Znanost in tehnologija

ČASOVNICA: Prvega ne pozabiš nikoli, pravijo. Najdete svojega?

Ljubljana, 10. 04. 2015 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
221

Se spomnite trenutka, ko ste v roke prijeli vaš prvi mobilni telefon? Je bila to morda reglja ali njen prijatelj čuk? Na časovnico smo zvrstili mobilnike, ki vam bodo gotovo obudili spomine na stare čase.

Julija bo minilo že 24 let, odkar smo v Sloveniji z začudenjem zrli v prvi mobilni telefon. Šlo je za telefon CarryPhone, za katerega bi človek skoraj potreboval orožni list. Opremljen je bil celo s torbico za lažje prenašanje, saj je tehtal skoraj cel kilogram. Spominja se ga zgolj peščica ljudi, a precej drugače je gotovo z njegovimi nasledniki. Se spomnite vašega prvega mobilnika? Se spomnite navdušenja ob prvem pogovoru? Koga ste poklicali? Kaj ste zapisali v vaš prvi SMS? Ste ta telefon lahko spravili v žep?

Ob pomoči slovenskih ponudnikov mobilne telefonije smo obujali spomine na stare čase in izpostavili nekatere mobilne telefone, ki so zaznamovali posamezna obdobja mobilne telefonije pri nas. Med temi boste morda našli tudi vaše prve "žepne ljubljenčke". Vabljeni na sprehod skozi čas.

 

Evolucija mobilnikov od leta 1987 dalje (Vir: NTT docomo):

Za povečavo kliknite na sliko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Murši? 1
30. 12. 2015 21.25
...moj je bil leta 1998 Motorola 160
yes no maybe
23. 04. 2015 03.08
Na casovnici manjka pa iPhone, ki je prvi pravi smart phone kot jih poznamo danes
WhiteF
16. 04. 2015 19.58
detel ga je zmagal
7Scythe7
14. 04. 2015 21.58
aja mal prej pa un simens k je mel ekran 1*3 :D
7Scythe7
14. 04. 2015 21.57
Brezbarvna nokia, debela za 5 današnjih telefonov..:D
seeker234
14. 04. 2015 11.22
-3
Pisalo se je leto 98', moj prvi iPhone.. ah te spomini..
wizeman
14. 04. 2015 10.09
+3
NOKIA 1610, kupljen 1996. Cigla od GSM-a. Še v zakloniščih, ki so jih v tistih časih oddajali v najem za različne dejavnosti, je imel signal.....
[Frikenstein]
14. 04. 2015 08.36
+1
Videofonija je bila živ polom! Se še spomnim kako je Mobitel po terenu na vso moč se trudil prikazat kako je to oh in sploh in še skoraj v HDju, pa si videl le štekajoče kvadratke. Itak je mislil storitev mastno računat, ampak po ogromnem nezanimanju, so jo ponujal zastonj, ampak tudi to ni prepričalo uporabnike. Zanimivo da je tako stanje tudi sedaj ko je na voljo dejanska hd slika in hiter internet.
NiMiLahko
13. 04. 2015 21.21
+4
moj prvi 1994 je bil iz omrežja NMT (0609 ) Benefon DELTA to so bili časi ko ti telefon niti v bajti ni imel signala . Pa kadar si se vozil si skoz moral potrjevat sprejem na nov repetitor drugače te nihče ni mogel dobit . No sedaj imam tudi ok fon ampak kuplen za 1/4 cene od takih ko so med top 10 pri novih telefonov .
Mismosprememba
13. 04. 2015 11.49
+7
V življenju še nisem kupil gsm ali telefon vedno sem dobil rabljenega od raznih kolegov freackov ki so morali imeti top of the top;)
kill_m_polo
13. 04. 2015 07.55
+3
To glede sms-ov ne drzi. Na zacetku le-ti niso delali in je bilo mozno samo klicanje. Kasneje (ne spomnim se tocno kdaj) so pri nas zaceli delovati SMSi in so bili nekaj casa zastonj!
wizeman
14. 04. 2015 09.51
rissp1
12. 04. 2015 10.30
+16
Telefoni ponazarjajo zmago pokvarjenega kapitalizma nad solidarnostjo, enakopravnostjo, ki naj bi bila "prava demokracija". Nekaj podjetij je doseglo da so dobesedno prisilili večino ljudstva da mora imeti vsako leto nov telefon (vsaj letno), ki stane toliko kot njihova mesečna plača, plačajo ga seveda na "lizing", mesečno poleg položnice za naročnino... 10 letni otroci s telefoni za 600€... Če ga kateri nima ga ostali izločijo češ da je "čudak", "zguba",itd. Pri otrocih bi to bilo žal še nekako razumljivo. Pri odraslih pa je žal popolnoma enako (velika večina) in to je veliko bolj zaskrbljujoče. Žal se ta trend širi iz avtomobilov na obleke, na telefone, na X, na Y, na vse izdelka turbokapitalizma. Vsako leto nov izdelek, seveda tistega čimdražjega, če ne si "čudak, zguba". Pač, naj vam povem, me NI sram, sem "čudak, zguba", se ne držim teh turbokapitalističnih pravil...
Misija1
12. 04. 2015 10.42
+12
Bluzis, oprosti. Nisi nic boljsi, ce ne uporabljas tehnologij, celo nasprotno. In pa zelo dvomim, saj se vecini niti izognit ne mores. Probaj danes brez avta, se posebej na vaseh! Brez mobilnika v sluzbi? Verjetno se hecas, casi so se spremenili, sluzbe so bistveno drugacne kot so bile pred 50 leti. Strinjam se edino s tem, da so to tehnologijo pozabljamo na ljudi, se premalo druzimo oziroma mladina predvsem. Na sreco poznam obe plati, vem kaj smo imeli pred 20 leti in kaj imamo danes. Sam sem prezivel otrostvo v lepih casih brez tehnologij, ko so ven prihajale stare 386ke, ko si zaigral kaksno igrico, ampak raje sel ven noret, brcat zogo, se lovit, skrivat itd...samo ne zdaj pametovat, kako je telefon zmaga kapitalizma. Zmaga kapitalizma je vsak prodan artikel, tudi hrana! Glej kaj imas danes na voljo, kaj si pa imel se slabih 15 let nazaj! Nisi boljsi clovek, ce se probas odrekat tehnologijam, po drugi strani pa se NITI NE MORES! Ti lahko zdaj nastejem 10 stvari, katere ti je prinesla modernizacija in brez njih ne mores, pa so stevilka 1 kapitalizma in razvoja!
Cofar
12. 04. 2015 18.05
+5
Misija1 iima tukaj bolj prav. Res je, brez tega ne gre. Koliko denarja pa si pripravljen dat za stvari pa je vse odvisno od posameznika. Jaz dam zelo malo. Nekateri pa pač, dajo malce več.
štrekeljc
12. 04. 2015 19.44
+2
Misija, je telefon nujno zlo, zato kot tako ne more biti statusni simbol. Res moraš biti pošteno premaknjen, da se s slabim hvališ. Se pa da preziveti brez mobilca, le organizirati se moraš malo bolj. Priznam, da ga imam, ga pa tudi po 10-14 dni ne uporabljam, ugasnjen mi leži kje, tako da ga dostikrat iščem, kadar se odpravljam na kako pot. Prijatelji mi to neodvisnost zavidajo. Gremo kam na pir, pa jih vsake pol ure žene gnjavijo: kdaj prideš domov? Pa naj mene, če me more! Če bi ga slučajno pozabil ugasniti, bi zvonil kje v kopalnici na pralnem stroju.
rokilegenda
12. 04. 2015 23.03
+4
Kdo te pa pravzaprav sili v to, da kupiš telefon za 600€? Lahko ga kupiš za 30. Lahko tudi izbereš zelo poceni paket. Ponudba je pestra in ni nujno draga. Stavim, da mesečno več denarja porabiš v lokalu kot za telefon. In razen starejših ljudi še zelo redki uporabljajo stacionarne telefone, ker je mobilna telefonija danes dostopna praktično vsem. Ne vem kaj imaš pa proti kapitalizmu. Kapitalizem je čisto v redu sistem. Seveda si ga pa vsak interpretira po svoje. Zame je to najbolj fer sistem, ker je najbolj individualen. Toliko, kot vložiš vase in v svoje delo, toliko boš imel. Socializem je recimo bistveno slabši sistem. Ne glede na trud si enak ostalim, ne glede na izobrazbo si v istem dreku kot ostali in uspeti je nemogoče. Ni razvoja, sicer imaš vse, ampak v življenju ne napreduješ. A je to kakšno življenje? To, da pa starši otrokom kupujejo take telefone, je pa njihova odgovornost. Jaz delam cele dneve, pa imam čisto povprečen telefon za povprečno ceno in mi dela ravno tako kot ultra high telefoni, ki so močnejši od mojega PC-ja. Ampak če se nekomu zdi vredno odšteti minimalca za telefon pa naj. Za ta denar grem jaz raje na dopust. Drugi pa naj doma ob gledanju popolne poroke brskajo po dragih telefonih. Vsak ima svoje prioritete. Zakaj pa ne, če nam je to omogočeno?
Misija1
13. 04. 2015 14.35
+1
štrekeljc, vec kot ocitno nisi prebral kar sem napisal, preberi se enkrat. TELEFON JE NUJNO ZLO v marsikateri SLUZBI! Sluzbe so se v zadnjih desetletjih zelo zelo spremenile, so zelo dinamicne, vezane NA TEREN! Povezava s strankami, kaj ti naj se dalje nastevam? Mislim, vse kar si napisal so totalne bedarije ki niso povezane z mojim prispevkom zgoraj. Sicer pasem govoril o vseh tehnologijah na splosno, ne samo o telefonu. Tudi avta ne rabimo, hja, ko pa je treba iz iz vasic, hribov (kjer zivi vsaj 10 procentov popualcije) vsaj 10 km do prve trgovine in tudi 20 do 30 kilometrov do prve VECJE, pa je problem, ce nimas avta. Eno vrecko lahko nosis ja, bos jo nesel 2 ali 3 km? Ja, lahko imas kolo, seveda. Ampak, ko bos kupil tehnicno stvar, ali kaksen vecji nakup, bos pa vseeno prosil znanca, ki IMA AVTO?! Seveda. Dopusti, potovanja, morje? Brez avta? Seveda. Kaj pa ko imas majhne otroke, ki radi čofotajo? Ko imas 5 letnike, ki gredo radi na izlete v naravo? Brez avta? TEZKO oziroma nemogoce z majhnim dojenckom. Pa sem ti nastel samo nekaj primerov, tega je ogromno. Vsak se lahko odloci kar zeli, ti pa ne sodi nobenemu. Lahko si kupis telefon za 100 eurov, lahko pa vsaki 2 leti novega za 600. Tu pa lahko debatiramo kdo je bedak in kdo ne! Si pa zelo omejen, ce v telefonu vidis samo statusni simbol! Jaz sem telefon ze ogromnokrat uporabil kot kamero in je prisel zelo zelo prav! V sluzbi pride prav, ko si na terenu in ne rabis vlacit zraven digitalca. Malo poglej kaksne vse terenske sluzbe obstajajo in zakaj je telefon malo vec kot pa statusni simbol! Ko bos obstal na cesti, bo tudi fino, bo tako kot se leta 1990, ko si cakal nekaj ur, ker nisi mogel nobenega doklicat. Lahko pa cakas, da ti ustavi kaksen mimoidoci - pa veliko srece v tem ti zelim, se posebej v teh casih, ko ljudje komaj cakajo, da ustavijo neznancu!
štrekeljc
13. 04. 2015 21.28
-2
Misija, pred uro sem v Merkatorju videl nekega jolbeta, ki je ves ponosem hodil po avli in se pogovarjal z 20cm×30cm veliko tablico. Verjetno je imel res zelo nujen pogovor, zato je hodil tako, da so ga vsi videli. In videli so bedaka. Spominjal me je na črnce, ki so pred leti brilirali z velikanskimi tranzistorji na ramenih. Drugo: res misliš, da je produktivnost večja, če se pogovarjaš po telefonu? Ne, velika večina pogovorov je itak potrebnih samo zato, ker se prvič nisi znal dobro zmeniti! Imam tako službo (vodja projektov), da koordiniram fante na terenu. Ko me je enkrat nekdo do pol enih klical že 73 (triinsedemdesetkat!) je dobil odpoved zaradi nesposobnosti. Zdaj se fantje organizirajo, pred odhodom pošteno vse premislijo in me ne klicarijo več za vsako figo. In je narejeno več kot prej, ko so za vsako figo klicarili v firmo.
wizeman
14. 04. 2015 09.59
+1
Rokilegenda, vidim, da nisi izkusil socialističnega sistema, zato prosim, da ga ne obravnavaš oz. primerjaš s kapitalizmom. V socializmu si lahko uspel bistveno laže, če si se malo bolj potrudil. Verjemi, da se sedaj mnogi trudijo (in tudi utrudijo) veliko bolj kot ti, pa nimajo niti za golo preživetje.
saknukdhwkfnnkj
12. 04. 2015 08.39
+2
Motorola d 460, kupljen v Big Bangu l.97 Oh in sploh... :)))
pingvinislo5
12. 04. 2015 00.52
+6
moj prvi nokia 3210
PATRIOT.SI
11. 04. 2015 21.50
+12
najbolj se spomnim kako so nas takrat lupili pri impulzih, kot najstnik je bil moj največji strošek ravno mobitel
Misija1
11. 04. 2015 21.09
+26
Avtor clanka Blaz Garbajs, cestitam. Verjetno najbolj obsiren in resnicno dober clanek v zadnjih nekaj letih na 24ur! Koncno se je nekdo potrudil, napisal na dolgo in siroko, celo vlozil svoj cas v premikajoco razpredelnico! Se vec taksnih clankov! Mislim da je to tudi clanek, ki sem ga najbolj dolgo bral, vsaj v zadnjih nekaj letih. Drugace pa reglja je bila ZAKON! In pa kasneje Nokia 3310, neunicljiva zadeva, padla na tla iz 3 štoka na beton (8 metrov), odletel rob ohisja, to pa je tudi vse. Danes moras imet sreco, da iz 2 metrov ni v prafaktorjih, ce ne uporabljas dodatnega ohišja!
Feels_good_man
11. 04. 2015 21.03
+10
Mobi Reglja, nabavil leta 1998 :)
krekerji2
11. 04. 2015 20.06
+5
Gunnar
11. 04. 2015 17.44
+3
mobi reglja 2...
zanvr
11. 04. 2015 17.29
+2
Ammmmm.....se ne spomnm