Slovenija

'Naj se odločijo, kam bo šel višek denarja – ali v slabe naložbe ali v novo opremo za zdravstvene ustanove'

Ljubljana, 21. 09. 2012 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
23

Balonarska nesreča, v kateri so bili številni ljudje hudo opečeni, je pokazala na nekatere pomanjkljivosti. Na oddelku za opekline so opozorili, da so jim usodnega dne na pomoč priskočili razni dobavitelji, ki so jim posodili opremo, ki je nujna za zdravljenje težjih opeklin. S kakšnimi težavami se še srečujejo na omenjenem oddelku?

Delo na oddelku za opekline
Delo na oddelku za opekline FOTO: Arhiv UKC Ljubljana
V UKC Ljubljana se zdravijo še tri osebe, ki so se poškodovale v balonarski nesreči. Ena oseba je na travmatološkem oddelku, dve pa na oddelku za opekline. Danes naj bi iz celjske bolnišnice odpustili enega poškodovanca, najverjetneje prihodni teden pa še enega iz mariborskega kliničnega centra.

Predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline prof. dr. Uroš Ahčan je opozoril na razmere, v katerih deluje njegov oddelek. Kadrovsko jim nič ne manjka, a težave imajo z opremljenostjo. Pomanjkljivosti oddelka so se v polni razsežnosti pokazale pri balonarski nesreči, ki se je zgodila 23. avgusta v bližini Iga.

Opazili so rahlo upadanje števila opečenih: letno obravnavajo približno od 11.000 do 17.000 oseb, od tega pa jih vsako leto potrebuje bolnišnično oskrbo okoli 400 oseb. Tistih zares kritičnih primerov je od 10 do 20 letno.

Kje so torej zaznali glavne težave? Na področju kožne banke in hidroterapije, prav tako pri opremi in samih prostorih. Ahčan je dejal, da prenova kožne banke in hidroterapije poteka. Usodnega dne, ko je državo v zgodnjih jutranjih urah pretresla novica o tragediji, so jim na pomoč priskočili tudi nekateri dobavitelji. Opremo, ki je nujno potrebna za obravnavo poškodovancev s hudimi opeklinami, so dobili le na posojo. Gre za izredno drago opremo. Za lažjo predstavo: dve kovinski ploščici, s katerima pripravijo zdravo odvzeto kožo za nadaljnjo oskrbo poškodovanca, staneta približno 17.000 evrov. Ali cena kožnih nadomestkov – velikosti približno dlani odrasle osebe stane okoli 2.000 evrov. Stroški zdravljenja osebe, ki je imela 90-odstotne opekline telesa, so torej vrtoglavi.

Predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline prof. dr. Uroš Ahčan (prvi z desne)
Predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline prof. dr. Uroš Ahčan (prvi z desne) FOTO: Mira Matković

Zaposleni so obravnavali ljudi, ki so se v balonarski nesreči huje poškodovali – globoke opeklinske poškodbe, ki so se raztezale na velikih površinah telesa. Nekateri so imeli tudi opekline dihal, ki so izredno nevarne, vsak poškodovanec pa je imel še druge poškodbe, in sicer zlome kosti, vreznine in podobno.

Na omenjenem oddelku imajo šest postelj, usodnega dne pa so bile tri postelje že zasedene. Vedeli so, da se morajo v najkrajšem možnem času organizirati in ustvariti prostor za nove poškodovance. To jim je tudi uspelo. Dobra je bila tudi odločitev, da poškodovance vozijo v različne bolnišnice. Ahčan je ob tem poudaril, da na svetu ni centra, ki bi lahko samostojno obravnaval vse poškodovance ene množične nesreče. Če bi bilo 23. avgusta še več poškodovanih, še posebej, če bi imeli hude opekline, bi prosili za pomoč kolege v Münchnu.

Koliko stane zdravljenje opeklin?

Oseba, ki je imela hude opekline, potrebuje številne posege – od odstranjevanja opečene kože, drugih operacij, kožnih nadomestkov, kopeli, estetskih posegov in podobno. Takšen poškodovanec potrebuje nenehno oskrbo in pozornost, saj se njegovo zdravstveno stanje lahko nenadoma spremeni, mogoče je tudi, da njegovo telo zavrne kožne nadomestke ali se razvije nevarna okužba. Operacije se morajo izvajati ob posebnih temperaturah, strokovnjaki pa morajo pazljivo določiti, kdaj je poškodovanec dovolj stabilen za določeno operacijo.

Soba na oddelku za opekline UKC Ljubljana
Soba na oddelku za opekline UKC Ljubljana FOTO: Arhiv UKC Ljubljana

Zdravljenje tovrstnih poškodovancev je izredno drago. Ahčan je dejal, da v Avstraliji zdravljenje enega odstotka opečene kože stane približno 6.300 dolarjev, v Nemčiji pa približno 4.600 evrov. V Sloveniji stane celotna oskrba hudo opečenega približno 80.000 evrov, zavarovalnica pa jim povrne okoli 60.000 evrov. Razliko morajo pokriti sami.

Ahčan je opozoril, da se s hudimi finančnimi razmerami srečujejo tudi drugi centri in oddelki za zdravljenje opeklin po svetu. Nekateri svoja vrata zapirajo, drugi združujejo moči. Kaj se bo torej zgodilo z našim oddelkom, na katerem delajo strokovnjaki, ki so v tujini in doma izredno cenjeni? Sami poudarjajo, da je njihovo delo njihovo poslanstvo, a kljub temu je Ahčan opozoril, da opravljenih nadur, ki niso plačane, sploh več ne seštevajo, saj jih to spravlja v slabo voljo. Prav tako njihove domače. Kljub temu se trudijo po svojih najboljših močeh pomagati ljudem, ki njihovo pomoč potrebujejo. Vprašanje je, ali jih bodo pristojni slišali in jim zagotovili nujno potrebne naprave, s katerimi rešujejo življenja. "Dovolj nam je. Vidimo, da je v Sloveniji dovolj denarja in dovolj slabih naložb, ki se merijo v milijardah. Naj se odločijo – politiki in vsi ljudje –, kam bo šel višek denarja – ali v slabe naložbe ali v novo opremo za zdravstvene ustanove," je kritično dodal Ahčan.

Preberite tudi: Kako so balonarsko nesrečo doživeli zaposleni na ljubljanski urgenci, kjer so oskrbeli večino poškodovanih? Specialista travmatologa Havliček in Jug se strinjata, da je bilo osebje "takoj pripravljeno na vse", glavni anesteziolog ljubljanske UKC Vlahović pa nas je popeljal po hodnikih stare urgence, ki jo je že zdavnaj povozil čas.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
21. 09. 2012 20.35
+4
"'Naj se odločijo, kam bo šel višek denarja – ali v slabe naložbe ali v novo opremo za zdravstvene ustanove"" ------ Kot običajno bodo sklenili kompromis in denar naložili v slabo novo zdravstveno opremo.
odpisan2x
21. 09. 2012 17.21
+4
kaj bi se šele zgodilo če bi bila na območju slo kakšna letalska nesreča-bog ne daj,če bi bila takšna kot je bila davno nazaj na brniku ,bi bila pa totalna blamaža in katastrofa
Flux55
21. 09. 2012 15.56
+4
Bomo naredli slabo bolnišnico pa dali slabe paciente tja.
Jure Herer
21. 09. 2012 14.54
+5
To bi bil pravilni zdravniški nasvet, ki bi ga dali pacientom. Toda zdravniki so hlapci farmacevtske industrije in takšnih nasvetov ne smejo dajati. Zdravnik : Hočem da meditirate 2 X dan po 20 min in telovadite najmanj 30 min na dan. Izognite se prosesirani hrani, uživajte čim več biološko pridelanega sadje in zelenjave. Preživeti morate čim več časa v naravi in čim manj doma. Prenehajte se sekirati za stvari katerih ne morete spremeniti, ugasnite TV in pridite na pregled ponovno čez 3 tedne
Jure Herer
21. 09. 2012 15.07
-3
modelx
21. 09. 2012 14.42
+0
tud dohtarji nsite brezmadežni. kolko denarja ste pogoljufali in v lastne žepe stlačili.
anon.si
21. 09. 2012 14.20
+13
Glede na to koliko dela opravljajo brezplačno bodo kmalu isto plačani kot prostovoljni gasilci. V sloveniji ta sistem očitno deluje: ne daj dovolj gasilcev, pa bodo občani organizirali PGD. Ne daj dovolj zdravnikov in naredi čakalne dobe po pet let, pa bodo občani organizirali.... ?
.VOY.
21. 09. 2012 14.19
+2
Dejstvo je, da se imenu Janeza Zemljariča ne more izogniti noben na novo izvoljeni minister za zdravstvo; najbolj znani slovenski lobist je prisoten tudi pri načrtovanju razvpitih projektov tako v Sloveniji kot na območju Balkana ter pri ustanavljanju podjetij v davčnih oazah.
korintos1
21. 09. 2012 14.31
+1
A Zemljarič je svetovalec Šušteršiču?
JezekTekaTeka47
21. 09. 2012 14.41
+1
.VOY.
21. 09. 2012 14.18
-1
Ali bo držalo, da je danes 84-letni Janez Zemljarič, ki je bil v nekdanjem komunističnem režimu najpomembnejši varovanec Ivana Mačka – Matije, le še običajen upokojenec, ali pa lahko pritrdimo mnenjem, da mreža Janeza Zemljariča, v katero so vpleteni tudi slovenski gospodarstveniki mlajše generacije, še zdaleč ni popustila? Dejstvo je, da se imenu Janeza Zemljariča ne more izogniti noben na novo izvoljeni minister za zdravstvo; najbolj znani slovenski lobist je prisoten tudi pri načrtovanju razvpitih projektov tako v Sloveniji kot na območju Balkana ter pri ustanavljanju podjetij v davčnih oazah. V Sloveniji ni nobene protimafijske kulture, številne ustanove v Sloveniji pa naj bi bile na plačilnih seznamih različnih mafij, tako ruske, srbske, italijanske, turške, torej prav iz tistih držav, kjer si poslovne partnerje išče lobist Janez Zemljarič.
korintos1
21. 09. 2012 14.31
+9
Prva dva meseca je bil mentor Ivanu Janez Janši ob vstopu v ZK!
JezekTekaTeka47
21. 09. 2012 15.42
-1
2. meseca, ki vas bojo tardeče drago koštal ...
maajde
21. 09. 2012 14.17
+1
Če Ahčan ne bi bil tako nedostopen za novosti in ekonomske dobre rešitve bi imeli vse...... Sodeluje le s takimi, ki lobirajo - saj veste kako....
.VOY.
21. 09. 2012 14.14
+0
Je pršla direktiva iz 7. nadstropja SMELTA...pa to.. Zemljariču se gre za Slovensko zdravstvo...pa še kako se mu gre.....ejga..
.VOY.
21. 09. 2012 14.12
-1
Turk že ve zakaj v Austrijo k dohtarju hodi...pa to..
Kukulkan
21. 09. 2012 14.09
+4
kam bo šel višek denarja??? hahahahahaha to vsi vemo kam bo šel
anon.si
21. 09. 2012 14.06
+8
še dobro da poleg OBVEZNEGA plačujemo še DODATNO zavarovanje zagotovo se pri vas cedi med in mleko glede na to koliko denarja zmečemo stran ZA NIČ
Gosposvetski
21. 09. 2012 14.02
+4
Ni dvoma.Ja, v plače vendar !
.VOY.
21. 09. 2012 14.01
+4
Tisti k se ukvarjate z adrenalinskimi hobiji...Izivate nesrečo...se predne podpišete izjavo..da ste pristopili na LASTNO ODGOVORNOST...še podpišite da vkolikor pride do Poškodb..zapletov..Stroške zdravljenja GARANTIRATE Z LASTNIM PREMOŽENJEM..ali Premoženjem svojih staršev...pa to.. Pa da vas vidim....Extremiste...
anon.si
21. 09. 2012 14.07
+2
zaradi takih moramo vsi plačevati dodatno zavarovanje
modelx
21. 09. 2012 14.40
+1
pa dobr no
21. 09. 2012 13.58
+4
Hecno, ko nas primerjajo z Avstralijo, ko imajo plače 2x-3x višje. Tam je strošek zdravljenja mnogo večji kot pri nas. Naj raje vzamejo za primerjavo državo našega kova.