Slovenija

Če se bo Časar s predajo strinjal, bi lahko bil v Sloveniji v dobrih dveh tednih

Ljubljana, 02. 03. 2015 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Robert Časar ni več ubežnik. Francoske oblasti so ga aretirale pri vstopu v Francijo, zdaj pa čaka na predajo Sloveniji. Postopek predaje bo potekal prek koprskega okrožnega sodišča, ki mora najprej nalog prevesti v francoščino, da ga bodo lahko posredovali francoskim organom.

Preverili smo, kakšne so pravne podlage za postopke predaje in izročitev oseb. Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da pravno podlago za izročitev iskane osebe predstavljajo večstranske pogodbe, katere državi pogodbenici sta tako država prosilka kot država, kjer je oseba prijeta, bilateralni sporazumi, Okvirni sklep Sveta o evropskem nalogu za prijetje in postopkih predaje med državami članicami, implementiran v Zakonu o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije ter zakon o kazenskem postopku.

Za predajo prijetega bo zaprosilo koprsko sodišče

Odločitev o izvršitvi evropskega naloga za prijetje mora biti, v kolikor zahtevana oseba s predajo soglaša, sprejeta v 10 dneh po soglasju, v kolikor pa oseba soglasja ni podala, pa v 60 dneh po prijetju zahtevane osebe. Pojasnila ministrstva za pravosodje
Ministrstvo za notranje zadeve je pravosodno ministrstvo danes obvestilo, da je bil Časar 1. marca prijet v Franciji. Zoper Časarja je takoj stekel postopek prijetja in predaje, in sicer na podlagi Okvirnega sklepa Sveta o evropskem nalogu za prijetje in postopkih predaje med državami članicamu. "Glede na okoliščino, da ministrstvo za pravosodje v okviru postopkov prijetja in predaje nima več vloge osrednjega ali posredovalnega organa, saj vsa komunikacija poteka med pristojnimi odreditvenimi in izvršitvenimi organi neposredno, bo Evropski nalog za prijetje in predajo, pristojnim organom Francije posredovan v izvršitev neposredno s strani Okrožnega sodišča v Kopru, pred katerim je postopek v teku. V kolikor bodo pristojni organi Francije ugotovili, da so pogoji za predajo izpolnjeni, bo imenovani predan Sloveniji," pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje.

Na koprskem sodišču so povedali, da je treba nalog najprej prevesti v francoščino in da ga bodo nato posredovali francoskim organom. Ti bodo nato odločili, ali so pogoji za predajo izpolnjeni. Če bodo pogoji za predajo izpolnjeni, bodo Časarja odpeljali neposredno v zapor.

Če Časar ne soglaša s predajo, se lahko zadeva podaljša tudi za dva meseca

Odločitev o izvršitvi evropskega naloga za prijetje mora biti, v kolikor zahtevana oseba s predajo soglaša, sprejeta v 10 dneh po soglasju, v kolikor pa oseba soglasja ni podala, pa v 60 dneh po prijetju zahtevane osebe. Po sprejeti odločitvi o predaji, mora biti zahtevana oseba, skladno s 23. členom okvirnega sklepa predana v najkrajšem možnem času na dan, o katerem se dogovorita pravosodna organa oziroma najpozneje v 10 dneh po končni odločitvi o izvršitvi evropskega naloga za prijetje. V kolikor predajo zahtevane osebe v prej navedenem roku preprečijo okoliščine, na katere državi članici nimata vpliva, se izvršitvena in odreditvena pravosodna organa takoj povežeta med seboj in se dogovorita o novem datumu. V tem primeru se predaja opravi v roku 10 dni po dogovorjenem novem datumu.

Preberite še, kako je slovenska policija izsledila in uspešno zaključila iskanje pobeglega Roberta Časarja.
Preberite še, kako je slovenska policija izsledila in uspešno zaključila iskanje pobeglega Roberta Časarja. FOTO: POP TV

Slovenija podpisnica številnih mednarodnih sporazumov

Slovenija je podpisnica številnih mednarodnih sporazumov, ki dajejo pravno podlago za izvajanje postopkov izročitev. Je podpisnica Evropske konvencije o izročitvi, ki predstavlja pravno podlago za izročitev med 49 državami pogodbenicami. Poleg tega je Slovenija ratificirala tudi več konvencij, ki dajejo pravno podlago za izvajanje postopkov izročitev s še širšim krogom držav za kazniva dejanja, ki jih te konvencije opredeljujejo. Te konvencije so naslednje: konvencija Združenih narodov zoper nezakonit promet mamil in psihotropnih snovi, konvencija Združenih narodov proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu, konvencija Združenih narodov proti korupciji ter konvencija o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju.

 

Postopek predaje hitrejši od izročitve

Poleg konvencij pravno podlago za izročitev predstavljajo tudi dvostranski mednarodni sporazumi.

Svet Evropskih skupnosti je junija 2002 sprejel Okvirni sklep sveta o evropskem nalogu za prijetje in postopkih predaje med državami članicami EU, ki je v razmerju do držav članic EU nadomestil vse obstoječe multilateralne in bilateralne izročitvene instrumente. Ta instrument EU, katerega cilj ali namen je obvezujoč za vse države članice, ni neposredno uporabljiv, zato so ga morale države članice prenesti v svojo notranjo zakonodajo na način in v obliki, ki sta skladna z njihovim pravnim sistemom, kar je storila tudi Slovenija. Okvirni sklep je implementiran v Zakonu o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije, pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu in dodajajo, da je postopek predaje hitrejši od postopka izročitve, obenem pa imajo države v postopkih predaje manj razlogov za zavrnitev. Uvedeno je tudi neposredno komuniciranje med pravosodnimi organi držav članic, roki za odločitev o predaji, odprava ugotavljanja dvojne kaznivosti za določene vrste kaznivih dejanj in tako dalje.

Izročitev tudi v primerih, ko ni mednarodne pogodbe

Potrebno pa je poudariti, da notranja zakonodaja Slovenije omogoča izročitev osebe tudi v primeru, ko med Slovenijo in državo, ki prosi za izročitev, ni mednarodne pogodbe. Prav tako pa zakon o kazenskem postopku omogoča pripravo in posredovanje prošnje za izročitev na podlagi navedenega zakona, v primeru da Slovenija z državo, kjer je iskana oseba prijeta, nima sklenjenega večstranskega ali dvostranskega mednarodnega sporazuma.

Časar bi moral marca lani začeti prestajati zaporno kazen petih let in devetih mesecev, vendar se v zaporu na Dobu ni nikoli zglasil. Njegova soproga je poleti odpovedala delovno razmerje na Komunali Koper, njun otrok pa je na začetku septembra izostal v šoli.

V kolikor Slovenija nima sklenjenega mednarodnega sporazuma z državo, kjer je oseba prijeta, je bistveno to, da zakon o kazenskem postopku omogoča slovenskemu sodišču in ministru za pravosodje, da posredujeta prošnjo za izročitev osebe na podlagi slovenske notranje zakonodaje. Navedeno pomeni, da lahko tuje države, katerih notranje pravo dovoljuje izročitev brez mednarodne pogodbe in na podlagi vzajemnosti, izročajo prijete osebe v Slovenijo, kot to velja tudi za Slovenijo. V kolikor pa notranje pravo druge države zahteva obstoj mednarodnega sporazuma, se lahko državi poslužita možnosti sklenitve bilateralnega sporazuma za potrebe konkretnega primera, navajajo na ministrstvu.

Glede na krepitev mednarodnega sodelovanja med državami, vedno večjih prizadevanj za pregon kriminala ter naraščajočega števila mednarodnih pravnih podlag, ki omogočajo sodelovanje med državami na področju boja proti kriminalu, je vse manj držav, s katerimi Slovenije ne veže nobena mednarodna pravna podlaga, ki bi omogočala vsaj kakšno obliko mednarodnega sodelovanja, pravijo na ministrstvu in dodajajo, da se slovensko ministrstvo v praksi še ni srečalo s situacijo, ko bi odsotnost mednarodnega sporazuma bila razlog za ne-izročitev prijete osebe, s čimer so se obstoječe pravne podlage glede izročitve v praksi do sedaj izkazale za zadostne.

Kako poteka izročanje lastnih državljanov?

Države članice Evropske unije so med seboj dolžne predajati tudi lastne državljane, pri čemer pa je vprašanje izročanja ali ne-izročanja lastnih državljanov tretjim državam vprašanje ureditve notranjega prava. Pojasnila pravosodnega ministrstva

Slovenska ustava v 47. členu določa, da državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti tuji državi, razen če obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s katero Slovenija v skladu z določbo prvega odstavka 3.a člena ustave prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo. V praksi navedeno pomeni, da sta relevantni instituciji v povezavi z institutom predaje oziroma izročitve, na katere je Slovenija prenesla izvrševanje dela suverenih pravic, Evropska unija in Mednarodno kazensko sodišče. V okviru navedenih so bili sprejeti instrumenti, ki dopuščajo tudi predajo slovenskih državljanov. To sta Rimski Statut in pa Okvirni sklep o evropskem nalogu za prijetje in predajo. Razen navedenih instrumentov Slovenijo ne zavezuje noben drugi pravni instrument, ki bi nalagal obveznost izročanja oziroma predajanja lastnih državljanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
03. 03. 2015 10.59
Normalno, da imajo lopovi veliko pravic, saj so nedotakljivi. Saj bi nepopravljivo škodilo demokraciji, če bi bili v zaporu Janša, Bavčar, Časar .....Glede Krkoviča in še nekaterih pa demokracija ne bi trpela. Bravo naše sodstvo.
Blaška
03. 03. 2015 10.15
koliko pravic imajo lopovi, veliko več kot pošteni ljudje ; )))
KRUMPAVI
03. 03. 2015 09.24
naj malo še počaka da se Igor pridruži
TheMafiaDon
03. 03. 2015 08.50
A če se pa nebo strinjal, pa nebo prišel in ne bo nič? Jst se tudi ne strinjam s tako visokimi davki in nizkimi plačami, pa če ne ne strinjam-vzamejo in si priračunajo stroške
korintos23
03. 03. 2015 08.27
+1
Ni pa pošteno da ob takih milijonih moraš it sedet!, kdaj jih bo videl spet,,,,....
KRUMPAVI
03. 03. 2015 09.23
PredsednikPepe
03. 03. 2015 10.59
Manu Cocker
03. 03. 2015 06.36
-1
Aha - zdaj je pa problem prevajanje v francoscino? Kaj pa dolenjscina?
SnorkovSIN
03. 03. 2015 06.09
-1
Pri predaji nepozabite posneti kursađi
batom@pinkponk.com
03. 03. 2015 03.52
+0
Najprej pobegne, zdaj bi se pa strinjal z izroxitvijo???
puspan
02. 03. 2015 23.08
+0
Strinjal, ali ne. Ce hoce, da bo prej iz kehe, bi si iz Francije najel privatni Jet do Brnika, ker njemu denar, vsaj zaenkrat se ni problem.
jolbešpoš
02. 03. 2015 21.52
+2
Sploh ga ne bomo videl, lepo se bo zgovoru, da je HR državljan, kar tud je, HR ga pa ne išče in ga bojo Francozi ispustili.
batom@pinkponk.com
03. 03. 2015 03.52
+1
totalka
02. 03. 2015 20.21
+5
SDSov čudežni deček.......
pizzamargerita
02. 03. 2015 19.14
+5
amater. zakaj ni zavasnika vprasu. it je treba samo do umaga, pa te ne najdejo pet let.
korintos23
02. 03. 2015 19.06
+2
In preko Rusije jo je gor mahno! Ja no, saj denarja ima-našega.
brac
02. 03. 2015 19.06
+6
DOBRI PRIJATELJ JANŠAJA IN ČLAN SDS TO PA TUDI VSE POVE:))
proletarec1
02. 03. 2015 18.55
+5
POBERITE MU , VSE PREMOŽENJE,PA GA RAZDELITE MED REVEŽE(KAR PA OD VAS NI ZA PRIČAKOVATI).PO TEM, PA NAJ OSTANE KJER JE.DAVKOPLAČEVALCI SE GA V TEM PRIMERU REŠIJO.
24uric
02. 03. 2015 18.31
+5
če se bo strinjal ha ha ha navadnega drzavljana bi ze zdavnaj strajbal v marico pa sem pripeljali
caprioza
02. 03. 2015 18.29
+7
Naša država je pa res raj za pokvarjene politike,še nihče ni nič vrnil kar si je prisvojil zapora se pa branijo z vsemi štirimi.Navadni državljani,pa plačujemo.Ko sem enkrat baje narobe parkirala sem poslikala in se pritožila.Plačala sem pajka,kazen pa še sodne stroške za pritožbo,za bruhat.Odvetnika si pa res ne morem privoščiti.Teli voluharji pa kradejo pa nič.
Te vidim
02. 03. 2015 18.17
+0
Ga vidim po obrazu, da si to želi. Pridi Časar pridi.
BULDOH
02. 03. 2015 18.14
+1
Ni mi pa jasno, zakaj so Wolfa komaj po dveh letih aretirali , če prav se ni skrival in so vedeli kje stanuje....
Kajetan
02. 03. 2015 18.17
+1
Zaradi tega ker ne jemljejo resno kar izrece nase sodisce in ker sledijo zadevam..
korintos23
02. 03. 2015 19.05
+1
abigail
02. 03. 2015 18.13
+6
Po kateri logiki ima sploh pravico do nestrinjanja?!