Slovenija

Čas je za korak naprej!

Ljubljana, 08. 10. 2010 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrija še vedno ne izpolnjuje vseh zakonskih obveznosti, ki jih ima do slovenske manjšine, čeprav mineva že 90 let od koroškega plebiscita in 55 let od podpisa avstrijske državne pogodbe.

Ena od še vedno redkih dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem
Ena od še vedno redkih dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem FOTO: Kanal A

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, Slovenija ceni pozitivne premike pri reševanju vprašanj, povezanih s pravicami slovenske manjšine v Avstriji, obenem pa pričakuje, da bo Avstrija čim prej uresničila preostale mednarodnopravne obveznosti. Ob 90. obletnici koroškega plebiscita so še zapisali, da ima Avstrija letos priložnost, da stori korak naprej.

Koroški plebiscit je določil državno mejo med leta 1918 ustanovljeno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev in Avstrijo po 1. svetovni vojni.

Kot opozarjajo na zunanjem ministrstvu, so zaradi plebiscitarne odločitve leta 1920 številni Slovenci ostali zunaj meja matične države in postali manjšina v novonastali Avstriji, velik del koroških Slovencev pa je bil v obdobju po plebiscitu prisiljen zapustiti Koroško in se tja nikoli več ni vrnil.

Položaj slovenske manjšine je bil mednarodnopravno opredeljen s saintgermainsko pogodbo, danes pa je položaj manjšine na Koroškem in Štajerskem mednarodnopravno še dodatno opredeljen v 7. členu avstrijske državne pogodbe (ADP). A čeprav je od podpisa ADP preteklo že 55 let, slovenska manjšina še vedno ne uživa vseh pravic, ki ji po tej pogodbi pripadajo, poudarjajo na zunanjem ministrstvu.

Letošnje osrednje slovesnosti ob obletnici plebiscita se začenjajo danes, višek pa bodo dosegle z nedeljsko tradicionalno povorko skozi Celovec.
Letošnje osrednje slovesnosti ob obletnici plebiscita se začenjajo danes, višek pa bodo dosegle z nedeljsko tradicionalno povorko skozi Celovec. FOTO: POP TV

Pozitivne premike, ki jih je v smeri izpolnjevanja državne pogodbe naredila Avstrija, Slovenija ceni, še posebej ukrepe glede postavitev dvojezičnih napisov, a obenem pričakuje, da bo Avstrija čim prej uresničila vse preostale obveznosti ter izpolnila upravičena pričakovanja in zahteve slovenske manjšine. Pozdravljajo tudi pobude organizacij civilne družbe, ki v svojem delovanju z enakim spoštovanjem nagovarjajo pripadnike obeh jezikov in kultur.

Avstrija v mednarodnih organizacijah vodi progresivno politiko na področju varstva pravic narodnih manjšin, letošnja 55. obletnica podpisa ADP pa bi lahko bila priložnost, da stori pomemben korak naprej pri izvajanju zaščite za slovensko manjšino.

NSKS: "Tudi po 90 letih neskončno oddaljeni"

Predsednik NSKS Valentin Inzko bo slavnostni govornik na seji koroškega deželnega zbora.
Predsednik NSKS Valentin Inzko bo slavnostni govornik na seji koroškega deželnega zbora. FOTO: Reuters

Na današnji slavnostni seji koroškega deželnega zbora ob 90. obletnici plebiscita bo slavnostni govornik slovenske narodne skupnosti predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko. V znak protesta in nezadovoljstva z dosedanjo politiko avstrijske vlade pa NSKS pri ostalih prireditvah ne sodeluje. Kot so zapisali v sporočilu na svoji spletni strani, "je Koroški deželni zbor pred plebiscitom sklenil slovesno resolucijo, ki zagotavlja slovenski narodni skupnosti polno integracijo na vseh ravneh ter velikodušno upoštevanje želja koroških Slovencev. Od uresničitve vsebin te resolucije smo tudi po 90 letih neskončno oddaljeni.“ Med najbolj perečimi vprašanji omenjajo vprašanje topografije, neenakovredno finančno podporo glasbeni šoli ter že 15 let upadajočo podporo narodni skupnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
08. 10. 2010 20.51
PEJMO JI MAL ZOBLAT TE JODLARJE, NAJPREJ PA VINDIŠ-ARJE, DA NAM NE SKOČIJO V HRBET NJIHOVA MATERINŠČINA JE DEUSCHE SHPRAHE.
Gosposvetski
08. 10. 2010 14.53
Ne samo Koroška,srce Slovenije,tudi v" Domovini "postajamo manjšina.
smeh-lol
08. 10. 2010 14.35
Pozabili so napisati, da je ta plebiscit bil ena sama prevara. Ne samo, da so manipulirali z glasovi, vendar so tudi ustrahovali tiste, ki so govorili slovensko. In zdaj se Avstrijci pametne delajo, da jim ni potrebno spoštovati teh členov avstrijske državne pogodbe, ker je ta bila sklenjena z Jugoslavijo in ne s Slovenijo. Naj avstrijci raje pogledajo v leto 1000 našega štetja, pa bodo takoj videli, kaj so - germanizirani slovani in balkanski priseljenci. Drugače pa tudi avstrijcev noben ne mara, še posebej pa ne Nemci.
brado
08. 10. 2010 13.49
c.m. da smo osovražen narod.....to je pravilo......če ti nekomu storiš krivico in povzročiš škodo....GA MORAŠ sovražit....in gojit sovraštvo do njega....stem prekriješ resnico.....če se pa dokaže resnica....je pa ta ponavadi boleča....gre kredibilnost...itd...itd...o tem se da na veliko raspravljat.....
brado
08. 10. 2010 13.21
Rezultat je biu že vnaprej znan....malo represije....tudi žrtve.....dovolj da poženeš človeku strah v kosti.....in dosežeš to kar si hotel.......menda je bilo to opisano nekje v nekih cerkvenih buklah,ki so potem skrivnostno izginile..?????!!.........to so vedeli povedat tudi res stari Korošci in TUDI Avstrijci....a so zaradi varnosti raje molčali.....je pač tako.....
MK89
08. 10. 2010 12.59
terra luna
08. 10. 2010 12.28
zato ker smo za oberkrajnerje osovražen narod