Slovenija

Srečanje Jandrokovića in Žbogarja že ta teden

Ljubljana/Bruselj/Zagreb, 03. 03. 2009 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.K./N.S./STA
Komentarji
649

Rehn je prepričan, da bo Hrvaška kmalu pozitivno odgovorila na predlog za mediacijo. Napovedal je tudi srečanje Jandrokovića in Žbogarja, kar so že potrdili na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška kmalu pozitivno odgovorila na njegov predlog za mediacijo, brez dodajanja pogojev. ''Verjamem, da bo to konstruktiven in pozitiven odgovor brez dodajanja kakšnih nemogočih pogojev," je poudaril na konferenci o Hrvaški in EU v Bruslju. Tako je Rehn odgovoril na vprašanje, kako bi razumel, če bi Hrvaška sprejela mediacijo kot pot do sodišča; ali bo to razumel kot potrditev ali zavrnitev svojega predloga za evropsko posredovanje.

Rehn je pozitiven.
Rehn je pozitiven. FOTO: Dare Čekeliš

Komisar je tudi izrazil zaskrbljenost, da Hrvaška, če vprašanje zastoja na njeni poti v EU zaradi njene meje s Slovenijo ne bo rešeno zelo kmalu, ne bo končala pristopnih pogajanj v predvidenem časovnem okviru, torej do konca tega leta.

Rehn je tudi napovedal, da se bo s hrvaškim in slovenskim zunanjim ministrom, Gordanom Jandrokovićem in Samuelom Žbogarjem, sestal "v kratkem", ni pa želel podrobneje povedati, kdaj bo to.

Je pa tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun sporočil, da se bo Jandroković s slovenskim kolegom Žbogarjem srečal ob robu neformalnega srečanja zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju. Še vedno pa ni potrjeno ali se bosta sestala v sredo ali četrtek, saj naj bi točen datum srečanja vodij obeh diplomacij določili v Bruslju.

Redna srečanja zunanjih ministrov so bila napovedana prejšnji teden po srečanju premierov Slovenije in Hrvaške, Boruta Pahorja in Iva Sanaderja, na Mokricah, kjer sta bila tudi Jandroković in Žbogar.

Pahor obžaluje, da so si Hrvatje vzeli še en teden časa.
Pahor obžaluje, da so si Hrvatje vzeli še en teden časa. FOTO: Reuters

O odnosih tudi predsedniki parlamentarnih strank

Hrvaška ne more napredovati z lobiranjem ali s pritiski na državo članico EU, je v Bruslju poudaril evropski poslanec Lojze Peterle ob robu konference o Hrvaški in EU. "Ne zanima me toliko kontekst, nameravam pa jasno poudariti, da Hrvaška ne more napredovati z lobiranjem ali s pritiski na državo članico. Rešitev je treba najti nekje med Ljubljano in Zagrebom."

Premier Borut Pahor se je danes na vladi na neformalnem sestanku sestal s predsedniki parlamentarnih strank o modalitetah predloga Evropske komisije o reševanju vprašanja meje s Hrvaško z mediacijo, k čemur je vlada minuli četrtek dala načelno soglasje.

Po srečanju je Pahor poudaril, da so sklenili veliko stvari, kar je dobra popotnica za slovensko vlado in slovensko diplomacijo. ''Slovenska stran je svoje delo s pozitivnim stališčem do pobude evropske komisije za mediacijo opravila. Ima podporo v slovenski politiki. Sedaj je na potezi hrvaška stran, in pričakujemo in si želimo da bi prav tako sprejela mediacijo, ki ima za cilj določitev meje tako na kopnem kot na morju,'' je poudaril.

Swoboda: Bolj naklonjeni Sloveniji

Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda je danes za hrvaški spletni portal Javno dejal, da je predlog o mediacijski skupini, ki ga je za reševanje vprašanja slovensko-hrvaške meje predlagal evropski komisar za širitev Olli Rehn, bolj naklonjena slovenski strani. "V tej situaciji sem sto odstotno na strani Hrvaške. Ne morete delati mediacije brez pravnega okvira pred Meddržavnim sodiščem," je dejal Swoboda in dodal, da bi bila mediacijska skupina, ki jo je predlagal Rehn, pristranska, saj bi bila bolj naklonjena slovenski strani.

Hrvaška o mediaciji šele naslednji teden

Sanader je po ponedeljkovem srečanju s predstavniki parlamentarnih strank sporočil, da bo posebna delovna skupina do prihodnjega ponedeljka pripravila besedilo odgovora na predlog Evropske komisije o urejanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo.
Sanader je po ponedeljkovem srečanju s predstavniki parlamentarnih strank sporočil, da bo posebna delovna skupina do prihodnjega ponedeljka pripravila besedilo odgovora na predlog Evropske komisije o urejanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo. FOTO: Reuters

Kot je znano, se je v ponedeljek sestal vrh hrvaške politike, kjer pa so se zmenili le, da si bo Hrvaška vzela še teden dni za premislek o predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. Pahor glede tega sicer pravi, da je morda dobro, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa, saj bi po premisleku lahko sprejela konsistentno stališče, ki bi bilo povezano s pričakovanji Evropske komisije, vendar Pahor hkrati opozarja, da s tem samo izgubljamo čas, ko bi že lahko začeli iskati modalitete mediacije.

Sanader je po včerajšnjem sestanku sporočil, da bo o predlogu mediacije odločila posebna delovna skupina, ponovil pa je tudi, da Hrvaška vztraja pri jasnem ločevanju vprašanja meje od hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Ni pa želel jasno povedati, ali bo Hrvaška sprejela predlog Evropske komisije, da mejni spor s Slovenijo ureja tričlanska skupina, ki naj bi jo vodil Martti Ahtisaari. Predstavnik hrvaške opozicije Radimir Čačić pa je poudaril, da so stranke pripravljene sprejeti mediacijo le v primeru, da bo pripeljala do rešitev spora o meji s Slovenijo na sodišču.

Po poročanju hrvaškega tednika Nacional naj bi vrh hrvaške politike v ponedeljek sprejel tri pogoje, ki jih bo Hrvaška postavila ob sprejetju mediacije. Tako naj bi zahtevali pravno ureditev spora in ne določanje meje s strani komisije, nujno deblokado pogajanj o vstopu v EU in ločitev mejnega vprašanja od procesa pristopanja Hrvaške v EU.

Medtem Evropska komisija v Bruslju opozarja, da je premik v sporu Slovenije in Hrvaške nujen čim prej. "Evropska komisija je še vedno pripravljena pomagati stranema najti rešitev, a seveda morata obe strani sprejeti potrebne politične odločitve za premik naprej v tem sporu – čim prej in nujno," je dejal tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj Tardio.

Tudi Slovenija želi korak naprej

Za korak naprej je tudi starosta slovenske politike France Bučar, ki je razburkal slovensko politično sceno z izhodiščem za ozemeljsko razmejitev med Slovenijo in Hrvaško. Bučar med drugim meni, da meja med državama ni določena in da bi mejo v Istri morali določiti na podlagi referenduma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (649)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ciaobella
05. 03. 2009 08.46
Pri vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo je potrebno upoštevati sledeča dejstva: 1. Hrvaška NI demokratična in pravna država po kriterijih, ki veljajo v EU. 2. Hrvaška demokratska stranka, Stranka Prava in še nekatere politične stranke so ideološke naslednice NDH. 3. Hrvaška nikoli ni plačala vojne odškodnine za 2. svetovno vojno - še več NITI OPRAVIČILA SE NI NIKOLI. ND Hrvaška je bila na strani Nacistične Nemčije in zagrešila veliko zločinov proti človeštvu. Prav tako je Hrvaška med vojaško operacijo Nevihta ETNIČNO ČISTILA ozemlje in praktično izbrisala Srbsko prebivalstvo. 4. Hrvaška ne izpolnjuje zahtev Evropske komisije (pravni in ekonomski kriteriji). 5. Slovenija je za Hrvaško najbolj zaželen izgovor, ker tako prikrivajo svojo lastno nesposobnost izpolnjevanja kriterijev. Problem ni samo nesposobnost Hrvaških politikov, pač pa tudi zavestno zavajanje Evrope. 6. Slovenija je Hrvaško vedno podpirala. Medtem pa je Hrvaška iz leta v leto to podporo izkoriščala in prisvajala Slovenska ozemlja. 7. ISTRIA je zgodovinsko bila pod ITALIJANSKO upravo in je bila multietično območje skozi vso zgodovino. Večinsko prebivalstvo je bilo vedno ITALIJANSKO. Hrvatov je bilo približno toliko kot Slovencev a niso imeli nikakršnega vpliva v ISTRI.Poleg izgona Italijanov konec 2. svetovne vojne, je Republika Hrvaška po letu 91' dodatno naseljevala Hrvaške begunce na področje Istre in s tem spreminjala narodnostno strukturo ISTRIE. 8. ITALIJA bo od Hrvaške zahtevala POVRAČILO odtujenega premoženja v naravi oz. po TRŽNIH CENAH nepremičnin. ITALIJA ne bo popustljiva in glede svojih zahtev ne bo sklepala kompromisov. ITALIJANI, ki v večini niso grešili v obdobju 2. svetovne vojne so ostali brez vsega in so bili IZSELJENI iz ISTRIE in DALMATIE. Italija se odškodninskega fonda v katerega je vplačevala bivša SFRJ ni dotaknila in se ga tudi ne bo. 9. Slovenija bi morala od Hrvaške zahtevati, da v svojo ustavo zapiše Slovence, kot sestavni del multietične ISTRIE in ji podeliti AVTONOMEN STATUS, ki bi s časoma vodil v Samostojnost te regije. ISTRIA ni NIKOLI in NIKOLI NE BO HRVAŠKA! Slovenci niso manjšina na Hrvaškem. Slovenci so konstitutivni narod ISTRIE!
streif
04. 03. 2009 22.19
od časa gospodarske krize nas še ovirajo hrčki!haloo
porka.malorka
04. 03. 2009 18.35
Ma kakšne pogovore blokada
purgi
04. 03. 2009 17.22
Bože, debilane..........
purgi
04. 03. 2009 17.22
zogby 04.03.2009, 17:06 0 IVO SANADER mi zgleda kot pristajajoči KANADER :) Isuse koji perfektan smisao za humor.........hahahah Koliko si to dugo smišljao?? Brnjavo..............aaaaaaaaaaaaaahahahaha
zogby
04. 03. 2009 17.06
IVO SANADER mi zgleda kot pristajajoči KANADER :)
alojzrijavec@gmail.com
04. 03. 2009 16.00
ZA MENE STE LAŽNIVCI IN LOPOVI ;ENO IN ISTO TROBITE-POVEJTE GDO JE OKUPIRAL IN UKRADEL SLOVENSKO ZEMLJO.NI VAM TREBA TRGOVATI VRNITE UKRADENO???
vinadap
04. 03. 2009 15.31
prosper .......ja osobno i u ime Hrvatske Vlade jamčim,da ove gradnje NE prejudiciraju granični prijelaz,i da če se ove kučice umakniti za pet dana. Nikica Valentič. Za prvomajske praznike jih bomo malo polepili po Umagu,da se boš tudi ti lahko prepričal.
vinadap
04. 03. 2009 15.26
prosper - toliko denarja,ki smo ga Slovenci pustili pri vas,lahko le sanjaš. Največji potrošnik je bil Slovenec,in ne zatiskaj si oči pred tem. Tudi vaša statistika je lansko leto prikazala,da Slovenec pusti štirikrat več denarja na dan,kakor pa kakšen drugi tujec. Takoj za nami so Italijani. Še,ko sem jaz hodil k vam na morje,smo tolkli runde,pa nas je bilo dvanajst za mizo,tako da nas je lastnik " restorana ",Hrvat,ko smo po desetih dnevih odhajali domov,počastil z bogato večerjo ( ribe,žar ) in pijačo. Sedeli so pa Nemci,sedem jih je bilo,1 liter vina 3 litra vode in poslušali 3 ure glazbo. Tako je to.
prosper
04. 03. 2009 15.15
se eno nismo vas prosili temveč je hrvaska policija zahtevala naj se prehod umakne ker je na nasem ozemlju. vi ste se umaknili zgradili mejni prehod na svojem i nasi so par mesecev po tem zgradili na tem mestu prehod in rekli ak bo kaj drugace ga bomo premestili
prosper
04. 03. 2009 15.13
munjola, rekel je da bo premestil ta prehod če se dokaže da je to ozemlje slovensko. 1001 krat samo za tebe, slovenci so začeli gradit pa se umaknili ker so vedeli da to ni slovensko kaj je tu spornega
vinadap
04. 03. 2009 14.52
prosper - še enkrat sprašujem,kaj je prosil in dejal vaš Nikica Valentić leta 1994 slovenski vladi? Norca se delaš ti in tvoja Vlada,do Slovenije in njenih prebivalcev. Cela Hrvaška se dela norca iz nas,in Vi ste zreli za EU?! Hallo!
vinadap
04. 03. 2009 14.48
mali kekec bi dejal,da ste hrvati lažovi i tatovi,ha,ha,ha. Za vas je civilizacija utopija,ha,ha,ha.
prosper
04. 03. 2009 14.47
vinadap04.03.2009, 14:300 prosper - mi se nismo umaknili,mi smo začeli z platojem,potem ste pa Vi nas prosili,če lahko na tem mestu ZAČASNO postavimo kontrolno točko,na slovenski zemlji,gospod,Vi ste nas prosili,gospod,Igor Bavčar je pa dejal,seveda prijatelji,ni problema. To je to. 4evercviček - tukaj je Slovenija,res ne vem kdo ti je dal državljanstvo. Vsak,ki ni lojalen do Slovenije,tukaj nima kaj iskati. i ti to vjerujes, hahaha. hrvatska je ulozila prosvjednu notu, slovenci su pomaknuli svoj prelaz preko odorika i nasi su napravili na vasem mjestu prelaz
vinadap
04. 03. 2009 14.37
prosper - to bo veljalo tudi za vaše Hrvate,ki imajo vikende v Kranjski gori,tam pri nas,ki je lepo.
vinadap
04. 03. 2009 14.30
prosper - mi se nismo umaknili,mi smo začeli z platojem,potem ste pa Vi nas prosili,če lahko na tem mestu ZAČASNO postavimo kontrolno točko,na slovenski zemlji,gospod,Vi ste nas prosili,gospod,Igor Bavčar je pa dejal,seveda prijatelji,ni problema. To je to. 4evercviček - tukaj je Slovenija,res ne vem kdo ti je dal državljanstvo. Vsak,ki ni lojalen do Slovenije,tukaj nima kaj iskati.
prosper
04. 03. 2009 14.13
a valjda se bude sad opametila nasa vlada, popisala sve koji imaju vikende na hrvatskoj obali, i pocela izvoditi strogi nadzor nad ljudima koji ljetuju u tim vikendicama. da nebude vise kao dosad da slovenci imaju vise familije nego šiptari. oče, mati i otrok, naj plačaju samo turističku taksu, ostali porez od 22 EUR-a po danu turističku taksu
prosper
04. 03. 2009 14.10
a sad pitanje, tko je na moru vidio slovencu s punim djepovima love? daj no...
prosper
04. 03. 2009 14.08
robert204.03.2009, 13:440 ti si sigurno vrlo neuspješan čovjek u zivotu sudeći po zaključcima. šank rok tip
Domagoj
04. 03. 2009 14.07
prosper 04.03.2009, 14:02 Točno, to je ključ problema, njima je trebalo nekoliko godina da shvate što znači imati državu, koje su konsekvence, legislativa i ostali elementi samostalnog upravljanja zemljom. Bez uvrede Slovenci, ako niste razumjeli 1991. što je granica, evo sad nakon 18 godina lagano počinjete kužiti. Istina, još ste u fazi negacije, ali i to bu prošlo.