Slovenija

Čas se izteka, delilnikov pa mnogi še nimajo

Ljubljana, 28. 09. 2011 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba, Špela Vozel
Komentarji
41

Do 1. oktobra morajo v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevanjem poskrbeti za vgradnjo delilnikov stroškov za toploto. Namestitev je obvezna, pozabljivce in kršitelje pa lahko doleti 200 evrov kazni.

Stanujete v bloku ali večstanovanjski stavbi, v kateri si s sosedi delite sistem ogrevanja? Tovrstnih stanovanj je v Sloveniji kar 380 tisoč. Potem so vam že oziroma vam v teh nekaj dneh morajo namestiti toplotni delilnik na vse vaše radiatorje v stanovanju. Praksa kaže, da so številni lastniki in prebivalci stanovanj v večstanovanjskih zgradbah o novi ureditvi, predvsem pa o spremembah – tako prednostih kot dodatnih stroških – slabo obveščeni.

Si z uvedbo delilnikov lahko obetamo nižje stroške ogrevanja?
Si z uvedbo delilnikov lahko obetamo nižje stroške ogrevanja? FOTO: POP TV

Namen uvajanja delitve stroškov za toploto po porabi je predvsem zmanjšanje porabe in stroškov za ogrevanje ter pripravo tople vode. Pavšalno plačevanje po ogrevani površini učinkovitega ravnanja z energijo namreč ne spodbuja, poudarjajo na ministrstvu za gospodarstvo, ki je nov energetski zakon tudi spisalo. S tem pa se zmanjšujejo potrebe po novih energetskih objektih, zmanjšuje se odvisnost od uvoza energije in negativni vplivi na okolje.

V tujini, kjer so takšno prakso že uvedli, se je poraba energije za ogrevanje zmanjšala od 20 do 30 odstotkov in več, kar pomeni, da se strošek uvajanja delilnikov povrne v dveh do treh letih. Na zmanjšanje porabe energije vpliva predvsem naše ravnanje. Iz visokoletečih ciljev pa preidimo kar na majhnega človeka, ki bo novo zakonsko zahtevo najbolj občutil na svoji denarnici.

Delilniki obvezni, izjem ne bo

Obvezno vgradnjo delilnikov stroškov toplote določa 94. člen energetskega zakona. Ta obveznost se nanaša na večstanovanjske stavbe in druge stavbe z najmanj štirimi posameznimi deli, ki se oskrbujejo s toploto s skupnim sistemom za ogrevanje. Lastniki posameznih delov stavbe morajo vgraditi merilne naprave, ki omogočajo ugotavljanje dejanske porabe toplote posameznega dela stavbe. In na voljo za to imate sedaj le še nekaj dni, saj je rok za izpolnitev te zakonske obveznosti 1. oktober.

Energetski zakon je spisan tako, da obljublja dejansko pravičnejše zaračunavanje stroškov ogrevanja, zaradi katerih je bil marsikomu kraten spanec, pogled na položnico pa je kriv tudi za slabo voljo številnih ljudi, ki so morali za poplačilo stroškov odšteti skoraj polovico svojih mesečnih prihodkov.

Pri uvedbi delitve in obračuna stroškov po porabi je pomembna vloga upravnika stavbe, ki lastnike stavbe obvesti o novem načinu delitve in obračuna stroškov, zbere ponudbe, pripravi predlog sklepov in izvede naročila, piše na spletni strani akcije Plačam, kolikor porabim, ki jo je v ta namen junija začelo ministrstvo za gospodarstvo. In obljubljeno je marsikaj – tudi to, da boste svoj mesečni strošek ogrevanja oklestili tudi za polovico. A kako?

Vgradnja toplotnih delilnikov je obvezna. Kdor delilnikov do 1. oktobra ne bo imel nameščenih na vseh radiatorjih v stanovanju, mu lahko inšpektorji izrečejo globo v višini 200 evrov.
Vgradnja toplotnih delilnikov je obvezna. Kdor delilnikov do 1. oktobra ne bo imel nameščenih na vseh radiatorjih v stanovanju, mu lahko inšpektorji izrečejo globo v višini 200 evrov. FOTO: POP TV

Strošek, ki se bo na dolgi rok poplačal

Montaža delilnikov stroškov za toploto ni zahtevna in ne vključuje gradbenih del. Delilniki se privarijo na radiatorje. Nameščajo jih za to usposobljena podjetja, ki večinoma omogočajo tudi odčitavanje in delitev stroškov za toploto, za to pa je potrebno ustrezno znanje in izkušnje.

Na podlagi soglasja lastnikov, ki imajo več kot 50-odstotni lastniški delež, je v večini primerov upravnik stavbe tisti, ki pripravi nabor primernih ponudnikov delilnikov in izvajalcev delitve stroškov. Pomembno je, da so v stavbi nameščeni delilniki iste vrste in tipa. V nasprotnem primeru pravilna delitev stroškov ni mogoča.

Dejstvo je, da je vgradnja toplotnega delilnika za stanovalce večstanovanjskih blokov lahko kar precejšen strošek. Kjer toplota v stanovanje pride po eni cevi, se nanjo privije kalorimeter, v stanovanjih, kamor toplota prihaja po več ceveh, pa se na vsak radiator pritrdi razdelilnike. Cena delilnika znaša od 30 do 40 evrov (sleherni upravljavec bloka oziroma večstanovanjskega objekta poskrbi za izbiro izvajalca del sam), namestiti pa jih je potrebno na vsak radiator, ki ga imate v stanovanju. Za kalorimeter je potrebno odšteti 300 evrov in več. Za nabavo in vgradnjo delilnikov se lahko uporabijo sredstva rezervnega sklada, ob določenih pogojih pa se lahko pridobijo tudi nepovratna sredstva Eko sklada in Slovenskega okoljskega javnega sklada.

Kot so potrdili na podjetju SPL, ki je eden največjih upravljavcev večstanovanjskih objektov v Sloveniji, je na trgu ta trenutek dovolj dobaviteljev vgradnje delilnikov, res pa je, da so med njimi tudi taka podjetja, ki v tem iščejo svojo poslovno priložnost in nimajo še veliko izkušenj. Zaradi izjemno povečanega obsega dela v zadnjih mesecih so dobavitelji oz. izvajalci vgradnje delilnikov prezasedeni, tako na SPL ocenjujejo, da v vseh stavbah do 1. oktobra delilniki zagotovo ne bodo vgrajeni.

Do zakonskega roka bo z delilniki opremljenih okoli 85 odstotkov stanovanj v državi.
Do zakonskega roka bo z delilniki opremljenih okoli 85 odstotkov stanovanj v državi. FOTO: POP TV

Projekt ministrstva za gospodarstvo je velik zalogaj za ostale upravljavce večstanovanjskih objektov. Kot pravi vodja upravljanja pri velenjskem podjetju za upravljanje Habit Marko Meža, so bili pri izbiri izvajalcev del v Velenju zelo pazljivi. Etažni lastniki so lahko izbirali med petimi konkurenčnimi ponudniki, pogodbe so bile pravočasno podpisane, zapletlo pa se je pri sami dobavi delilnikov kot tudi pri znanju in usposobljenosti posameznih monterjev.

Dobavitelji delilnikov niso uspeli zagotoviti vseh potreb in povpraševanja, ki je trenutno prisotno na trgu, pravi Meža, "zato upamo, da bodo pripravljavci pravilnika pri nadzoru in morebitnem kaznovanju razumni. Pričakujemo, da bodo ljudje, ki so pripravili pravilnik, ponudili še kakšen nadomesten rok, ki bo končen, da lahko vsi svoje delo korektno in kakovostno opravimo,“ še dodaja Meža. V Velenju bodo tako do 1. oktobra namestili delilnike v 85 odstotkov stanovanj pod njihovim upravljanjem.

Vgradnja delilnikov še ne pomeni nižjih položnic

Vgradnja delilnikov stroškov za toploto sama po sebi še ne zagotavlja, da se bo poraba energije zmanjšala. Z uvedbo delitve in obračuna stroškov po porabi je uporabnikom namreč omogočeno, da za ogrevanje in pripravo tople vode plačajo toliko, kot dejansko porabijo. Snovalci zakona predvidevajo, da bodo uporabniki stremeli k manjši porabi in energetski varčnosti, saj lahko ob nespremenjenem bivalnem ugodju zmanjšajo stroške za energijo in manj obremenjujejo okolje.

Priporočljivi so delilniki, ki omogočajo daljinsko odčitavanje. S tem se izognemo, da nam izvajalec meritve vsak mesec vstopa v stanovanje, stanovalci pa so bolj motivirani za zmanjšanje porabe energije. So pa s tem povezani višji stroški odčitavanje in delitve stroškov.

Delitev stroškov za ogrevanje in toplo vodo se lahko obračunava mesečno ali letno. Izvajalec delitve stroškov na osnovi dejanske porabe določi porabniške deleže stanovanjskih enot, na osnovi katerih razdeli od 60 do 80 odstotkov celotnih stroškov za toploto stavbe.

Poleg merilnih naprav za delitev stroškov po porabi je priporočljivo vgraditi tudi termostatske ventile, hidravlično uravnotežiti ogrevalni sistem in preveriti delovanje centralne regulacije ogrevalnega sistema. S temi ukrepi se lahko poraba energije za ogrevanje zmanjša za 20 do 30 ali celo več odstotkov. Lahko pa storite še korak več k varčnejšemu in udobnejšemu bivanju.

Kako lahko privarčujete?

Možnih je kar nekaj ukrepov varčevanja z energijo, ki niso povezani s stroški, kot so pravilno prezračevanje, tesnjenje oken, predvsem pa nastavitev priporočljive temperature, ki je v dnevnih prostorih med 20 º in 22 ºCelzija, v spalnici pa med 16 º in 18 ºCelzija. Med kurilno sezono ne puščajte v stanovanju cel dan odprtih oken, še bolje pa je, če ste poskrbeli za toplotno izolacijo ali menjavo starih oken z energetsko varčnejšimi okni. Kadar bo v stanovanju prevroče, naj bi torej raje zaprli radiatorje in tako varčevali, kot da se skozi odprto okno spušča toplota. Ker stanovalci večstanovanjskih zgradb plačujejo tudi za ogrevanje skupnih prostorov, bo vsak stanovalec plačal določen znesek na položnici, tudi če bi imel radiatorje ves čas zaprte.

Nujno je, da se varčno obnašajo vsi stanovalci v bloku in pomembno je vedeti, da se bo potratnost drago plačala. Za stopinjo višja temperatura v stanovanju povzroči 6 odstotkov višjo porabo energije, po grobi oceni pa vas lahko ta stopinja več pri poračunu energetske porabe stane tudi 10 evrov več.

Pozabljivost vas lahko stane 200 evrov

V skladu z 99. členom energetskega zakona izvaja nadzor nad delitvijo in obračunom stroškov za toploto za ogrevanje in pripravo tople vode energetska inšpekcija. Delilnike vam bodo inšpektorji lahko odčitavali mesečno ali enkrat letno, po kurilni sezoni.

Mesečni strošek odčitavanja delilnikov in delitve stroškov v povprečni večstanovanjski stavbi znaša okvirno 3 evre na stanovanjsko enoto. V Velenju znašajo stroški odčitave od 40 do 50 centov na delilnik, kar znaša v povprečju 2,5 evra na stanovanje. Večina ljudi se odloči za polletno ali letno odčitavo delilnikov, razlike v zneskih pa bodo nato obračunavali s poračuni ogrevalnin. Odčitavanje delilnikov je daljinsko, bodo pa inšpektorji kontrolirali stanje delilnikov in tako iskali tudi tiste, ki bi poskušali poiskati kakšno nedovoljeno luknjo v sistemu.

Vprašanje, ki pa vseeno ostaja, pa je: kaj se bo zgodilo, če merilnika ne boste pravočasno namestili? Energetski zakon določa, da so lahko za 200 evrov lažje denarnice tistih lastnikov stanovanj, ki so rok za vgradnjo delilnikov zamudili. Ker številni izvajalci z vgradnjo delilnikov zamujajo, je že sedaj jasno, da bo tistih, ki bodo 1. oktobra brez delilnikov na radiatorjih, kar precej, po besedah Hinka Šolinca z ministrstva za gospodarstvo pa za namestitev delilnikov odgovarjajo lastniki stanovanj sami. Prav tako pa bo za ugotavljanje, kdo delilnik ima in kdo ne, pristojna inšpekcijska služba potrebovala le izpisek obračuna za ogrevanje, na katerem bo jasno razvidno, ali je pri posameznem odjemalcu toplotne energije dejansko urejeno vse tako, kot mora biti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
29. 09. 2011 07.46
hm... pri nas je tako. je hiša razdeljena na 4 stanovanja. v enem sem jaz v enem stric in v enem stari starši. imamo skupno cisterno za plin in vsako stanovanje ima svojo peč za centralno. bo pol ta šrot tudi pri meni treba montirat? gre mi že na jetra s čim vse dnar pobirajo. zdaj mi bo še eno napravo ki seva ko hudič nekdo v bajto dajal pa še vem ne kaj točno je? gdaj lahko pričakujem obvezno kamero v stanovanju? to je res že big brother in ne življenje svobodnega človeka. počasi bo lepše v zaporu se mi zdi ker ta sistem ni daleč od tega
Marcel Korošec
29. 09. 2011 07.34
Jest bi vam dal 5000 evrov kazen kdor ima več kot 1h odprto okno šalabajzerji
12345s
29. 09. 2011 01.13
končno prva sprememba na boljše, od padca pahorjevih drugačnih
fleks
28. 09. 2011 21.11
včasih smo plačevali ogrevanje po kvadraturi stanovanja.sedaj bomo pa kolikor porabiš energije.vse lepo in prav.vendar dvomim da bo ta sistem obstal.slej ko prej bomo prešli nazaj na kvadraturo,ker bodo sedaj ljudje šparali in imeli vsaj delno zaprte ventile.se pravi da bodo ponudniki energije manj služili kot včasih.
dannyer
28. 09. 2011 20.42
nimam komentarja lah pa povem da bo nekdo zaslužil o tem bi lahko razpravljal in filozofiral sam kaj hočem če pa je država zmanipulirala javnost .
Turgensis
28. 09. 2011 20.38
@Shamaz obstaja več vrst delilnikov, eni so na radiatorju eni pa na cevi. čisto vseeno je katerega imaš, problem je samo, če se tisti na ventilu pokvari, v tem primeru ostaneš brez ogrevanja, če se pokvari tisti na radiatorju pa imaš ogrevanje na račun sosedov:)
Turgensis
28. 09. 2011 20.27
končo se bodo tudi v blokih hladila stanovanja z zapiranjem radiatorjev in ne z odpiranjem oken!! to imajo v avstriji in nemčiji že 20 let, tako da slovenija še ni kritična če za evropo zaostajamo samo 20 let!:)
buderus
28. 09. 2011 20.02
Bolj, ko berem o teh merilnikih ali delilnikih toplote (Brunatasi) , manj mi je jasno. - ima več kot 90 letne izkušnje..? - baterije zdržijo 10. let..? - sam princip pa, meri razliko temperature radiatorja in temp.sobe - ne vem, kaj bi radi s rem dosegli. na kratko povedano, spet bo nekdo mastno zaslužil, tako se dela pri nas - žal.
vragecbilly
28. 09. 2011 19.49
Laskec28.09.2011, 18:44 vragecbilly kardeljeva je že taka Ja čuj te pa le naj majo tako,pa naj se fejst vkup tišijo,pa nebojo rable ne gretja ne nekeh teh marsovskih naprav.....:-)
strom
28. 09. 2011 19.23
Delilci=inovativna ideja za krajo denarja od davkoplačevalcev.to je en nateg!!!!
Rok Leban
28. 09. 2011 18.44
vragecbilly kardeljeva je že taka
vragecbilly
28. 09. 2011 18.25
QueerAsYou28.09.2011, 17:00 V našem bloku je več kot 100 stanovanj in noben še nima merilnika. Nihče tudi ne bo plačal kazni za malomarno delo upravnika stavbe.Kar upravitelj naj plača! Ja kake blok pa te mate to tam v mb?Da ma 100 stanovanj v bloku?Oproste prveč pač to čujem?Kak te to pa zake te mate to tak???
Gabrijela Podgoršek
28. 09. 2011 18.03
jz sem tudi ena iz med tistih ko še nimam števca občina velenje jih še ni dala
hiterkstrela
28. 09. 2011 17.44
Samo da se plača, nekdo pa kasira, delilnik bo zdaj prišparal hahahaha
MIRKOKING
28. 09. 2011 17.41
To je še en projekt, katerega ni mogoče izpeljati v tako kratkem roku! Imam stanovanje v Ljubljani ampak je v času poletja večinoma prazno, saj ko zaključim faks grem domov! Na blok so dali obvestilo, da bo izvajalec montiral te merilce med 9-12 uro, pridem js ob 10 deda nikjer!!(že zaključil). Nato pustim pri hišniku ključ, saj je izvajalec rekel, da pride čez 14 dni spet in njega nikjer! Zdej se bo pa nadzornik primigal pa mi bo težil...Sanjska država v vseh pogledih si bo na ta račun polnila proračun in itd.
the provokator
28. 09. 2011 17.38
Hm... nam so menda že maja al junija to zrihtali
Ajaks
28. 09. 2011 17.36
KOLK TEŽITE S TEMI DELILNIKI.....drgač jih pa pri nas v bloku tudi še vedno ni....NE VEM KAJ DELA UPRAVLJALEC
Shamaz
28. 09. 2011 17.27
Nam so nek digitalni števec namontirali na cev pred vsakim stanovanjem, na radijatorjih pa nimamo nič. Baje je to to, in ne bojo nič več dajali na radijatorje, tako je rekel monter,.. Je naprava na dovodni cevi v stanovanje res dovolj ali morajo biti, tudi na radijatorjih. Je pa ta števec skupaj z montažo stal 400€.
G-i-z-m-o
28. 09. 2011 17.25
a ni to sporno nameščati delilnike z daljinskim odčitavanje v stanovanja, glede na to, da je v vsakem od delilnikov antena z oddajnikom, ki ima neraziskane vplive na zdravje ljudi? lahko te zadeve s tem razlogom zavrnem? ve kdo kaj o tem?
tadole
28. 09. 2011 17.18
@rally29 - zanje je povsem vseeno kje montirajo, ne bodo imeli nič od tega. Glavno je, da vsem v bloku montirajo enako. Prav noben ne bo več pokasiral, če ti namesti števec na najtoplejši del radiatorja, le ti boš kak evro več plačal namesto sosedov. Malo se pozanimaj kako ta sistem deluje in kako se obračunava...