Slovenija

'Čas za ukrepanje se nezadržno izteka'

Ljubljana, 16. 11. 2009 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nevladne organizacije so Pahorja pozvale, da izkoristi vse vzvode, ki so v njegovih rokah, ter se zavzame za nujno potrebno ukrepanje na področju prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Pobudniki kampanje Ukrepaj zdaj! so premierju Borutu Pahorju danes predali prek 9000 podpisov peticije, s katero ga pozivajo, da se osebno zavzame za sprejem ambicioznega podnebnega dogovora v Koebenhavnu ter Slovenijo popelje na pot nizkoogljične družbe. Ob tem so poudarili, da se čas za ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami nezadržno izteka.

Pobudniki kampanje, ki jo je do sedaj podprlo že 30 različnih organizacij, so Pahorja med drugim pozvali, da se s preusmeritvijo Slovenije v nizkoogljično družbo zapiše v slovensko zgodovino. Ob predaji podpisov so med drugim tudi poudarili, da je velika podpora kampanji izraz splošnega javnega mnenja, da so podnebne spremembe največja grožnja, s katero se spopadamo v 21. stoletju.

"Podporniki kampanje in podpisniki peticije oblikujemo gibanje, s katerim odločno zahtevamo, da je grožnja podnebnih sprememb primerno naslovljena in da politika namesto iskanja mašil za problem končno prevzame vodilno vlogo v prehodu v nizkoogljično družbo," so podporniki kampanje še poudarili ob predaji podpisov. Dodali so, da se čas za ukrepanje nezadržno izteka, podnebna konferenca v Koebenhavnu pa je po njihovem mnenju najboljša priložnost za preprečitev najhujših posledic podnebnih sprememb.

Obenem so Pahorja pozvali, da izkoristi vse vzvode, ki so v njegovih rokah, ter se zavzame za nujno potrebno ukrepanje na področju prehoda Slovenijo v nizkoogljično družbo. Ukrepi za boj proti nadaljnjim podnebnim spremembam so po njihovem mnenju tudi gospodarska in razvojna priložnost, predvsem kar se tiče zaposlovanja v sektorju obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.

Kot je po srečanju s Pahorjem še povedala predstavnica nevladne organizacije Focus Barbara Kvac, je premier zagotovil, da bodo aktivnosti glede boja proti podnebnim spremembam vsaj v Sloveniji še naprej potekale, kot je bilo načrtovano, pri čemer je omenil predvsem podnebni zakon, podnebno strategijo in prenovo strategije razvoja Slovenije, medtem ko Pahor glede konference v Koebenhavnu po besedah Kvacove ni bil preveč optimističen. Kljub temu je, tako Kvacova, zagotovil, da se bo na konferenci trudil po svojih najboljših močeh. Kvacovca je med drugim še pojasnila, da se glede same vsebine zahtev nevladnih organizacij s Pahorjem danes niso pogovarjali. O tem naj bi beseda stekla na prihodnjem srečanju, predvidoma 30. novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaparnas1
16. 11. 2009 14.57
F12 O kakšnih rešitvah pa ti govoriš? Preden se lotiš rešitev je prvo treba vedeti kaj je problem in ga tudi dokazati. Tale histerija s klimatskimi spremembami pa prvo sploh ni problem, ker je to vreme in to se vedno spreminja in drugo seveda iz prvega razloga sploh ni dokazana.Ampak ko gre za religijo, dejstva tako ali tako ne štejejo. Uradni podatki so da je bil letošnji oktober najhladnejši v 64 letih. Uradni podatki so da je bila sončna aktivnost večja in s tem temperatura do cca 2003 v celotnem osončju višja in po tem je bila aktivnost na soncu manjša in s tem temperature v celotnem osončju. E človek čemu vsemu ne boš nasedel.
spaparnas1
16. 11. 2009 14.51
Mislim, kako lahko rečejo da je 9000 podpisov izraz splošnega mnenja? Večina sploh ni vedela kaj podpisuje, sploh pa danes ljudje podpišejo karkoli in dajejo svoje podatke komurkoli. Mislim kake laži si privoščijo na osnovi popolne bedarije. Tole zeleno gibanje je še bolje nevarno kot je bil komunizem.
F12
16. 11. 2009 14.48
eh. rešitev je mnogo kot na dlani. ampak pri nas to ni izvedljivo, ker smo premali.
spaparnas1
16. 11. 2009 13.28
Krematorij Novi davki so seveda cilj te podnebne histerije. Podnebne spremembe ali VREME, kot se je temu reklo včasih ni nič drugegakot politično gibanje in z realnostjo nima nobene zveze. So cerkev in cilj cerkve je vedno bil omejevanje človekove svobode. Podobna neumnost je tudi da se čas izteka. Čas je bil, je in bo :). Mislim kako butasti slogani. Kot bi gledal časopis Pravda leta 1935. Podobne izjave z iztekajočim časom lahko slišimo tudi na shodih Jehovoih prič
Krematorij
16. 11. 2009 13.15
Kaj ko bi rajši pritisnili na velike onesnaževalce kot pa na Pahorja. Kitajska v enem dnevu proizvede več nesnage kot Slovenija v celem letu. Vse kar lahko pričakujemo od vlade bo zopet kak davek na podnebne spremenbe.