Slovenija

Čas je za oživljanje starih mestnih središč

Ljubljana, 02. 03. 2011 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stara mestna jedra Ljubljane, Celja in Kopra bodo poskusili oživiti. Ideja se je začela razvijati pred dvajsetimi leti, ko so v evropskih mestih ugotavljali, da se stara jedra praznijo na račun trgovskih središč.

Podjetniško trgovska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je na pobudo mestnih trgovcev in avstrijskih partnerjev začela izvajati nacionalni projekt vzpostavitve mestnega marketinga (TCM). Župana Ljubljane in Kopra, pooblaščenec župana Celja ter predstavnik avstrijske družbe Cima so v Ljubljani podpisali za to potrebne pogodbe.

Stara mestna jedra samevajo.
Stara mestna jedra samevajo. FOTO: Reuters

Po evropski definiciji se mestni marketing zavzema za ohranjanje in razvoj mestnih jeder, za ekonomski, socialni in kulturni razvoj mestnega jedra. Išče nove priložnosti v mestu in skrbi za razvoj okolja, način življenja in navade ljudi. Gre za (ne)formalno javno partnerstvo, ki vključuje strokovnjake in partnerje z različnih področij, financira pa se iz javnega in zasebnega sektorja.

Mestni marketing lahko deluje v različnih oblikah, denimo kot združenje ali občinski oddelek. Različno je lahko tudi financiranje, ki lahko poteka prek turističnih taks, proračuna mestnih občin, članarin zbornic in podobno.

Slovenski projekt ima širši družbeno-koristen pomen, zato je Podjetniško trgovska zbornica vanj vključila službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Slovensko turistično organizacijo in zainteresirane občine – Ljubljano, Celje in Koper, je na današnji predstavitvi projekta v Ljubljani pojasnila direktorica zbornice Vida Kožar. Izrazila je tudi upanje, da se bodo projektu pridružile še druge mestne občine.

Kožarjeva je dodala, da je zbornica že lani spomladi vzpostavila nacionalno projektno skupino, v kateri bodo poleg predstavnikov omenjenih institucij še predstavniki avstrijskega partnerja – družbe Cima, ki bo pomagala pri implementaciji projekta. Prav tako je bilo februarja letos že ustanovljeno prvo združenje trgovcev, in sicer Združenje trgovcev mesta Ljubljane.

Zbornica naj bi skupaj s projektno skupino ustrezen model mestnega marketinga za posamezno občino implementirala že do marca 2012. Do tedaj nameravajo določiti za to potreben proračun in predlagati najprimernejši način financiranja. To bodo storili na podlagi raziskav, analiz ter razgovorov z nacionalnimi in občinskimi oblastmi, je pojasnila direktorica zbornice.

Boljši položaj za male trgovce

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je ob tem poudaril, da je v Sloveniji poleg velikih tudi več kot 7000 malih trgovcev, ki so za zdaj precej nepovezani. Ta projekt jim bo po njegovih besedah pomagal pri utrditvi položaja, tako da bodo lahko postali bolj konkurenčni.

Predsednik Združenja trgovcev mesta Ljubljana Jure Bricman je pojasnil, da bodo imeli trgovci od projekta predvsem dve koristi: končno bodo lahko povedali, kaj mislijo, poleg tega pa bodo lahko sooblikovali podobo mestnih jeder v prihodnosti. Prepričan je, da se bo s tem status trgovin v mestnih jedrih izboljšal.

Župani kritični do države

Četudi projekt ne bo takoj obrodil sadov, bo omogočil utrjevanje naše prepoznavnosti na evropskem trgu, je po podpisu pogodbe dejal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Ob tem je spomnil, da mestne občine od države prejmejo 13 odstotkov manj sredstev, kot jim pripadajo po porabi, in dodal, da gledališča in športni objekti ne služijo zgolj prebivalcem mest.

Popovič menil, da težav z mestnimi jedri nima le Slovenija, temveč Evropa na splošno.
Popovič menil, da težav z mestnimi jedri nima le Slovenija, temveč Evropa na splošno. FOTO: Dare Čekeliš

Na drugi strani je župan Mestne občine Koper Boris Popovič menil, da težav z mestnimi jedri nima le Slovenija, temveč Evropa na splošno. Dodal je, da je bilo mogoče v zadnjih letih zaznati napredek, da pa je treba razmišljati širše. Država bi morala po njegovih besedah znižati davke in dati ljudem priložnost zaslužiti. Treba bo bazirati na podjetništvu, to nas bo pripeljalo v boljše čase, je zatrdil.

Do države je bil kritičen tudi pooblaščenec župana Mestne občine Celje Marko Zidanšek, ki je izpostavil, da je razočaran, da druge države Slovenijo "prehitevajo po levi in po desni". Ljubljana, Koper in Celje v tem smislu kažejo napredek, dobro upravljanje na lokalni ravni pa daje rezultate, je povedal. Poudaril je še, da se njihova občina že ukvarja z obnovo starega mestnega jedra Celja in da bo poskrbela tudi za ustrezno vsebino oz. dogajanje v njem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dolenjc3
03. 03. 2011 11.15
To so le politične lepotilne floskule...oživljanje mestnih jeder. Lepo vas prosim, kako naj grem v center LJ nekaj kupit ali na pijačo in kavico, saj je brihtni Jankovich zaprl stari center, tako da še gasilci in reševalci ne morejo blizu. Tistih par stanovalcev, ki tam vztraja pa vse, kar rabijo, morajo ročno tja prinesti, zraven seveda molijo, da jim ne bi crknil hladilnik ali pralni stroj, ker je helikopterska dostava baje zelo draga. A parkirna hiša da je tam za obiskovalce? Super. Torej ko grem na kofe, bom še ene 5 kofetov plačal MOL-u. Potem je pa čudno, da se življenje seli na obrobje mest, v te grde brezdušne trgovske centre.
Morana7
02. 03. 2011 18.46
Dobro da vemo hvala Vam...10 let nazaj smo jih pa pustili umret tudi pri nas, ko so jih drugje že oživljali. Šalabajzerji!
AndrejPaTo
02. 03. 2011 18.01
Že to da se Spar v Celju imenuje "City Center" pove dovolj kako žalosten je pravi center mesta danes. Te grozne nakupovalne škatle brez karakterja pa so vedno polne.
k8rc
02. 03. 2011 17.55
pri nam ni krize cene najema trgovin in gostinskih lokalov je večja kot pred letom 2008 prvo naj občine pogledajo cene najema njihovih poslovnih prostorov ( niso normalni) samo za slaščičarno v tivoliju hočejo 4000 € na mesec( z vrtom neopremljeno) čez celo leto ne računajo na to da jeseni in pozimi ni nič prometa ali pa v mostah pri tržnici 3600€ brez parkirišča neopremljeno o pisarnah da ne pišem kakšne najemnine imajo prirejene za tajkune ne za navadne ljubljančane
sezutimacek
02. 03. 2011 17.49
emm dajte ljudem kaj več od minimalne plače, plačane nadure pa dopust, pa se bodo sprehajalo po mestu in si privoščli še kakšno kavo kdaj..kje pa imajo ljudje še čas in voljo hodit v center, če delajo 3/4 svojega dnevnega življenja kot živali za položnice
tito-idol
02. 03. 2011 17.34
Vse župane je treba dati pod drobnogled,ker jih večina samo mešetari z zemljišči!!In to so načrtno delali,da naj bi bilo več občin,ker je manj pregleda...*!!
jurimuri1
02. 03. 2011 16.44
če ni najemnina previsoka, je problem z dotopom do lokala,al pa nevarnost, da ti pade kašen črep na glavo, če pa je vse ostalo nekako ugodno, so pa stanovalci v okolici, ki hočejo živet kot sredi gozda (v tišini mislim), ma, vtaknite si ta mestna središča nekam, dokler bojo uni v BTC meli tako žehto naj uni o revitalizaciji starih mestnih jeder samo sanjajo. nekaj pa ni vseeno ni jasno, če grem v italijo, vidim sredi mesta iste macellerie kot pred uvedbo mega merketov, pri nas pa se vse zapira. zanimivo ne?
Libra77
02. 03. 2011 16.14
Primeren članek za mariborskega oderuškega župana. Tam z Rokavino gradita svojo lastno življenje na naših plečih, Maribor pa postaja najgrše mestno jedro v Sloveniji. Sram naj bo Duplčana, katerega še v Dupleku prezirajo zaradi polnjenja žepov na tak način. Kako? Nezazidljivo polje...?...hektarov nakup 10K, župan urgira, občina spremeni v gradbeno, prodaja 100K. Grdo...