Slovenija

Čas za druženje na martinovanjih, policisti poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov

Ljubljana, 08. 11. 2014 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po vsej Sloveniji se bodo zvrstile številne tradicionalne prireditve v počastitev največjega praznika vinarjev. V času martinovanj policisti opozarjajo na "trezno glavo" in poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov.

kozarec vina
kozarec vina FOTO: Thinkstock

Naslednja dva konca tedna, predvsem pa v torek na dan Sv. Martina, svetnika, ki naj bi po legendi spremenil vodo v vino, se bodo po vsej Sloveniji zvrstile številne tradicionalne prireditve v počastitev največjega praznika vinarjev.

Čas okoli martinovega je čas, ko se na podeželju zaključuje jesensko delo in se začno priprave na zimo, prav ta čas pa dozori tudi vino in na martinovanjih opravijo blagoslov "nečistega" in "grešnega" mošta v pravo vino. Predvsem na podeželju se v tem času dogajajo obredna slavja, ki so tradicionalno prepletena z življenjem v vaseh, vse bolj pa se večje in množične prireditve uveljavljajo tudi v mestnih središčih.

Brez martinovih prireditev ne gre

Za največje martinovanje že nekaj časa velja dogajanje prav na dan Sv. Martina v Mariboru, kjer se vsako leto zbere nekaj tisoč obiskovalcev. Tudi letos bo potekalo na Trgu Leona Štuklja, obogatili pa ga bodo s prihodom vinskih kraljic, folkloristov, splavarjev ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin. Prvič bo dogajanje potekalo kar pet dni, po daljšem času bo znova možen ogled stare Vinagove kleti.

Policisti opozarjajo na "trezno glavo" zlasti tistih, ki bodo sedli za volan. Po vsej Sloveniji še posebej pozorno nadzirajo promet, marsikje poteka tudi poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Največ prireditev se bo te dni seveda zvrstilo v vinorodnih deželah Štajerske, Primorske, Dolenjske in Prekmurja. Na Ptuju je čas martinovega tudi začetek priprav na tradicionalno, prihodnje leto že 55. Kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot "mali fašenk". Dogajati se je začelo že v četrtek, vrhunec pa bo doživelo na martinov torek, ko bo potekal zanimiv program na ptujski mestni tržnici.

Brez martinovih prireditev ne gre niti v Ormožu, kjer so prve prireditve izpeljali že v petek, tradicionalna martinova tržnica in martinovanje pa bosta potekala danes. Številna martinovanja bodo tudi v Halozah, ki se bodo šele naslednji konec tedna zaključila s tradicionalnima prireditvama v Podlehniku v soboto ter na Ptujski gori v nedeljo. Na Štajerskem bodo prireditve potekale tudi v Rušah, Slovenskih Konjicah in Laškem.

Na Primorskem velja omeniti martinovo dogajanje v Šmartnem vse od četrtka do nedelje, današnje martinovanje na Humu z Beneškimi fanti, ves konec tedna bodo zabavne prireditve tudi v Brjah na Vipavskem, v soboto pa tudi v Vrhpolju. Na Obali prireditve že od konca oktobra potekajo v okviru že 18. martinovanja družbe Vina Koper.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju bodo glavne prireditve potekale v ponedeljek in koncu tedna za njim. Danes bo potekal peti Martinov pohod po obronkih Semiča, osrednje martinovanje pa bo v torek potekalo na Glavnem trgu v Novem mestu. Naslednji konec tedna bo tradicionalno belokranjsko martinovanje potekalo v Črnomlju. Prvič bodo danes martinovanje pripravili tudi v "deželi kozolcev" v Šentrupertu.

V Prekmurju bo danes potekal 15. Martinov pohod iz Martjancev oz. Moravskih Toplic, podobno bo tudi v Lendavi. Prvič doslej bodo organizirano martinovali v Murski Soboti, danes bo martinovanje tudi v Ljutomeru, naslednji konec tedna pa v Gornji Radgoni.

Vino
Vino FOTO: Reuters

Za martinovo druženje so tudi letos poskrbeli v prestolnici, kjer se bo tokrat Ljubljanska vinska pot, ki bo potekala v sklopu prireditev November v Mestu vina, zgodila kar dvakrat, v nedeljo in naslednjo soboto. Vrhunska vinsko-kulinarična ponudba iz vseh koncev Slovenije in krst mladega vina bo na voljo na Mestnem trgu, v Stritarjevi ulici, na Cankarjevem nabrežju in Tromostovju.

Čeprav martinovanja potekajo marsikje, pa lahko ljubitelji vina, kulinarike in družabnih dogodkov ta praznik najbolj pristno doživijo predvsem v manjših vinskih kleteh, vinotočih in zidanicah.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni_Nicka76
09. 11. 2014 16.13
+1
Čin, čin! :)
unatm
08. 11. 2014 20.35
+4
as se niso polcaji z vlado skregal ?
BŠK
08. 11. 2014 17.02
+6
Ne le pijančke, tudi fejstbukovce in selfijaše malo pokontrolirajte
evian2016
08. 11. 2014 16.38
+21
Policisti bi lahko začeli kontrolirati psihofizične sposobnosti kar med sabo----
breskvapeach .
08. 11. 2014 16.21
+14
je treba stranske poti danes ubrat :)
rezervni
08. 11. 2014 17.51
+6
mal čez hmeu pa čez kako njivo pa bo.. :)
nsiirhilnil
08. 11. 2014 16.11
+6
kako se že reče? na plavušo mogu samo da se upišam... i tak
AtaAufbiks
08. 11. 2014 15.32
+26
Kar ni ljudem pokradla država s svojo recesijo, bodo pa policaji na cesti!
bboy7
08. 11. 2014 15.44
+4
Če nisi sposoben tok kontrole, da pijan ne voziš si kupi karto za avtobus. Edino prav, da se nadzira pijance na cesti, sploh pa ta vikend.
nsiirhilnil
08. 11. 2014 16.13
+8
Sej zato pa mamo tok blondijov... položnco bojo pa ja znal napisat
AtaAufbiks
08. 11. 2014 16.13
+22
Ne vozim pijan, ampak policajem vseeno ne zaupam! Ti pa zaradi mene lahko klečiš pred njimi, hlapček!