Slovenija

Če bi Prešeren res toliko pil, bi umrl pred 30 letom

Ljubljana, 08. 02. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
401

France Prešeren je bil kot dojenček tako tesno povezan, da je komaj dihal. Primčeva Julija ni bila njegova največja ljubezen in ni bil pijanec. Za časa razmerja z materjo njegovih otrok Ano Jelovšek se je napil samo enkrat, pa še to "upravičeno". Njegove zadnje besede so bile "Vzdignite me, zadušiti me hoče ..."

Čeprav se je France Prešeren rodil v kmečko družino, ni bil nagnjen k kmečkemu delu, je izdal Janez Dolžan z Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica. Že kot otrok je delal veliko manj od sester, saj je mati dejala, da ne bo kmet ampak gospod oziroma duhovnik.

Leta 1824 se je prvič vrnil iz Dunaja in prišel na obisk v Vrbo na zelo vroč dan. 24-letni France je prišel do domače hiše, ki je bila zaprta on pa zelo žejen, ker je opravil dolgo pešpot. Nikogar ni bilo doma, saj je bil ravno čas žetve.

Sestra Lenka je pripovedovala, da je nekaj časa razmišljal, ali bi šel na polje do domačih ali ne. Če bi šel, bi moral delati, dobil pa bi pijačo in ne bi bil več žejen. Če bi ostal pri hiši, bi bil žejen, a mu ne bo treba delati. Žeja je na koncu le premagala lenobo.

Na kmetiji ni rad delal (simbolična fotografija).
Na kmetiji ni rad delal (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock

Ko je prišel do polja, kjer so želi, so ga domači veselo sprejeli. Stopil je k materi, ki je utrujena komaj še držala srp za žetev. Vzel ji je srp in rekel: "Mati, dajte meni, bom jaz namesto vas". Bratje in sestre so ga začudeno gledali, ker doslej nikoli ni ničesar premaknil na kmetiji.

France je vedel, da je srp zoprna zadeva, s katero se lahko urežeš ali ga ukriviš in skrhaš. Ob prvem zamahu je iz strahu pred poškodbo zamahnil prenizko. Srp se je zapičil v zemljo in se malo ukrivil. Sestre so ga zafrkavale: "France nehej, sj vidš da ne znaš."

Ves jezen je še enkrat zamahnil z namenom, da bi dokazal nasprotno. Tokrat se je zelo pazil, da ne bi zamahnil prenizko in srp zopet zapičil v zemljo, zato je zamahnil previsoko in si skoraj odrezal kazalec na levi roki. Takrat je odvrgel srp in priznal, da kmečko delo ni zanj. "To je edini podatek, da je Prešeren kdaj kaj premaknil na kmetiji," je opisal Dolžan.

Veliki ljubezni posvetil dve pesmi

Po Dolžanovih besedah je tudi zmotno prepričanje, da je bila Prešernova največja ljubezen Primiceva Julija, saj je bila dejansko gostilničarjeva hči Dolenčeva Zalika, ki ji je posvetil dve svoji pesmi Povodni mož in Dekletom. V Povodnem možu je v originalu nastopala Zalika in se del prve kitice glasi: "Od nekdaj Ljubljanke lepe so slovele, al lepše od Zalike bilo ni nobene ..." Originalna pesem je bila objavljena v Kranjski čebelici.

Po nekaterih pričevanjih je bil France močno zaljubljen v Zaliko. Ob prvi vrnitvi iz Dunaja mu je vračala ljubezen, ko pa se je drugič vrnil, je že izbrala drugega. Zaradi žalosti in jeze je pozneje spremenil glavno osebo v Uršiko, ki jo je povzel iz Valvazorjeve zgodbe o Povodnem možu.

V pesmi je nalašč pustil besedno zvezo "Uršika zala", da bi se Zalika prepoznala v pesmi in videla, kaj se bo zgodilo z njo, če ne bo nehala lomiti moških src. Čakala bi jo torej tragična smrt z utopitvijo. V začetku je bil Povodni mož opozorilo le Zaliki, v modernem času pa je pesem opozorilo vsem prevzetnim ženskam, kaj se lahko zgodi z njimi, če se bodo delale norca iz "nežnih" moških src.

Povijali so ga v štručko

Dolžan pravi, da le nepoučeni Slovenci povezujejo Prešerna z alkoholom. Že od mladosti naj bi namreč trpel za okvaro trebušne slinavke, ki je nastala kot posledica tesnega povijanja kot dojenčka v "štručko". V Prešernovih časih so namreč otroke povijali tako na tesno, da so komaj dihali. Tako so jih povijali v povprečju do devetega meseca 24 ur na dan in nato še do drugega leta čez noč.

Spalnica v Prešernovi hiši v Kranju je opremljena z originalnim pohištvom, ki ga je Gorenjskemu muzeju posodil Narodni muzej Slovenije.
Spalnica v Prešernovi hiši v Kranju je opremljena z originalnim pohištvom, ki ga je Gorenjskemu muzeju posodil Narodni muzej Slovenije. FOTO: Fototeka Gorenjskega muzeja
Zaradi "štručkanja" je imel trajno okvaro trebušne slinavke (simbolična fotografija).
Zaradi "štručkanja" je imel trajno okvaro trebušne slinavke (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock

Zaradi slabe prekrvavitve in nenehnega ležanja so bile lahko posledice slabo razvita pljuča in okvara notranjih organov, predvsem trebušne slinavke. Pri večini otrok se je slinavka z leti sama od sebe pozdravila. Pri nekaterih je nastopila sladkorna bolezen, ki je takrat še niso spoznali, pri drugih, med njimi tudi pri Prešernu, pa je prišlo do trajne okvare trebušne slinavke.

Iz zapisov je razvidno, da je zdravnik na Dunaju povedal Prešernu, da ima s takšnim načinom življenja - neredna in neustrezna prehrana ter telesna neaktivnost - le še tri leta življenja pred seboj. Ko ga nekateri v modernem času javno žigosajo za pijanca, mu torej delajo krivico, ker bi umrl pred 30 letom, če bi v resnici toliko pil, kot mu prisojajo, je pojasnil Dolžan.

Za pijanca so ga označile meščanske pobožne "gospe", za katerih čare je bil povsem nedovzeten. Ko je hodil na obiske k Zaliki v gostilno, so ga zaradi pogoste prisotnosti v gostilni in njegovega rahlo sovražnega odnosa do žensk, predvsem meščank, ožigosale za pijanca. Torej, če bi jim Prešeren takrat naklonil vsaj malo pozornosti, bi se o njem sedaj drugače pogovarjali.

Že njegova hčerka, Ernestina Jelovšek, je v svojih spominih navedla, kako so ga krivično obsodili pijančevanja, saj je v vseh letih razmerja z Ano Jelovšek, le enkrat pogledal pregloboko v kozarec. Pa še to z razlogom. Dobil je namreč Anino sporočilo, da je dala Ernestino v rejo in da se sama odpravlja živet v Trst, kar je bilo zanj krepko preveč in tisto noč se je od žalosti napil.

Kot odvetnik večinoma delal brezplačno

Prešernova odvetniška pisarna v Kranju je tudi opremljena z originalnim pohištvom.
Prešernova odvetniška pisarna v Kranju je tudi opremljena z originalnim pohištvom. FOTO: Fototeka Gorenjskega muzeja
Prvi portret je leto dni po smrti Franceta Prešerna narisal avstrijski slikar Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein.
Prvi portret je leto dni po smrti Franceta Prešerna narisal avstrijski slikar Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein. FOTO: Fototeka Gorenjskega muzeja

Kot odvetnik je bil izredno iznajdljiv in pogumen, so pojasnili v Gorenjskem muzeju. Po prihodu v Kranj si je pridobil zaupanje trgovcev in obrtnikov, za katere je sklepal različne pravne pogodbe in drugo. Za ljudi, ki so potrebovali njegove nasvete in usluge, je večinoma delal brezplačno.

Denar mu torej ni veliko pomenil, čeprav bi lahko že v tistih časih dobro zaslužil. Tudi zato je bila njegova dediščina skromna. V oporoki je sobno opremo in posteljnino zapustil sestri Katri, ki je v Kranju živela z njim in mu gospodinjila, otroci so dobili zlato žepno uro. Umrl je zaradi ciroze jeter. Njegove zadnje besede so bile "Vzdignite me, zadušiti me hoče ..." Nato je umrl tiho in mirno.

Prvi portret nastal šele po njegovi smrti

O njegovem zanimivem in skrivnostnem značaju priča tudi podatek, da za časa življenja ni bil portretiran. Njegov prvi portret je nastal leto dni po njegovi smrti, na olje in platno ga je narisal avstrijski slikar Franz Kurz zum Thurn und Goldenstein. Sicer ga je ljubljanski slikar Matevž Langus večkrat prepričeval, da bi mu poziral. A mu je vedno odgovoril, da mu bo poziral, ko se bo poročil, kar se nikoli ni zgodilo, so pojasnili v Gorenjskem muzeju.

Mitov in zanimivosti o našem največjem pesniku je še veliko. Preveč za danes. Več boste boste izvedeli v Prešernovi rojstni hiši na Vrbi in v Gorenjskem muzeju, če ju obiščete.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

49mf5k0d
09. 02. 2015 11.58
+4
saj to je zelo lepo slišati. da centralna figura slovenske kulture ni bila pedofil in alkoholik. :)
DanM
09. 02. 2015 07.24
+5
V starih časih so umetniki podkrepljeni z alkoholom še kaj pametnega ustvarili v primerjavi z današjimi umetniki, ki so podkrepljeni z drugimi opojnimi substancami
srecnii
08. 02. 2015 22.03
-3
Vsak ima svoje mnenje me čist nč ne briga za njega, škoda ker ni to jutri, da bi bli doma.
wolfterier
09. 02. 2015 09.49
+1
Pil je preveč,to je dejstvo.Tudi slab oče je bil.Bil je pa velik pesnik,to je tudi dejstvo.Vse ostalo je blabla...
Ciymbalta
08. 02. 2015 20.31
+5
So spet eni pametni kako pa vejo da bi pri 30 umrl eni pijejo pa so pijani vsak dan pa živijo 80 do 90 let mislim da mal modrujte
fujjjjjj
08. 02. 2015 19.57
+8
če bi držala ta teza da bi prešeren umrl zaradi alkohola pri 30 ih bi potem moj sosed moral umreti že preden se je rodil toliko alkohola je popil.
Indijanez
08. 02. 2015 20.03
+4
poslanka sexs
08. 02. 2015 20.32
-3
ni cudno da Sloveniji gre tako dobro da jim je pijancek napisal drzavno himno
kranj?an
08. 02. 2015 18.53
-1
lahku bi s ga na 9. napiu do smrt da bi biu jutr doma
METKA102
08. 02. 2015 18.44
+1
Mene pa zanima povijanje dojenčkov v štručko, v katerem času je to bilo. Zakaj se je to delalo, če so vedeli, da škoduje otroku. Ali kdo kaj ve o tem?
luckyss..
08. 02. 2015 18.49
+9
Nekaj povzetkov iz strokovnih literatur...Objemajoča štručka (swaddle) pomirja dojenčka, saj spominja na občutek, ko je bil še v maternici. Povijanje dojenčka v štručko preprečuje pretirano stimulacijo. Povijanje v štručko pomaga omejiti dojenčkove nenadne gibe, ki ga lahko prestrašijo in zbudijo. Dojenček se lahko samopotolaži s sesanjem prstov ali roke, če je povit z rokami blizu obraza – običajno novorojenček seže proti obrazu že po 30 minutah po porodu. Novorojenčki ne morejo uravnavati svoje telesne temperature. Štručka pomaga novorojenčku ostati prijetno toplo,
kmg
08. 02. 2015 18.52
+9
Večina prebivalstva je bila takrat poljedelskega kmečkega. Saj so verjeli tudi, da se je potrebno za ozdravitev nekaterih bolezni mazati npr.s surovim krompirjem in čebulo...Tako da v kakšne take njihove "medicinske pogruntavščine", ki so naredile več škode, kot koristi niti ne dvomim.
METKA102
08. 02. 2015 18.55
+2
Hvala za informacijo, čudi pa me, zakaj so to opustili, če je koristno. Sicer pa, vedno se izmislijo nekaj novega, ki se pa potem izkaže, da ni najboljša stvar. Vem pa, da so povijali tudi z rokicami ob telesu in trdno povili z enim trakom. To pa verjetno res ni bilo prav, najbolj verjetno je bil tudi naš pesnik tako zavit. LP.
luckyss..
08. 02. 2015 18.56
-3
On je bil povit s flaško na ustih, če si lahko dovolim malce grenkega humorja ;(
King 1
08. 02. 2015 22.43
+2
Ti si pa povit nekje na orgenci kjer ti je cegel padel na glavo... Ce dovolis malo crnega humorja0
Infraping
08. 02. 2015 18.35
+2
Na dvorišču mam spet znak. Sn ga sliku.
Eurojackpot
08. 02. 2015 18.02
+12
Če bi nam Rusi hoteli seči do ramen, bi morali imet 70 Puškinov, Italijani 30 Petrarc, Nemci 40 Goethejev itd. Imamo enega Prešerna, bodimo ponosni nanj!
luckyss..
08. 02. 2015 18.08
+3
Daj lepo te prosim, ne se smešit..) Lepo da si zaveden Slovenec toda treba je biti realen in ne moreš primerjati npr. ruskih literatov z našimi...ali pa jih verjetno nisi bral...
luckyss..
08. 02. 2015 18.35
+4
Če samo pogledaš kaj so dali svetovni literaturi Bulgakov, Dostojevski, Gogolj, Gorki, Pasternak, Puškin, Solženicin, Tolstoj, Turgenjev, Čehov...In ne more biti France v isti kategoriji kot npr. Jesenjin ali Lermontov...(čeprav je Sergej Jesenjin verjetno bil še večji alkoholik od Franceta, no saj zato pa on res ni dočakal 30. leta ;)
King 1
08. 02. 2015 17.31
+11
@Skopusnik Preseren je pomagal revnim kmetom in jim dajal zastonj nasvete kaar je bila takrat redkost bil je nesrecno zaljubljen bolehal je z boleznijo tako da ni smel prevec piti. Bil je zabavljac in se z prijatelji zbiral v gostilni (v sloveniji je bil takrat to obicaj kako je bilo pa pri vas pa nevem) vse je razdal za revne za to tudi sam ni nic imel... Uvedel je slovenijo v svetovni vrh poezije... Zavzemal se je za sslovence bil je zelo custven in je veckrat jokal zaradi krivic ki so se dogajale kmetom v kranju... In ni umrl zaradu vina.... Preseren je clovek z veliko zacetnico ampak ker se to ucijo samo v slovesnkih solah to vejo samo slovenci tako da
METKA102
08. 02. 2015 18.33
+4
Prav res, ni prav, da nam tujci solijo pamet. Napisala sem konjske f i g e pa me je moderator izbrisal. Kaj vse enih nesramnosti in grdih besed je tukaj napisanih, pa jih ne moti.
King 1
08. 02. 2015 22.47
+1
To opazam ze dlje casa... Admin je nepristranski nedemokraticen in je PROTI slovenvki kulturi....dopusca da nam tujci zalijo vse kar nam je sveto (Boga druzino domovino glasbo...) mi moramo pa to mirno prenasati... Ce mene vprasas je to zlocin nad ljudstvom ki ga hrani!
guk
08. 02. 2015 17.19
+7
takrat je bilo vino bol švoh,zato je kasneje umrl
gongash
08. 02. 2015 17.33
+1
civitasstain@gmail.com
08. 02. 2015 17.49
+5
ivanho
08. 02. 2015 17.10
+0
vtipkajte/skromen-gizdalin/
ivanho
08. 02. 2015 17.12
+1
ta članek se mi zdi boljši ,kot zgornji pocukrani.
Mungos2
08. 02. 2015 16.20
-8
France Prešeren pač ni Vuk Karadžić !!!!! Drugače bi bil na naslovnici celi dan, kot nekatera jokava smučarka z zlato medaljo !
King 1
08. 02. 2015 16.29
+10
Se vid da nas je blo 25 leti 1 miljon. 5 let kasneje pa kar 2 miljona... Le kako se lahko tako hitro mnozimo ali pac .
King 1
08. 02. 2015 16.31
+7
V sloveniji ce slovenci cenzurirajo saj moramo biti strpni do nestrpnih
Infraping
08. 02. 2015 16.20
-2
binmister
08. 02. 2015 16.13
-4
Med Peterko in Prešernom pa ni razlike
civitasstain@gmail.com
08. 02. 2015 17.52
+4
binmister
09. 02. 2015 09.18
King 1
08. 02. 2015 15.46
+9
Samo ljubosumni so.. Na jugu bo gazela sele jutri izsla.. Za sonet sploh se niso slisali
intel1
08. 02. 2015 15.45
-8
SPET ENA BUTALSKA, PIJNEC JE PIJANEC
binmister
08. 02. 2015 16.11
-6
Infraping
08. 02. 2015 18.03
+0
Je tak. Bolš ko pa na njivi delat. Pamet pač.
DonMiltonFriedman
08. 02. 2015 15.39
-8
Prav predstavljam si ga napitega in pobruhanega do konca, ko se s flaso vina v roki pod Urskinim oknom sredi noci dere na ves glas "lajdraaaa, zaj... si me".
binmister
08. 02. 2015 16.12
-11
civitasstain@gmail.com
08. 02. 2015 17.55
+10
Don! Še ti je kaj ostalo od osnovne šole?
Skopušnik Janez
08. 02. 2015 15.18
-8
Dan pijandur dan Slovencev in konjskih fig hehehe
King 1
08. 02. 2015 15.20
+15
Ne jamri niti en vaš nemore narediti tega kar je on...
Skopušnik Janez
08. 02. 2015 16.23
-11
civitasstain@gmail.com
08. 02. 2015 17.57
+7
Skopušnik, kmal boš lahko drogo kupil, da kar še pri tebi ni pokvarjeno še pokvariš!
AjdeMiPopuši
08. 02. 2015 15.16
+0
Torej, če se napijem do konca in napišem poezije, sem postal slaven?