlju, je bil pa seveda strankarski shod. In še takrat jih je več od drugod, kot pa domačinov. Taka pot ni prava."

Večina članov odbora na koncu ni podprla predlaganih sklepov SDS, s katerimi bi ministrstvo za notranje zadeve in vlado pozvali, naj nemudoma sprejmeta ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalcev, ter ukrepe, ki bodo zagotovili učinkovito varovanje schengenske meje in preprečili nezakonite prehode. Zanje je glasovalo pet, proti pa je bilo sedem poslancev.

V SDS so zatrdili, da primer ugrabitve Belokranjca ni bil povod za to sejo.
V SDS so zatrdili, da primer ugrabitve Belokranjca ni bil povod za to sejo. FOTO: POP TV

"Pet ur in 22 minut smo porabili za to, da smo ugotovili, da sistem deluje, sistem reagira in da sistem upravlja vprašanje migracij," je po opravljeni razpravi pred glasovanjem ugotavljal Robert Pavšič (LMŠ), ki meni, da se strah ljudi izkorišča za politične namene.

Möderndorfer meni, da je bila seja politično zlorabljena

Da se policija odziva in je napovedala ustrezne aktivnosti, je pred tem menil tudi Soniboj Knežak (SD). Medtem ko je Robert Polnar (DeSUS) nasprotno ocenil, da gre neke vrste "marginalne inovacije", ki nikakor ne bodo dovolj. Če bomo želeli doseči učinke, bo treba po njegovih besedah bistveno povečati tudi finančne vložke.

Jani Möderndorfer (SMC) je menil, da je bila seja politično zlorabljena. "Mi se orbanizacije v slovenskem prostoru res ne bomo šli, še posebej, ko se stvari dogajajo vedno pred volitvami," je med drugim dejal.

Boštjan Koražija (Levica) pa je dejal, da v Levici ne nasprotujejo razpravam o migracijah, nasprotujejo pa razpravam, ki imajo le en cilj - krivdo za vse težave v državi pripisati manjšini. Opozoril je tudi, da je med storilci kaznivih dejanj tujcev zelo malo.

Zahteva SDS je namreč prišla po ugrabitvi Belokranjca. So pa v SDS danes zatrdili, da ta primer ni bil razlog za današnjo sejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
21. 05. 2019 12.12
Zdraharskemu Grimsu je dobro povedal nazaj! Bravo! Zdaj pričakujemo, da bodo vsi politiki ograje okoli svojih bivališč podrli, da si ne bi kdo kaj mislil .....
Transformerji
15. 05. 2019 17.01
+3
Vse več je novic o vedno večjem pritisku na naše meje. Nikjer pa ne zasledim novice, kam jih usmerijo. Jih vrnejo ali jih sprejemamo in skrbimo za njih. Če bi dobili ta odgovor, da smo državljani tisti, ki jih preživljamo vedno več, potem ne bi bilo problema z zaščito meje - ne bomo branili svojo domovino, temveč tudi davkoplačevalski denar. Vojska, policija in državljani skupaj..... si predstavljate vsaj eno enotnost?
trdovrat
15. 05. 2019 16.53
+1
Le kaj misli g. Šarec, da za tako veliko gradnjo ne pridobi dovoljenja Velikega Gobcača iz senčne stranke? Sicer pa ta Gobcač, verjetno deluje po navodilih Velikega firerčka, skritega v kleti CD! Ko človek misli, da ti senčniki ne morejo nižje, pa te spet presenetijo! SMRT FAŠIZMU
Recenzor
15. 05. 2019 19.01
+1
zmago56
15. 05. 2019 16.52
-4
Kaj ko bi toti Šarec in ministri na kritike svojega slabega dela našli še kak drug izgovor kot je "predvolilna propaganda opozicije"? Še dobro, da imamo v Sloveniji zelo pogoste volitve in referendume.
Apostol1
15. 05. 2019 12.47
+3
Vsekakor bi se morala vlada bolj posvetiti problemom na meji in Šarčeva ograja nima prav nobene povezave z mejo ali ograjo na meji . Drugače pa še zdaleč ni tako alarmantno stanje kot ga populistično prikazuje SDS in Janševo trobilo Grims , Slovenija je zaenkrat med najbolj varnimi državami na svetu tu ni dileme , bi pa kot sem že na začetku povedal , vlada več morala narediti v smeri izboljšanja varnosti na meji ,ker tista ugrabitev je vseeno zelo osamljen primer ,ki pa prav gotovo vpliva na počutje ljudi , ki ga sedaj s pridom izkorišča populistična SDS in Janša.
vinogradnik33
15. 05. 2019 11.28
+2
Grims ne zna drugače komunicirati , kot da pljuva po ljudeh , zavaja in potvarja resnice , je pač tipičen predstavnik skrajno desne stranke SDS ! Vsi SDS - ovi gromovniki samo trosijo razdor in potencirajo situacijo , da bi pri ljudeh ustvarili strah in paniko . Vse to zaradi predvolilnega časa in želje po tem , da bi spodnesli to vlado in sami ponovno zavladali , pa Slovenci nismo naivni !
mallonge
15. 05. 2019 11.25
+2
Pokljukec res ne rabi bit minister s takim načinom nedela in nakladanja.
Andrej58
15. 05. 2019 10.05
-3
In tudi ne bi bile migracije večni odgovor pred volitvami.
Romantik
15. 05. 2019 09.56
+0
naslov vse pove! Šar'c pač rabi ograjo, ker ve, da se tako zaščitiš - tega Sloveniji ne privošči
SDS_je_poden
15. 05. 2019 09.54
-2
Grimsa verjetno moti to, da si je Šarec na svoje stroške postavil zid okoli hiše, ker šef od Grimsa ne zna brez prijedorskih in madžarskih kreditov narediti nič.
Nimasmisla
15. 05. 2019 09.31
+1
šarec je že vedu zakaj si je naredil zid okoli hiše sds bo pa solidna stranka ko bojo odšli janša grims mahnič in še nekateri jastrebi
MucaNeGrize
15. 05. 2019 09.07
+4
Če bi lažnivec branko grims vložil toliko energije v štetje migrantov , kot jo je v svoje javne mizoksene laži , ki jih ponavlja že lanskega volilnega časa...potem tudi te protimigrantske histerije sploh ne bi bilo.. ...( Ne glede na dokazane njegove laži ...on mirno sedi v parlamentu in javno laže ) ...
yaxscdvf
15. 05. 2019 08.21
+12
A jest lahko kaj napišem proti migrantom, pa da me admin ne zbriše?
Romantik
15. 05. 2019 09.57
+3
zaenkrat še, dokler ne stopi v veljavo Marakeška deklaracija, ki prepoveduje kakršnokoli negativno poročanje o ilegalnih migrantih z Azije in Afrike
ajnajs
15. 05. 2019 08.06
+14
vlada poskrbi za varnost moje države, varnost mojih hčera. Zapri meje z vojsko policojo ljudsko gardo...
raptor2
15. 05. 2019 08.02
+12
Nase sosednje drzave Avstrija, Madzarska in Italija so vse desno obrnjene in lahko kadarkoli zaprejo mejo in so pri nas tevi tujci. Policija lahko rece dobilo se je 3000 prebeznikov, se najmajn 2x al 3x vec je pa ki se jih ni dobilo in so vprasanje kje, mogoce ze v drugi drzavi, mogoce pa pri nas
raptor2
15. 05. 2019 07.59
+10
Bo treba desne volt, oni bi ograjo postavli, levi bi pa meje odprli in dvignili socialo in se njim dali socialo.
Terezinka
15. 05. 2019 08.14
+11
Kaj je zate sociala? A se zavedaš da je za socialo treba imeti davke in prispevke? A veš da je sociala da ti greš k zdravniku,da tvoj otrok gre v vrtec in šolo da ti imaš penziona in da imamo domove za ostarele?.? A ti misliš da bi res Slovenci to lahko privat plačali? Kaj. Bi ti rad državo kjer bi bil tvoj sosed revež in bi hodil berači če zboli? Res mogoče kdo tudi dobi včasih socialno pomoč ko je ne bi potreboval ali ker je lenuh toda to so izjeme Dejstvo pa je da družina z minimalno plačo ne zmore stukat meseca z mesecem in zanje mora biti socialna pomoč in ne vrsta na Karitasa Kar se pa tiče beguncev kaj naj jih streljajo nameni? Ulovijo jih in potem sledi postopek.
ArkaMast
15. 05. 2019 07.57
+6
'Če bi SĐS toliko kot v metanje polen pod noge vložil v normalnost politike, problema ne bi bilo'
vinogradnik33
15. 05. 2019 08.20
+4
Ker imamo SDS ne rabimo drugih sovražnikov !
mhri47
15. 05. 2019 07.50
+8
Ornanu so so se vsi smejali in mu rekli da je diktator ko je postavil ograjo. Danes pa je car nima problemov z prenežniki. A v Sloveniji ne moremo postaviti še tistih par kilometrov ograje in narediti reklamo da preko Slovenije ne bo nihče prišel skozi. Pa noben ne bo poskušal preko naše meje, sedaj pa ko jih naša vlada vabi pa kar rinejo k nam kot prašiči v buče
Barjan?ek2
15. 05. 2019 07.53
+12
mađarske ni nikakor zanimiva za migrante kot je to Slovenija. res pa je da bi morali bolj zaostriti prehode čez mejo.
Terezinka
15. 05. 2019 08.18
+0
Ne govori neumnosti. Ograja prav povsod nižine more biti. Prav je da jo postavijo kjer se da Organ je ure imel teren nekdanje železne zavese in drugi teren Dejstvo pa je da niso časi ko bi na meji streljali na ljudi. Torej kaj bo naredila vojska drugače kot policija?
Terezinka
15. 05. 2019 08.21
+1
Orban je imel teren čistino z nekdanjih časov
yaxscdvf
15. 05. 2019 08.27
+3
terezinka, a lahko ti predno klikneš "komentiraj" še enkrat prebereš svoj tekst?
PredsednikPepe
15. 05. 2019 10.57
-2
S politiko in načinom delovanja stranke SDS se v glavnem ne strinjam, glede migrantov pa imajo deloma prav. Država naj zaščiti Slovence, in naj za Slovence tudi uredi socialo. Migranti so pa eni reveži, pa tudi kriminalci. Vseh ne gre metati v isti koš. Kaj počnejo tukaj Alžirci, pa Maročani, pa Libijci. In ravno tu so najbolj nasilni. In eni naši pametnjakoviči bi celo odstranili ograjo, predvsem pametni Pahor, ki je že brez tega naredil veliko škode. Če pa eni pridobivajo politične točke na račun migrantov, me ne moti. Drugi pač zaradi svoje neumnosti točke izgubljajo. Jaz bom volil na evropskih volitvah tisto stranko, ki bo ščitila Slovence in Slovenijo.
Barjan?ek2
15. 05. 2019 07.50
+8
Če bi bil Grims že toliko časa v penziji kot, koliko časa mlati prazno slamo (vse svoje mandate) bi bilo v Sloveniji marsikaj narejeno. Najbolje da spet predlaga novo neuspešno interpelacijo na gospoda Šarca, ker v vinogradu ni poskrbel za 79 letnika, ki so ga ugrabili migrantje. Bog nam pomagaj za take poslance in kvazi politike kot je Grims.
Terezinka
15. 05. 2019 08.22
-4
Castrum
15. 05. 2019 07.41
+16
Eee Grims, take izjave sodijo v bife, ne pa v DZ.